LFG.HU

nuke7
ismertetőCimkek

A Mythgard egy új, alpha verziónál tartó kártyagyűjtögetős videojáték. Ebben a videóban megmutatom, hogy is néz ki most.

Alapok

A gyűjtögetős kártyajátékok lényege, hogy kártyákat gyűjts, amikből paklikat készítesz, és különböző játékmódokban ezeket a paklikat – és a szerencsédet – összemérheted más játékosok paklijával – és szerencséjével.

A játék még kiadás előtt áll, tehát aki most kezd el játszani vele (kér egy meghívót Discordon), annak a gyűjteményét a hivatalos kiadáskor törölni fogják, de cserébe kap majd valami kárpótlást a tesztelésre fordított idejéért cserébe.

MythgardFFA

A játék elején egy gyors kérdőív után rögtön a story mode-ban találjuk magunkat. A játékban több frakció, faj, aspektus van – mint ahogy ezt már a többi, hasonló játékban is megszokhattuk. A story mode egyfajta tutorial is egyben. Az első meccsen azonnal megtanuljuk, hogy hogy jutunk manához és drágakövekhez.

Aki játszott már a MTG Arena játékkal annak ismerős lehet – ott landnek hívják a mana termelő lapokat itt, a Mythgardban pedig lapokat “égetünk” el. Az elégetés folyamán a lapot visszakeverjük a paklinkba és kapunk egy manát és egy, a kártya színének megfelelő drágakövet. Minden lapot csak egyszer tudunk “elégetni”. Minden kártya bizonyos mennyiségű manába és valamennyi, bizonyos színű drágakőbe is kerül. Az elégetett kártya színe azért is fontos, mert ha olyan paklink van, amiben több szín/frakció/faj van, akkor bizony nem csak egy színű drágakőre lesz szükségünk, hanem minden olyan színre, amilyen színű kártya van a paklinkban.

image2

több színű pakli, több színű drágakövekkel

Fontos megjegyeznem, hogy amikor valaki ellen játszol és kártyát égetsz el, azt az ellenfeled is látja, ugyanúgy, ahogy te is látod, hogy ő mit éget el az adott körben. Nyilván a paklik legalább 30 kártyából állnak és maximum 10 darab, bármilyen színű drágaköved lehet – ebből következik, hogy nem minden kártyáját fogjuk látni, de azért mégiscsak érdemes lehet figyelni, ha már egy kicsit jobban benne vagyunk a játékban.

image3

játéktér

Összesen kétszer hét “slot” áll rendelkezésünkre – 7 nekünk és 7 az ellenfélnek – ahova különböző lényeket játszhatunk ki. A lényeknek támadó erejük és életerejük van a többi, esetleg különleges képességeik mellett. A támadó erejük megmutatja, hogy mennyit sebeznek a szemben lévő, ellenséges lényen – vagy annak hiányában az ellenfélen. A legtöbb lény a vele szemben lévő három sávot tudja támadni. Ha bármelyik sáv foglalt ebből a háromból, akkor kötelező azt a lényt támadni mielőtt megüthetnénk az ellenfelet.

 

Játékmenet

Miután egy lény aktív – általában a kijátszást követő körben – két dolgot csinálhat. Egyet támadhat és előtte vagy utána, egyet mozdulhat egy szomszédos lane-re. A lane-ekre ki lehet játszani úgynevezett enchantmenteket. Ezek az adott lane-en lévő lények tulajdonságait, interakciós lehetőségeit változtathatják. Például, a teljesség igénye nélkül: plusz élet- és/vagy támadóerő / különleges támadás ami nem veszi figyelemben a szemben lévő lényeket / gyógyulás / stb.

image4

enchantment

Vannak olyan lények, amelyeknek van aktív képessége is a támadáson vagy mozgáson kívül. Ezek a képességek is vagy a manánkból vonódnak le, vagy a kártyának egy saját, külön erőforrása van ehhez. Például ez az erőforrás mindig eggyel nő, ha egy kártyát húzunk. Ha egy lénnyel támadtunk már nem használhatjuk a képességét – vagyis vagy támadunk, vagy a képességét használjuk.

image5

speciális, aktív képesség

Mint a többi kártyajátékban, itt is van egy aktív képességünk, amit a kártyáktól függetlenül tudunk használni a meccsek folyamán. Ez két manapontba kerül, Powernek hívják, és egy körben egyszer használhatjuk, hogy kisebb előnyökre tegyünk szert. (gyógyít esetleg 1 életerőt a lényeinken vagy rajtunk, esetleg sebez 1-2 pontot az ellenfélen stb.) Több közül választhatunk, minden egyes épített paklihoz tartozhat más-más aktív képesség. Ezeket szintlépésnél, vagy egy-egy meccs után, mint ajándék kaphatjuk meg, teljesen véletlenszerűen.
Ebben a játékban viszont nem csak aktív képességet tudunk választani a paklihoz, hanem passzívat is. Ezt Path-nak hívják, az egész meccs alatt aktív és meghatározhatja, hogy milyen módon játszunk. Például az egyik passzív képesség minden harmadik meghalt lényünk után a legrégebb óta a temetőben lévő lényünket újra életre kelti.

image6

passzív képesség

Pénzt a játékban kapunk napi küldetések teljesítése és meccsek után is. Ebből tudunk kártyacsomagokat venni – egy csomagban 6 db kártya van, ezekből építhetünk saját paklit. Miután befejeztük a story módot (ehhez jön majd még, mert nincs befejezve) kapunk előre elkészített paklikat, de mi is készíthetünk újat. Saját pakli építése viszont nem egyszerű, sok fajta kártya van és mindnek sok fajta képessége is. A deck builder felülete viszonylag fapados, de használható. Nyilván ezen is csiszolnak majd még a hivatalos megjelenésig.

image7

deck builder

A játék több játékmódot is kínál nekünk – ezek között vannak PvP és PvE módok is. PvP esetén másik játékos ellene játszunk, PvE esetén pedig a “számítógép” ellen. :) Választhatunk Constructed és Draft módok között is. Előbbi esetén saját kártya gyűjteményünkből összeállított paklival játszunk, míg utóbbi a véletlenszerűen generált lapokból összeállított paklival való játékot jelenti. Választhatunk rangsorolt és normál játékmódok között is. Ha ezeket megunnánk, kifejezetten egy-egy játékmechanikára épülő “puzzle” játékmód is rendelkezésünkre áll, ahol előre meghatározott feladványokat kell teljesíteni.

image8

játékmódok

Ha kedvetek támadna kipróbálni, gyertek Discordra, és kérjetek alpha tesztelő kódot!

Ha tetszett a videó, megköszönöm a like-ot és/vagy a feliratkozást a csatornámra.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához