LFG.HU

aura
ismertetőCimkek

Amint az író nevéből is kitűnik, ez a könyv nem egy teljesen komoly alkotás. Egészen pontosan A babó paródiáját tarthatja kezében az olvasó.
Paródiát írni, karikatúrát rajzolni mindig nehezebb feladat, mint egy egyszerű művet megalkotni. Nem árt az eredeti mű jellegzetességeit kidomborítani ahhoz, hogy humorforrássá válhassanak, elkapni a jellegzetességeket, arculatot, hangulatot. Ennél a műnél ez többé-kevésbé sikerült. Kellemesen visszajönnek A babó meseszerű fejezetcímei, néha a jól elkapott helyzetek a komikum forrásai, azonban nem volt szerencsés belekeverni más, manapság felkapott műveket. Ez a paródiáknál mostanában majdhogynem divat, jómagam még nem békültem ki vele teljesen. A történet nagyjából az eredeti műét követi végig, bár itt-ott persze akadnak csavarintások benne.
Ez adódhat néhol a meglehetősen rendhagyó szereplőválasztásból például (ne lepődjön meg senki, ha manapság népszerűnek mondható sztárok nevével fut össze!). De írói fogásként is felfogható. A főszereplők: bizonyos Zseblyuki Zsebes Bimbó és társai, Göndörf, a mágus, Gangsta a pörk, és más pörkök: Sexpír, Eminem, Dóri és Nóri, kik mellékesen kellően lányosak, Bruszlí, Nyafi, Hork, Bévisz és Báthed, valamint Bibi és Bubu (együtt a Tizenhármak) verekedik magukat végig a történet szövevényén Bambitfalvától egészen Smukk, a sárkány barlangjáig, hogy megszerezzék a híres kincset, amit az birtokol. Ebben segíségükre van többek közt egy mágikus laptop, Gülüm gyűrűje, némi cipőkrém, valamint egy ritka gépezet, amit csak Hafley-Bündesonként ismer Alsó-Középfölde népe. A többit nem szeretném lelőni…

A borító jól illik a regényhez, meg a paródia műfajához is. Szép, igényes kiadású keménykötésű kötetet vehetünk kezünkbe, ehhez mérten az ára sem túl borsos.

Kiadó: Szukits
Oldalak: 228
Formátum: A5 142
ISBN: 9639441848
Fordító: Szántai Zsolt – Szántai Zita
Bolti ár: 1590 Ft


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.