LFG.HU

Garaboncias
hírekCimkek

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Kard és Másodteremtés, azaz a Kard és Mágia szerepjátékhoz készült házi Középfölde-kiegészítő. Megjelent a Lények Lajstroma, amely egy Mesélőknek szóló bestiárium. Az ötven oldalas dokumentum a tolkieni eredetű kreatúrákon túl néhány hasznos táblázatot és tanácsot is nyújt a harmadkorvégi kalandokhoz. E szerény segédanyagnak köszönhetően reményeim szerint pont olyan jól igazodtok majd el Középfölde lényei között, mint Berúthiel királyné macskái a vaksötét éjszakában.

Ez a dokumentum egy úgynevezett „bestiárium”, afféle lénygyűjtemény a harmadkori Középföldéhez, amely elsősorban a Kard és Másodteremtés mesélőinek készült, hiszen a játékos karakterek potenciális ellenségeinek vagy szövetségeseinek a leírásait és statisztikáit tartalmazza – nem csak az alapértelmezett szettinghez, Vadonfödhöz, hanem minden olyan területhez, amelyet Tolkien könyveiből megismerhettünk. Megírásakor szempont volt, hogy ne kelljen mellette használni a Kard és Mágia Szörnyek és Kincsek című kiadványát, így vannak olyan lények is benne, amelyeket változatlanul vagy módosítva átemeltem onnan, elsősorban az állatok kapcsán. Az összeállításánál olykor más művek is kis mértékben a segítségemre voltak, például a Helvéczia Mesélői Almanach-ja, a 3. kiadású D&D Szörnyek Könyve (Monster Manual), vagy akár az Adventures in Middle-earth egyes szörny-jegyzetei.

Macskaszem2

A Lények Lajstroma tartalmazza mindazon kreatúrákat, amelyek a Kard és Másodteremtés eddigi kalandmoduljaiban már fellelhetőek voltak, és sokkal több új, eddig még semmilyen formában nem ismertetett lényt is. Nem egészíti ki azonban a tolkieni művekben említetteket hozzátoldott lényekkel; jóllehet, olyan teremtmények is fellelhetőek benne, akik a könyvek alapján csak a hobbit folklórban vagy Zsákos Bilbó írásaiban bukkantak fel, és létezésük vagy bizonyos jellemzőjük erősen kétségbe vonható. Ezeket az eseteket külön jelzem a statisztikáiknál. Az elnevezéseknél igyekeztem az újabb vagy javított magyar Tolkien-fordítások terminológiáját használni, de előfordul, hogy egy-egy lény további neveit is szerepeltettem puszta linkként, hogy könnyen megtalálhatóak legyenek.

Középfölde ismert lényei ugyan nincsenek olyan sokan, mint az eleve szerepjátékokra kitalált világok szörnyei, de jóval intenzívebb a beágyazottságuk a mitológiai rendszerbe. Sokkal inkább a világ részei talán, mint egy átlagos fantasy szettingben, és ez adja meg ízüknek azt a sajátos zamatát, ami miatt szeretünk velük játszani. E dokumentumnak tehát nem pusztán számadatok és táblázatok közkinccsé tétele a célja, hanem annak a szemléletnek a bemutatása is, amely ezt a világspecifikus ízkombinációt megjeleníti. Nem pótolja természetesen a világ vagy a szűkebb szettingek ismereteit, de úgy tesz hozzájuk, hogy az gyakorlatiasabb hasznot hajtson a Mesélőknek.

Bízom benne, hogy ez az összeállítás hozzájárul ahhoz, hogy az általatok mesélt Középfölde egy kicsit színesebb és fantasztikusabb világ legyen annál, mint amilyenre játékosaitok számítanának!

A Lények Lajstroma letölthető innen: https://masodteremtes.wordpress.com/

Jó szórakozást és sok hasznos felhasználást hozzá!

mountains-dark-rocks-silhouette-szinesszerk

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához