LFG.HU

aura
ismertetőCimkek

Hobb könyveit az első Orgyilkos-regény óta mindig nagy várakozással telve veszem kézbe, nem volt ez másképp most sem. Ez a könyv egy újabb ciklus első kötete, ami ismét a Hat Hercegség már megismert világába kalauzolja el az olvasót. A történetet keresztülszövi az általam már eddig is nagyra tartott egyedi mágia, ami ezúttal is központi szerephez jut. Különbözik attól, ami a Látnok-ciklusban volt, de maga a cselekmény is máshogyan kapcsolódik a világhoz. Majdhogynem szokatlannak nevezném, de Hobb szemlélete amúgy sem nevezhető “megszokottnak”

A központi elem most a víz és a hajók, a történet a hajós élethez és annak világi intrikáihoz kötődik. Élőhajók – különös, mágiával életre keltett, saját személyiséggel megáldott szerkezetek – szelik a vizeket, rajtuk emberekkel, akik ebben a regényben is kellő árnyaltsággal jelennek meg minden gyarlóságukkal, gyengeségükkel együtt. Hiába tudjuk, ki a “rossz”, mégis együtt érzünk vele, gyengeségei már-már megértést váltanak ki. Cselekedeteiket nem ránk kényszerített morális tükrön keresztül szemléljük, ki-ki saját értékrendje szerint ítélkezhet, mindazonáltal a többi szereplő szemszögét is megismerjük. Ugyanakkor a szárazföldön is teljes erővel zajlik az élet, de erősen összefonódik a vizeken zajló eseményekkel.

Számomra lezáratlan volt a kötet. Valahogy mintha rövid lett volna a rész, és éppen ott maradt abba, ahol a számos külön szál szereplői láthatóan kezdenek egymás felé sodródni. Türelmetlenül várom a következő kötetet, ilyen szempontból jó húzásnak számít ez a lezárás, de csalódtam is, hogy “csak ennyi?”
Szerencsére (vagy éppen hogy szerencsétlenség) a legnagyobb negatívum még mindig a borító. Ha most is döntött volna a külalak abban, hogy érdekel-e a tartalom, akkor bizony nem vettem volna a kezembe. Bár technikailag nem kifogásolható a festmény, de hangulatában minden olyat lerombol, amit számomra a regény képvisel. Szerencsére nem ez döntött a megítélésben és javaslom mindenkinek, hogy a belbecs miatt mindenképpen vegye kézbe a könyvet.

Kiadó: SZUKITS
356 oldal
Fordító: Horváth Norbert
Bolti ár: 1490 Ft


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.