LFG.HU

HammerTimeCafe
strato
hírekCimkek

Gáspár András54 éves korában elhunyt Gáspár András sci-fi és fantasy író, műfordító, irodalmi szerkesztő.

1965-ben született, és már a nyolcvanas években novellákat írt a Galaktika magazinba, melynek szerkesztői csapatához később maga is csatlakozott.

1989-ben történelemtanári diplomát szerzett az ELTE-n. Ekkor már a Galaktika mellett az Atlantisz magazin társszerkesztője is volt, és több James Bond-regényt fordítását is a háta mögött tudta.

1990-ben jelentek meg első regényei, a Kiálts farkast, az Ezüst félhold blues és a Tier nan Gorduint bemutató A Halál havában, melyet Novák Csanáddal közösen, Wayne Chapman álnéven jegyzett. A rendszerváltás utáni években Damien Forrestal álnéven “bootleg” Doom- és Aliens vs. Predator-könyveket is írt.

1991-ben Novák Csanáddal együtt megalapította a Valhalla Páholy Kiadót, mely a 2001-es megszűnéséig főleg sci-fi és fantasy könyveket jelentetett meg. Egy évvel később a saját kiadójának gondozásában jelent meg a szintén koprodukcióban készült Észak lángjait. Az Ynev James Bondjaként is ismert Tier nan Gorduin később 15-nél is több Wayne Chapman-regény főszereplője lett. Sajnos a ciklus befejező kötete, a Holdfényember az ígéretek ellenére sosem jelent meg.

1993-ban a Valhalla Páholy adta ki az első igazán jelentős magyar fejlesztésű szerepjátékot, a M.A.G.U.S.-t, egy évvel később pedig elindult a Rúna magazin.

1998-ban kilépett a Valhallából, és megalapította a Ronin kiadót, amelynek keretein belül újabb M.A.G.U.S.-ciklusba kezdett a Garmacor címere című könyvével. A sorozat harmadik része, a Garmacor utazása sajnos még nem készült el.

2004-ben Novák Csanáddal eladták a M.A.G.U.S. jogait az Inomi kiadónak, majd ezek a jogok két évvel később a Tuanhoz kerültek.

2007-ben kiadói megállapodást kötött a Delta Vision kiadóval, így az Ynevhez, azaz a M.A.G.U.S. világához, kötődő munkáit ettől kezdve a Delta Vision gondozta.

Nyugodjék békében.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához