LFG.HU

Lord-Nova
RPGCimkek

Jelen írás elkészítéséhez sokban hozzájárult, hogy a kronikak.hu által szervezett találkozókon és táborokban játékosként részt vettem az elmúlt években. A Bagolyudvar koncepciója nehezebben érthető az Örök Város Bajnokai sorozat kalandjainak ismerete nélkül, mivel jelentős részben épít az azokban foglaltakra. Emiatt igyekeztem a dokumentum írásakor idézetekkel és linkekkel hivatkozni ezekre, ahol szükségesnek éreztem. Jelen dokumentum jobb megértéséhez mindenképpen ajánlom figyelmébe a tisztelt olvasónak egyrészt a kalandozok.hu fantasztikus Ynev térképét, ahol a „3715 Politikai” és a „3715 Domborzati” térkép között váltogatva remekül nyomon követhetőek a Bagolyudvar tervei – én is ezt használtam, miközben a Vén Bagoly fejével gondolkodva próbáltam tervezni. Másrészt pedig ajánlom a kronikak.hu gyűjteményéből az alábbi kalandokat:

  • Falka
  • Gorvikból szeretettel
  • Lovagrege
  • Észak és Dél
  • A Dúlás kincse

A hivatkozott kalandok mögött húzódó koncepció, a P.sz. 3710-es évek megosztott, a hagyományos és az új, militáns irányzat között őrlődő Pyarronja nagyon tetszett nekem, s a Bagolyudvar ezt a koncepciót igyekszik továbbvinni, továbbgondolni. Maga a Bagolyudvar egy Pyarron érdekeit szolgáló egyénekből álló csoportosulás, akiknek saját elképzeléseik vannak arra vonatkozóan, hogy mit kellene tennie a Pyarroni Államszövetségnek. Ez egy komplex elképzelés, részben külpolitikai, részben belpolitikai, részben gazdasági elemekkel, és az új, militáns irányzat elképzeléseivel van összhangban. Magát a Bagolyudvart egy olyan szervezetnek szánom, ami a kalandozók munkaadója, megbízója lehet. Ennek megfelelően igyekeztem ezt a kis kiegészítőt úgy írni, hogy aki elolvassa, utána tudjon ez alapján olyan kalandokat mesélni, amelyekben a kalandozók a Bagolyudvar megbízásából indulnak el különféle küldetésekre.

Tisztelettel: Lord Nova

bagolyudvar

Maga a Bagolyudvar egy helyszín, de egyben egy politikai csoportosulás neve is. Eredetileg egy nemesi kúria és a hozzá tartozó földbirtok neve, melyet utolsó, tudománykedvelő könyvgyűjtő Krad-hívő nemes birtokosa örökös híján Krad egyházának adományozott élete utolsó napjaiban. A Baintis-ház kastélya gazdag könyvtárával, régészeti és ásványtani gyűjteményével, valamint minden ingóságával együtt Krad egyházához került. Ezt az ingatlant szerezte meg egyházon belüli manőverekkel saját céljaira „A Vén Bagoly” fedőnevű egyén, aki a Bagolyudvar, mint szervezet vezetője. Ardel Nartemius (aka „A Vén Bagoly”) egy Krad-pap, aki Krad egyházának edorli főpapja volt a Dúlás idején, emellett pedig a Pyarroni Inkvizíció inkvizítora. Kutató, történész, a kráni-godoni háborúk történeti szakírója, hadvezér és stratéga. A Dúlás alatt az edorli Krad-egyház csapatait és egy edorli gyalogezredet vezetett Pyarron megsegítésére, akik aztán az ostromgyűrűbe fogott Ó-Pyarronba szorultak. Alárendeltjeinek 99%-a elesett Ó-Pyarron védelmében, ő azonban túlélte, ugyanis amikor már közel volt a vég, Krad kegyelméből egy Hazatéréssel (ETK 172.o.) visszatért Edorlba. Ezt követően iszonyú lelkiismeretfurdalás gyötörte, hogy nem maradt ott meghalni a rá bízott emberekkel, ráadásul sokan támadták is gyávasága miatt. Az egyetlen amibe kapaszkodni tudott az volt, hogy nem lett volna értelme ott meghalnia, mert nem azért jött el, hogy éljen, hanem azért, hogy értelmet adjon az ottmaradottak áldozatának az által, hogy az Ó-Pyarron ostroma során Kránról és csatlósairól szerzett információk és tapasztalatok tükrében segíti Pyarront a további küzdelemben. A Dúlás ez utáni ideje, majd a nomádok elleni megtorló hadjáratok során ez hajtotta, később pedig ez fokozatosan átment abba, hogy biztosítani kell azt, hogy a Dúlás ne ismétlődhessen meg. Ez vezetett ahhoz, hogy az edorli főpapi címéről leváltott, inkvizítori címéről lemondó Krad-pap a Pyarroni Titkosszolgálathoz került (Vén Bagoly fedőnéven), majd pedig később saját szervezetet hozott létre. Ez lett a Bagolyudvar, mely nevét arról az udvarházról kapta, ami a létrejöttének helyéül szolgált. Az utolsó Baintis iránti tiszteletből megtartották a Baintis-ház címerét és pecsétjét saját belső levelezésükhöz.

A Vén Bagoly tényleg vén, mivel P. sz. 3640-ben született, immáron (3719-ben) 79 éves – ez azonban egyáltalán nem látszik rajta (kb 30 évesnek tűnik). Ez azért van, mert – bár sokan emiatt is rosszallóan tekintenek rá és a tevékenységére – egy szintén vénséges vén, ám fiatalnak tűnő lar-dori varázsló barátja időről időre megcsinálja rajta a Regenerálást (ETK 330.o.). Persze azért nem múltak el felette nyomtalanul az évek, jó úton halad afelé, hogy egyszer Megszállott legyen belőle (Bestiárium 87-89.o.), csak „az őrült tudós” helyett egy amolyan „rögeszmés szürke eminenciás” féle. Szent meggyőződése, hogy Pyarron legfőbb ellensége Krán, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Dúlás ne ismétlődhessen meg. Nem gondolkodik pyarroni támadásban a sötét birodalom ellen, sokkal inkább a Pyarroni Államszövetség védelmi képességeit, mágikus és katonai erejét, valamint befolyását és hatalmát növelné a végtelenségig – és tovább.

A Bagolyudvar a Pyarroni Titkosszolgálat, az Ezüst Rend Falka (Pyarron zsoldjában álló kalandozók szervezete), a Pyarroni Inkvizíció és a pyarroni egyházak és lovagrendek mellett működik, sok szállal kötődve ezen szervezetekhez. Önmagában nem bír igazán jelentős erőforrásokkal, mindössze néhány tucat pap, paplovag, elit katona és kalandozó alkotja a tagságát (bár ez a szám folyamatosan bővül), azonban annyira széles kapcsolati hálóval rendelkezik, hogy képes önmagában is küzdeni a céljai eléréséért (a lentebb kifejtésre kerülő pontok, valamint általánosságban a kráni és ranagolita jelenlét és befolyás csökkentése illetve megszüntetése a Fekete Határ innenső oldalán). Megtalálja azokat a lehetőségeket, ahol néhány jól képzett ember komoly eredményeket tud elérni. Mindemellett azonban adott és kapott szívességek kusza hálóinak egész sora köti emberekhez és szervezetekhez, ennek köszönhetően mindig képben van, és pusztán szavakkal, tárgyalásokkal is beleavatkozik Pyarron politikájába – természetesen a militáns irányzat oldalán.

A teljes, 25 oldalas kiegészítő letölthető ITT.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához