LFG.HU

Yepa_Winga
vegyesCimkek

Ez a játékmód a Star Wars Miniatureshöz készült, szóval csak az tud vele játszani, aki rendelkezik legalább néhány figurával.

A hadjárat mód lehetőséget kínál arra, hogy a kedvenc karaktereiddel több különböző, de egybefüggő harcban vegyél részt. Te készítheted el a karaktereket a saját ízlésed szerint, akik a harcok során tapasztalatokat szereznek. A harcok között a karakterek fejleszthetik főjellemzőiket, új képzettségeket és Erő-alkalmazásokat tanulhatnak, gyarapíthatják Erő-pontjaikat.
Ez a fajta játékmód nagyban hasonlít a szerepjátékokra, ugyanis kell hozzá egy játékmester, aki kitalálja a harcok színhelyét és szabályait, az ellenfelek típusát és számát. Ezenfelül felügyeli a karakterek készítését és fejlesztését, a harcok között kiosztja a fejlesztő pontokat, meghatározza a rendelkezésre álló felszerelés pontokat, levezényli a harcokat. A játékmester feladatköre döntést hozni az esetleges vitás kérdésekben is, de ez ügyben legyen mindig következetes.
A játékhoz kell még legalább egy, de inkább több játékos is. A játékosok maguk készítik el karaktereiket, fejlesztik azokat a harcok között, valamint irányítják őket. Egy játékosoknak akár több karaktere is lehet. Ez a fajta játékmód a csapatmunkára épül, így ajánlott összedolgozni, segíteni a másikat. Ebből kifolyólag, ha valamelyik játékos karaktere parancsnoki hatással rendelkezik, akkor az a többi játékostárs karakterére is hat.

Ezt a változatot már véglegesnek tekintem, de még vannak ötleteim, amiket idővel betennék a játékba. A későbbiekben frissíteni fogom a feltöltést.
Ha esetleg letöltötted, és kipróbáltad a modot, és valamilyen kérdésed, javaslatod lenne a játékkal kapcsolatban, akkor küldj nekem privát üzenetet.

Frissítések: Módosítottam kissé a képességek, Erő-alkalmazások, fegyverek és felszerelések jellemzőit és költségét; készítettem hozzá tartalomjegyzéket és szószedetet; írtam néhány tanácsot a játékmestereknek; átvettem az Ultimate Missionsből ismerhető opcionális szabályokat, amivel még érdekesebb lehet a játék; kivettem az AT-TE lépegetőt ebből a verzióból, új képességet, Erő-alkalmazásokat, fegyvereket és felszerelési tárgyakat dolgoztam ki, illetve vettem át az új V-szettekből. Ebben a verzióban a legújabb még tesztelés alatt álló V-szett is benne van (18-ik).

Klikk ide a letöltéshez.

sw_miniatures

 

Tartalom

 • Campaign Mode.doc      hadjárat módhoz a szabályzat
 • Character Create.xls       karakter készítést megkönnyítő Excel táblázat
 • Fringe.doc                         kívülálló csoporthoz üres karakterkártyák
 • Imperial.doc                     birodalmi csoporthoz üres karakterkártyák
 • Mandalorian.doc              mandalor csoporthoz üres karakterkártyák
 • New Republic.doc            új köztársasági csoporthoz üres karakterkártyák
 • Old Republic.doc              régi köztársasági csoporthoz üres karakterkártyák
 • olvass el.txt                        ez a szöveges állomány :)
 • Rebel.doc                            lázadó csoporthoz üres karakterkártyák
 • Republic.doc                      köztársasági csoporthoz üres karakterkártyák
 • Separatist.doc                   szakadár csoporthoz üres karakterkártyák
 • Sith.doc                              Sith csoporthoz üres karakterkártyák
 • Yuuzhan Vong.doc           Yuuzhan Vong csoporthoz üres karakterkártyák

 

Hadjárat mód

A dokumentum mérete első pillantásra talán elrettentő, de nem kell végigolvasni az egészet ahhoz, hogy játszani lehessen a hadjárat móddal. Jelentős hányadát úgy is a különböző felszerelés, képesség és Erő-alkalmazás magyar nyelvű leírása teszi ki. Amit feltétlenül el kell olvasni, azok a hosszabb szövegrészek, amik közvetlenül a címek/alcímek alatt találhatóak. A dokumentumban könnyedén lehet keresni és tallózni, ugyanis vázlatszintekre bontottam, azaz használható a dokumentumtérkép. Remélem ez nem csak azok számára érthető, akik járatosak a Word szövegszerkesztő használatában. Most már beraktam egy tartalomjegyzéket is, hogy még könnyebb legyen a keresés. Ez már egy véglegesnek nevezhető verzió, de még így is vannak hiányosságai még. A faji adottságoknál még vannak hiányosságok, és a játszható fajokat sem dolgoztam még ki. Ezt úgy tervezem, hogy a játékos kiválaszt egy fajt. Kifizeti a hozzá szükséges fejlesztő pontokat, és megnöveli a karakter pontértékét a megadott értékkel. Majd ingyen megkap egy-két képességet. Ezután alkalma nyílik rá, hogy bizonyos képzettséget (esetleg fegyvert) olcsóbban megvehessen. Ehhez még át kell olvasnom a D6-os és a D20-as szabálykönyvek fajokról szóló részét. Néhány különleges képességet és Erő-alkalmazást megváltoztattam, illetve vannak olyanok is, melyek előbb kitaláltam, mint ahogy az a virtual szettbe bele került volna, és nem voltam hajlandó módosítani azt. Sok új képesség és Erő-alkalmazás is található a dokumentumban. Ezek egy részét magamtól találtam ki, másik részét a BlooMilkről kopíroztam át. A módosított és az új képességeket csak úgy lehet használni a játékmódhoz, ahogy le vannak írva. Vannak olyan képességek is, amiket töröltem. Ilyen például az Industrial Repair, amivel csak Mounted Weapon képességű karaktereket lehet javítani. Nos, erre hadjárat módban nincs annyira nagy szükség, de néha még a normál Repair képességre sem, amivel meg csak droidokat lehet javítani. Ezért ezt a két képességet egybeolvasztottam, illetve az Industrial Repair beleolvadt a Repair képességbe, így minden nem-élő karakter gyógyítható vele, sőt a droid karakterek önmagukra is alkalmazhatják. Épp ezért egyszer javallott figyelmesen átolvasni a teljes dokumentumot. A szószedetben fel vannak tüntetve, hogy mely képességek módosultak. Bekerült a dokumentumba egy “Tanácsok játékmestereknek” fejezet, valamint egy “Opcionális szabályok” fejezet is. Most már magyarul is elolvasható a hatások végrehajtásának a sorrendje. Ezt még _nickname_ írta le nekünk angol nyelven a WOTC honlapján.

Karakterkészítõ táblázat

Ezt a kis segédletet Excel táblázatkezelőben készítettem el, szóval, ha használni akarod, akkor előtte telepítened kell a programot. Használata relatíve egyszerű. Csak azok a cellákat szabad módosítani, melyek háttere világos zöld. Ezekbe csak beírod a kívánt értéket, és a program kiszámolja helyetted a dolgokat. Ha valahova szöveget kell beírni (pl: special ability), akkor három választásod van. Egy: beírod a kívánt képesség, Erő-alkalmazás, fegyver nevét pontosan(!). Kettő: jobb klikket nyomsz a cellára, majd a felugró menüben kiválasztod a választéklistát, amiből kikeresheted azt, ami kell. Három: bal klikkel aktívvá teszed a cellát, vagy iránybillenytűkkel odaviszed a kurzort, ezután nyomsz egy (bal)ALT+le kombót, és a felugró választéklistából kiválasztod azt, ami kell. A piros hátterű cellákat még véletlenül sem szabad módosítani, mivel azok tartalmazzák a képleteket. Ha ez mégis megtörténne, akkor nyomj egy visszavonást. Ez a táblázat ezenkívül tartalmazza az elérhető felszerelés, képzettség, küzdő stílus, faji adottság, korlátozott képesség és Erő-alkalmazás listáját is.

Karakterkártyák

Az általam készített üres karakterkártyák használata nélkülözhetetlen ahhoz, hogy játszani lehessen a SW Miniatures hadjárat móddal. A saját készítésű karakterek adatait ezekre kell felírni, lehetőleg ceruzával, hogy módosítani lehessen. Először ugyanolyan méretű kártyákat készítettem, mint amilyen méretű egy eredeti kártya. De aztán rá kellett jönnöm, hogy túl kicsi, mivel, amint az tapasztalható, az új karakterek is egyre több különleges képességet és Erő-alkalmazást kapnak, és ők is kénytelenek rövidíteni, illetve kisebb betűméretet használni. Ezeket a kártyákat nem kell feltétlenül kemény lapra kinyomtatni, tapasztalatom alapján tökéletesen megfelel a normál papír is.

Tanácsok

 • Az legyen a játékmester, aki a legjobban ismeri a Miniatures szabályait, és mellette jól ismeri a Star Wars világát is.
 • A karakterkészítéskor érdemes egy már meglévő figurához igazítanod a a sajátodat. Hozzá hasonló értékeket és képességeket adj a karakterednek.
 • Mielőtt fejleszted a karakteredet, érdemes előre kigondolni, hogy mely képességeket szeretnéd felvenni a későbbiekben.
 • A játékmester sose legyen túl vajszívű, mert akkor a játékos karaktere olyan erős lehet, ami már két Rancort is levág egy forduló alatt.
 • A játékmester sose legyen túl vérengző, mert ha túl gyakran megöli a   játékosok karaktereit, az a játékélményt is megölheti.
 • Legalább egyszer olvasd át a teljes dokumentumot.
 • Ha valami nem világos, ha valami javaslatod lenne, esetleg hibát találnál, akkor küldj egy e-mailt a yepa-winga@freemail.hu címre.
 • Szerezd meg a Star Wars D20 szerepjáték Saga Edition kiadását. A neten fellelhető még PDF formátumban. Az alapján készültek a Miniaturesben szereplő karakterek.

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához