LFG.HU

Cérnabáró
eseményekCimkek

Már rég tudjuk, hogy a társasjáték hazája Németország, ahol a csecsemő-spielerek az anyatejjel szívják magukba az életet jelentő játékkedvet. Azt is érezzük, hogy kis hazánk csupán a kezdő lépéseknél tart az ezen az úton, amelyik nyugati oldalán háromsávos autópályára bővül. Az újdonság az, hogy csodaország határa közelebb van mint gondoltuk. Történelmi példa lehet az osztrákok bölcs döntése, amelyik még időben honosította a német nyelvet, hogy ne kelljen társasjáték szabályok fordításával bajlódniuk.

2003 November 22
Hajnali hatkor indul az öreg autó Budapestről, hogy Mátyás király nyomdokain Bécsig verekedje magát. A köd kifejezetten masszívan támad, de Ravenloft végül feladja. Hegyeshalomnál megrendül a határőrségbe vetett bizalmunk, amikor a három kifejezetten terrorista fényképarcú férfiú, egy amerikai állampolgár, és egy fiatalkorú elkövető, akadály nélkül jut át. Bécs már nincs messze, az Austria Center pedig olyan vastagon van táblázva, hogy az is könnyen odatalál, akinek nincs olyan jó mitfahrerje, mint Larry.

Hajnali kilenc óra, ott vagyunk nyitásra. Ekkor még drágának tűnik a jegy, de a megérzésem becsap. A ruhatár tényleg drága, de legalább nem kell sorban állni. Az alsó szinten kiállítás, itt van minden valamire való európai kiadó. Az egész pont olyan, mint egy BNV meseországban. Nézelődünk, de a King Arthur nevezetű, ékes németséggel hangoskodó Ravensburger játék intenzív kampánya túlságosan felzaklatja Benedek idegrendszerét. Az emeleten másfajta izgalom van a levegőben, gyűrött arcú emberek igyekeznek kezükben színes dobozokkal. A játékokat az úgy nevezett Spielothekből ragadják el, hogy egy nagy terembe rohanjanak vele. A nagyterem óriási, inkább hívnám arénának. A térkép szerint 474 darab négyszemélyes asztal van benn, benézve jót röhögünk, hogy minek ekkora hodály. A Spielothekről kiderül, hogy játékkölcsönző, ahova kaphatunk mi is “olvasójegyet”, leadott útlevelünkért cserébe. Roppant civilizált minden; ha erre van az Európai Unió, akkor ez egyszer nem szavaztam rosszul.

Odalenn jobban körbenézünk, és futunk egy próbajátékot a Squad Seven nevezetű akció kártyajátékkal. Elég szokatlan, úgyhogy részletezem. Ülünk négyen az asztal körül, mindenki előtt hét dzsungelharcos kártyalap, négyfelé osztott pakli. Elindul a 17 perces audio CD, ami egy helikopter leszállással nyit, majd nappali afro-dobok, és éjszakai tücsökciripelés váltogatják egymást. Csak néha-néha töri meg az idilli hangulatot egy-egy kósza halálsikoly. Kincsekre fogunk vadászni, amikre a felcsapott lapok közt bukkanunk. Vannak nappali és éjszakai kincsek, kígyóval és kígyó nélkül. Ha nyerni akarsz, neked kell a legtöbb kincset összegyűjtened, ehhez pedig gyorsnak és óvatosnak kell lenned. Ha elsőként sikerül elmarnod az aktuális napszaknak megfelelő hüllőtlen kincset: a tied. Ha azonban az érintett lap nem felel meg a napszaknak, vagy kígyó tekereg rajt: egy embered halott. Van lap, amelyikkel el lehet rabolni valakinek a kincsét, de ebből is van napszakokra osztott, őrzött és őrizetlen. Van lap, amelyik gyógyítja az embereinket, de sokkal mókásabbak az akciólapok. Ha a függőhidat csapsz fel, gyorsan kell megkerülnöd az asztalt, mert ha közben felharsan egy halálsikoly: egy embered halott. Ha szörnyeket csapsz fel, meg kell ragadnod egy háromlövetű tapadókorongos pisztolyt, és célzott lövéseket kell leadnod a falra függesztett szörnyportrékra. Ha nem találod el a megfelelő képet a következő sikolyig: újabb embered halott. Meglehetősen pörgős játék, még a lapok újrakeverésébe is bele lehet halni. Talán egyikünknek sem kenyere, mégis kifejezetten jól szórakoztunk. A helikopter 17 perc után felszállt, de ez nem túl reális, tekintve, hogy Bobby mennyi kincset harácsolt rá össze.

Hajnali 11 óra, Thaurral kiváltunk két kölcsönzőcédulát, és kivesszük Attikát és Tom Tube-ot. A nagyteremben döbbenten tapasztaljuk, hogy szinte tele van, csak az egyik karzaton találunk szabad asztalokat. A következő órában Larry csalódik Tomban, én viszont szerelmes leszek Attikába. Rájövök, hogy előrelátó dolog volt elzálogosítani az útlevelünket, mert kényszer híján nem tudnék elválni tőle. Azzal búcsúzunk egymástól, hogy hamarosan hozzám jön, és ezzel megkaphatja a magyar állampolgárságot.

Eközben csordultig telik az aréna, egyik asztalunkat át kell engednünk fiatal lányoknak. Nem tudom, miért nem lehetett nagyobb központot építeni. Amikor játékot megyünk cserélni, kiderül, hogy a kinti asztalok is megteltek, a későn jövők tengere pedig a földön ülve játszik. Ezek szerint nem vicc a napi 20.000 résztvevő, akiket azonban nem megszállott tekintetű geekek hadaként kell elképzelni. Ez itt nem réteghobbi. Rengeteg a lány, családok nagypapástól, unokástól, fiatal párok és nagyobb társaságok egyaránt képviseltették magukat. Mintha a társasjáték még a sörnél is közönségesebb dolog volna.

Igyekszünk további játékokat kölcsönözni, de a legtöbbnek nincsen angol nyelvű szabálya, úgyhogy lassan ez lesz a legfontosabb keresési szempont. A könnyed TransAmerica szinte csak nekem tetszik, Larryt ki lehetne vele üldözni a világból. A szépséges Dschunke viszont engem nem fog meg különösebben, pedig minden részlete ígéretes. A Stonez nevezetű mutáns amőbajáték végre mindenkinek szimpatikus, de kabrió természete folytán kétszemélyes. A hely szelleme mostanra mindenkit megérint, kicsit olyan, mintha valami csodás óriáskocsonyában remegnék.

Közben azért légy is kerül a fenékig tejfelbe. Kiderül, hogy a kiállítás területén gyakorlatilag nem lehet társasjátékot venni. A kölcsönzés módja miatt a helyzetet megértvén, de azzal meg nem barátkozván, úgy döntünk, hogy négykor átautózunk a Mariahilfer strasse-ra vásárolni. Térkép, mitfahrer, GPS, rendőri biztosítás segítségével könnyű Bécsben navigálni, de ha bármelyik komponens hiányzik, légy nagyon kíváncsi a városra! A Spielerei nevű bolt szombaton is nyitva hatig, úgyhogy egy órát válogathatunk. Attika ugyan nincs, de könnyeimmel küszködve vigasztalódom Goldland vállán. Miután jó kuruc módra kifosztjuk a labanc készleteket, ismét próbára tesszük a hegyeshalmi határőröket, ravenlofti ködöt, és az öreg autót.

Este tíz óra: egy kicsivel szürkébb Budapest.

Mivel jövőre biztosan megyünk, hasznos lehet levonni a tanulságot. Ha a lentieket előre tudjuk, sok olyan játékot kipróbálhattunk volna, amit így nem. Például most a Warcraftban sem csalódhattunk.

1. Jó előre ki kell válogatni, hogy mely játékok érdekelnek. Az angol nyelvű szabályokat kinyomtatni, tartalmukból felkészülni. Előre megbecsülni, hogy melyikek lehetnek a legnépszerűbbek. (a BoardGameGeek ezekre jól használható) Mindez persze csak azokat érinti, akik jobban beszélnek angolul, mint németül.
2. Csak friss játékok kölcsönözhetőek, egy-két évnél idősebbek nem.
3. Mindenkinek érdemes kiváltani egy kölcsönzőjegyet, mert a legnépszerűbb játékokat csak reggel lehet kivenni. Minél több a jegy, annál jobb.
4. Érdemes nyitásra odamenni, hogy legyen szabad asztal és teljes választék. Idén 65 ezer belépőt váltottak.
5. A Fesztivál három napos. Nem véletlenül.

Az alapanyagként szolgáló fotókat Larry Winckles készítette.

A Squad Seven képeit itt találtam: http://faidutti.free.fr/jeux/articles/squad7/squad7.html

linkek:
Spilefest: http://www.spielefest.at/wordpress/

Spielerei bolt: http://www.spielerei.at/

BoardGameGeek: https://boardgamegeek.com/

Társasjátékok Evangéliuma: http://lfg.hu/7644/

Társasjáték Fórum: http://forum.rpg.hu/index.php?act=SF&f=195

játéklinkek:
Squad Seven: https://boardgamegeek.com/boardgame/5711/squad-seven

Attika: https://boardgamegeek.com/boardgame/8051/attika

Tom Tube: https://boardgamegeek.com/boardgame/6508/tom-tube

TransAmerica: https://boardgamegeek.com/boardgame/2842/transamerica

Dschunke: https://boardgamegeek.com/boardgame/3234/dschunke

Stonez: https://boardgamegeek.com/boardgame/7207/stonez


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához