LFG.HU

strato
hírekCimkek

Kickstarter profilképEgy hírcsokor erejéig megidézem a szebb napokat látott Villámhíreket, ugyanis több olyan Kickstarter-gyűjtés is fut jelenleg, amit gyakran látok visszaköszönni a különböző közösségi médiumokon. Ezekről külön-külön nem biztos, hogy elkezdenék cikket írni, de így csokorba szedve már elérik a kritikus tömeget. Íme hát az ebből született első és egyetlen “Kickstarter Villámhírek” (amiből nem tervezek sorozatot készíteni).

Aki bármelyik alább bemutatott gyűjtéshez hozzátenné a gondolatait, felhívná a többiek figyelmét bizonyos részletekre, vagy esetleg tud valami setét titkot a gyűjtést indító kiadókról, az a cikk alatt bátran kommentáljon.

 

Altered Carbon: The Role Playing Game

Altered Carbon RPG

A 25. században az emberiség elérte a virtuális halhatatlanságot. Az emberek tudata digitalizálva tárolódik egy koponyaalapba épített tokban. Ha a test megsemmisül, a tudat a átültethető egy másik testbe. Csak ha a tudattok is megsemmisül, akkor következik be a Valós halál. Richard Morgan Altered Carbon című regénye magyarul ezzel a címmel jelent meg. A regény alapján filmsorozat is készült, melyet a Netflixen tavaly ősz óta magyar szinkronnal is meg lehet nézni.

Én egyelőre sem a regényt, sem a sorozatot nem ismerem a hallomásnál jobban, de talán fontos részlet, hogy a Kickstarterre fellőtt szerepjáték a sorozatot veszi alapul. A settinget minden jellemzi, amit általában a cyberpunk zsánerről el lehet mondani, de az egész erősen meg van még szórva a transzhumanizmus fűszerkeverékével is.
A játék d4-től d12-ig minden kockatípust használ, de mivel a rendszer aládobásos, itt a d4 lesz a legjobb társunk, a d12 pedig a legrosszabb, ha dobásra kerül a sor. Aki nem akar zsákbamacskára befizetni, az áttanulmányozhatja előtte az ingyenes Quick Startot, bár ennek valamiért eltávolították a linkjét az oldalról a második napon. Szerencsére még ezelőtt elmentettem a hivatkozását, úgyhogy erre tessék.

A játék létrehozásáért az a Hunters Entertainment felel, ami már letette az asztalra az Outbreak: Undead című zombis, valamint a Kids on Bikes című könnyedebb témájú szerepjátékot, továbbá megszerezte a jogot arra is, hogy tető alá hozza a Werewolf: The Apocalypse 5. kiadását.
A gyűjtés az első napon elérte a 20.000 dollárnál kitűzött cél négyszeresét, de a tendenciát nézve hamarosan a tízszerese is meglesz. A támogatási szintek a szabálykönyv digitális és nyomtatott változatai mellett tartalmaznak egyedi kockakészletet, figurákat, kártyákat és egyéb nyomtatott jóságokat, de még egy egyszarvú mintás rózsaszín hátizsákra is be lehet fizetni. Aki csak egy pdf szabálykönyvre vágyik, annak $25 a beugró.
Alább a link a Kickstarterhez, melynek sikeréhez még 25 napig lehet hozzájárulni (a képre is lehet kattintani):

Altered Carbon contents

Altered Carbon: The Role Playing Game Kickstarter

 

Swords and Wizardry: Limited and Collectors Edition Box Sets

Swords and Wizardry Box

Bár én bábáskodtam a Dungeons & Dragons szerepjáték különböző kiadásait és mindenféle oldalhajtásait bemutató ünnepi DnegyvenD cikksorozat megszületésénél, aminek az egyik felvonása kifejezetten a régi kiadásokra jellemző szabályok és hangulat visszahozásáról és az ebből kialakuló Old School Reneszánszról szól, soha nem mélyedtem el az OSR mozgalom különböző kiadványaiban.
A Swords and Wizardry is egy ilyen játék, amit a Frog God Games kiadó úgy reklámoz, hogy “ez az a játék, amivel 20 évvel ezelőtt játszottál”. Az a 20-as szám mondjuk lehet, hogy már frissítésre szorulna, mert a Kickstarter-oldal előszava szerint a S&W az 1974-ben megjelent első D&D szabályain, annak az 1978-ig kiadott kiegészítőin és az ebben az időszakban megjelent hivatalos magazin cikkeken alapul.

A szabályok tehát a régiek, a kiadvány viszont viszonylag új (2009-ben jelent meg először), a mostani Kickstarter pedig lehetővé teszi a rajongók számára, hogy egy kellemes dobozos készletet tegyenek a polcra. A négy alapkönyvből (Player Book, Spells & Magic, Monsters és Referee’s Book) be lehet nevezni doboz nélkül változatra is ($30 + postaköltség), és természetesen van csak pdf-eket tartalmazó csomag is ($25), ami viszont a MOAR Monsters kiegészítőt és a Baron’s Gambit című kalandot is tartalmazza.
Dobozos kiadásból kétféle van, de ezek csak külsőben különböznek. $50-ért a fent látható kép feszül a doboztetőn, $55-ért pedig az eredeti D&D füzeteit idéző borítót kap a doboz, de ebből csak korlátozott példányszámút nyomnak. A dobozokban a négy szabályfüzet mellett egy kockakészlet és karakterlapok is helyet kapnak. Ezen felül van még egy Extras Pack nevű csomag, mellyel a fent már említett szörnyes kiegészítőt és kalandot, valamint egy mesélői paravánt lehet hozzácsapni bármelyik dobozhoz.
Aki tervezi, hogy befizet, az nézze át alaposan a választható szinteket és válasszon pontosan, mivel a gyűjtés végén nem lesz pledge manager, azaz nem lehet utólag variálni. A Kickstarter még bő 25 napig él, és az alábbi képre vagy linkre kattintva lehet odajutni:

S&W Box

Swords and Wizardry: Limited and Collectors Edition Box Sets Kickstarter

 

Vampire: The Masquerade – CHAPTERS

Hazánkban is jelentős tábora van a World of Darknessnek, azon belül is elsősorban a Vampire: The Masquerade-nek, szóval erre a társasjátékra véleményem szerint sokan fognak bukni. Az elkövető a kanadai Flyos Games, ami már két, szintén Kickstarteren keresztül sikerre vitt társasjátékot letett az asztalra. Az egyik a Kiwetin, melyben erdei szellemeket kell a szelek szárnyán célba repíteni, a másik pedig az Until Daylight, mely egy zombis, guberálós, túlélős játék.

A Vampire: The Masquerade – CHAPTERS valahol félúton foglal helyet a társasjáték és a szerepjáték között. A Flyos a merketing anyagokban úgy is hivatkozik a játékra, hogy “RPG in a box”, illetve a “Roleplaying board game” kifejezés is feltűnik. A legfeljebb 4 játékos 8 játékos karakterből választhat, akiket fejleszthetnek a játék során. Mesélőre nincs szükség, a történet előre megírt események, jelenetek mentén bontakozik ki. A 45 oldalas szabálykönyvben az is le van írva, miként kell használni a 140 oldalas Storybookot és a 40+ darab párbeszéd füzetet. A Stroybookban 40 különböző forgatókönyv kapott helyet, melyek akár egy nagy kampánnyá is összefűzhetők. A játékosokra nyomozás, párbeszédek és harc is vár, pont úgy, mint a szerepjáték esetében, és természetesen minden játékosi döntésnek súlya és következménye is van.
A játék egyébiránt Montrealban játszódik a Második Inkvizíció megjelenése és a Sabbath bukása után, ahol valami ősi fenyegetés üti fel a fejét…

A CHAPTERS egy kellékekben kifejezetten gazdag társasjátéknak ígérkezik. A már említett könyvek és füzetek mellett kártyák, jelölők és tokenek tucatjai, helyszínekhez tartozó táblaelemek, 8 játékos figura, 15 egyedi d10-es, de még egy homokóra és egy titkos üzenetek olvasására alkalmas áttetsző lapka is helyet kap a dobozban.
Egy abszolút nyelvfüggő társasjátékról van szó, amiben csak megfelelő angol vagy francia nyelvtudás mellett lehet igazán jól elmélyedni. Azt talán mondanom sem kell, hogy a játék témája felnőtteknek való. Egy menet, azaz egy scenario lejátszására játékosonként 30 perccel kell számolni, de az a gyanúm, hogy az összes kellék elő- és elpakolása sem kevés idő, a szabályok megtanulására pedig ezen felül biztosan rámegy még néhány óra.

Mivel a felsorolt kellékek mindegyike kell a játékhoz, túl sok pledge level nincs a gyűjtésnél (a $2-os szint szövegére külön felhívnám a figyelmet ;) ). 150 kanadai(!) dollár az alapdoboz, $200-ba kerül a három karakterkiegészítővel (Lasombra, Ministry és Banu Haqim) megtámogatott változat, és $350 a fém kockákkal és tokenekkel, festett játékosi figurákkal, tartószütyőkkel és NJK figurákkal kibővített csomag. Minderre persze szállítási költség is számítandó.
A gyűjtés során elért bónusz célok jutalmai mindhárom változathoz járnak. Ezekből jó sok megnyílt már, és a gyűjtés lendületét nézve még jó néhány meg fog nyílni. Az egyenleg éppen most (bármiféle hatásvadászat nélkül) 666 ezer CA$-nál jár (az eredeti cél 188 ezer volt), amit még bő 20 napig lehet gyarapítani. Itt a link, tessék bátran körülnézni odaát:

V:TM - CHAPTERS

Vampire: The Masquerade – CHAPTERS Kickstarter

 

Pathfinder: Wrath of the Righteous

Ha a cím esetleg megtévesztene bárkit, itt most nem a Pathfinder asztali szerepjáték újabb kiegészítőjéről van szó, hanem egy videojátékról. Méghozzá az orosz Owlcat Gamestől, mely főleg a megboldogult Nival Interactive fejlesztőit tömöríti. A stáb már túl van egy másik Pathfinder CRPG-n, mely talán a Pathfinderben kevésbé járatosak számára is ismerős Kingmaker című adventure path alapján készült. Ennek a fogadtatása egészen jó lett, így nem is volt kérdés, hogy lesz-e folytatás.
Érdekesség, hogy Chris Avellone, aki maga is aktív Pathfinder-játékos, és nem mellesleg olyan CRPG-k megírásában vállalt komoly szerepet, mint a Planescape: Torment, a Fallout 2 vagy a KotOR II, a Pathfinder: Kingmaker után a mostani játék írói munkáiban is részt vesz.

A Wrath of the Righteous Golarion jelenkorában játszódik, az Aroden istenség halálát követő zűrzavaros időkben. Az egykori Sarkoris birodalom határain belül egy hatalmas átjáró nyílt a démoni síkokra, amelyen két démon nagyúr, Baphomet és Deskari vezetésével sátánfajzatok seregei özönlötték el a területet. Így alakult ki a ma már csak sokat sejtetően Worldwoundként ismert régió. A közvetlen szomszédságban élő birodalmaknak érthető okokból nem tetszett a helyzet, ezért elindították a Fifth Crusade nevű hadjáratot, hogy a démonokat elűzzék és a hasadékot egyszer és mindenkorra bezárják. Tekerjünk át kb. 100 évnyi elkeseredett állóháborút, és nagyjából ez az a pont, ahol a videojáték története indul.

A játék érdekessége, hogy egészen magas pozíciókig el lehet jutni a történet során. A Kingmakerből már ismert kasztok mellett Arcanist, Bloodrager, Shaman, Oracle, Witch és Warpriest is lehet az induló karakterünk, akivel menet közben a hadjárat vezetői székébe is be lehet ülni, illetve akivel a hat Mythical Path egyikét választva akár nagy hatalmú lich-ként vagy angyalként is zárhatjuk a kampányt.
Erődítményünk fejlesztését és a démonok elleni hadjáratot egy külön stratégiai játékrétegen keresztül irányíthatjuk majd, ami mellett természetesen lehetőségünk lesz a klasszikus izometrikus nézetben is kalandozni a csapatunkkal. Partinkat 10 felvehető társból válogathatjuk össze, és a Baldur’s Gate 2 által lefektetett hagyományokat ápolva egy részükkel még romantikázni is lehet.
A játék a Pathfinder első kiadásának szabályait veszi alapul.

A Kickstarter 300 ezres eredeti céljának lassan a duplája is összejön. A következő stretch goal engem mondjuk kevésbé ösztönözne a befizetésre, de aki levágott végtagokat akar látni harc közben, annak most jött el az ideje. $28 a legalacsonyabb olyan összeg, amiért cserébe a játék egy digitális példánya is jár (GOG-on vagy Steamen), de $80-ért a minden extrával kitömött digitális változat és még a Kingmaker is a miénk lehet. Természetesen lesz mindenféle tapogatható földi jóval megpakolt dobozos változat is, és van olyan pledge level is, ami Pathfinder szerepjáték szabálykönyveket is tartalmaz. A teteje a 10.000 dolláros szintnél van, aminek fejében lényegében a fejlesztőcsapat tagjává válhatunk.
A gyűjtés elég friss, még 32 napig lehet csatlakozni hozzá, amit az alábbi képre vagy linkre kattintva tudtok megtenni:

Pathfinder - Wrath of the Righteous

Pathfinder: Wrath of the Righteous Kickstarter

Aki ennél is több Kickstarterre vitt szerep-, társas- vagy videojátékot szeretne látni és támogatni, az ide kattintva kedvére lapozgathatja a Kickstarter Games kategóriáját. Kellemes időtöltést kívánok!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához