LFG.HU

taverna
Tolkien.hu
hírekCimkek

A Magyar Tolkien Társaság 2004. január 3-án J.R.R. Tolkien 112. születésnapján a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve nagyszabású rendezvényt szervez. Ez alkalomból képzőművészeti, iparművészeti, mozgófilmes és irodalmi pályázatot hirdetünk.
A pályázatokra olyan alkotásokat várunk, amelyek tárgya, jellege, kivitelezésének módja J.R.R. Tolkien valamelyik, Magyarországon is megjelent művéhez (“A Babó”, “A Gyűrűk Ura”, “Szilmarilok”, “Elveszett mesék”, “A Gyűrű keresése”), “A Gyűrűk Ura” filmhez vagy általában a tolkieni mitológiához kapcsolódik, akár egy konkrét részlet, akár elvont koncepció, párhuzam formájában.

Kategóriák:
A képzőművészeti pályázatot négy kategóriában hirdetjük meg:
· grafika (rajz)
· festmény,
· számítógépes grafika
· egyéb képzőművészeti alkotás (szobor, dombormű, faragvány, üvegfestmény, szövés-minta stb.).
Az irodalmi pályázatra a következő két kategóriában várjuk az alkotásokat:
· vers
· novella.
A mozgófilmes pályázata szintén két kategóriában lehet pályázni:
· animáció
· videofilm
Az iparművészeti pályázatra az alábbi kategóriákban várjuk a pályaműveket:
· ruházat
· fegyverek
· ékszerek
· használati tárgyak
Az irodalmi és a képzőművészeti pályázaton minden kategóriában három korosztály elkülönülten verseng egymással: 8-13 évesek, 14-17 évesek és felnottek (18 év felett).

Feltételek:
A pályázatra csak eredeti, jogtiszta, máshol még nem publikált, a szerzői jogok tekintetében semmilyen korlátozás alá sem eső műveket lehet benyújtani.
Minden pályázó kategóriánként maximum három alkotással pályázhat. Amennyiben egy pályázó egy kategóriában több művel is nevez, a zsűri kiválasztja a legjobbat, és a további értékelésben csak az az egy mű vesz részt.
A pályázaton nem vehetnek részt a pályázat előkészítésében, lebonyolításában illetve értékelésében részt vevő személyek! A pályázatra nem lehet nevezni a Magyar Tolkien Társaság korábbi pályázataira már beküldött alkotásokkal.
A meghirdető a beküldött pályamunkák kiállítási, felhasználási, publikálási, másolási/sokszorosítási jogát fenntartja, a beérkezett műveket nem küldi vissza. Amennyiben egy pályázó a pályaművét vissza szeretné kapni, azt csak személyesen, a pályázatot követő kiállítás lezárulta után teheti meg, előzetesen egyeztetett időpontban.

A pályázatok formátuma:
Általános szabályok
Minden pályázati kategóriában lehetőség van hagyományos és digitalizált formában beadni a pályaműveket.
A beadott pályaműveken a szerző nevét, személyi adatait, vagy bármilyen az alkotó személy azonosítására alkalmas utalást nem szabad megadni, de jól olvashatóan (a mű esetleges kiállítási elhelyezését, vagy publikálását nem akadályozó helyen) fel kell tüntetni a mű azonosítását lehetővé tevő jeligét.
A postai úton beküldött pályaművek esetében egy A/6-os (képeslap) méretű lapon mellékelten kell megadni a következő adatokat: jelige, a pályázati kategória, az alkotó életkora, neve, lakcíme, telefonszáma, e-mail címe. Az elektronikus úton benyújtott pályamunkákhoz egy külön, .txt kiterjesztésu (szabvány szöveg) fájlban kell mellékelni a fenti adatokat, és mind a pályaművet tartalmazó fájl, mind a kísérő fájl nevének meg kell egyezni a jeligével.

Irodalmi kategóriák:

A versek és novellák magyar nyelven, vagy valamelyik Tolkien által létrehozott középföldi nyelven adhatók be.
Az irodalmi alkotás terjedelme legfeljebb 4300 leütés lehet. A verseket és a novellákat papíron, illetve számítógépes formátumban lehet beadni. A nyomtatott változat esetén a műveket gépelt/nyomtatott formátumban, A/4-es papíron kell beküldeni, és terjedelme nem haladhatja meg az 5 oldalt. Elektronikus (számítógépes) formátum esetén a pályázatokat Microsoft Word (97 vagy annál magasabb verzió) formátumban kell beadni, amelynek mérete nem haladhatja meg az 500 KByte-ot.

Képzőművészeti kategóriák

A rajzok és festmények bármilyen hagyományos technikai alapon (papír, tábla, vászon) beküldhetőek, a méretük képeslap nagyságtól a A/3 méretig terjedhet.
A digitális formában beadott képek formátuma kizárólag .BMP, .TIF vagy .JPG lehet, és méretük nem haladhatja meg a 3508×4961 pixelt, illetve az 50 MB-ot (.JPG esetén kérjük, hogy a képminőséget rontó tömörítést ne használjanak a pályázók).
A pályázat keretében lehetőség van a hagyományos technikával készült alkotások esetében is, hogy azokat digitalizált formában kerüljenek beadásra (beszkennelve).
A számítógépes technikával készült munkákat be lehet adni elektronikus formátumban, vagy kinyomtatva papír alapon is.

Mozgóképes kategóriák:

Az animációk, illetve az amatőr filmalkotások terjedelme nem haladhatja meg a 30 percet.
A mozgóképes alkotásokat hagyományos, VHS rendszerű videókazettán, vagy digitális adathordozón (CD, DVD) .AVI, .MPEG vagy .MOV formátumban lehet beadni.

Iparművészeti kategóriák:

Az iparművészeti kategóriákban egyaránt lehetőség van az elkészített tárgyak (ruhák, ékszerek, fegyverek, használati tárgyak), illetve azok koncepciótervei, vagy makettjei beadására. Az értékelésnél minden esetben az alkotás konepcióját fogjuk figyelembe venni, nem jelent hátrányt, ha az alkotók nem kivitelezték drága alapanyagok felhasználásával azt. (Noha egy kézbe fogható, valóságos funkcionális környezetében kipróbálható tárgy a koncepcionális és tervezési részletekrol is többet elárulhat.)
Az iparművészeti kategóriákban beadott pályaművek összecsomagolt állapotban nem haladhatják meg az 1,5 méteres kiterjedést, illetve 30 kg-nál nagyobb tömeget.

Értékelés:
A beérkezett pályaműveket a Magyar Tolkien Társaság képviselőiből és illetve az adott terület független szakmai képviselőiből álló független szakmai zsűri fogja elbírálni, névtelenül, a jeligék alapján.
Az alkotások zsűrizésénél a legfontosabb szempontok: a kreativitás és az eredetiség, a kivitelezés technikai színvonala, illetve a tolkieni mitológia minél mélyebb rétegeinek visszatükröződése.
A rendezők és a szponzorok értékes díjakat ajánlottak fel, amelyeket kategóriánként és korosztályonként az első három helyezettnek ítél oda a zsűri.
A pályázat szponzorai emellett különböző értékes különdíjakat is odaítélnek.
A zsűri által kiválasztott művekből a Magyar Tolkien Társaság a “Tolkien Születésnap” rendezvény helyszínén kiállítást szervez, illetve valamennyi pályamű hozzáférheto lesz a www.tolkien.hu-n, a Magyar Tolkien Társaság hivatalos honlapján virtuális kiállítás formájában. Az erre alkalmas művek helyet kaphatnak a Magyar Tolkien Társaság hivatalos 2004-es falinaptárában is.
Az pályázatok legjobb alkotásai megjelennek a Magyar Tolkien Társaság negyedévente megjelenő folyóiratában, a Lassi Laurie oldalain is.

Díjátadás:
A Magyar Tolkien Társaság a 2004. január 3-i rendezvényen ünnepélyes keretek között hirdeti ki a nyerteseket, illetve adja át a díjakat.

A nevezés módja:
A hagyományos technikával készült alkotásodat erre a címre küldd be ajánlott küldeményként: MTT pályázat, Magyar Tolkien Társaság, 1149 Budapest Egressy út 110/a I/10. A borítékon kérjük feltüntetni, hogy ‘Postán maradó küldemény’.
Kérjük, írd rá a borítékra azt is, mely kategóriába tartozik az alkotásod, így: pl. Képzoművészet/ Grafika vagy: Iparművészet/Használati tárgyak.
Az elektronikus formátumú műveket 2 MB méret alatt az palyazat@tolkien.hu e-mail címre (Kérjük a “Tárgy” mezobe írd be, mely kategóriába tartozik az alkotásod, így: pl. MTT pályázat/Képzoművészet/Grafika.), 2 MB méret felett pedig CD-n, vagy DVD-n rögzítve a fenti postacímre lehet elküldeni, ajánlott postai küldeményként. (A borítékon kérjük feltüntetni, hogy “Postán maradó küldemény”.)

Beérkezési határidő: 2003.november 28. éjfél

A kiválasztottakat és díjazottakat 2003. december. 29-ig értesítjük.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.tolkien.hu/palyazat/]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához