LFG.HU

HammerTimeCafe
Rorimack
ismertetőCimkek

A következő pár sorban négy francia rövidfilmet szeretnék bemutatni. Bár a filmek teljes megértéséhez, egy kivételével, francia nyelvtudás szükségeltetik, mégis úgy érzem, hogy enélkül, pusztán képi világukkal is kellemes perceket szerezhetnek nézőiknek. A válogatás szubjektív: egyrészt behatárolja az interneten elérhető filmek korlátolt száma, másrészt igyekeztem olyan filmeket kiválogatni, melyek nem csupán különböző technikák felvillantásából állnak, hanem ötlettel teli műalkotások is egyben. Lássuk hát a filmeket!

Tim&Tom
Gondolom sokan emlékeznek még a Dreamworks újszerű kalandjátékára, a Neverhoodra. Nos, ha valakiben kellemes emlékeket ébreszt ez a név, akkor a Tim&Tom számára kötelező darab. Romain Segaud és Christel Pougeoise egy hasonló, furcsa szabályoknak engedelmeskedő gyurmavilágba repít vissza, Django Reinhard háttérzenéje pedig nem csak szerves része a műnek, hanem önmagában is kellemes muzsika. Tim megpillantja Tomot, s üdvözlésére indul. Vajon sikerül-e találkoznia a két barátnak?

http://timtomlefilm.free.fr/film.htm


Kínai hó (Neige de Chine)
A fantasy és a keleti misztikum rajongóinak figyelmébe ajánlanám ezt a mesét, mely egy hólány kalandjairól szól. “Kína egy távoli, eldugott vidékén úgy beszélik, hogy amikor közeledik a tavasz, lassan olvadásnak indul a hótakaró. Ám egyes vénséges vén fáknak örökké szomjúhoznak a gyökereik…”


http://neigedechine.free.fr/


La piece
“Egy lépcsőház, egy folyosó, gengszterek, egy csinibaba, és csak semmi stukker…”-Nicolas Vitte számára csupán erre (és hat hónap megfeszített munkára) volt szüksége, újból életre keltse a klasszikus Alain Delon filmek világát, s mindezt nem több, mint négy percbe sikerült belesűrítenie.


http://daroom.free.fr/


Cavanimox
Egy átlagos pincében járunk. Azazhogy… fura teremtmények pihennek a csöveken… A Cavanimox furábbnál furább, és viccesebbnél viccesebb teremtményekkel ismertet meg. Talán egy távoli bolygó lakói ők, akik pont ide érkeztek? Vagy esetleg pusztán a képzelet lényei? Vajon kik, mik motoszkálnak a te pincéd sötétjében?http://perso.wanadoo.fr/cavanimox/

<a

Végezetül köszönetet kell mondanom Neternek, aki nélkül valami egészen mást olvastam volna ki bizonyos francia szövegekből.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához