LFG.HU

Herbie
hírekCimkek

A White Wolf Inc. és Nancy A. Collins írónő szeptember negyedikén 17 rendbeli szerzői jogsértés miatt pert indított a Sony Pictures filmstúdió, valamint a Screen Gems és a Lakeshore Entertainment ellen a szeptember 19-én bemutatásra kerülő Underworld c. film miatt.

A vádirat szerint a film egyes szereplői, témája és helyszíne a Vampire: The Masquerade és a Werewolf: The Apocalypse c. szerepjátékokon, a World of Darkness világának egyéb jellegzetességein alapul, valamint Nancy Collins 1994-es novellájának, a “Love of Monsters”-nek a történetét dolgozza fel, ami szintén a World of Darkness világán játszódik.

A vád megalapozottnak tűnik, a film története ugyanis valóban ismerős elemeket hordoz magában: a komor, esős, gótikus, viktoriánus és barokk épületek (javarészt Budapest belvárosának helyszínei) és alagsoraik között vámpírok és vérfarkasok vívnak ádáz harcot egymás ellen. Selene (Kate Beckinsale) egy vámpír harcosnő beleszeret egy vérfarkasba, Michaelbe (Scott Speedman), és hirtelen az egész természetfölött alvilág (sic!) rájuk kezd el vadászni.

A film amúgy egy alacsony költségvetésű, kissé B-jellegű horrorfilmnek tűnik, alkotói (Len Wiseman, Beckinsale vőlegénye és Kevin Grevioux, kaszkadőr és statiszta) eredeti elképzelése szerint afféle “Rómeó és Júlia vámpírokkal és vérfarkasokkal” történettel. Beckinsale szexi, bőrszerkóba bújtatott alakja már az előzetesben ígéretesen domborodott, a gótikus-dark, ódon metropolisznak “álcázott” budapesti utcák, terek és házak miatt pedig valószínűleg itthon is sok kíváncsi nézőt vonz majd. Aki tehát látta a filmelőzetest, valóban érezheti a World of Darknessre jellemző gótikus-punk pozőrséget, érezheti a jellegzetes hangulatot, Nancy A. Collins pedig valóban régóta írja vámpírtörténeteit.

Collins leghíresebb szereplője, Sonja Blue is vámpír (és vámpírvadász), Collins pedig a “Sunglasses After Dark”-kal szerzett hírnevet magának és hívta föl magára a White Wolf figyelmét, akik föl is kérték, hogy írjon egy regényt hősnőjével, a World of Darkness világán. Együttműködésük azóta is töretlen, Nancy Collins ugyanis afféle vámpíros Vavyan Fable-ként sikeresen csempészett némi nőiességet és vagányságot a komor vámpírvilágba.

A pernek csupán egy szépséghibája van: az előzetes idén április közepe óta letölthető az internetről, a vámpír- és vérfarkas-történetek, a horrofilmek rajongói körében az év egyik legjobban várt filmje. Szinte kizártnak tűnik, hogy egy ilyen valóban WoD-alapúnak tűnő filmről az elmúlt fél év során nem szereztek tudomást a kiadónál. Bár valóban megalapozottnak tűnik a vád, az, hogy ilyen sokáig, az utolsó pillanatig vártak a perrel, vélhetőleg azt jelenti, hogy inkább pénzt szeretnének, a Sony pedig most már olyan közel jár a premierhez, hogy talán hajlandóbb fizetni, mintsem az vállalni, hogy levegyék a vászonról a 23 millió dolláros produkciót.

A hírhez készült egy rövid képregény is a Penny Arcade jóvoltából…


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/download/trailers/underworld_m480.mov]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához