LFG.HU

taverna
Mezei Attila
ismertetőCimkek

Kiadó: Delta Vision Kft.
Kiadás éve: 2003 (elsõ kiadás)
Fordító: Sziklai István
Oldalszám: 361
Ár: 1690 Ft

Árnyjáró messzire költözik szülõhazájától, hogy végre gyógyírt leljen lelki sebeire. Kydor birodalmában szerez magának földeket, és a fõvárostól nem messze, a tengerparton építi fel kastélyát, amely hamarosan híressé válik könyvtárairól és az odalátogató tudósokról. Azonban a Szürke Ember (Kydorban csak ekként ismerik Árnyjárót) itt sem leli nyugalmát.
Birtokán, nem messze a tengerparttól található Kuan Hador romvárosa, melyet félelmetes legendák öveznek. Varázslókról, démonokról állat-ember keverék szörnyekrõl szólnak az õsi fóliánsok. Több ezer éve az emberek diadalt arattak a sötétség erõi fölött, és egy dimenziókapun keresztül elûzték õket.
Mostanra azonban a kaput lezáró mágia meggyengült, és az õsi gonosz arra készül, hogy lerohanja a világot. Árnyjáró, és egy maroknyi elszánt ember azonban felveszi a kilátástalannak tûnõ harcot ezekkel a démoni erõkkel, és megpróbálkoznak világuk megmentésével.

Úgy érzem, Gemmel határozottan fejlõdött. Érettebben, kifinomultabban ír. Ez már tapasztalható volt “A farkas birodalmában” is, de ebben a mûben sokkal szembeötlõbb a változás. A stílusa megmarad, csak sokkal színesebbé válik.
Árnyjáró most hangsúlyosabb szerepet kap, de nem csak õ a központi figura. Most is feltûnnek mellette jópáran, akik ugyanolyan hõsként viselkednek, mint az elõzõ kötetben a lánya, és akár õket is tekinthetnénk fõszereplõnek.
Ezen kívül a Gemmel fantasy világának újabb részével ismerkedhetünk meg: feltûnnek a keleti kultúrákra épülõ szereplõk, országok és szokások. Talán azt mondhatnánk, hogy esetleg más írók mûvei hatására fordult Gemmel a kelet felé – gondolok itt elsõsorban Feist-re -, de itt egy eddig még soha nem látott elképezéssel találkozunk.
Az újdonság erejével hat továbbá a sagából eddig hiányzó humor, ami egy kétbalkezes, vicces figurában nyilvánul meg. Üde színfoltot jelent, és megfelelõ feszültségoldó hatással rendelkezik. Az pedig mindig jól jön.

Az elõzõ részrõl itt olvashatjátok az ajánlót:

http://www.ekultura.hu/mutat.php?id=125

forrás: http://www.ekultura.hu/


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.ekultura.hu/mutat.php?id=125]
[http://www.ekultura.hu/]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.