LFG.HU - Gyere és kapcsolódj ki!   Rovatok:    
ArtFantasyScifiAnimeFotokLFG.HU

 
Bõvített keresés

 
Regisztrált felhasználó
Felhasználónév:

Jelszó:

Automatikus bejelentkezés?

» Elfelejtett jelszó
» ART Fórum
» Impresszum


Véletlenszerû kép

Veronik
Veronik
Hozzászólás: 5
Papp.Norbert

 


Bera Károly: Győri csata
Elõzõ kép:
Peremvidéki gladiátor concept  
 Következõ kép:
Azraelian őrkutya


Teljes méret

     


Győri csata
Leírás: Digitális (PS) illusztráció egy készülő történelem könyvhöz
Kulcsszavak: Fantasy
Dátum: 2007.09.02. 17:17
Találat: 6756
Letöltve: 28
Értékelés: 3.99 (17 Szavazás)
Fázisképek  
Alkotó: Bera Károly (Bio)
Nav: Kezdõlap / ABC / Bera Károly / Győri csata

Elõzõ kép:
Peremvidéki gladiátor concept  
 Következõ kép:
Azraelian őrkutya


Hozzászólás írásához ART login vagy RPG.HU Fórum azonosító (és oda belépés) szükséges.

RPG.HU Fórum név: Jelszó: [Regisztráció]
ART loginnév: Jelszó:

Beküldõ: Hozzászólás:
Bodnar.Balazs (Symerinar)
Tag

Csatlakozott: 2007.08.22.
Hozzászólás: 39
gratula

Nagyon mozgalmas a kép, tetszik a sok apró részlet rajta! a zászló különösen jó;) Dögösek az ágyúk, a felszálló füst a háttérben a házak, pazar illusztráció lett! Én személy szerint még a kontraszt beállításokkal kicsit finomítgatnék, de ez már inkább a személyes ízlésem:)
2007.09.02. 18:34 Offline Bodnar.Balazs (Symerinar) symerinar at gmail.com http://www.symerinart.hu
ghreg5
Vendég
Maiden...

Csak nekem tűnik a zászlóhordozó férfi olyannak mint az Eddy az Iron Maiden Trooper-es képén? a beállása mindenképp
2007.09.02. 19:44  
Bera.Karoly
Tag

Csatlakozott: 2006.08.14.
Hozzászólás: 87
ghreg5

Gratulálok!!!!
Jómagam nagy heavy metal rajongó vagyok, s az egész illusztrációs pályafutásomat is ennek köszönhetem (tudod szörnyek, meg minden...)
És valóban Eddy az egyik kedvencem volt...az általad említett borító pedig különösen megihletett.
Elő is vettem, amikor terveztem a képet, de nyilvánvaló okokból csak a beállítás emlékeztethetett valamelyest az eredetire. Sőt az egyik láb pozícióját teljesen meg kellett változtatnom.
De a felismerésed mindenképpen elismerést kíván:-)
2007.09.02. 20:10 Offline Bera.Karoly bera at graphart.hu
Tomika
Vendég
Bodnar Balazsnak

Te Balázs! Neked sehol nem elég a kontraszt. Nemlehet, hogy kalibrálni kéne a monitorod?
:)
2007.09.02. 20:50  
Kumi
Vendég
Történelmi illusztráció??!!

Károly,az az érzésem hogy semmit nem tudsz a Győri csatárol,a korrol pedig amelyben eme csata zajlott még kevesebbet. Érdekesek a háttal álló alakok akiket nemtudnék egyetlen nemzet seregéhez sem sorolni unifornisuk alapján.
Valamint az ágyukeréknél heverőket akik korábbi idöszak egyenruhájában látok,szintén nemértem miért nem máshol Piknikeznek, és máskor.
Történelmi könyvbe semmiképp nemtenném,de fantazi képnek elmegy.
2007.09.02. 21:13  
Bodnar.Balazs (Symerinar)
Tag

Csatlakozott: 2007.08.22.
Hozzászólás: 39
Tomikának

Direkt írtam is hogy személyes ízlésem. És ahova elég ott meg sem említem. Szvsz ez logikus:)
2007.09.02. 21:25 Offline Bodnar.Balazs (Symerinar) symerinar at gmail.com http://www.symerinart.hu
Thor
Vendég
a ló

Érdemes lenne megnézni egy lovat mozgás közben. A zászlós emberke mellett lévő lónak túlságosan hosszú a nyaka és a farokrépája pedig mintha nem is lenne, csak úgy lobog. A jobb oldalon lévő ágaskodó ló, egészen jóra sikerült, bár a törzsét személy szerint kicsit hosszúnak érzem. A szabadságharc idejére a honvédeknek kitenyésztett lovak meg pont, a többi hátassal szemben a finomabb megjelenésű shagya arabok voltak. Ettől függetlenül a kép színvilága számomra tetszik, bár a legközelebbi képen remélem precízebb munkát kapunk, ugyanis ezek a megfigyelések a kép készítésének csupán egy töredékét tennék ki, és a jó munka érdekében érdemes lenne megcsinálni. :)
2007.09.02. 22:03  
Bera.Karoly
Tag

Csatlakozott: 2006.08.14.
Hozzászólás: 87
Kumi, Thor

Köszönet az észrevételekért...jogosak.
A kosztümök és fegyverek tekintetében valószínűleg nem volt elég körültekintő a kutatómunka...sajnos ez általában jellemző, hiszen egy alapos kutakodás oly mértékben nyújtaná meg az illusztrációk készítési idejét, hogy a magyar piac méreteit figyelembe véve talán soha nem készülhetnének el (az idő pénz). Nyilván ez nem lehet mentség a szakmai kompetenciával rendelkező közönség előtt, de a kép a 10 - 14 éves korosztályt megcélzó könyvbe készült és elsődleges célja a lexikális anyag színesítése és az érdeklődés felkeltése...talán ennek megfelel:-)
A lovak kérdésben is van igazság...rossz referenciát választottam...vagy egyszerűen elrajzoltam:-)
2007.09.03. 08:09 Offline Bera.Karoly bera at graphart.hu
screampunk
Vendég
Üdv

Nagyon szép lett, jól kidolgozott, de az egyenruhák nekem is problémások. Csak emiatt nem 5.
2007.09.03. 09:44  
Csaki.Peter (Csokáv)
Tag

Csatlakozott: 2003.05.30.
Hozzászólás: 130
Ezt a tendenciát úgy bírom

Én lovász vagyok, a lovak szarok. Én szabó vagyok, a varrások különösen rosszak. Én puskakészítő / ágyúöntő Gábor Áron vagyok, hát nem tudok megszólalni olyan szar itt mind. Én építésztörténész vagyok, hát, ezek az épületek... Én árokásó, erdész, tűzszerész, zászlóaerodinamikus, sportfutó, véres halott, felhőhengergető, farokrépa stb vagyok, igazán nem értem, hogy amire én éveket áldoztam az életemből, hogy mélyreható tudást szerezzek, te, mint festő egy kép miatt nem vagy hajlandó megtanulni.
El vagyok képedve...
2007.09.03. 10:11 Offline Csaki.Peter (Csokáv)
Csaki.Peter (Csokáv)
Tag

Csatlakozott: 2003.05.30.
Hozzászólás: 130
kép

De hogy a képről is írjak, nekem ez a kontrasztarány jól hozza a törikönyv hangulatot, az apró hibáktól eltekintve (ami jelen esetben, a részletesség miatt talán, érdekes módon továbbnézegetésre ösztönöz), tetszik.
2007.09.03. 10:14 Offline Csaki.Peter (Csokáv)
Temesi.Peter
Tag

Csatlakozott: 2003.04.12.
Hozzászólás: 464
Csáki Péter

Tisztelt Művész Úr!
Úgy veszem ki a szavaiból, hogy az, hogy egy történelem könyv lapjaira készülő illusztráció legyen hiteles és korhű, és pl. a lovak anatómiailag helyesen legyenek megrajzolva, ez valamiféle túlzott elvárás lenne.
Mikor a hódok Magyarországi visszatelepítéshez készítettem illusztrációt, akkor utánanéztem, hogy néz ki egy hód és hogy néztek ki azok akik ezzel foglalkoztak.
Mikor az Ipolytarnóci vulkánkitöréshez festettem illusztrációt, utánanéztem hogy is nézhettek ki azok az állatok, amiknek a lábnyomát betemette a pernye és megőrződtek épségben, ehhez paleontológus segítségét is igénybe vettem.
Stb, stb...
Minimum, hogy a festő utánajár a dolgoknak, amik nincsenek a fejében, mert valóban, mindenhez nem érthet...
2007.09.03. 11:34 Offline Temesi.Peter hopsy at t-online.hu http://www.temesi.hu
Temesi.Peter
Tag

Csatlakozott: 2003.04.12.
Hozzászólás: 464
Megjegyzés

Attól, hogy formailag helyesek a rajta levő dolgok, még lehet rendkívül rossz a kép persze, de anélkül, hogy tartalmilag hiteles lenne, számomra jó nem lehet semmiképp, bármilyen szépen is van kivitelezve.
2007.09.03. 11:43 Offline Temesi.Peter hopsy at t-online.hu http://www.temesi.hu
Jud
Vendég
gondolkodtam, hozzászóljak-e, vagy nem...

de a ló nyaka nem rövidül, hanem tekeredik, mintha egy kígyó volna; és furának találom a perspektívát is, főleg az alakok egymáshoz való aránytalansága miatt.
a korhűséggel lehet szőrözni, de egy törikönyvnél tényleg az a lényeg, hogy csak olyat és csak úgy, mint amilyenek voltak a ruhák, fegyverek, zászlók, ebből szerintem nem szabad engedni (tudom, tudom, a megrendelésre hagyott idő...)
ami nagyon nem bejövős, az a rohanó, ordító alak, egyszerűen nem érzem tankönyvbe illőnek, főleg a "feketére sminkelt" szemek miatt; a testtartása pedig - annak ellenére, hogy elvileg rohan a néző felé - mégis merev.
2007.09.03. 14:07  
Csaki.Peter (Csokáv)
Tag

Csatlakozott: 2003.05.30.
Hozzászólás: 130
re

A hódoknak, stb utánajárás dícséretes, tiszteletet érdemel.
Ez a kép, mint írja, illusztráció, hangulatkeltésre van, nem pedig arra, hogy "Látjátok gyerekek, ilyen gombokat viseltek a huszárok az egyenruhán, stb.", szerintem. Arra ott vannak a hivatalos ábrák. A törikönyv feldobására meg szerintem teljesen beválik. :) Ha a megrendelőnek tetszett, akkor onnantól jó.
Persze, ismétlem, elismerésre méltó, ha valaki alaposan utánajár a dolgoknak, amiről fest, de úgy gondolom, egy bizonyos mérték felett ezzel (már elnézést) b***gatni a festőt, már túl megy a segítő szándékon.
Úgy vélem, ide azért kerülnek képek, hogy megnézzék a népek, és technikai észervételeket tegyenek, mint pl a ló nyaka nagy, a futó csóka furán fut, stb, ami egyrészt okulás lehet, másrészt frusztrálja a művészt. :) A szőrszálhasogatás, meg csak simán frusztrálja.
Na, a lényeg, hogy nem tudom értelmesen tolmácsolni a gondolataimat ;) de az utóbbi időben, főleg B-Sz íjászos képénél összegyűlt gondolataim itt hozta ki belőlem Thor farokrépája. :D ;)

ui: az oldal hazudik, nem vagyok művész - messze nem gondolom magam annak. :)
2007.09.03. 15:07 Offline Csaki.Peter (Csokáv)
Jud
Vendég
Csaki Péter

de egy törikönyvet nem feldobni kell, hanem - mivel ismeretterjesztésre, mint a tanítás eszköze szolgál - pontosan, korhűen illusztrálni. ez nem a művészi szabadság tere. szemben az íjászos képpel, itt most tényleg nem elegendő, hogy valami nagyon hasonlít valamire vagy ugyanolyan, mint az, amit ábrázolnia kell.
2007.09.03. 15:17  
Kiss.Marton.Gyula
Tag

Csatlakozott: 2006.01.26.
Hozzászólás: 330
x

Felelőség! Felelősége van annak, aki egy történelem könyvbe ír vagy illusztrál. Én annak idején nagyon szerettem a történelmet, és a történelmi témájú képeket, és általános iskolásként is feltűnt volna az egyenruhák korbeli helytelensége, bár hozzáteszem engem érdekelt a történelem. Továbbá tényleg látszik hogy montázsolt a dolog, pl az elől fekvő két fickó térben furán helyezkedik el a többi dologhoz képest. Belátom lovat nem könnyű rajzolni, lovassal együtt meg pláne, de ezek a lovak rosszak, a hosszú tekeredő nyakú ló nagyon feltünő. Csak egy megjegyzés, ha már egyszer tankönyv illusztráció, és várhatóan sok gyerek fogja látni, legyen annyi belső igényünk, hogy igyekszünk helyesen ábrázolni a dolgokat. A színek jók, és a hangulat is, de de téynleg a futó csóka a hatalmas jobb vállával és kifordult kéztartásával kicsit hangulatromboló. Hozzáteszem ez szubjektív vélemény, de hiába van sok kis jó részlet ha összességében zavaros a kép térbelisége, a térérzet grafikai érzékeltetése, és figurák arányai, mozgása. Hozzáteszem, én lehet neki sem áltam volna, szóval a kitartásért gratula!
2007.09.03. 17:02 Offline Kiss.Marton.Gyula zoroazter at yahoo.com http://zoroazter.deviantart.com/
Kiss.Marton.Gyula
Tag

Csatlakozott: 2006.01.26.
Hozzászólás: 330
x

álltam, +l
2007.09.03. 17:03 Offline Kiss.Marton.Gyula zoroazter at yahoo.com http://zoroazter.deviantart.com/
Dhoj
Vendég
törikönyv....

Mivel mindössze 23 éves vagyok, ezért nem veszett a felejtés ködös mocsarába az emlékeim 10-14 éves koromból; amikor szívesen nézegettem az ilyen jellegű illusztrációkat, akár a törikönyvben, akár máshol: Bevallom TELIBESZ*RTAM, hogy vajon tökéletesen korhű-e az illusztráció, vajon pont ilyen ló fajtákat használtak-e akkor és ott?
És uram bocsá' nem kezdtem el az illusztráció alapján beseggelni a szabadságharcos legények pontos ruházatát; tovább megyek 3 nappal később már lehet meg se tudtam volna mondani, hogy kb. milyen színű ruha volt a katonákon...
És mindenzt miért? Mert lusta, figyelmetlen kisgyerek voltam? Nem. Már akkor is tiszta volt számomra, hogy a kép illusztráció és csak a tananyagot teszi színesebbé elviselhetőbbé.
(mindenki nézzen magába; hány illusztrációt tudtok PONTOSAN, RÉSZLETEKBE menően felidézni a tankönyvekből?)

Mellesleg nem véletlen, hogy a tankönyv szerkesztői, akik feltehetőleg megszállott történészek, nem kezdtek el kukacoskodni, hogy nem tökéletesen, 100%osan korhű a kép. Ők tudták, hogy ennyi bőségesen elég egy gyereknek; csak kidobott munka lenne a nadrággombok korhű ábrázolásával sz*rozni.
2007.09.03. 17:09  
Marfoldi.Rita (Sade)
Tag

Csatlakozott: 2003.02.04.
Hozzászólás: 303
nem akartam beleszolni

a szinek jók
a hangulat is
de
a ló tényleg bantja a szemem, es tizenot eve is ugyanigy bantotta volna, mert nem kell ahhoz lovasznak lenni, hogy tudjuk baj van a loval, eleg egyszer latni.
a fekvo ember melletti ember olyan mintha egy kisgyerek lenne alszakallal
nem realis a kep, se vér, se tormelek (mondjuk szerintem a celkozonseg miatt van)
amugy tenyleg gaz foleg a szikszai ijasz utan egy ilyen kepet latni (ahol szinten minimalis idoraforditassal szazszor jobb lehetne egy kep)
elgondolkoztam azon, hogy engem kisgyerekkent nagyon nem fogtak meg az ilyen realis kepek. a rajzosabbak, kevesbe realisak jobbak llettek volna, és akkor azzal a technikaval ugyanezekbe a hibakba, feleennyi ember kot bele
amugy latszik rajta hogy sok idot feccoltel bele
no offense, velemeny volt csak
2007.09.03. 18:08 Offline Marfoldi.Rita (Sade) sade at mindworks.hu http://sade.epilogue.net
Jud
Vendég
Dhoj

de ha engem egyszer megbíznának, hogy készítsek korhű illusztrációt egy ismeretterjesztő könyvbe, hol néznék utána az akkori ruháknak, fegyvereknek? Történelemkönyvekben, szaklapokban. Ezeket lapozgatva meg tulajdonképp jóhiszeműen feltételezi az ember, hogy azok korhűek.
A mai magyar tankönyvkiadással meg van épp elég gond, egyáltalán nem biztos, hogy a tankönyvszerkesztők megszállott történészek.

"a ló tényleg bantja a szemem, es tizenot eve is ugyanigy bantotta volna, mert nem kell ahhoz lovasznak lenni, hogy tudjuk baj van a loval, eleg egyszer latni."

ezzel egyetértek, nagyon is.

a vér hiánya: hümm, a középiskolai töri tk-ben volt egy olyan illusztráció (egy korabeli metszet), ami az egyik legkegyetlenebb középkori kivégzési módot ábrázolta.
2007.09.03. 19:44  
Bera.Karoly
Tag

Csatlakozott: 2006.08.14.
Hozzászólás: 87
Jaj!

Na szóval:-)
Ki mondta nektek hogy tankönyv??????!!!!!(Én nem, ...de köszönöm annak aki így gondolta, mert jó kis vitát robbantott ki...egyébként nem az!...Egyébként könyörgöm nézzétek már meg egy mai tankönyv illusztrációs anyagát...aztán beszélgethetünk a tankönyvekről)
Korhűség: korabeli festmények képezték a referenciák zömét, a fametszetektől a gigantikus olajképekig...sajnos csak a környező korokat bemutató művek áltak rendelkezésre, mert erről a csatáról nem találtunk korrekt, vizuálisan reprodukálható alapanyagot (ha valaki tud, kérem jelezze!)...sem múzeumba nem mentünk (többes szám a szerkesztők miatt...ők szedik össze a vonatkozó referenciákat), sem ásatásokat nem végeztünk...mint említettem kis magyar piacunk nem bírná el!!!...tehát volt ami volt, azért remélem nem tűnik egy római kori csatának:-)
Hogy kisgyermek korában kit mi fogott meg, az szubjektív. Az eddigi tapasztalataimat összegezve a mai gyerek sokkal fogékonyabb a mozgalmas, félig realista kidolgozásra, még ha az nem is 100%-osan korhű is.( a kiadóm szerint is így van!!!)
Vér, törmelék, tér és árnyékok: az ismeretterjesztő illusztrációk készítésénél a teljes realizmus megjelenítésénél fontosabb a részletgazdag kidolgozás (hagy böngésszen a nebuló!). Ezesetben sok részletet, a nagy klasszikusokhoz hasonlóan, erős fény árnyékban kellene ábrázolni...szerintem sokkal jobb festmény lenne, de lényegesen rosszabb illusztráció. Akit ezek a törvényszerűségek érdekelnek, annak szívesen elmagyarázom...
Anatómiai problémák: ló...elfogadtam elsőre, megnéztem a referenciát, azon is rossz (ez nem mentség, ki kellett volna javítanom). Futó alak: Eddy után szabadon, nekem így tetszik:-)
Örülök, hogy ennyi szakértő van a témában(valószínűleg a régi nagyok képein is látjátok a kosztümös hibákat...mert van sok), de azért halkan megjegyzem, hogy higgyétek el, egy ekkora kompozíció, azért annyira nem egyszerű ám:-)...tessék csak megpróbálni!...a festés során a legkisebb bajotok lesz, hogy vajon milyen nadrággombot rajzoljatok:-))))...ja és ha jól sikerül, tudok egy kiadót, aki biztosan megveszi a képet...az enyémet is elfogadta:-) (akik ismertek, ne röhögjetek!!!!:-))))))
2007.09.03. 20:59 Offline Bera.Karoly bera at graphart.hu
Tomika
Vendég
Atyaég

Van egy nagyszerű találmány. Internet.
Ott vigyorog a Google az ember képébe. Csak az nem talál meg valamit aki nem keresi. (én rákattintottam, max 2-3 óra meló lett volna mindent összeszedni)
Hátmég milyen nehéz lenne megfesteni egy sokalakos kompozíciót, ha minden alakot, minden mozdulattal a Művészúr találna ki.
Én is csak a hangulatot keresem egy képben.
Minden szakma felhígul. El kell fogadni.
2007.09.03. 21:57  
borisz
Vendég
gugliwiki

http://href.hu/x/3ffc
http://href.hu/x/3ffd

mondjuk olyan sok kép nincs, de ami van, annak nem sok köze van ehhez, mint amit itt látunk az oldal tetején
...részemről megdöbbentem, hogy vannak akik szerint kérdéses egyáltalán a történelmi (és általában minden) illusztráció hiteles kell legyen.

Tomika megjegyzésének utolsó sora visszhangzik fülemben, és most egy nagyon-nagyon szomorú panda vagyok
2007.09.03. 22:23  
Bera.Karoly
Tag

Csatlakozott: 2006.08.14.
Hozzászólás: 87
Tomika, borisz

Megnéztétek amit belinkeltetek???? Légyszi, légyszi tegyétek már meg:-)...tényleg elvárható lenne, hogy ha valamit a történelmi hitelesség szempontjából ilyen élesen kritizáltok, akkor az általatok behivatkozott referenciákat, legalább 10 másodpercig nézzétek...
Elfogadom, hogy vannak a témában jártas emberek, akik konkrét útmutatást tudnának adni, amit szívesen is fogadnék...De ehhez kicsit kevés egy hevenyészett Google keresés (ettől mi azért többet jártunk utána)
Komolyra fordítva: ha valaki ezekből a referenciákból hiteles képet tud festeni, megemelem a kalapom. Most már tényleg érdekelne, hol lelhető fel az a tudásanyag ami alapján korhű rekonstrukciót lehetne produkálni (sztem a ruhák és fegyverek tekintetében nem is tévedtem olyan nagyot...persze én nem vagyok szakértő)...De ha tudtok valakit, aki ott volt a csatában, adjátok már meg a telefonszámát:-), de korabeli fotók is jól jönnének:-)
Az általatok vázolt megközelítésből a történelmi festészet már néhány száz éve felhígult(már korábban is utaltam erre...akit komolyan érdekel, kérem nézzen kicsit utána)...bár ahogy a sok "szakértői" véleményt olvasom, az az érzésem, hogy itt néhányan a régi nagyokat is simán "felhígult szakmaként" tisztelnétek.
Félre ne értsetek, elfogadom, hogy a kép történelmileg kifogásolható, sőt grafikai hibái is vannak, csak azt próbálom finoman érzékeltetni, hogy ilyen típusú hiányosságok, pontosan a forrásanyagok körülményes fellelhetősége miatt, ettől sokkal nagyobb volumenű alkotásokban is előfordulnak (hatalmas olajfestmények, szobrok...sőt filmek!!!)
És tényleg sokkal nehezebb lenne, de még inkább időigényes, ha mindent élő modell után kellene festeni...meg kőcséges is!...pedig jó vóna!
2007.09.04. 07:57 Offline Bera.Karoly bera at graphart.hu
Pozsgay.Gyula
Tag

Csatlakozott: 2004.03.30.
Hozzászólás: 147
:o)

Nekem az összhatás tetszik. A középső ló nem -kielemezni azonban most nem fogom- de pont most próbálkozom egy négy méter széles falfestménnyel, amin hat ló üget egymás mellett, hát, nem egyszerű téma. A tömegjelenet meg különösen nem, így sejtem mekkora munka lehetett, ez mindenképp elismerést érdemel.

Én ismerem a kiadót, a könyveket és az elvárásokat. Mikor rajzoltam nekik, a kiírás kb a következő volt, a könnyen elérhető referenciák alapján legyen korhű, de ahol nem találok megfelelő anyagot, nyugodtan hagyatkozzak a fantáziámra. És a könyvekre sem az van írva, hogy haditörténeti lexikon. Képzeljetek el egy történelmi témájú képeskönyvet, amit a könyvesboltok gyerekosztályán kaptok. Ezeket a könyveket senki nem azért lapozza fel, hogy pontos referenciákat találjon, hanem, hogy szórakozva ismerkedjen a történelemmel. Gyanítom, ha valaki megnézi a 300 című filmet, szintén nem a történelmi hűség miatt teszi :)

Az internet mint referencia pedig érdekes dolog. Oké, hogy rákeresel, de aztán ki szűri meg, hogy igaz-e amit találsz? Ha meg eleve a színes fényképezés előtti rajzolt/festett dolgokról van szó, ki mondja meg, mennyit változtatott anno az alkotó fantáziája?
2007.09.04. 08:12 Offline Pozsgay.Gyula pozsgay at freemail.hu http://www.pozsgay.hu
Zsilvolgyi.Csaba + (Max)
Tag

Csatlakozott: 2002.09.21.
Hozzászólás: 618
erről-arról

Referenciákról.
Manapság magas lett a hitelesség igénye.
Ha megnéztek egy filmet a hetvenes évekből, az ottani "karatézás" ma fittneszkungfu órán se menne el, a fegyverhasználat szánalmas, DeNiro vérprofi karakterei rémülten csukogatják a szemüket minden lövésnél, a régi Bondoknál Frank Drebin is hitelesebb.
Más kérdés a cél. Tankönyvábra legyen precíz. Figyelemfelkeltő illusztráció figyelemfelkeltő :)

CsPetivel tehát nem értek egyet, BoSziéknak elég lett volna a Google Képek első oldala (40másodperc ráfordítás), ha nagyon ki akarják szűrni a buti fanartot, akkor talán a "professional" szócskát is elé ütik az Archernek (ez utóbbi benne volt a címben, de ha nem, ott a Sztaki).

Borisszal tehát egyet kéne értsek, de speciel a győri csatáról a Google és a Wiki se adott jó referenciát (bocs, de csak négy G oldalt futtattam végig).
Télleg, mi a baj az egyenruhákkal? Kumi, szerinted? Pontosíts! Esetleg linkelhetnél referenciát ;)

Ucsó dolog a netről. Rettegek a Wikitől, mert úgy fest, az akadémikus tudományt be fogja helyettesíteni egyfajta közvéleménnyel. Ma még van ellenőrzés, de a kitalálója szerint teljesen liberalizálni kellene. Amit a legtöbben annak tartanak, az lesz az igaz. Hogy nem lesz így tan a közhiedelmekből?

Képről
Maga a kép nekem nem szakít, sőt, de:
KIS PÉNZ, KIS FOCI !!!
Ez ma, sajnos, tény.
Persze nincsenek súlycsoportok, a kaliforniai otthonában merő buliból, egyetlen képet évekig festő jómódú jenki képét azonos megítélés alá vesszük a tál rizsért önvérével képet festő indiaiéval (túl vörös képek lesznek!), de hát ezzel sincs mit tenni. Sok zseni döglött már meg az árokparton, és sok strici jár merdzsóval :)

...nincs igazság, csak gondolkodom
2007.09.04. 12:44 Offline Zsilvolgyi.Csaba   + (Max) mail at artofmax.com http://artofmax.com
borisz
Vendég
akkor a mondanivalóm lényege ögén:

...részemről megdöbbentem, hogy vannak akik szerint kérdéses egyáltalán, hogy egy történelmi (és általában minden) illusztráció hiteles kell legyen.
2007.09.04. 12:58  
borisz
Vendég
éshamár

belinkeltem, akkor legalább azt észleljük, ha az egyenruhák nem is tisztán láthatók, az azért világosan kiderül a leírásokból, hogy nem győr belvárosában történt a csata, amitn fenn ábrázoltatott, hanem...

nekem nem is a konkrét figurák voltak gázosak (de azok is) mert abszolút nem ismerem sajnos a korszakot, hanem a hozzállás, hogy egy ismeretterjesztő kiadványban fals infókat szivárogtatsz a fiatalokank, akikben ezek után rohadtul egy torz kép fog keletkezni az adott korról.
basszus, gyerekként állandóan nekünk tetsző képeket másoltunk a nekünk tetsző könyvekből, erre te képes vagy hárítani, hárítani, ahelyett, hogy tanulnál abból, amit itt kapsz, és azt monadni, bocs, elszartam, legközelebb TÉNYLEG utánanézek, annak, hogy a 'ló' az egy rovar, vagy egy felhőfajta-e. a másik, meg hogy kicsit hülyén veszi ki magát részedről a régi nagyok és tenmagad egylapon emlegetése, de ez már túl messzire mutat, odáig meg most nincs energiám elvánszorogni.
ahh, nem is akarom felhúzni magam...

lásd még Kiss Márton Gyula felelőségről írott sorait fentebb...
2007.09.04. 15:48  
Temesi.Peter
Tag

Csatlakozott: 2003.04.12.
Hozzászólás: 464
Max!

Nagyanyámnak képtelenség volt bebízonyítani, hogy az ember valóban leszállt a Holdra, abban a tudatban halt meg, hogy mindaz mese amit erről állítanak.

A neten levő információk semmiben nem különböznek az egyebütt fellelhetőktől, keresztbe kasul ellenőrizhetők, összehasonlíthatók, és ha találok adatokat arról, hogy is nézhetett ki egy napóleoni katona, valószínűsíthet, hogy Győr mellett is hasonló katonák harcoltak.

"a kaliforniai otthonában merő buliból, egyetlen képet évekig festő jómódú jenki képét azonos megítélés alá vesszük a tál rizsért önvérével képet festő indiaiéval"
Úgy gondolom, abból hogy valaki mennyi ideig fest egy képet, nem lehet kikövetkeztetni a festett kép minőségét.
2007.09.04. 16:28 Offline Temesi.Peter hopsy at t-online.hu http://www.temesi.hu
Temesi.Peter
Tag

Csatlakozott: 2003.04.12.
Hozzászólás: 464
Károly!

"ha jól sikerül, tudok egy kiadót, aki biztosan megveszi a képet...az enyémet is elfogadta"

Esetleg szabad megtudni, melyik kiadóról van szó?
2007.09.04. 16:31 Offline Temesi.Peter hopsy at t-online.hu http://www.temesi.hu
Temesi.Peter
Tag

Csatlakozott: 2003.04.12.
Hozzászólás: 464
Károly!

"ha jól sikerül, tudok egy kiadót, aki biztosan megveszi a képet...az enyémet is elfogadta"

Esetleg szabad megtudni, melyik kiadóról van szó?
2007.09.04. 16:42 Offline Temesi.Peter hopsy at t-online.hu http://www.temesi.hu
Bera.Karoly
Tag

Csatlakozott: 2006.08.14.
Hozzászólás: 87
borisz

Ha a fenti képen Te Győr belvárosát látod, az legyen a Te problémád (ismeretterjesztő illusztrációk készítésekor előfordul a távlati dolgok közelebbi ábrázolása, a láthatóság kedvéért) Hogy pontot tegyünk erre a moralizáló, felelőségi vitára mindjárt jön a sztori, ami a képen látható...
Előbb azonban a referenciákról, kutatásról:
- A huszárok kosztüme fotóreferenciák alapján készült (tudod van néhány unatkozó ember aki időnként beöltözik korabeli ruhába és mindenféle játék, meg felvonulás közepette fényképeket csinál magáról), mindazonáltal meg kell jegyeznem, hogy nagyon sok egyenruha állt rendelkezésemre különböző forrásokból(igen komoly szakirodalom gyűjtemény feküdt az asztalomon), rendkívül változatos színekben és díszítéssel...Amikor ezt kérdőjeleztétek meg, én azt hittem, valaki tényleg tudja éppen melyik század, vagy alakulat vagy tökömtuggya hogy hívták akkor, harcolt a csatában...mert én nem tudtam és bevallom felelőségem teljes tudatában kiválasztottam a nekem leginkább tetszőt (szempont volt, hogy ne piros legyen, mert lévén a franciák ,a korabeli festmény szerint, pirosban voltak ,grafikailag szerencsésebb volt másikat választani).
-A napóleoni sereg: viseletét tekintve még magyarjainktól is színesebb képet mutat. ilyen-olyan sapkás, bolyhos, tollas, de még páncélos is volt köztük. Itt sem tudtam pontosan (bocsássátok meg bűnömet!) vajon éppen melyik hacukát aggatták magukra ott és akkor...és biz mint oly bölcsen írtad, ez ugye nem látszik a képeken...
Tehát továbbra is szenvedve a tudatlanság kínjától, sírva várom annak a szakértőnek a jelentkezését, aki tényleg megmondja, hogy a dicső harcosok, ebben a szörnyű ütközetben, a sok szebbnél szebb egyenruhájuk közül épp melyiket voltak hivatottak viselni...
Röviden: ha értesz hozzá, szívesen fogadom a véleményedet, de ha nem, ne ülj bele abba a hintába, amit valaki csak úgy meglökött. Szóval számomra és munkatársaim számára ennyi volt az elérhető információ (attól azért sokkal több, mint amit itt felsoroltatok) és felelősségünk teljes tudatában ez a végeredmény született. Arról pedig, hogy egy ilyen könyv mennyi utánajárással és kutatómunkával készül, szerintem fogalmad sincs, tehát ne kérj számon olyasmit, amiben enyhén szólva járatlan vagy...Remélem ezt már nem érzed hárításnak és hidd el nagyon pontosan tudom, hogyan kell készülnie egy könyvnek és ez milyen felelősséggel jár!(akik ismernek szintén ne röhögjenek!)
Magamat a klasszikusokhoz mérni eszembe sem jutna (bárcsak tehetném), ha talán figyelmesen elolvasod az írottakat, megviláglik előtted, hogy a történelmi hitelesség kritikájának apropóján tettem említést róluk...tehát nyugodtan vánszorogj csak olyan messze, ahová gondolod, csak előtte olvass figyelmesen:-)
A sztori: "ahogyan éppen dúlt a csata a szerencsétlen magyar lovasok beleragadtak a Medárd napi eső okán megáradt, Győr mellett lévő patak áztatta dagonyába...oszt az ellenség meg nem vót rest ágyúval lőni ezeket a vitéz fiúkat. Azok meg tűrték egy darabig, oszt utána aszonták: elég vót...oszt visszavonulót trombitáltak." Hát nem egy dicső végkimenetel...nekem legalább is így mesélték ( ha hibás lenne szóljatok!!!) Én meg gondoltam akkor megfestem ezt, de mégse firkálhatok mindig menekülő magyart, oszt ezé úgy döntöttem, teszek rá egy pár igazán fasza gyereket(mer biztosan vótak ám...bár fotót nem csinátak), akik azé még csak úgy heccbő neki rontanak a rohadt ágyúzóknak...Na ez látható a képen!
2007.09.04. 20:38 Offline Bera.Karoly bera at graphart.hu
Orinoco
Vendég
mivel

megjegyezném, hogy mindenféle hűségek ellen/mellett:

Senkinek sem tűnik fel, hogy a kritizált 3 +2 fekvő alakon kívül a kép többi része milyen izgalmas? Nem látom, hogy a nagy vita közepette bárki is megjegyezte volna, hogy a jobb oldalon elterült ló milyen mozgalmas, vagy a baloldali katona feltűrt zubbonyujja mennyi életet visz a képbe, és egyéb finomságok.
Azt is furcsállom, hogy a "hibás alakokat" elintézitek annyival, hogy ez-meg-ez nem jó.
2007.09.04. 20:50  
Bera.Karoly
Tag

Csatlakozott: 2006.08.14.
Hozzászólás: 87
Temesi Péter

Látok a képeid között néhány olyan festményt, ami valamikor könyvborító lehetett...ezért engedelmeddel, nagyon nem mennék bele a ráfordított idő, energia(kutatás, tervezés, kivitelezés), képminőség és anyagi ellentételezés kérdéskörébe...minden bizonnyal rendelkezel saját tapasztalattal. Ezért kissé furcsáltam, mennyire kitekerten értelmezted Max megjegyzését (sztem aki itt valaha festett pénzért, az pontosan tudja miről van szó, az elméleti szakembereknek és a meg nem értett művészeknek meg úgyse lehet megmagyarázni...de nem is cél, hiszen a hozzászólásokból azért érezhető, ki rendelkezik némi szakmai tapasztalattal)
A referenciák kontrollja pedig azért nem annyira egyszerű, mint ahogyan írtad...igazából nagyon komoly szaktudás kell a hibás információk kiszűréséhez....ez egyébként általános probléma az ismeretterjesztő illusztrációk és szöveganyagok előállítása során...
Természetesen tudható a kiadó. Amennyiben tényleg ambícionálod magad ilyen irányba(feltételezem ezért érdekel), tudok segíteni, de javaslom ne itt vitassuk meg, mert nagy kacagás lenne belőle. Dobj egy mailt és megbeszéljük.
2007.09.04. 20:57 Offline Bera.Karoly bera at graphart.hu
Zsilvolgyi.Csaba + (Max)
Tag

Csatlakozott: 2002.09.21.
Hozzászólás: 618
TP

"...ha találok adatokat arról, hogy is nézhetett ki egy napóleoni katona, valószínűsíthet, hogy Győr mellett is hasonló katonák harcoltak"
Itt egészen pontosan leírtad a felületes forráskutatás legveszélyesebb módszerét :)

"Úgy gondolom, abból hogy valaki mennyi ideig fest egy képet, nem lehet kikövetkeztetni a festett kép minőségét."
Jól veszem ki, hogy azt állítod, nincs összefüggés a ráfordított idő és a munka minősége között ???
Neeee :D
Azonos feltételek mellett MINDIG az lesz a jobb kép, amibe több energiát feccölnek.
De hát ez annyira triviális, hogy nem is értem, mit akartál ezzel !?
:I
Nagyidat megértem.

Továbbra is tartom, hogy aki konkrétan elhibázottnak érzi az egyenruhákat, mutasson már egy referenciát, olyan üdítő lenne a sok szócséplés után ;)
2007.09.04. 21:27 Offline Zsilvolgyi.Csaba   + (Max) mail at artofmax.com http://artofmax.com
Bera.Karoly
Tag

Csatlakozott: 2006.08.14.
Hozzászólás: 87
Mindenki!

Szerintem is túlbeszéltük, viszont, ha valakinek tényleg lenne korrekt hivatkozása a témában, megköszönném...és ha nagyon félre ment a ruházat, megjelenés előtt még ki is javítom:-)
2007.09.04. 21:38 Offline Bera.Karoly bera at graphart.hu
Tomika
Vendég
anyag

:(
Nemtudom már,hogy miért csinálom. Engem annyira nem is érnitett meg ez a dolog.
Temesi m. úrnak még hasznos lehet ez a néhány oldal. Persze értelemszerűen, mindíg az aktuális dátum és résztvevők szerint. (ezesetben tüzérek és könnyűlovasság)

http://www.grosser-generalstab.de/tafeln/knoe07/knoe07_59.html

http://www.grosser-generalstab.de/tafeln/knoe19/knoe20_02.jpg

http://www.1789-1815.com/armee_fr.htm

Az aktuális divat :) :
http://www.1789-1815.com/infant_legere.htm

http://www.1789-1815.com/images/ImJ/ImJ925w.jpg

http://www.1789-1815.com/images/ImJ/ImJ918w.jpg

Aztán, akit érdekel a történelem, az eddig még mindíg megtalálta a módját, hogy utána nézzen.

Löfú!
2007.09.04. 23:35  
Tomika
Vendég
Mégegy

Az egészen elvetemülteknek:

http://www.grosser-generalstab.de/lh/lh.html
2007.09.04. 23:59  
Bera.Karoly
Tag

Csatlakozott: 2006.08.14.
Hozzászólás: 87
Tomika

Köszönöm! Időnként nincs kedved szakértőként (forráskutatás, ellenőrzés) közreműködni egy - egy militaris projektben? Ezt komolyan kérdezem...
2007.09.05. 07:38 Offline Bera.Karoly bera at graphart.hu
Bogumil
Vendég
A góglés kereséssel kapcs.

Célszerű, francia katonák után francia kulcsszavakkal kutakodni. Van online szótár német, angol, francia stb.
2007.09.05. 08:49  
Zsilvolgyi.Csaba + (Max)
Tag

Csatlakozott: 2002.09.21.
Hozzászólás: 618
Tomika

Na erről volt itt nagyba' szó :)))))))

Meg kell mondjam, engem se a győri csata érdekel, hanem most pl. a CGSociety pályázata, ennek ellenére lassan egész szakértő leszek benne :D

Hogy ilyformán összeszedegetett morzsáimból egy konkrétumot formázzak:
:)
Hangsúlyozottan irreguláris nemesi felkelőink voltak abban a csatában (ki is kaptak). Esetleg ezt lehetne még érzékeltetni, mert egy nem-tankönyvi ábrától én kb. ennyit várnék el, tehát a diák emlékezetében valami ilyesmit:
- Ja, a GYŐRI CSATA? Ahol a SOK FRANCIA KATONA elverte a KEVÉS MAGYAR NEMEST?
... kulcsszavak kiemelve.
(az ugyanis, hogy kikaptunk, nem lényeg:D)

Megjegyzem, kész kép átdolgozása aligha elvárható.

Ennyi voltam a témában.
Sziasztok.
2007.09.05. 09:46 Offline Zsilvolgyi.Csaba   + (Max) mail at artofmax.com http://artofmax.com
Tomika
Vendég
Bera Károly

Nincsmit.
Az én szakértelmem igencsak megkérdőjelezhető, de ha tudok, a "Források" alapján segíthetek.
Az "N"-betűnél megtalálsz a galériák között.
:)
2007.09.05. 10:11  
Temesi.Peter
Tag

Csatlakozott: 2003.04.12.
Hozzászólás: 464
Max mégegyszer :)

Bocs megpróbáltam de nem bírom megállni, hogy ne reagáljak:
Ezt állítod:" Azonos feltételek mellett MINDIG az lesz a jobb kép, amibe több energiát feccölnek"

Én azt állítom: azonos feltételek mellett az lesz a jobb kép,amit tehetségesebb, ,eredetibb,ötletgazdagabb,kreatívabb,azaz JOBB festő fest.
2007.09.06. 00:15 Offline Temesi.Peter hopsy at t-online.hu http://www.temesi.hu
Zsilvolgyi.Csaba + (Max)
Tag

Csatlakozott: 2002.09.21.
Hozzászólás: 618
"azonos feltételek mellett"

Hasonló tehetségű, eredetiségű, ötletgazdagságú, kreativitású, azaz hasonlóan JÓ festők által festett képek közül....
... az lesz a jobb, amelyikbe több energiát fektetnek.

Erről jut eszembe a vicc, miszerint egy fiatal, jóképű, jó humorú, kedves fiatalember, és egy ostoba, randa halszagú vénember közül a nő mindig azt választja, ...akinek több a pénze.

két malomban őröltünk
2007.09.06. 00:35 Offline Zsilvolgyi.Csaba   + (Max) mail at artofmax.com http://artofmax.com
Marfoldi.Rita (Sade)
Tag

Csatlakozott: 2003.02.04.
Hozzászólás: 303
Zsilvölgyi Művész úr

Lehet hogy teged nem befolyásol, de az energia mellett ott a "SZÍV" faktor. Egy könnyed, szívből jött, pár vonalból álló firka olykor jobb, mint órákon át készült, rákészült alkotás - akár ugyanattól az alkotótól.

A viccet nem értem, valszeg mert nincs humorérzékem, de szerintem a nő azt választja, amelyiket szereti XD
2007.09.06. 17:05 Offline Marfoldi.Rita (Sade) sade at mindworks.hu http://sade.epilogue.net
borisz
Vendég
rita

LOL
a nő a pénzt választja
evar...
2007.09.07. 16:40  
Kumi
Vendég
Referencia

ha olyanra vágytok aki tényleg hiteles ilusztrációkat készít akkor googleban keressetek rá Mark Churms nevére. Lehet töle tanulni.
2007.09.07. 21:27  
Zsilvolgyi.Csaba + (Max)
Tag

Csatlakozott: 2002.09.21.
Hozzászólás: 618
rita: alkotásról

A vicc nem jó, csak leírta, hogy AKÁR a kaliforniai képe is lehet jó.

Azt hiszem, hogyha az ember alkothatott már felhőtlenül boldogan, álmos vasárnap délutánokon, arany napfényben, elismertségben, ráérősen és létbiztonságban, hosszú vagy akár korlátlan határidőkkel (egyszer minden kép kész lesz), akkor TUDJA, hogy az jobb, mint leadás szorításában, éjszaka, koffeintól hányingerben, muszáj-megoldásoktól elégedetlenül, összecsapva mindent.

A szív egy másik ügy, nem arról beszélek.
respect
2007.09.09. 16:17 Offline Zsilvolgyi.Csaba   + (Max) mail at artofmax.com http://artofmax.com
Ecnalnogard
Vendég
grat

grat. művészileg nagyon jó és élménydús. De történelmileg nem álja meg a helyét. Győr mellet a földesurak jó ha 5 percre látták a francia gyalogságot. Csatának se nevezném, inkább menekülésnek.
2009.05.30. 20:53   

Design: Art4Heart
 

Copyright RPG.HU