LFG.HU

HammerTimeCafe
Valgab
hírekCimkek

Idén tavasszal egy új, magyar szerzőtől származó játékkönyv („lapozgatós könyv”) jelent meg A Végzet Prófétái címen. A könyv a Vindgardia Hősei-sorozat 1. tagjaként nem könnyű feladatra vállalkozik, ugyanis egy új „márkanevet” kíván felépíteni a hazai könyvkiadás közismerten mostoha viszonyai között. Mivel a könyv eddig kevesekhez jutott el és valószínűleg sokan nem hallottak róla, érdemesnek látom röviden bemutatni.

 A könyv egyik szerzője, Szlobodnik Gábor nem kezdő a játékkönyvírás terén. 2009-ben megjelent első könyve, A bizonytalanság börtönében mind igényes stílusa, mind témája (dark fantasy-gótikus horror) révén figyelemreméltóan újszerű vállalkozás volt az alapvetően a Jackson-Livingstone-féle Kaland-Játék-Kockázat nyomdokain haladó hazai fantasy játékkönyv-kiadásban. Különösen úgy, hogy a könyv – A Végzet Prófétáihoz hasonlóan – magánkiadás volt, a szerző ezzel jelentős anyagi kockázatot vállalt magára.

Persze nem lennénk igazságosak, ha azonnal meg nem említenénk A Végzet Prófétái másik szerzőjét, Takács Lászlót is, aki tulajdonképpen a könyv szellemi atyja. Az első változatot ugyanis ő írta, persze a szerzőpáros az első változathoz képest alaposan kibővítette és átdolgozta a könyvet, mire kiadásra került volna sor.

Sietek leszögezni, hogy a magánkiadás semmit sem ront a kiadvány minőségén: jó minőségű fehér papírra lett nyomtatva, kellemesen tördelt sorokkal. A költségek lefaragásának szándéka talán csak a fekete-fehér borítón érhető tetten. A könyv színvonalát mindenképpen emelik Juhász Ernő kiváló egészoldalas rajzai, amelyek stílusukban a fent említett klasszikus Kaland-Játék-Kockázat sorozat könyveit juttatják eszünkbe.

Ez nem véletlen, A Végzet Prófétái ugyanis bevallottan azokra az olvasókra épít, akik a ’90-es évek elején kamaszként izgatottan fogták a kezükbe az akkoriban megjelent lapozgatós könyveket és vetették bele magukat az addig ismeretlen kalandokba. A nosztalgiát, az ismerősség érzését szolgálja nem csak a fantasy háttér, hanem a szabályrendszer is. Ami az elsőt illeti, itt okkal támadhat némi hiányérzete az olvasónak, hiszen az 1. kötetből nem sokat tud meg a kalandok helyszínéül szolgáló Vindgardia kontinensről, és a változatos szövetségesekről és ellenfelekről (a teljesség igénye nélkül: törpék, goblinok, sötételfek, káosz kentuarok, sárkányfattyak, trollok, orkok, druidák, yakkenek, barbárok, amazonok) is kevés információt csepegtet a mű. Persze ez az, amit a későbbi kötetekben a legkönnyebb lesz orvosolni.

A szabályrendszer és a háttértörténet elolvasásakor bele is ütközünk a könyv legvonzóbb újításába: itt ugyanis nem egy magányos harcost, hanem egy zsoldosvezért alakítunk, akinek rögtön a történet elején össze kell állítania a seregét a jelentkező zsoldoscsapatok képességei és a rendelkezésére álló szűkös anyagiak figyelembevételével. A zsoldoscsapatok igen egyéniek, az izomagyú gladiátoroktól kezdve a különféle löttyöket hajigáló alkimistákon át a sólymokkal felszerelt boszorkányig mindenféle szerzet megtalálható közöttük. A felfogadásuk már induláskor lehetőséget ad némi agytornára, amíg kisakkozzuk, hogy anyagi korlátaink mellett melyik lenne a legjobb felállás. Később, a kaland folyamán mindegyik csapatnak többször is lehetősége van befolyásolni az eseményeket, méghozzá értelmes módon. A szabályokban helyet kap még egy sorstábla is, amelyen időnként dobnunk kell, hogy lássuk, mit tartogat számunkra a végzet.

Ha megvan a seregünk, akkor hajrá, indulhatunk megbízónk, Zsugori Fengor szolgálatában a messzi Nordhern városába. Magát a történetet nem kívánom elspoilerezni, csupán annyit árulnék el, hogy a közepe táján meglepő csavart vesz, amelyben az alább látható szobornak – amelyet a történet elején mellékesen a zsebünkbe csúsztatunk – igen nagy szerepe van.

A könyv a 200 fejezetponthoz képest igen terebélyes, sokféle választási lehetőséget ad, amelyeket a zsoldosaink különleges tulajdonságai csak tetéznek, így érdemes többször is nekivágni, más-más csapatösszeállításokkal. Erre azért is szükség lehet, mert a könyv nem adja könnyen a megoldást. Számtalanszor elvérezhetünk a kalandban, és ha rossz utat választunk, akkor olykor csupán egy tárgy megléte, olykor pusztán a jó szerencse (értsd: kockadobás) menthet meg bennünket a pusztulástól. Javára legyen mondva, hogy kivédhetetlen halál szinte nincs benne, a legtöbb esetben kínál valami mentőövet a játék, persze nem biztos, hogy tudunk is élni vele.

Összességében tehát az 1990 Ft-os árat nézve azt mondhatjuk, hogy ár/érték arányban igen jól teljesít a könyv. (Azért hozzáteszem, hogy ha nem könyvesboltban vesszük meg, akkor a postai terjesztés miatt plusz ezer Ft járul a költségekhez.) A Vindgardia Hősei-sorozatnak már készül a 2. és a 3. kötete is, valamint a szerzők egy pályázatot is kiírtak, amelyben bárki írhat saját történetet a világra. Úgy gondolom, egy ígéretes sorozat kezdete A Végzet Prófétái, amely már így is igazi hiánypótló a hazai fantasy játékkönyvek piacán.

További információk a könyvről és a sorozatról: http://vindgardia.atw.hu/

 

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához