Ugrás tartalomhoz


Beküldő

Adatok

 • Beküldve: 2011.09.05, 08:23
 • Utoljára frissíve: 2011.09.05, 08:23
 • Méret: 444.49K
 • Megnézve: 1655
 • Letöltés: 183

Letöltés Szerepjátékosok kreativitása – műhelymunka

- - - - -Lezárult az asztali szerepjátékosok kreativitása kapcsán végzett műhelymunkám. 56 fővel vettük föl a kreativitás tesztet, mely tartalmazott két képi (Torrance féle körök tesztje, Képbefejezés) és két szóbeli kreativitást mérő tesztet (Távoli asszociáció teszt, Szokatlanhasználat teszt). Illetve a résztvevők még Ward „Rajzolj egy űrlényt” feladatát is elvégezték, Magyarországon először.

Az RPG csoportba az került, aki életében legalább 2 éven át havi szinten szerepjátékozott. A kontroll csoportba az, aki még sose játszott, de korban, nemben, iskolázottságban párosítható egy-egy szerepjátékoshoz. Az 56 főből 16-ot kizártam, mert nem felelt meg a kritériumnak, vagy író volt. Az írókkal még folyik a tesztfelvétel, így 20 fő került az RPG és 20 a kontrollcsoportba.

Az elemzés kimutatta, hogy az RPG csoport jelentősebb kreatívabb a kontrollcsoportnál (RPG átlag 131, 01, szórás: 23,97. Kontroll átlag 108, 35, szórás: 14,86). Hogy miért, ebből persze nem derül ki. Lehetséges, hogy a játék fejleszti a képességet, de az is, hogy ez a szórakozás azokat vonzza, akik eleve kreatívabbak.

A részeredmények azt is megmutatták, hogy az RPG csapat szignifikánsan több választ ad (fluencia magasabb), illetve hajlékonyabb gondolkozásra képes, alaposabban körbejár egy-egy témát (flexibilitás magas). Az eredetiség (originalitás) tendencia-szinten volt magasabb.

Feltételeztem, hogy a játékosok – a játék jellege miatt – jobbak a szóbeli tesztekben, mint a képiben. Ez csak részben igazolódott be, a szóbeli hajlékonyság (fluencia), jobb, mint a képi, de a többi érték nem.

Az űrlény-tesztben is az RPG csoport teljesített jobban. Azt is ellenőriztem, hogy akinek magas a kreativitása, annak vajon az űrlény-tesztben elért pontszáma is magasabb-e. A válasz igen.

A műhelymunkát a pdf-ben olvashatjátok. (Kis segítség: az oldalára parkolt TIE-vadász alakú grafikon alsó és felső nyúlványa a szórást jelenti.)

Ha van, aki nem kapta meg a saját eredményeiről a visszajelzést, az kérem, az onsai kukac freemail pont hu címen jelezze.

Köszönöm az LFG oldal segítségét, és mindenki részvételét! Tartsatok velem máskor is.K.Varga Beáta

ELTE pszichológia szak, 3.év
Szerintem kéne csinálni majd egy mesélők kontra játékosok tesztet is, kíváncsi lennék az eredményre.
Fotó
slaGerzson
2011.09.15, 15:50

Szerintem kéne csinálni majd egy mesélők kontra játékosok tesztet is, kíváncsi lennék az eredményre.


De kis gonosz... :)

Véletlenszerű letöltések

 • 531 Összes file
 • 10 Összes kategória
 • 128 Összes beküldő
 • 148479 Összes letöltés
 • Kalandozók és Köpönyegek Legfrissebb file
 • kukac Utolsó feltöltő
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]