LFG.HU

Selion
ismertetőCimkek

A Jedi Knight sorozattal nagyon sok Star Wars fanatikus vágya teljesülhetett: A LucasArts végre olyan játékot adott kezünkbe, ahol a játékosok igazi jedikként használják az erőt és vívnak lézerkardjaikkal.

A Jedi Academy, a Jedi Knight sorozat harmadik része, de sajnos túl sok újdonsággal nem tudott szolgálni a Jedi Outcast után. Ugyanaz a Quake 3 motor mozgatja, mint a sorozat előző, sikeres darabjait.

A Raven Softver készítette játékban nem a jól megszokott szereplővel, Kyle Katarn-nal, hanem a fiatal nemzedék feltörekvő ifjúságának egyik tehetségével, Jaden-nel játszhatunk. (A játékban picit sántít, hogy mind a női, mint a férfi szereplőt Jaden-nek hívják, de ugyanakkor dramaturgiai szempontból élvezetesebb, hogy az NPCk nevünkön szólítanak a játékban.)
A már említett Kyle Katarn csatlakozott Luke Skywalkerhez és új tanítványokat keres, akik közül mi fogunk egyet alakítani.

Az előző részekhez képes a készítők most nagyobb karakteralkotási szabadságot ígértek játékosoknak, ami részben sikerült is: a játék elején megválaszthatjuk, milyen fajhoz, milyen nembe és milyen ruházattal kívánunk játszani a Star Wars univerzumban.


A karakteralkotás után máris egy szállítóhajóra kerülünk, amely a Yavin 4-re visz bennünket a többi jedi-tanítvánnyal együtt. A hajót leszállás közben támadás éri, melyen két kivételtől eltekintve, mindenki meghal. A másik túlélő egy Rosh nevű, enyhén szeleburdi fiatal jedi, akivel közös feladatot kapunk: derítsük ki a támadás körülményeit.

A rövid bevezető tréning után máris a nem lineáris vezetésű küldetések között találjuk magunkat, mely azért is nyújt nagyobb élvezetet, mert magunk határozzuk meg a történet megismeréséhez szükséges feladatok sorrendjét. Ez jóval nagyobb szabadságot és, sajnos, felületesebb történetvezetést eredményez. Minden hátránya ellenére, a rengeteg küldetés olyan széles skálán mozog, hogy nem nevezhetjük a játékot sablonosnak. A néhány ügyességi pályán kívül a küldetések többsége főként a harcra összpontosít (és természetesen arra, hogy időközben felgöngyölítsük a Sith-kultusz szálait).

A játék nagy élményét viszont az erő-alkalmazások adják, melyek közül a játék elején “csak” nyolcat birtokol karakterünk. Ezek pedig, a tolás, húzás, gyorsaság, érzékelés, ugrás, kardtámadás, kardvédelem, karddobás.
Minden alkalommal, mikor visszatérünk az Akadémiára, újabb képességet tanulhatunk meg, vagy már a meglévőket fejleszthetjük. Viszont, mindkét oldal erő-alkalmazásai rendelkezésünkre állnak a karakter fejlesztésekor, úgy, mint a jó oldalon az abszcorpció, gyógyítás, védelem, agytrükk és a sötét oldalon az életerő-szívás, düh, villám, szorítás.
Sajnos, a játék nem teszi lehetővé, hogy minden erőalkalmazásban mesterré váljunk, ezért már az elején érdemes elkezdeni specializálódni valamely erőalkalmazások felé.

Az ellenfelek elég változatosak, és ahogyan egyre jobban megismerjük a játékot és egyre komolyabb erőalkalmazások használatára leszünk képesek és egyre nehezedő szörnyekkel találkozunk.

Igazi változatosságot hoz az FPS-ek világába a különböző járművek használata, melyek között ott van a villámsebes robogó, az AT-ST lépegető vagy akár még jakon is lovagolhatunk, ha kedvünk tartja. Ezekkel csak az a probléma, hogy az irányításuk nem olyan kifinomult, mint lehetne, de azért túl sokat így sem várhatunk ezen a téren egy FPS-től.

A fegyverek többsége megegyezik azokkal, amiket a Jedi Outcastben megismerhettünk, de kiegészültek a fénykardok páros fénykardokkal illetve fénybottal is. (Ezeket a filmek után már biztosan nagyon sokan várták.)

A játék igazán nagy előnye a többjátékos (multiplayer) mód, melyben olyan játékmódokat próbálhatunk ki, mint az Siege (ostrom), Duel (párbaj), Power Duel (páros párbaj – kettő az egy ellen), Free For All (mindenki – mindenki ellen), Team Free For All (mint a Free For All, csak csapatban), Capture The Flag (zászlószerzés) és természetesen a botok elleni harc. A játék elején választhatunk – akár mindkét kezünkbe – egy fénykardot vagy fénybottal is küzdhetünk. E mellett ugyanúgy ki tudjuk alakítani saját küldőnk, mint az egyjátékos módban, de akár az előre elkészített negyven modell közül is választhatunk.

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Pentium III 450, 128 MB RAM, 32 MB-os 3D gyorsító, Win9x/ME/2000/XP
Ajánlott: Pentium III 600, 256 MB RAM, 32 MB-os 3D gyorsító, Win9x/ME/2000/XP
Kiadó: LucasArts
Fejlesztő: Raven Softver


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.