LFG.HU

taverna
aura
ismertetőCimkek

Egy újabb regényfolyam az írópárostól. Lehet, hogy már skatulyázok, de valamiféle Sárkánydárda-klónra számítottam. Szerencsére csalódnom kellett. Egy meglehetősen intrikus, hatalmi harcokkal teli világba kalandozhatunk a regényt olvasva. Loerem földjén játszódik a történet, itt is rögtön az uralkodóház életébe csöppenünk bele, egy meglehetősen ingatag lábakon álló politikai helyzet kellős közepébe.

A király második fia, Dagnarus új társat kap Gareth személyében, aki a királyi sarj bűnbakjának szerepét tölti be. A törvények szerint ugyanis a királyi leszármazottakat nem lehet tettleg bántalmazni. Egy eleven és csíntalan csemete esetében sajnos szükség van valakire, aki a kiszabott penitenciát elszenvedi. A két fiú hamar megbarátkozik, habár alapvető ellentétei egymásnak. Életük hamarosan összefonódik a politikával. A bölcs király régen Portálokat építtetett isteni segítséggel, hogy megkönnyítse a nagy távolságok közt folyó kereskedelmet, és közelebb hozza egymáshoz Loerem népeit: az orkokat, elfeket, törpéket, embereket. De a bizalmatlanság, és a hatalomvágy hamar viszálykodáshoz vezet. A világ Tamaros, a király békét szeretne, és ismét az istenekhez fordul, akik megajándékozzák a Fenség kövével, amiből minden faj egyformán részesül. A követ négy darabban őrzik Loerem népei. Ám a vágyott nyugalom helyett mégis baljós fellegek gyűlnek Loerem egén. Elfeledett, sötét mágia kezdi szárnyát bontogatni a világban. A népek ármánykodnak egymás ellen, és hatalmi harcaikat vívják továbbra is. Hiába Tamaros király minden igyekezete, saját fiai között sem tud, csak látszólagos békét fenntartani. Kémek, hamis tanácsadók épülnek be házába, valami sötét, valami szörnyű közeleg…

A szereplők jelleme meglehetősen jól árnyaltra sikeredett, persze megvannak a hamar beskatulyázható mellékalakok is. A történet több szálon kezdődik, de tiszta és egyenes vonalú. Azért korántsem untam magam halálra rajta, újabb és újabb fordulatok gazdagítják ezt az amúgy sem szokványos fantasyt.

Mindkét kötetnek szép, hangulatos borítója van, bár egyiknél sem értettem, hogy pontosan hol kapcsolódik a történethez, de némi képzelőerővel biztosan bele lehet tuszkolni az ábrázolt jeleneteket a regény világába. Nekem sajnos nem ment.

Az eredeti sorozat három részből áll, ebből pedig jelen esetben csak egyetlen részt kaphattunk kézhez két kötetben, remélhetőleg még két-két kötet (tehát az eddigiekkel együtt összesen hat könyv) gyarapíthatja majd a fantasy-rajongók könyvtárát.

Margaret Weis & Tracy Hickman: A sötétség kútja I
Kiadó: SZUKITS
Oldalak: 271
ISBN: 9639441147
Fordító: HOPPÁN ESZTER
Bolti ár: 1390 Ft

Margaret Weis & Tracy Hickman: A sötétség kútja II
Kiadó: SZUKITS
Oldalak: 268
ISBN: 9639441929
Fordító: HOPPÁN ESZTER
Bolti ár: 1390 Ft


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.