LFG.HU

emeralddragon
ismertetőCimkek

Az 1980-as és 1990-es években sok klasszikus krimi, sci-fi-horror-thriller-hibrid született, mert ezek a műfajok nagyon jól elegyíthetőek egymással. Így az animék között is elég nagy számban fordultak elő az ilyen típusú alkotások. Elég, ha a Blade Runnerre vagy a Ghost in the Shellre gondoltok. Az Angel Cop szintén ezeket az elemeket ötvözi, egészen leheletnyi cyberpunk és egy nagy adag természetfeletti beütéssel.

Egy alternatív közeljövőben járunk, amikor Japán a vezető hatalom gazdasági tekintetben és ezért az ország nemzetközi, illetve egyéb terroristacsoportok célpontjává vált. A legveszélyesebb ilyen alakulat a Vörös Május névre hallgató kommunista egyesülés. Lévén a kormány a pozíciója megtartását szeretné, ezért létrehozott egy elit rendőrökből álló különítményt, a Speciális Biztonsági Erőket. Angel, a fiatal és nyakas nő még csak most csatlakozott hozzájuk, de rögtön olyan eseményekbe sikerül belekeverednie, ami miatt egy igazi városi háború indul meg. Az egyik oldalon a terroristák állnak, a másikon pedig a munkatársai. Azonban a semmiből egy harmadik csapat bukkan fel, akik úgy tűnik szintén a Vörös Május likvidálását tűzték ki célul.

A titokzatos, pszichés képességekkel rendelkező emberek eredetére és céljára a Speciális Biztonsági Erők nincsenek felkészülve. Amikor ebbe a helyzetbe kényszerülnek, inkább szabadulni próbálnak az elit csoport kötelékéből. Azonban nincs más választásuk, fel kell gombolyítaniuk a rejtélyt, amelyben nem tudni, ki milyen valós szerepet játszik. A cél mindenképpen a terroristák megállítása és Japán védelmének megerősítése. De az ár, amelyet ezért fizetniük kell, nem biztos, hogy megéri az erőfeszítést.

Meglepően összeszedett és izgalmas sztorit kaptunk az Angel Cop rendezőjétől, Ichiro Itanotól (GantzViolence Jack 2). A korszakra, melyben született tökéletesen jellemző látványvilággal és karakterekkel (Nobuteru Yuki – Battle AngelBattle Royal High School) operál, bár bizonyos szempontból ezeket a grafikákat érzem az OVA egyik gyengeségének. Sajnos az emberi izomzat ábrázolása annyira aprólékos próbált lenni, hogy azok a karok, amelyek látunk, valószínűleg képtelenek lennének ellátniuk a funkciójukat. Így számomra kissé groteszk az ábrázolásmód, de akadnak egyéb, hasonló hiányosságokkal küzdő animék is, melyek ennek ellenére kiválónak mondhatók.

A ’80-’90-es évekhez híven itt is felhasználják a természetfelettit, a genetikailag módosított emberek különleges képességekkel rendelkeznek. Ellenpontként pedig a kibernetikusan feljavított reflexek, erők jelennek meg, miként azt a cyberpunk alkotások esetében el is várjuk. Ekképpen az anyagi technika csap össze a pszichonikus energiákkal.

Tehát ez a két emberfejlesztési lehetőség ellentétekként jelenik meg, nem úgy, mint az Akirában, ahol ötvözet jönnek létre. Ennek megjelenítése tökéletesen megvalósul az Angel Copban, bár a címről elsőre nem igazán ez jut eszünkbe.
Ahogyan az várható, az OVA erős gore elemekkel dolgozik az OVA, de a történet sem utolsó, így egy sokkal frappánsabb végeredményt élvezhetünk.

Összefoglalva, az Angel Cop meglehetősen ügyes és kreatív anime, mely az emberi képességek overclock-olásán túl politikai thrillerként is megállja a helyét. Hiroshi Ogasawara (Violence Jack 2Cat Soup) zenéjével kiegészülve egy olyan izgalmas atmoszférát eredményez, hogy bátran merem ajánlani, fent említett gyengesége ellenére is. A vége főcímek alatt mind a hat epizód esetén a crayon-sha Itami című száma hallható.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=511
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bVpwJbLLivU
DVD elérhető: nem


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához