LFG.HU

CikkBot
hírekCimkek

2008-ban sokan egy, a videojátékok valódi művészeti ágként való elismerését jelentő, fontos lépésnek tekintették, hogy az Amerikai Írók Céhe (WGA) bevezette a legjobb narratívával bíró programnak járó kategóriát. Ugyan mai szemmel nézve kicsit megmosolyogtató, hogy az illetékesek a jóformán nyom nélkül eltűnő, PSP-exkluzív Dead Fred Headnek ítélték az elsőt trófeát, miközben a jelöltek közt ott volt a The Witcher is, de a későbbi győztesek java telitalálatnak bizonyult. A 2018-as God of War, az Uncharted-széria részei, a Rise of the Tomb Raider, a Horizon Zero Dawn vagy épp a The Last of Us és annak DLC-je bebizonyították, hogy hiába a battle royale őrület, van még fantázia az egyjátékos, sztori-fókuszú címekben.

wga_jatektortenetiras

Éppen ezért osztatlan megdöbbenést keltett, mikor kiderült, hogy az érdekvédelmi szervezet 2020-ban kényszerpihenőre küldi a kategóriát, és bár döntéshozóik leszögezték, hogy az később még visszatérhet, pontos dátum nincs kikötve. Ez már önmagában is meglepő, ám az indulatokat leginkább az korbácsolta fel, hogy a határozatlan idejű hiátus akkor ér majd véget ha a WGA elég alkotást tud majd ahhoz górcső alá venni, hogy érdemben lehessen válogatni a jelölésre méltó művek közül. Azaz vagy úgy vélik, hogy mostanában nem jelenik meg elég nívós történetű játék, ami az ágazat felszínes ismeretével is nyilvánvaló, megalapozatlan badarság, vagy egyszerűen nincs kedvük és idejük a felhozatal alapos átrostálásához.

Természetesen a szcéna nagyjainak reakciói nem maradtak el. A több díjazott játékot is jegyző Neil Druckmann az érintett írók arculcsapásának nevezte a lépést. A Portal-on és Half-Life-on is dolgozó Chet Faliszek pedig azon morfondírozott el, hogy amikor annak idején felkérték, hogy lépjen be a WGA-ba, akkor világossá tették, hogy másodrendű, szavazati joggal nem bíró tagként fogják kezelni. Azaz a vezetőség értékrendje szerint alig olvasott magazinokba publikálni komoly irodalmi tevékenység, de milliós példányszámban elkelő játékok forgatókönyvét tető alá hozni nem.

Ti egyetértetek az Amerikai Írók Céhének döntésével?

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához