Ugrás tartalomhoz


Fontos! Olvasd el és add tovább! Ha regisztráltál valaha felhasználót az LFG.HU-n (vagy régebben az RPG.HU-n), akkor kérünk, hogy jelentkezz be vele, mert 2018. május 25-től a GDPR miatt változik az adatkezelés módja. Ha nem adsz külön engedélyt az adatait tárolására, a felhasználói fiókodat törölnünk kell.
Köszönjük.

Legkedveltebb bejegyzések


#2128776 Keres-kínál #2

Posted by kerlac - 2016.03.01, 19:39

Tegyétek még fel páran lécci a Santiego de Cubat és a Montego Bayt 4000 forintért, hiszen senki nem vette meg az elmúlt pár hétben 1100 ft-ért őket....

 

köszönöm, törölhető a hsz-em, csak kicsit mérgelődtem, hogy ezt miért kell....

 

Moderátor: nem fogom törölni :moderator:


 • Desrix, mclucas, rema73 and 9 others like this


#2156226 DnD 5. kiadás

Posted by Glowface - 2017.11.26, 19:05

Tegnap sikeresen levezényeltük a Hősök Hajnala legutóbbi játékát, az "A végítélet előtt"-et. Nagyon-nagyon jól éreztem magam, rengeteg szempontból kitűnő játék volt ez. 

 

Például:

 * jó sokan voltunk. Nem is tudom a végső számot, mert egy csapat egyszerűen nem jött el, pár ember véletlenül több csapatba is jelentkezett játékosnak, de szerintem úgy kb. 90 fő körül lehettünk játékosok és mesélők. Ebből egészen sok volt az új játékos, szerintem bőven 30 fölött, ami szintén egészen egyedi.

 * talán most először az asztalok túlnyomó részénél kényelmesen időben befejeződött a játék. Általában csúszni szoktunk, de most jó időben zártunk, különféle véletleneknek köszönhetően.

 * A Vén Rókák csapata megmutatta, hogy öreg szerepjátszékos is megnyeri a showt! Vagy mi. 

 * Amúgy is igen nagyon volt a szórás korcsopotok között, bőven képviseltette magát sok generáció. 35 év volt a differencia a legifjabb és legéretebb játékosaink között; 

 * csomó embertől kaptunk köszöneteket és pozitív szóbeli visszajelzést (lehet, hogy ennek köze volt az ingyen sör kuponhoz...?), olyan játékosoktól is, akik amúgy nem, vagy csak elvétve játszanak DnD-t.

 * Az én csapatomnak, a Unicorns of Love-nak külön köszönet, hogy sokuk Szegedről ugrott fel kicsit hozzánk játszani! S ráadásul igen kedvelhető játékosok voltak.

 

Természetes a kaland hamarosan felkerül majd az LFG.HU-ra, lehet böngészni; én meg hajkurászok majd játékosokat, hogy minél többen osszanak meg beszámolót, benyomásokat, észrevételeket, mert nagyon kíváncsi vagyok.


 • elGabor, chomy, Orastes and 6 others like this


#2127108 MtG Szeged #6

Posted by lifegrip - 2016.02.04, 22:16

Sziasztok!

 

Készítettem egy liga tervezetet. Igazából ma dobtam össze az egészet, így nem egy kőbevésett dolog, de érdekelne a fogadtatás első körben. Semmi sem végleges még, főleg nem a számok, csak arra vagyok kíváncsi, hogy lenne egyáltalán igény egy ilyen esemény megszervezésére. Ha látom, hogy elég pozitív visszajelzés jön, illetve kapok még ötleteket, tanácsokat, akkor egyeztetnék Tapcsyval és még ebben a hónapban kikerülne egy végleges leírás.

 

A kiírásról a doksit itt nézhetitek meg: LINK!

 

Amennyiben úgy érzitek, hogy tetszik a dolog kérlek nyomjatok erre a kék "Tetszett?" gombra itt jobbra lent, vagy írjatok nekem privát üzenetet a véleményetekkel, hogy meglássam mekkora az érdeklődés.

 

Köszi mindenkinek, T.Dávid


 • sipec, XFranc, Cranta and 6 others like this


#2125880 Basic D&D

Posted by Glowface - 2016.01.21, 06:07

Említsük meg itt is valamilyen formában:

amatőr, némileg underground, nem hivatalos formában Basic D&D (a játékosi) magyarul is.

Fordítás teljes, átnézés, elütések, következetlenségek és magyartalanságok kiirtása még folyamatban.

 

Elérhető itt.


 • Ratface, Orastes, Olman and 5 others like this


#2159241 Kard és Mágia

Posted by Garaboncias - 2018.03.04, 00:12

Egy rég várt ünnepély - Happy GM's Day!

 

Kard és Másodteremtés - Meseszövés

 

 


 • Eberen_Orkodo, Glowface, elGabor and 4 others like this


#2148079 TSR Archívum

Posted by elGabor - 2017.04.27, 13:42

Üdv!

 

Akit érdekel: nem csak a kampánynaplónk frissült a KaTá-n is mesélt kaland összefoglalójával, hanem írtam egy posztot a magyar old school védőszentjéről, Skandar Szt. Graunról is. :ork:


 • Eberen_Orkodo, Glowface, chomy and 4 others like this


#2142441 A M.A.G.U.S. szabálykönyv, amit nem fogsz elolvasni

Posted by auer - 2016.11.29, 09:52

Korábban már mondtam a véleményem, nem ismételném. Egy ide illő hasonlat jutott eszembe: ez egy agyonpimpelt fényezet kockalada kiváló állapotban. De attól még lada és 2016 van...


 • Cain, KLM, chomy and 4 others like this


#2116939 MtG Szeged #6

Posted by primo - 2015.09.11, 07:37

Lassan ossze kellene szedni, hogy mennyien mennenk wmcq3-ra. Szoval aki jonne az LIKE-olja. Tapcsy az egyetlen talan eddig ha jol tudom.


 • sipec, XFranc, cramnai and 4 others like this


#2159136 Síkjárók Kis Kocsmája - Offtopic

Posted by Garaboncias - 2018.02.28, 12:31

Tóthi József készített némi statisztikát az eddigi KaTa-alkalmakról, pusztán önszorgalomból, publikálási szándék nélkül. Sajnos a chartokat eddig csak a Magyar Dungeons & Dragons Közösség zárt Facebook-csoportjába töltötte fel, így azokat nem tudom linkelni (illetve de, csak nincsen sok értelme), viszont álljon itt néhány idézet tőle a szöveges adatokkal:

 

"114 mese ment le a 7 rendezvényen: 8 egész napos, 53 délelőtti és 53 délutáni, és ezt összesen 40 mesélőtől hallgathatták meg a szerencsés résztvevők, és összesen 52(!) szerepjáték rendszert próbálhattak ki a kíváncsiak, így remélem, hogy mindenki megtalálta már, amit kedvel.

A 22 D&D 5E mese elárulja, hogy az volt a legnépszerűbb rendszer, és persze az is jelenti, hogy általában a D&D fő termékvonalat játszották a legtöbben (összesen 32 mesében); de például a magyar termékvonalak is kiválóan teljesítettek 10 KéM, 9 Helvéczia, 4 KéK mesével…"

 

"A 7 KaTa alatt felhasznált kalandmodul címeken végzett statisztika szerint van pár sokszor használt szó. Ezt figyelembe véve, a legvalószínűbb kalandmodul cím a 'A HALÁL UTOLSÓ, VÖRÖS TITKA.' "

 

"Itt nagy tapsot kérnék a lista DM-jeinek!

Nyugalom, csak az került most fel rá, aki legalább 3-at mesélt a weblap tanulsága szerint.

Ebből kitűnik, hogy van egy különdíjasunk: elGabor, aki a 7 KaTa-n KILENC alkalommal mesélt!

Megint hozzátenném, hogy összesen 40 DM-ünk volt a 7 alkalmon, amit én magam is nagyon köszönök mindenkinek 1f642.png :)

*U.I. Egybként van egy hűség-különdíjasunk is, aki Bulldy. 5-ből 5x Savage Worlds 1f642.png :)"

 

"Ahogy azt a másik ehhez tartozó posztban írtam, egyelőre csak annyit szedtem össze, hogy Bulldy a leghűségesebb - 5 meséből 5 Savage Worlds.


A legszerteágazóbbak pedig Gothpunk (3 mese, 3 külön rendszer), Dor (4 mese, 4 külön rendszer), Zagor (6 mese,5 külön rendszer) és Premier (6 mese, 6 külön rendszer). 

Premier - ha jól tudom és nem esik ki sajnos most a 7. KaTára az utolsó pillanatban - akkor behúzta volna a 7/7-et."

 

Megpróbálok a chartokból valamit visszaadni:

 • A különböző D&D-verziók versus összes többi rendszer aránya: 28% (D&D) - 72% (többi)
 • Kiadók, designerek avagy jogbirtokosok a lemesélt modulokhoz tartozó rendszerek fényében: WotC/TSR: 32, Lux Gábor: 19, Goodman Games: 6, Pinnacle Entertainment Group: 6, West End Games: 5, Salamon Áron András/Boldog-Bernád István: 4, White Wolf Publishing: 4, Palladium Books: 3, homebrew: 3, Edem Studios: 3, a kisebbeket nem írom ki.
 • Címekben legtöbbet szereplő szavak: A: 49, Az: 5, halál: 4, Utolsó: 3, és: 3, Vörös: 3, titka: 3, The: 2, zöld: 2, Menekülés: 2, rettenet: 2, avagy: 2, pokol: 2, remény: 2

 


 • Eberen_Orkodo, Glowface, elGabor and 3 others like this


#2158518 Síkjárók Kis Kocsmája - Offtopic

Posted by chomy - 2018.02.07, 16:50

Kalandorok Társasága infó:

Közérdekű közlemény a mesélőinknek!

A mesék feltöltése jelenleg is zajlik az oldalon, rövidesen befejeződik! A mesélői előjelentkezés várhatóan este 20:00-kor indul. Az oldalra történő bejelentkezés után, a mesék leírását megnyitva fogjátok látni a menüpontot, amivel az aktuálisan megnyitott mesére benevezhettek.

Azon mesélőinket, akik még nem regisztráltak a kalandoroktarsasaga.hu oldalon, kérjük, hogy tegyék meg mihamarabb! Lehetőleg használjátok a polgári neveteket, hogy rátok ismerjünk és tudjunk jogot adni az előregisztrációhoz. Az sem baj, ha dobtok egy emailt is, amennyiben úgy érzitek, hogy van valami amiről még tudnunk kéne. 1f642.png:)

A nyilvános játékosi jelentkezés most vasárnap, február 11-én indul, este 20.00-kor!

https://kalandoroktarsasaga.hu/vii-legendas-szornyek-es-ki…/

 


 • Eberen_Orkodo, Glowface, elGabor and 3 others like this


#2155859 Kard és Mágia

Posted by elGabor - 2017.11.11, 21:53

A  mai napon, 16 játékalkalom és több mint egy év után az Örökség-kampány csapata elérkezett ahhoz a kalandhelyszínhez, amelyhez a legelső játékalkalom szálai vezettek...

...volna, ha nem hagyják az egészet a fenébe, és indulnak el teljesen másfelé, ahonnan azért vezettek még szálak a helyszínhez...

...csakhogy egy ballépés révén teljesen máshová jutottak, ahonnan - több játékülés után - még mindig vezettek szálak a kalandhelyszínhez...

...hőseink azonban teljesen másfelé indultak, meg ki is halt az eredeti csapat összes karaktere, meg még az új csapat jelentős része is.  :hedbeng2:

 

Azt hiszem, többségében azért elég jól szórakoztunk. A mesélő mindenképpen!  :ork:


 • Glowface, Ratface, Orastes and 3 others like this


#2150214 DnD 5. kiadás

Posted by Garaboncias - 2017.07.22, 18:20

Tegnap a D&D klubon volt lehetőségünk kipróbálni az Adventures in Middle-earth-t.

 

A mesélő GothPunk volt, és öten voltunk játékosok, mind előre legyártott, 3. szintű karakterekkel:

 • Karl, a tóvárosi ember vándor (Wanderer, Hunter of Beasts)
 • Beormud, Beorn népének ember harcosa (Warrior, Weaponmaster)
 • Aredhel, a Thranduil király udvarából kitaszított bakacsinerdei tünde kincsvadász (Treasure-hunter, Burglar)
 • Frida, a tóvárosi ember tudós (Scolar, Master Scolar)
 • Glóin, az erebori törp őrző (Warden, Bounder) - That's me!

Maga a mese improvizatív volt, GothPunk a Hobbit Tales nevű kártyajátékot (amely egyébként önmagában és a The One Ringgel is játszható, de mesélői imprókhoz jó az 5e-konverzióban is) használta fel a dramaturgiai elemek random kiválasztására, így a húzott kártyákból rakódott össze a történet. Meglepően folyékony és egységes ív állt össze még így is, és bizonyos elemeiben ugyan itt-ott emlékeztetett némiképpen a The Marsh-Bell nevű hivatalos The One Ring modulra (amelynek tudtommal máig nincs még hivatalos 5e-változata, csak fanmade), mégis egyedi és hangulatos kaland lett belőle. :)

 

Mivel az Adventures in Middle-earth a The One Ring 5e-kompatibilis konverziója, nem volt meglepő, hogy egészen sok The One Ring-es cucc használható volt a játék során, pl. a Hobbit Tales mellett The One Ringes játékosi térkép volt kitéve az asztalra, és tökéletesen megfelelt az 5e-s utazási szabályokhoz is.

 

Apropó, utazás: nagyon kíváncsi voltam, mennyire gördülékeny ez a gyakorlatban, mert azért leírva elég összetetten hatott. Nos, játékosként csak ennyi érződik belőle: ki kell osztanunk egymás között a szerepeket (Vezető, Felderítő, Őrszem, Vadász stb.), majd a Vezető háromszor eldobott egy d12-t, a mesélő meg bőszen jegyzetelt, számolgatott és táblázatokat nézett. Nyilván mesélői oldalról ez jóval összetettebb feladat, könyvelni kell, számolni, és a táblázatok alapján imprózni. Szerintem hangulatos elem, hogy van külön dobás az indulásra és az érkezésre is. Hazaútra már nem dobtunk utazásokra.

 

Vadonbéli utazások során nincsen Long Rest, ezért az erőforrás-menedzsmentek is keményebbek, ezt hamar megéreztem, amikor rosszkor használtam el a Warden's Gift bónuszkockámat, és nem volt lehetőségem újratölteni. Szerencsére a Hp-újratöltés számunkra nem okozott gondot, mert 5e-s viszonylatban kevés volt a komolyabb harc (ez nem napi 4-5 encounterre van tervezve, mint a hagyományos D&D), és a Scolar-unk tudott gyógyítani, de ha újra nagy szükségünk lett volna bizonyos kasztképességeinkre, akkor szorult helyzetben lettünk volna. Nem véletlen, hogy a Loremaster's Guide azt javasolja, évi 1 (max. 2) kalandalkalom legyen, és két kaland között Fellowship-phase, hogy újratöltsük magunkat. Oké, a Sanctuary-k megoldják a Long Rest kérdését, de a Vadonban kevés az ilyen hely.

 

Sajnos volt olyan, hogy a hivatalos könyvekből hiányzott egy szetting-elem, amely a The One Ring alapkönyvben még meg volt, de az 5e-változatban valamiért nem, így volt némi bizonytalanság, hogy a Stair of Girion vajon pontosan hol keresendő a térképen (akit ez érdekelne: ez valójában az a lépcsősor, amely a Hosszú Tó déli aljánál található, ahol a víz zuhatagokban esik le a Celduinba, ezért ez a szakasz nem hajózható, helyette cipekedni kell a lépcsőkön).

 

Homály-pontokból volt automatikusan megítélt is (pl. amikor a Kincsvadászunk ellopott egy értékes nyakláncot egy tóvárosi törptől), meg elrontott mentődobás eredményeképpen is (egy nádi rigó szomorú története mély nyomot hagyott Fridában). Ez egyébként érezhetően szokatlan elem volt a D&D-hez szokott játékosok körében, így mindig meglepetésként érte őket. Ellentétben a The One Ringgel (és a Kard és Másodteremtéssel) itt nincsenek Remény-pontok, helyette a szokásos 5e-s Inspirációt lehetett használni.

 

Nekem személy szerint a Bounder-alkaszt kijátszása volt komoly kihívás, mert a karakteremet nem igazán vették komolyan, ráadásul gazdag életmódja és megjelenése miatt nehezen hitték el rólam, hogy a szegények védelmezője vagyok. A Hunted by the Shadow hátteremből pedig egyenesen viccet csináltak, szóval végeredményben mindebből nem tudtam hatásosan kijátszani. Glóin egyébként klassz karakter, a hiba az én készülékemben volt. :D

 

Maga a történet arról szólt, hogy egy tóvárosi fogadós megkért miket, hogy keressük meg elveszett unokaöccsét, akinek már régen vissza kellett volna érnie Dorwinionból boroshordókkal és selymekkel. Béreltünk egy hajót, és úgy indultunk el az elveszett bárka megkeresésére, és látomások és álmok segítették keresésünket, míg a Bakacsinerdő szélén lévő Hosszúlápban meg nem találtuk egy mocsári óriás odújában összekötözve a szegény fickót. Az óriást legyőztük, a fiút meg megszöktettük, és elhoztuk a kincsekkel gazdagon megrakott ládáját is, de a szintén az odúban élő, banya-szerű mocsári orkfajzatok ("Marsh-Hags") meglógtak, és később majdnem ellopták a hajónkat is, alig tudtuk visszaszerezni. A lények végül meglógtak előlünk, az unokaöccs hajóját a dorwinioni hordókkal nem sikerült megtalálni, de ennek ellenére büszkén tértünk haza Tóvárosba, ahol jutalmul ingyen ehetünk-ihatunk-aludhatunk a fogadóban.

 

Ami a legjobban tetszett, hogy maga a játék nagyon narratív-központú, nem szükséges állandóan a szabályokat bújni, mert a világ megengedi, hogy a mesélő inkább a szettingre koncentráljon, ugyanakkor ha mechanikára kerül sor, az 5e-s szabályok ismerősként köszönnek be, és pl. egy harcnál gyakorlott D&D-sként nem kell feltétlen azon gondolkodnod, hogy a karaktered mit is tud pontosan csinálni.

 

Szívesen játszom máskor is, GothPunknak meg köszönjük a lehetőséget, kitűnő alkalom volt! :)

 


 • Eberen_Orkodo, Glowface, chomy and 3 others like this


#2148737 DnD 5. kiadás

Posted by Glowface - 2017.05.21, 21:56

Nem tud róla valaki, hogy van-e csokorba szedett változata az összes HH kalandmodulnak?

Tudtommal nincs, de nem nehéz összeszedni.

 

Az első jópár kalandmodul D&D 4. kiadász szabályai szerint készült.

 

1: Mezősárkánd veszte

Látogatás a 4. kiadás standard világának őstörténetébe: a nerathi birodalom bukásának kezdete.

 

2: A végzet kupolája

Oldszkúl D&D kaland 4. kiadás szerint: démonok, bálványok, halálsugár-kupola és érdekes alakok.

 

3: A mélység legyőzhetetlen piramisa

Még oldszkúlabb dungeon-crawl a 4. kiadásban: gonosz földalatti piramis, bizarr lények, űrhajók...

 

Aztán a Kígyó legendája, az első összefüggő kampányunk:

4: A Kígyó visszatér

Kincsvadászat Escondite kalózvárosában, egy átkozott kalózhajó instrukciói alapján.

 

5: A Tollas Kígyó háza

A Kígyó új kapitányai ősi erőforrásokat hajkurásznak egy őserdei (de nagyon nem lakatlan) szigeten.

 

6: A Kígyó királynői

A Kígyó gazdáinak hatalma kiteljesedik, s el kell dönteniük: a szigetvilág mely hatalmasságaival kötnek szövetséget, kik ellen küzdenek a nagy összecsapásban.

 

7: A Kígyó vándorútja

Elárult kapitányaink a világ végére is üldözik jogos birtokukat, szürreális kalandok során át.

 

8: A Kígyó fészke

Újra találkozunk a Kígyóval és ősi mesterével a világ végén túl, korok kapitányainak emlékein keresztül.

 

Aztán közbevetőleg:

9: A világ védelmezői

Magasszintű D&D 4 kaland, intergalaktikus agyszívó birodalom őrült gladiátor-viadalában, a csatavilágon.

 

Utána következett a Nap és Hold balladája, második összefüggő kampányunk:

10: Árnyak Jo'hara felett

Az ezeregyéjszaka világában, Jo'hara városában nyomoznak hőseink misztikus-kaotikus események után.

 

11: A homoktenger vándorai

Jo'hara újdonsült hősei bejárják a várost ölelő homoktengert, hogy szövetségesekre leljenek a közelgő fenyegetés ellen.

 

12: Titkok Jo'hara alatt

Csapdába ejtett hőseink a város alatti, rég elfeledett kazamatákat bejárva derítik fel a város és ellenségeinek igaz történetét.

 

13: Jo'hara ostroma

Jo'hara kiszabadult bajnokai megszervezik a város védelmét, ahogy közeledik a végső leszámolás a várost fenyegető erőkkel.

 

Végül pedig az újabb, D&D 5. kiadás szerinti kalandok:

14: A Rubin Csillag éjszakája

Nosztalgikus látogatás a Kígyó legendája-széria kiinduló pontjára, Escondite szigetére. Vajon sikerül a nyomára bukkanni minden kalózok leghírhedtebb kincsének, a Rubin Csillagnak? 

 

15: Szelesszirt új ura

Gótikus horrorisztikus látogatás a balsorsú rém-grófságba.

 

16: Merénylet a Középvilágon

Nyomozás a nordikus hangulatú Öt Világon egy titokzatos merénylet és egy világrengető cselszövés valódi tettesei nyomában.

 

17: Leszámolás a Világ Tetején

Kiruccanás a távoli keletre: a társaság nemezis-csapatának nyomában a jetik, kopasz szerzetesek és hóviharok hegyes-völgyes vidékén.


 • GothPunk, Charlie5, kukac and 3 others like this


#2148150 TITÁN - a szárnyaló fantázia világa

Posted by GothPunk - 2017.04.29, 06:13

Tegnap megvolt a tesztjáték a D&D Klubon és kiválóan sikerült. Négy játékos volt és egy általam írt, nem különösebben bonyolult, de azért a KJK hagyományokat tisztelő kaland. A legfontosabb tanulság nekem - amellett, hogy a játékrendszer kiválóan remekelt - az, hogy négy hős karakter (az előre elkészített karakterek közül válogattak a játékosok) nagyon erősek az átlag szörnyhöz képest. 5 orkot úgy vágott le a csapat, hogy szinte a hajuk szála sem görbült, de utána egy Decayer-el is játszi könnyedséggel elbántak ketten. A mesélt szörnyeknek egyébként 5 életereje volt, ami tényleg legfeljebb két körre elegendő. (Hozzátartozik, hogy egyet dobtam a szörnyeknek, ha ketten támadtak egy karaktert, nem kettőt. Lehet, hogy ezen később érdemes lesz finomítani.)

 

Végül az sem zavart, hogy csak egy Skill (Ügyesség) érték van, bár tény, hogy így ha az egyik karakternek az magasabb, mint a csapat-átlag, akkor őt fogják a többiek előretolni felfedezni, csapdát keresni, hatástalanítani vagy szakadékon átmászni. 

 

Egy szó mint száz, imádnivaló rendszer az Advanced Fighting Fantasy a maga egyszerűségében. A kalandban gyorsan haladnak a játékosok, így aztán egy 2-3 órás játékalkalom alatt egészen komplex kalandokat is el lehet mesélni.


 • Ork, slaGerzson, Ratface and 3 others like this


#2147162 DnD 5. kiadás

Posted by Orastes - 2017.03.24, 20:59

Akkor a régóta megígért Titán beszámoló következik:

2017.03.19 volt a játék időpontja

 

A kaland előtt elöljáróban annyit, hogy Marvinnal közösen játszott ötletet emeltem át, ez lett a kaland alapja, bár inkább csak áthallás. :csingcsung:

 

Karakterek:

Maszúd -keleties, arabos vonásokkal rendelkező kardforgató, Khulból származik (ember rogue, asassin)

Tuco -nem mexikói, hanem gnóm, társa egy apró majom, komédiás, Allansia déli részéről (rogue, arcane trickster)

Albus -fagypatri barbár, sok harcban edzett, kevés beszédű, ám jól küzd (ember pap, war szférával)

Ennra -sötét színekbe burkolódzó, titokzatos félelf nő, aki korábban is Feketehomokban élt, elment de most visszatért (shadow sorcerer)

 

Hőseink közül csupán ketten ismerték egymást, Maszúd és Albus, ők ugyanazzal a hajóval jöttek és együtt szolgáltak is rajta. Egyiküknek sem volt különösebb terve a városba érve, ám igencsak különös pletykákat hallottak, valamint a városőrség megerősítve járőrözött,  a szokásosnál több volt a katona, komor hangulat ülte meg az utcákat, illetve Azzur nagyúr címerét viselő katonatisztek plakátokat tettek ki az utcán és a kocsmában, amik igen jelentős jutalmakat (mind pl. 3 hónap teljes adómentességet(!) és pénzt ígértek) ha valaki beáll a város szolgálatába. Mondhatni, nem tolongtak a jelentkezők. Maszúd és Albus meggyőződésből gondolta úgy, hogy megnézi, mi lehet ez, Tuco kalandvágyból, Ennra pedig azért, mert az egyik őrkapitány gyerekkori jó barátja volt, felismerték egymást és ez segített annyit, hogy legalább egy találkozót megbeszéljenek.

 

[A játékosok a városon belüli idő alatt sokat játszottak, mindenféle dobálás nélkül, a tényleges "kalandozás" ezért kevesebb is volt, de így volt jó.]

 

Hamarosan elkövetkezett a beígért találkozó, ami város parkjában (ez olyan, mint a Fűvészkert, tele egzotikus növényekkel) zajlott le, egy kis elzárt műromban berendezett helyen, sok őrrel és a város fontos személyeinek képviselőivel, akik a következők voltak: Araw kapitány (ő Ennra ismerőse) aki a városi őrség fontos vezetőinek egyike, Draful, Súkh (a viharok istene) papja és Lahar, aki egy tudós varázsló, valamint Azzur Arca, aki a nem teljesen hivatalos dolgokban parancsol, ő a Nagyúr amolyan nem teljesen hivatalos, ám igen nagy hatalmú megbízottja. 

 

A város megbízottai vázolták a tényeket, amik aggasztják őket: sok idő után (1500 évenként van ez a jelenség) bekövetkezett a Vörös Együttállás, ami mindig a Sárkány évében jelenik meg: egy üstökös van Titán egén (mindenki tudja, hogy Titán gömb alakú, az utolsó goblin is tudja ezt, csak ritkán törődnek vele) és egy darabig itt marad, az ősi iratok nem említik az idejét, de a lényeg: A Káosz erői ilyenkor megerősödnek, Atlantisz bukása idején és Carsepolis (Feketehomok ennek a városnak a romjain épült meg) bukásakor is jelen volt ez az együttállás.

 

Jelenleg az a probléma, hogy a frissen levágott hús például nem marad meg, hanem porrá omlik, de ugyanígy a holttestek is azonnal porrá omlanak és ez nagy baj. Főleg azért, mert a ghoulok is elkezdtek kimászkálni az Alsóvárosból, ami a csatornák alatt van és ez eddig nem volt jellemző. Illetve tartanak attól, hogy a Szentségtelen Hármak (roppant erős varázslók voltak, akik Carsepolis ostromakor buktak el) árnya rávetül a városra, erre is utalnak jelek. Ezeket kéne felderíteni, ha megoldani nem is biztosan tudják. Egy csatornalejáratot kinyit nekik az őrség és felszerelést is kapnak. Ezek meg is történtek.

 

Hőseink elindultak a csatornában, amely alatt ott terül el az Alsóváros, az ősi Carsepolis romjai, de a lejáratokat kevesen ismerik, mert el vannak falazva, illetve el vannak rejtve és telecsapdázva. Találtak is hamarosan karmos nyomokat, meg némi kutakodás után egy elfalazott részt, ami egy titkosajtónak bizonyult. Ezt felnyitva találtak egy régi, lekopott lépcsősort, amin látszott, hogy valaha használták, a falak salétromosak voltak, kopottak. Haladtak lefelé, Albus ment elöl és egy kicsapódó penge, ami egy páncélozatlan embert kettészelt volna, rá is lecsapott, de kisebb sebekkel megúszta. A csapdát kiakasztották és tovább mentek.

 

A lépcső egy nagy terembe vezetett, ami ovális alakú volt, nagyon magas, benne egy, a puszta sziklából kifaragott épület volt, amiből különös orgonaszó hallatszott. A teremben alkóvokban szobrok néztek le rájuk, az idő elkoptatta őket, nem lehetett kivenni hogy kik lehettek, emberi alakot formáztak. A termet jobb oldalról kerülték meg, ahol a magasból kettőjüket meglepte egy-egy piercer (erre nem tudok jó fordítást: cseppkőrém? :titok: ) amiket viszonylag könnyedén legyőztek, majd elindultak az épület felé.

Az épületben egy régi, ám ép orgona volt, aminek a sípjai körkörösen helyezkedtek el, maga az épület pedig nyugalmat árasztott. Itt tartottak egy rövid pihenőt, majd körülnéztek a helységben és a kutakodás nem volt eredménytelen: találtak egy titkos ajtót. Nehezen, de kinyitották, de nem mentek le, mert a teremből még volt három járat, amit nem néztek meg.

 

Elindultak a nekik északnyugatra eső járaton és azt látták hogy vezet egy alacsony, barlangszerű járat, amin állva csak Tuco, a gnóm fért be. El is határozta, hogy megnézi, mi van arra, mert erős huzat jött. Sokáig ment előre, kerülgetve a cseppköveket és egy veremcsapdát sikerrel elkerült és hangokat hallott egy nagyobb teremből, ahol valamiféle lények járták táncukat meglehetősen kakofónikus visítozás és dobok püfölése közepette: egy csúf bálvány körül apró, nagyfülű, nagyorrú goblinhoz hasonlatos, nagyrészt meztelen lények visítozva táncoltak. Trogloditák! Egyikük meglátta Tucót és kezdetét vette az ő nemzeti sportjuk, a nyílvessző-futás! A gnómot azonban egy nyíl sem érte, viszont üldözőbe vették.

 

A társaik eközben hallották a zenebonát és felkészültek, szerencsére a troglodita lemaradt, mivel egyedül még a saját alagútjukban sem merte üldözni a betolakodót. A csapat tanakodott, majd úgy döntöttek, hogy várni fognak, számításuk be is jött, meg is érkeztek a trogloditák mintegy fél tucatnyian, egyikük egy óriás százlábú hátán! A csata hőseinknek kedvezett, végül még az alagutat is beomlasztották! A játékidő ekkor ért véget, innen folytatjuk majd. :hc:


 • Eberen_Orkodo, Glowface, chomy and 3 others like this


#2144709 Síkjárók Kis Kocsmája - Offtopic

Posted by elGabor - 2017.01.28, 22:42

Az én értelmezésem szerint páratlan különvélemény az övé, és az éppen aktuális divatoktól való függetlensége számomra örökérvényűséget kölcsönöz alkotásainak. Vagy hogy egy irodalmi analógiával éljek: Gábor nem fantasy író, hanem olyan élő klasszikus, akit a jelenben és a jövőben is imitálni akarnának a fantasy lektűrök szerzői, már ha ismernék.

Sőt, még kiemelkedően szerény is vagyok!  :buszke:

 

Komolyra fordítva a szót: örülök, hogy értelmes vita lett itt a posztból. Ami fontos, hogy nem speciálisan az egyoldalas kalandok ellen írtam, hanem egy olyan dologról, amelynek az egyoldalas kalandok a tünetei. Önmagában a tömörségre és célratörőségre való törekvést nagyon üdvösnek tartom. Az old-school (meg az indie!) játékok egyik nagy húzása az volt, hogy kitörtek a játékélmény szempontjából érdektelen, masszív szövegek fogságából, és újra a lényegre helyezték a fókuszt. Ezt nagyon helyesen tették; akkor is, ha nagyon eltérő, kit milyen típusú anyag inspirál (erről valamivel több mint tíz éve nagyon hosszan vitatkoztunk Kornya Zsolttal; akkor én érveltem a minimalizmus mellett, és ő ellene).

 

A probléma akkor alakul ki, amikor maga a lényeg is csökevényes marad, azért mert a szerző ötlettelen (ezt most hagyjuk), vagy azért, mert a formátum és az elvárások arra ösztökélik. Természetesen otthoni jegyzetekben semmi gond nincs a kompakt leírásokkal. Valószínűleg mindannyian hoztunk már össze pár bekezdésből emlékezetes egész estés kalandokat (ahogy aluminiumtrioxid is írta). Csak azt felejtjük el, hogy a klasszikus kőleveshez hasonlóan ehhez az alaphoz hozzáadunk egy csomó le nem írt ötletet, meg a saját stílusunkat. Amíg magunknak írunk, addig ez rendben van, de egy publikált játékanyagban már illik hozzáadni azt az extrát, ami a jegyzeteket élettel és egyéniséggel tölti meg. Ha ezt a lépést elmulasztjuk, akkor könnyen úgy járunk, mint a Greyhawk dungeon fennmaradt dokumentumaival, amiből (bár még így is érdekes) pont az a mágia hiányzik, amelyből egy rakás szórakoztató anekdota vagy éppen emlékezetes sztori kerekedett. 

 

Kérdés persze, hogy mennyit. Fontos, hogy a szerepjátékos anyagokat (legyen szabály, világ vagy kaland) mások használják fel, és nekik is megvan a joguk, hogy megtöltsék őket a saját elképzeléseikkel. Ezt nem lehet mindig azonos mértékben biztosítani (néhány játékanyag általánosabb, mások meg nagyon erősen viselik a szerző személyiségét), de azért ez lenne a lényeg. Szóval valahol félúton, úgy hogy jusson a szerző és a mesélő stílusából is.

 

És a legfontosabb, a hogyan. Ha megmaradunk a kis terjedelmű, célorientált kiegészítőknél, akkor egy rossz és egy jó értelemben vett minimalista kiegészítő között a komplexitás adja meg a különbséget. Nem kell nagy dorogra gondolni, csak valamire, ami kitágítja az anyag kereteit, valami többletet ad az alaprecepthez, és megnöveli a játékosok meg a mesélő cselekvési terét. Például:

 • Egy párhuzamos szál vagy aktív ellenfél, ami vagy aki összekuszálja a cselekményt.
 • Egy maréknyi extra döntési szituáció, ami több lehetséges megközelítést és végkimenetelt kínál annál az egy útvonalnál vagy cselekményszálnál.
 • Valami olyan dolog, amitől a kalandnak tétje, és jól érzékelhető alternatív következményei lesznek.
 • Néhány extra járat, amitől egy labirintust több irányban is be lehet járni, és a találkozások más-más kontextusban bukkanhatnak elő.
 • Egy vadon, ami keretet ad a labirintusnak. (Vagy pár mini-labirintus, amit beleszórunk a vadonba.)
 • ...és persze elsősorban a nyitott szerkezet, ami bátorítja és kezelni tudja az érdekes és kreatív játékosi döntéseket.

A nagyon alap kalandok között jó példa a Steading of the Hill Giant Chief (az első óriásos modul az Against the Giants-ból, 8 oldal plusz két térképlap). Ez egy magas szintű verekedős modul hihetetlen számú óriással, ogrével, orkkal és még több óriással, de amitől mégis kap egy kis extrát az egész, az az, hogy a kalandból lehet egy bitangnagy harc, egy csöndes kommandósakció, egy rabszolgalázadás kirobbantása a föld alatt lázadozó orkok megsegítésével, és még van pár lehetőség. A kaland attól is él, hogy bár egy viking stílusú hosszúházban és azalatt játszódik, van benne pár részlet, ami nem stimmel, és egészen másféle elemeket visz be a kalandba (ezekből néhány felbukkan a folytatásokban, néhány viszont megáll magában).

 

(Vagy jó példa még a Borshak's Lair, egy nagyon régi, nagyon kompakt mini-dungeon, ami a teljesen szimpla ork odú/sír receptet követi, de olyan jól összerakott és fantáziadús, hogy kenterbe veri a modern egyoldalas vetélytársait - róla majd külön írok a blogra.)

 

A legtöbb megjegyzésem (ahogy az eredeti poszt is) elsősorban a kalandokra és a nagy felbontású világleírásokra vonatkozott, de ezt érezni a szabályrendszerekben is. A Kazamaták és Kompániák nekem pont az a szint, ami alatt már hiányérzetem alakul ki. A Black Hack, ahogy Radivoj nagyon jól jelezte, működik tapasztalt mesélőnél, vagy valami nagyon alap bemutatójátékra, de azért működik, mert a mesélő hozzáadja az extra tartalmat. 


 • Eberen_Orkodo, Orastes, Nocturna and 3 others like this


#2142623 A M.A.G.U.S. szabálykönyv, amit nem fogsz elolvasni

Posted by elGabor - 2016.12.01, 20:00

Akkor most félig kiástuk, vagy félig eltemettük a M*-t?

Eltemettük, de nem túl mélyre, hiszen bármikor szükség lehet rá.


 • chomy, Orastes, scaurus and 3 others like this


#2121732 DnD 5. kiadás

Posted by Glowface - 2015.11.15, 08:25

 

Hogy itt is legyen nyoma:

 

Csapatom nevében még egyszer köszönöm a szervezőknek, a modulíróknak, s különösen mesélőnknek Pplordnak  (remélem, jól jegyeztem meg a nicknevét) a mai napot! Igazán remekül szórakoztunk. :)

 

Azt hiszem, két nagy P-vel írta. Az RPG.hu-n még regisztrált tag volt. Úgy látszik, itt már nem az.

 

Volt elég hely a 90+ embernek? :)

 

Kösz, Narmor!

A végén 73 játékos játszott, 15 mesélő mesélt, szóval csak 88 embernek kellett hely! kivéve, ha számoljuk a boltvezető srácokat is... ;)

Amúgy, ja, egészen meglepődtem, viszonylag milyen kevés kavart okozott a logisztika. Felosztottuk magunkat a Cantina és a HammerTime Café között, így tök jól elfértünk mindkét helyen, ez a kb. 40 ember kezelhető létszám volt mindkét helyszínen. Persze, nem ugyanaz, ha nem találkozol mindenkivel, ez sajna elkerülhetetlen velejáró volt. Viszont a játék után egész sokan átközlekedtünk a HammerTime-ba dumálni, sörözni, és ünnepelni (azért oda, mert a HammerTimeban játszott a győztes csapat). Így akinek volt ideje kicsit maradni még, kitűnő szociális bónusztapasztalatot is volt alkalma szerezni.

 

Én külön köszönöm....

 • a játékosoknak, hogy tepertek a Rubin Csillagért, tűzön-vízen át, és közben próbálták jól érezni magukat
 • a mesélőknek, hogy meséltek
 • pláne annak a 7 mesélőnek, aki az utolsó 2 héten hajlandó volt beugrani a mesélői szerepbe, és 1 hét alatt felkészülni nagyon derekasan egy viszonylag vaskos modulból (64 oldal törzsmodul, + szörnystatok és mellékletek)
 • meg méginkább annak a 4 hősies mesélőnek, akik játékosként terveztek volna jönni, de hajlandóak voltak átállni a játékasztal sötétebb oldalára, és kipróbálták magukat versenymesélőként
 • a kalandíró kollégáknak a kaland megírásáért
 • a szervező kollégáknak a szervezésért
 • annak a kb. 40 játékosnak, akik még sosem próbálták ki a Hősök Hajnalát, de most eljöttek és velünk játszottak
 • és általában mindenkinek, aki támogatott (pl. LFG.HU...  :hedbeng2: ), segített, kiszolgált, helyszínt adott, alkalmazkodott.

Király az élet!


 • Eberen_Orkodo, elGabor, chomy and 3 others like this


#2116698 Kártyagyár

Posted by vice - 2015.09.07, 22:01

kerlac: Ha úgy érezted lekezelő voltam, akkor elnézést, de valószínűleg nem ok nélkül történt a hangnem (ami szerintem bőven nem lekezelő kategória volt) - kérdezz meg itt bárkit, hogy kivel voltam valaha is olyan. Kértél egy csomó mindent, szétszórva egy csomó emailben (amitől mindig a frász kerülget) egy olyan játékhoz, amit nem ismerek. Legyártottam amit kértél, utána hiányolni kezdtél olyan komponenseket, amiről nem is beszéltünk, hogy kellenek, és azoknak nem is számoltam gyártási költséget, ha jól emlékszem.

 

Vice mester: nem én találtam ki, nem én terjesztettem el, túlzásnak is érzem, mert nincs róla papírom :)

 

Tegnap és ma lecsökkentettem az olvasatlan emailjeim számát 300+-ról 100 alá. Sok levél okafogyottá vált, aki érez magában ismét késztetést, vagy jogos követelése van, azt kérem, hogy vegye fel velem a kapcsolatot ismét. Köszi.

 

Erősen szelektálnom kell a gyártásoknál, kérem senki ne vegye támadásnak, ha valamit nem vállalok el. Magányos meste, harcos vagyok. :)

 

Akit elriaszt a hosszú átfutás, annak egyszerűen nem való a Kártyagyár, sajnálom. Még mindig van aki nem érti, hogy ez egy hobbi, fontossága nem fér a dobogóra (1. család, 2. egészség, 3. munka).

 

Visszatérve az emailekre: szerintem sok embernek fogalma sincs, milyen LASSÚ folyamat kellőképpen, érthetően, velősen megválaszolni napi 10+ emailt.

 

Köszönöm a figyelmet!

 

Mostantól 2 szlogenem van:

Magyarul jobb!

Köszi a türelmet!

 

:)


 • Dunda, guszty, Metttyu and 3 others like this


#2118698 Kard és Mágia

Posted by elGabor - 2015.10.06, 18:47

Ami azt illeti, még ott lézeng az anyagaim között a Békák Kolostor, amit elkezdtem lefordítani még pár éve, de nem fejeztem be. :nos:


 • chomy, GothPunk, Ratface and 2 others like this


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]