LFG.HU

Herbie
ismertetőCimkek

Van abban valami ellenállhatatlanul meggyőző, mikor Morgan Freeman, napjaink egyik legtehetségesebb fekete színésze Istenként mutatkozik be. Persze ezt alakításait látva az ember készséggel elfogadja, de most TÉNYLEG Istent játssza a legújabb Jim Carrey-vígjátékban. Freeman kisugárzása olyan tekintélyt parancsoló, hogy egy percig sem vonjuk kétségbe, hogy ő az Egy és a Mindenható.

Bruce Nolan (Jim Carrey) pedig a baltimore-i helyi televízió “közéleti” riportere, aki utálja középszerű, fals munkáját és évek óta rossz passzban van. Aztán eljön a nap, a nagy kiugrási kísérlet, ami katasztrófák sorozatához vezet, s a végén Bruce az utcán találja magát, állás nélkül. Barátnője (Jennifer Aniston) ugyan bízik benne, hogy sikerül talpra állnia, Bruce azonban megfejti balsikereinek titkát: Isten a hibás, amiért nem törődik vele, sőt, kifejezetten ellene dolgozik. Csalódottságában odáig merészkedik a szemrehányások áradatában, hogy az már felhallatszik az égig. Váratlanul Isten színe előtt találja magát, aki megelégelve a hőzöngést alkut ajánl Bruce-nak: amíg ő szabadságra megy, felruházza Bruce-t minden hatalmával, hogy cselekedjen belátása szerint. Így lesz Bruce Minden6ó.

Azt hiszem, eltekinthetünk a magyar tréfarépa címadók újabb nyelvi leleményének elemzésétől – bár a vérlázító címadási szokások is megérnek egy misét -, ez a cím a kicsit erőltetett, de elfogadható kategóriába esik. Ugyanez igaz a történetre is; a film első fele ugyanis tényleg ötletes és hangulatos, Carrey jól bevált őrjöngései eleinte szórakoztatóak, Freeman bármikor megtölti a vásznat jelenlétével, Anniston, Philip Baker Hall és Catherine Bell pedig könnyedén asszisztálnak Carrey féktelen előadásához. A film első felében ez még meg is teszi, de a történet második felére a készítők valóban elkezdik bedobálni a pofátlan kliséket… nem, senki ne higgye, hogy csattanókat lövök le.

Íme az összetevők: megértő barátnő, sikertelen, de tehetséges, nagyravágyó ifjú riporter; a televíziózásban igazán karriernek számító hírműsor-vezetői (angolul: anchor; á’la Bárdos András, vagy Stahl Judit) állás, a fantáziátlan és törekvő rivális riporter, helyi tévéállomás; bukás, majd a padlóra került hős sorsát egy deus ex machina (naná!) keretében gyökeresen megváltoztatja egy természetfölötti esemény. Aki arra tippel, hogy főszereplőnk először bosszúállásra, majd érvényesülésre használja föl különleges erejét, számos komikus helyzet közepette, visszaél a hatalmával, aztán félreértéseken és újabb drámai mélyponton át (a legfájdalmasabb az amúgy tehetséges és üdítő Jennifer Aniston kényszeredett drámája, amit hiába próbál őszintén előadni, körülötte már málladozik a film) jutunk el a pozitív kicsengésű végkifejletig, az nem jár messze az igazságtól. Ami egy ilyen témát az Idétlen időkig és a Télapu óta megmenthet, az csak a poénos helyzetek, a jól kitalált karakterek és némi belső logika lehet. Nos, a Minden6ó nem egy Idétlen időkig. Míg a gegek ülnek, a történet egyre lagymatagabbul hömpölyög.

Bruce Almighty; 2003

gyártó: Universal/Spyglass
forgalmazó: Intercom
bemutató: 2003. szept. 11.

rendezte: Tom Shadyac
forgatókönyv: Steve Koren, Mark O`Keefe és Steve Oedekerk
fényképezte: Dean Semler
zene: John Debney

szereplők:
Jim Carrey — Bruce Nolan
Morgan Freeman — Isten
Jennifer Aniston — Grace Connelly
Philip Baker Hall — Jack Keller
Catherine Bell — Susan Ortega

A rendező, Tom Shadyac többek közt Carrey igen sikeres kiugrását, az Ace Ventura: Állati Nyomozoot jegyzi, a forgatókönyvírók között pedig ismét feltűnik Carrey hasonlóan őrült kollégája, Steve Oedekerk (Nekem 8), aki nem először húzza ki a csávából Carrey megfeneklett vígjátékait. Az ő utólagos beavatkozásai nyomán alakulnak a film legabszurdabb, legszórakoztatóbb jelenetei. Furcsa, mennyire képtelen kihasználni Hollywood Carrey fékeveszett, őrjöngő humorát és hogyan próbálják belepréselni kommersz történetekbe – legtöbb filmje az utolsó felvonásban vérzik el igazán. Pedig a Truman Show és Az ember a Holdban bebizonyította, hogy ha megfelelően állnak hozzá, Carrey egészen hatásosan képes akár drámai szerepekre is.

Addig is, mire a film második felére az írók és a rendező belefáradnak Carrey őrült humorába, Morgan Freeman kisugárzása bearanyozza az ígéretesből középszerűvé fakuló, “sok popcornnal elmegy” típusú vígjátékot.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.nezoter.hu]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához