LFG.HU

Petrus
ismertetőCimkek

Valamikor a távoli jövőben, amikor az emberiség már rég kirajzott a csillagok közé, ahol a milliárdos megavárosok, szétszórt bányász- és farmer-kolóniák a megacégek és korrupt kormányok uralma alatt senyvednek… Adam egy ex-űrtengerész, akit egy titokzatos szervezet kísérletekre használt fel és egyébként is kiváló emberi fizikumát egy tigrissel keresztezve szuperkommandóst faragtak belőle. Már két éve szolgál náluk és eddig minden bevetést túlélt – a tulajdonosai minden erőfeszítése ellenére. Miközben más, hozzá hasonlóan átalakított társai sorban elhullanak mellőle a céges érdekeltségek elleni rajtaütésekben, ő egyre erősebbé és ügyesebbé válik. Aztán a Trappist-1e bolygó egy megavárosában, egy hiperkorp adminisztrációs és kísérleti torony-komplexum elleni rajtaütésnél összetalálkozik egy igézően szép és veszedelmes nővel, Eve-vel. Eve fura, vámpír-szerű tulajdonságokkal rendelkezik, mindez csak segíti őket, hogy megszökjenek a rabságból, majd a városban bújkálva egy vakmerő szökést (és egy világméretű tervet) agyaljanak ki. Itt aztán hozzájuk csapódik még Z, a kissé excentrikus, helybeli hackerlány, aki mit sem sejt még arról a kialakuló viharról, ami galaxisszerte megremegteti majd az elnyomó cégek és bűnszövetkezetek hatalmát…

“I definitely don’t want to see Adam thrown out of an airlock, he’ll probably come back all fucking angry and kill everyone in the station.”

Az író teljesen ismeretlen nálunk, és nehezen eldönthető, hogy lenne-e egyébként haszna megjelentetni itthon. Ezzel nem azt akarom kifejezni, hogy rosszul ír, hanem a blőd, enyhén ponyva témák és vállaltan túlerősített szerepű főhősök idehaza talán nem működnének olyan széles körben, mint amit elektronikus terjesztés útján világszerte elér. Van egy stabil rajongóköre és a könyvei (nem csak ez a sorozat, ami már a 11. kötetnél tart, hanem más hasonlók is pl. fantasy témában) néhol nyomtatásban is kijöttek már.

A borítók meglehetősen árulkodók: a hősök mind menők, darabosságuk ellenére is szívdöglesztők, mindenhez (is) értenek, és az előttük álló nehézségek ellenére is olyan fontos dolgokért küzdenek, mint az elnyomottak segítése, az egyenlőség, és – általában a férfi főhősök szemszögéből – a harem ending… A könyveket egy pillanatig sem kell komolyan venni, és bár nem paródiák vagy túlírt vicceskedések, a szórakoztatási faktoruk elég jó, az akció állandóan pörgős, itt-ott vicces helyzetek is kialakulnak, a fülledt erotikát meg letudja utalgatásokban és pár mondatos ugrásokban. A hősökre leselkedő veszélyek hiába halálosak, előbb-utóbb mindig megoldódnak az eszük, az ügyességük, az erejük, vagy a puszta vakszerencse okán, így aggódni nem nagyon kell, csak hátradőlni és élvezni ezt a geek-trip-et. A regények angolja egyébként is egyszerű, gyorsan falható, amit a folyamatos akció is támogat, igazából sehol sem ül le, mindig történik valami, így kitűnő arra, hogy nagyvárosi buszozás közben előkapja az ember a mobilját/olvasóját és elolvasson belőle pár tucat oldalt két megálló között.

Star Justice-sorozat, mint a címe is mutatja, egyfajta küldetés, ahol a főhősök a galaktikus tápláléklánc aljáról indulva elhatározzák, hogy megjavítják ezt a gonosz és korrupt világot. Hogy miért, az meglehetősen képlékeny. A páncélozott lelkű, meglehetősen katonai gondolkozású, egyenkocka Adam-et inkább a hűség és a kötelességtudat mozgatja (legalábbis kezdetben) megmentője, a titokzatos Eve iránt, aztán úgy alakul, hogy egy egész világbirodalom ura lesz (a későbbi könyvekben). Eve-ről kevés derül ki azon túl, hogy nem egy harcos típus, de nagyon kedves és észbontóan néz ki, meg első pillantásra megkedveli hősünket, aki azt is elnézi neki, hogy időnként táplálkoznia kell (általában névtelen szerencsétlenekből, akiket az útjukba sodor a sors), változatos illúzió-szerű és telekinetikus mágiákra képes, és hogy kurkászik az agyában a mentális képességeivel. Z meg… hát ő csak az eseményekkel sodródik a közelükbe és kénytelen velük tartani, az eszmék nem igazán érdeklik, bár az események során aztán egy kicsit mindig többet és többet kell feladnia a zárkózottságából, és ő az, aki általában hangot ad visszafogott kétségeinek a másik kettő terveivel kapcsolatban.

Igazi mélységet és múltat inkább csak ez a három főszereplő kap, a többiek nagyjából az NJK-k szintjén mozognak – bár sok szükség nincs is rájuk, ha olyan tempóban pusztulnak, mikor Adam fél-tigris alakjában közéjük ront és puskákkal, késekkel, vagy szimplán csak a karmaival aratva lekaszálja őket. (A későbbi könyvekben aztán további potenciális hárem tagok, izé, vagyis kiemelt szereplők is csatlakoznak még.)

Az ábrázolt technológiai és szociális szint hozza a szokásos paneleket: valamikor úgy ezer évvel később járunk, a hiperkorpok gonoszak és harácsolók, a kormányzatok korruptak, az emberiség uralma a Földet övező régiókban pedig töredezett és állandó konfliktusoktól dúlt. Érdekes és furcsa viszont, hogy az eltelt vagy ezer év ellenére is ugyanúgy hívják a naprendszereket, mint ahogy a jelenünkben a kódnevük (Trappist, Gliese, stb.). Valahogy nem tudom elképzelni, hogy az első telepesek ne adtak volna jobban hangzó neveket a helyeknek. A csillagközi utazás borzasztó drága és lassú, ezért aki egy naprendszerbe született, az jó eséllyel ott is fog meghalni, így az a kísérleti űrtech, amit Adamék ellopnak az első könyv végén, szinte egyedülálló az ismert univerzumban. A szuper űrhajó lesz a későbbi bázisuk, amellyel bejárják a csillagokat, hogy embereket toborozzanak a céljukhoz, de mivel ehhez sok pénz is kell (plusz a felbőszített hiperkorp is a nyakukban lohol), lépten-nyomon áruba kell bocsájtaniuk a képességeiket, ami aztán további mini-konfliktusokat is szül az adott rendszerben, hogy alapot szolgáltasson egy újabb, adrenalintól fűtött csihipuhihoz…

A megcélzott célközönségnek minden bizonnyal betalálhatnak a könyvek (a Triple Threat az első három könyv - Eye of the TigerSpace Witch és Zeta Hack - egybegyűjtött kiadása), és őszintén szólva én is elég jól szórakoztam, a folytatásokra is mindenképpen “beülök” majd. 4/5, “Confirmed.”


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához