LFG.HU

celsior
hírekCimkek

…lecturis salutem,

A M.A.G.U.S. reneszánsza során kiemelt hangsúlyt fektetünk az évek óta hűséges olvasótábor igényeire. Megalapozottnak tartjuk az egyre fokozódó elvárásokat az írások minősége tekintetében.
Egyetértünk azokkal is, akik szerint egy közösen megalkotott világon ügyelni kell a földrajzi – kronológiai koherenciára, hogy különböző szerzők műveit olvasva ne érjenek kellemetlen meglepetések.
Leendő munkatársaink számára ezúton kínálunk bizonyítási lehetőséget, vallva, hogy az Inomi – M.A.G.U.S. könyvkiadó nem egy zárt, bevehetetlen elefántcsonttorony, inkább egy dinamikusan változó, sokféle megjelenési lehetőséget biztosító alkotóközösség.
Ugyanakkor…
Nem feledkezünk meg minden könyvkiadó alapvető érdekéről: olyan keresett könyveket szeretnénk megjelentetni, melyek hosszú- és rövid távon egyaránt biztosítják a gazdaságos működést.

A megoldás?
A lehetőség – minőség – koherencia hármas igényét szem előtt tartva választottuk következő “Legendák és Enigmák”antológiánk, egyben a nyílt novellapályázat témáját.

I. A lehetőség:
A nyílt pályázat alkalmat ad a tehetséges, még nem bizonyított szerzők kiegyensúlyozott feltételek közti megmérettésére. Az egyenlő esélyek biztosítása érdekében pályázónak meg kell felelnie az alábbi kritériumoknak:

- A szerző nem publikált még regényt Ynev világán
- A szerző nem tartozik a Veterán Ynev – Novellisták (V.Y.N.) közé
- A szerző nem a Cohors Scriptorium (Scriptorium I.) tagja.

Előzetes tervek szerint hozzávetőlegesen a tíz legjobb pályamunka kerülhet megjelenésre a Legendák és Enigmák 10. kiadásában. Egy szerző több írással is pályázhat. A novellák honoráriuma a hazai professzionális kategóriának felel meg.

II. A minőség:
A novellákat bíráló, ismert írókból, M.A.G.U.S. – fejlesztőkből és természetesen “veterán olvasókból” álló csapat tagjai szinte kivétel nélkül a pályázók ismerete nélkül bírálják el a műveket szakmai – stiláris, világkoherencia és végül de nem utolsó sorban olvasói (proof- reader) szemszögből.
A legjobb -de esetleg még csiszolásra szoruló- műveket a szerzőkkel közös műhelymunkával formáljuk olyanná, hogy egyaránt megfeleljenek az olvasói elvárásoknak és az ú.n. “Ynev- hitelesség” nehezen megfogható, de tagadhatatlanul létező követelményének.
(“Backup option”: abban a valószínűtlen esetben, ha mégsem érkezne elegendő, egy antológiányi terjedelmet kitevő _megfelelő_ színvonalú írás, a novellapályázatból kizárt veteránok ill. az erős kiképzést kapó Scriptorium – gárda is publikálhat a kötetben).

III. A koherencia:
Egyre nagyobb az érdeklődés Ynev hősi múltja (pl. Cranta, Ötödkor), geográfiailag pedig Toron és a Quiron – tenger vidéke iránt. Témáját tekintve az antológia a korábbiakhoz hasonló, melyek egy – egy helyszínre, időpontra, cselekményre koncentráltak.
Ezúttal azonban minél kevésbé korlátoznánk a szerzők írói szabadságát, ezért válaszottuk tér- illetve időbeli fókuszként a Yankari Pentádot,

- amely nemcsak a Quiron-tenger vidékével áll kapcsolatban, de a (múltban működő térkapui miatt) hatással volt az Északi Hármak és a Déli Kereskedő hercegségek történetére egyaránt,
- amely Negyedkorig nyúló múltjával (crantai kőkörök) alkalmat ad olyan birodalmak leírására, melyről Ynev jelenében már csak a legendák mesélnek,
- amely területtel kapcsolatban nagyobb alkotói teret, koordinált munkát és azonnali, folyamatos visszacsatolást biztosíthatunk a részletek iránt érdeklődő szerzőknek, akik így kisebb eséllyel ütköznek korlátokba, amikor szeretnének betölteni egyes fehér foltokat,
- ahol (szintén az ősi, egykor idegen világokra nyíló Elveszettek Kapuja miatt) merész újítók elképzelései is megvalósíthatók, amelyek egyébként (másutt) kilógnának az “ortodox” Ynev – képből,
- amely vidék Psz. 3716-ban minden idők talán leglátványosabb fináléjával, a szó szoros értelemében eltűnik a történelem színpadáról (in: “A holló ideje” Megjelenés: 2005).

Nem követelmény, hogy a mű cselekménye a Pentádban (vagy akár a Hetedkorban) játszódjon (azaz a színtér egész Quironeia, négy Koron át), de mindenképpen elvárás, hogy a fővonal erős összefüggést mutasson a Yankari Pentáddal illetve a Pentád alapjául szolgáló évezredes, fél országnyi méretű crantai pentagrammával.

IV. Információforrások:
A Yankari Pentád vidékével kapcsolatos információk (térképek, idővonal, városok, családok, seregek leírása) forrásai:

A, nyomtatásban: a már megjelent Ynev – kiadványok:
(Egy részük ugyan már elfogyott, de sok még kapható még az M.A.G.U.S.-Inomi könyvesboltban /Greguss utca 3: Déli pu melletti, Alkotás útról nyíló keresztutca/)

1. regények:
Keith Alanson:
- Por a porhoz
Alan O’ Connor:
- Hollóidők,
- Síró fém
- A vas ideje

2. antológiák:
A Halál hét arca (azonos című novella)
Homályhozó (azonos című novella)
Hadak árja (azonos című novella)

3. szerepjáték- kiegészítők

B, interneten:

1. Alan O’ Connor honlapja, link:
http://member.rpg.hu/celsior/mutat.php?id=38

2. A rendszeres időközönként, (terveink szerint minimum kéthetente) ugyanezen a fórumon is megjelenő, interaktív módon is bővülő információanyag.

3. Kérdések esetén celsior@rpg.hu és / vagy az alábbi link:
http://forum.rpg.hu/index.php?act=ST&f=201&t=1828&

V. Egyéb koordináták (cím, határidő):
“…mert semmi nem munka, aminek nincs határideje. Addig minden csak szórakozás.”

A pályamunkákat az alábbi címre várjuk 2004 március 31 -ig:
regenyek@inomi.hu

Ahogy mondani szokták, jó szele csak annak lehet, aki kibontja a vitorláját.
Ezzel kívánok örömteli alkotást,

Celsior


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához