LFG.HU

CikkBot
hírekCimkek

Életjelet kaptunk a készülő új M.A.G.U.S. szerepjáték állapotáról:

“Kedves fórumozók, játékosok!

Végre eljutottunk idáig: van miről beszélni. Egyúttal arra jutottunk Magnussal, hogy ha nektek ez itt nem gond, amíg nincs erre saját oldal, ide kommunikálnánk a híreinket.
Az MKK alapkönyv (ami technikailag már a nyár végére elkészült) átment minden játéktechnikai szűrőn és átvilágításon, és az utolsó szerkesztési fázisba, a szöveggondozás szintjére lépett. A terv változatlan: ahogy elkészül az anyag, nyílt teszt következik, szervezett keretek között. Bármilyen nyomdai megjelenésről csak az így megszerzett tapasztalatok után szeretnénk beszélni.

Az anyag fő irányairól, kérdéseiről és a fejlesztésről (azaz a miértjeinkről) külön cikksorozat készült, mert ez meglátásunk szerint sokat segíthet a nyílt teszt közös gondolkodásában. De addig is, összefoglaló jelleggel kb. ez történt velünk az elmúlt évben:
– páran talán már tudják, akik részt vettek benne, hogy a tavaly nyári béta tesztek többsége a képzettségrendszerre fókuszált. Minden tesztre másféle rendszert próbáltunk ki, hogy a M* története során jóval 100 db feletti képzettségeket megpróbáljuk a lehető legkevesebbre szorítani (úgy, hogy a logikus egyszerűsítések mellett a rendszer kellően sokszínű is maradhasson).
– a kapott, sokféle visszajelzés után sokáig 40-50 képzettséggel dolgoztunk, de ezzel még nem voltunk elégedettek, így idén év elején jött egy markáns váltás. Ezzel már el tudtuk érni azt a 25-30 db-ot, amely szerintünk kellően letisztult lett.
– kipróbáltunk több játékmotort is (bevallom, az én mániám volt, hogy fölédobásos rendszert csináljunk, ami majdnem összejött, kb. az utolsó lépcsőben, egy kulcskérdésen bukott meg), ezeket játékkal is teszteltük. Így utólag visszanézve a zsákutcáknak is volt értelme, sokat segítettek a finomhangolásokban.
– a játéktechnikát sok ponton tovább egyszerűsítettük, és eljutottunk oda, hogy a teljes játékmechanika elfér pár oldalon (ami a rendszer összes elemére áll – kevés szabály van, és minden ezeken alapul)
– a mágiarendszer mágusos jellegével, nincs ezen mit szépíteni, jócskán megszenvedtünk. Hiába volt egy – szerintünk – jó kiindulásunk, gyakorlatilag az összes létező varázslatot szavanként egyeztetve tudtunk csak kitalálni olyan egyszerűsítéseket, amelyekkel nagyságrendi változás jöhetett (és csak ez elvitt fél évet). Ezzel az új megközelítéssel már bármi leképezhető, akár a játékos részéről is, és nem kell 200 oldalas mágia könyv hozzá (bár az a tesztek során érdekes tapasztalat volt, hogy sokan kifejezetten igényelnek ilyesmit – de akkor ezt majd egy újabb, korábban is méltán hírhedté vált kérdőív sorozattal felmérjük ;) ).
– leginkább a mágia témája kapcsán jött elő, de persze másféle dolgokban is, hogy kezdeni kell valamit az elvi szürke zónákkal/fehér foltokkal. És ez nem a térkép feltöltését jelenti, hanem a világ működésének sarokpontjait. Ezekre meglátásunk szerint vagy soha nem született válasz a játék fennállása óta, vagy olyan, amely több függő kérdést hagyott hátra, mint amennyi választ adott. Azt tudtuk, hogy erre majd rengeteg időt kell szánni, de még így is alábecsültük – ráadásul pontosan látjuk, hogy amit itt megcsináltunk, az még mindig csak alapozás, a lényeg kb. ezután következik. De végre elkészült az az egységes keretrendszer, amellyel rpg szinten is modellezhető a világ működése. És nem kivételszabályok tucatjaival, hanem következetes egyszerűsítésekkel: leginkább ez tartott eddig. Pár példa, hogy ez így ne semmitmondásnak tűnjön: profán mágia a mindennapokban, varázstárgyak, mágikus védelmek, vallások a hétköznapokban, technológia kontra mágia, világi és kalandozó léptékek, ideológiák harcai.
És akkor a végére egy másik lényeg: a DV-vel kapcsolatban is szeretnénk egyértelműsíteni a helyzetet. A kiadó azt vállalta, hogy ha elkészült a kézirat, akkor mögé áll, és nem csak egy alapkönyv kiadásban, hanem három év folyamatos kiadvány támogatásban gondolkodik. Mi ezen vagyunk, ezért dolgozunk. Amit a kiadótól kértünk, megkaptuk. Például szabad kezet ahhoz, hogy ne valamilyen dátumhoz kössük a leadást, hanem a mi döntésünk lehessen, és akkor tehessük meg, amikor az anyag átment minden, számunkra fontos ellenőrzésen. Ezt ugyanis szerintünk kb. egy tökutolsó lehetőség, ezért igyekszünk kihozni belőle mindent, amit sikerül.
Innen nézve egyébként jogos, hogy akkor két éve miért kellett az a “rég várt dolog közeleg” bejelentés a Könyvfesztiválon – tény, hogy elsietett volt. Abszolút jószándékú, de a munkák akkori állapota szerint irreális. Erre kb. most januárban lehetne effélét mondani – és akkor ez egyben már az a dátum is, amelyben mi gondolkodunk.

Ynev forever,
Raon”

Részletekért irány az LFG fóruma:

Új MAGUS szerepjáték – M.A.G.U.S.

ujmagus

 


A szerző más irásai

[ további írásai]