LFG.HU

endless.hu
ismertetőCimkek

Neil Gaiman munkái közül Magyarországon eddig két regény (a Terry Pratchettel írt Elveszett próféciák és az Amerikai istenek), illetve egy novelláskötet jelent meg, pedig a szerző számára a sikerhez vezető utat a felnőtteknek szóló képregények kövezték ki. Azok közül is leginkább a Sandman címre keresztelt sorozat, amely hét örök-lényről, az Endless-ekről (azaz Végtelenekről) szól, középpontban a zűrös “családként” is felfogható csoport egyik tagjának, Morfeusznak a kálváriájával. Az alábbiakban kedvcsinálóként rövid összefoglalót adunk a Sandman különös főszereplőiről.

A Végtelenek heten vannak, és angolul mindannyiuk neve “D”-vel kezdődik.

A legidősebb Destiny, vagyis Végzet. Könyvében MINDEN benne van, de nem lapozhat előre.

Rögtön utána született Death, Halál. A legenda szerint mindenki kétszer találkozik vele. Először a születésénél, ahol Halál valamit súg neki, és persze másodszor, utoljára az élete végén. Hagyomány lett, hogy a halandók félik Halált, pedig ez régen nem így volt. Őt Gaiman nem a tipikus-borzalmas csuklyás kaszásként ábrázolta, hanem egy aranyos, fiatal gót lányként. A szerző legnagyobb meglepetésére rengeteg hálálkodó levelet kapott, mert az olvasók e Halál-kép segítségével tudták feldolgozni szeretteik elvesztését. Megnyugtató volt számukra a gondolat, hogy ez a kedves lány kíséri ki szeretteiket az életből, nem pedig egy arctalan rémség arat az emberek között.

Utána következik Dream, vagyis Álom. Ő Morfeusz, avagy a Homokember (Sandman), az álomhozó, aki homokot szór az emberek szemébe elalvás előtt. Birodalma maga a képzelet világa.

Majd megszületett Destruction, Pusztulás is. Körülbelül 300 évvel ezelőtt úgy döntött, lemond a saját birodalmáról, így azóta a pusztítást nem irányítja senki.

A következő végtelen Desire, Vágy. Ő képviseli mindazt, amire az idők során emberek és egyéb lények vágytak.

Vágy ikertestvére Despair, Elkeseredés. Mondják, a birodalmában számtalan ablak van, amelyek a mi világunkban található tükrök hátoldalai. Ha tükörbe nézel, előfordulhat, hogy Elkeseredés néz vissza rád.

A legfiatalabb Végtelen Delirium, aki valaha Delight, Öröm volt, de senki sem tudja, miért tébolyodott meg és alakult át.

brainoiz + req

Neil Gaimanről, a Sandmanről, mindenféle ismertebb vagy kevésbé ismert szerzőkről bővebben a www.endless.hu oldalon, amely rendszertelenül, de azért stabilan frissül, és most is újabb portrékkal, regényajánlókkal, képregény-ismertetőkkel vár mindenkit.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.endless.hu]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához