LFG.HU

kukac
RPG fejlesztésCimkek

Huhh, idáig is eljutottunk, a Kalandozók és Köpönyegek kilépett a pre-alpha verzióból! A fejlesztés viszonylag gyors és egyszerű volt, köszönhetően annak, hogy a M.A.G.U.S. világa, Ynev már nagyrészt készen állt, a Kard és Mágia egy tesztelt és kiegyensúlyozott rendszer, a konvertálás nagy részét pedig Azael már elvégezte 2014-ben. A konvertálás ötlete már korábban megvolt, de más rendszerre, végül 2013-ban bemutatták a Kard és Mágiát (igen, 5 évig tartott mire egyáltalán megtudtam, hogy van ilyen…), amit afféle D&D3 lightnak tartottam, majd ahogy elkezdtünk egyre többet játszani vele, egyre jobban megkedveltem, különösen a mögötte rejlő filozófiát (érdemes elolvasni Lux Gábor fejtegetését a fantasztikus kalandokról), amit szerettem volna kicsit behozni, vagy még inkább visszahozni a M.A.G.U.S.-ba. Itt a fórumokon többször is elhangzott, hogy mennyi mindent merítettek a D&D-ből, így annak ellenére, hogy maga a ‘93-as rendszer már más volt, úgy éreztem, a D20-as, képzettséges, memorizálós rendszer szintén jól működne Yneven.

Szerkesztés közben az első feladatomnak tartottam, hogy kompatibilis legyen a Kard és Mágiával, így a hozzátartozó kiegészítőket mindössze a világ konvertálásával használni lehessen, és azonnal használni lehessen a kalandmodulokat (al-Astorion kertje! Barbárkirály!), a Szörnyek és Kincseket és a Mesélői Irányelveket. Pár apró módosítást tettem bele, de ezek remélhetően nem borítják a teljes egyensúlyt. Így viszonylag hamar és egyszerűen sikerült átültetnem az Azael-féle módosításokat, amiket majd később tovább módosítottam a fórumiták tanácsait figyelembe véve (külön köszönet galu22-nek és Orastesnek!).

A célok írás közben kezdtek jobban kikristályosodni. Egyrészt az Első Törvénykönyvet alapul véve történt az átírás (bár vannak benne kikacsintások későbbi könyvekre), majd úgy döntöttem, hogy a világleírást teljesen kihagyom. Egyrészt feleslegesnek tartottam az ETK-t ismételni, másrészt át kellett volna szerkeszteni egyes részeit az jelenlegi rendszerbe, harmadrészt sok helyet elfoglalt volna, negyedrészt gyanítom, hogy jogi problémákba ütközött volna. Ezért korán eldőlt, hogy valamelyik alapkönyv, vagy a regények mellett kell használni. A dokumentum mindössze annyi világleírást tartalmaz, ami a játékhoz feltétlenül szükséges.

És itt el is érkeztem még egy fontos részhez: hogy annyi legyen benne, amennyi feltétlenül szükséges. Emiatt az osztályrendszer viszonylag tág halmazokat takar, minden varázsló kb. így néz ki, bár gyakorlatilag Doranban, Lar-Dorban, vagy bármelyik toroni, dzsad, shadoni iskolában tanult, itt játéktechnikailag így néznek ki. Ezért kerültem a játékbeli leírásokat, korlátokat az osztályok tervezésénél. Ha például egy tolvajnak le kell adnia a zsákmánya negyedét a klánjának, vagy a fejvadásznak kötelezettségei vannak a rendje felé, az maradjon meg játék közben, de ne érintse az osztályokat. Ha valaki szeretne inkább iskolákkal játszani, annak is legyen lehetősége erre – maga az ETK is utalt további varázslóiskolákra, toroni és renegát tűzvarázslókra. Miért ne lehetne Toronban és Taba-el-Ibarában 5-10 varázslóiskola, vagy ugyanennyi tűzvarázsló szekta, magányos mester? Viszont a könyv limitált (nem méretre, lehet 6*1023 exabyte is, hanem írási és olvasási időben), így ezek most mind egy-egy osztályba lettek belepasszírozva. Ki tudja, egyszer talán lesz egy iskolagyűjtemény is…?

A varázslatok hasonló eljárásban részesültek bár alapból memorizációs volt a rendszer, a M.A.G.U.S.-ban nem volt utalás se memorizációra, se varázskönyvekre, így a rendszer egyszerű rekeszes megoldásra változott, ahol a varázshasználók minden varázslatukat tudják, és bármikor bármelyik varázslatukat használhatják. Ez megint az egyszerűsítés miatt lett ilyen, ha valakinek a manapontos rendszer jobban tetszik, nyugodtan használja azt.

Jelenleg a Kalandozók és Köpönyegek alfa verzióban van, tehát a játékhoz szükséges szabályok már ott vannak, de változhatnak, ugyanezért nincs se formázva, se tördelve. Ezek akkor készülnek el, ha a szöveg már véglegesítve van.

Elérhető az LFG letöltés részlegében: http://lfg.hu/forum/index.php/files/file/631-kalandozok-es-koponyegek/


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához