Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Nekromancia - Elso resz (Jackal)


 • Válasz írásához lépj be
29 hozzászólás érkezett eddig

_LamaXX (NPC/NJK)

_LamaXX (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.23, 14:09

Ez eccerüen nem űti meg a mércét! Szeríntem csak a boszorkánymestert alkotad ujra és nem a nekromanta varászlót. Még hejesen irni se tucc. Fogalmazni annyira nem tudsz hógy, gyakran értelmetlenek. Továbbá a dorani mágusok mozaikmágusok és nem ad&d jellegű varászhasználok. Egyébként ezek nélkül az "aprosagok" nélkűl jó lett volna amit müveltél és hát tiszteletre melto a sok munka amit beleöltél ebbe az iromanyba sőt még az is toleralható hogy szemmel láthatóan nem szereted a vesszőket mindazonáltal én azt gondolom hogy foglalkozz többet helyesírással mint rpgvel. Bocs!

Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2476 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.23, 10:48

Hát... a verázslatok úgyis a KM engedélyével alkalmazhatóak, a leírásból meríthető ihlet, ötlet, de nem tekinthető alapműnek. :)

kicsit szőrszálhasogató leszek: a turn undead nem "elpusztítása", hanem "elűzése" az élőholtaknak :)

Eogan

Eogan

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 23 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.26, 11:11

A cikkben van egy csomó használható gondolat, csak valahogy nem áll össze. Tényleg sablonos. Az Asztrálmágia valóban jó, de ez, hm, látható az értékelés.
Egy jó, egy közepes - kíváncsi lennék a többi iskola leírására is! Legfeljebb azokon is elvitázunk.
És Jackal: Mielőtt kitennéd, nézd már meg helyesírásilag és nyelvtanilag!

Hiuz

Hiuz

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 556 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.25, 08:42

Jackal

Nem én panaszjkodtam arról, hogy a varázslatok AD&D-sek lettek, de mindegy. Immár harmadszor mondom, hogy a cikkel kapcsolatos fenntartásaimat a MAGUS - Nekromanták fórumán írtam le, mert nem volt kedvem 10-12 darabra szaggatni az írásomat. Légyszíves olvasd már el, és akkor meg tudjuk vitatni a kérdéses pontokat.

Hiúz

Timba

Timba

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.25, 06:59

Auroth

Nincs áthághatalan szabályok, örökérvényű törvények. A szabályok mindig változnak, attól függően, ki hozza meg őket és aki meghozza őket, hogyan változik. Az abszolút változatlanság maga a halál. Az élet pedig a változás, változatosság, mozgás dinamizmus. Ezért nincs éretelme a törvényeket kőtáblába vésni.

A varázslók hatalma - legyenek jók vagy gonoszak - a tudásuk révén mindig is vetekedett az istenek hatalmával. Egy fsmiliáris teremtése, egy golem létrehozása egyfajta életforma teremtése, amire elméletileg csak az istenek képesek. Abban igazad van, hogy a nekormanciát lehet negatív célokra használni, van olyan varázslat, amit csak arra. DE megidézhetsz egy holt lelket úgy is, hogy NEM KÉNYSZERÍTED, HANEM KÉRED, hogy jelenjen meg. Megteheted, hogy a saját életenergiáddal gyógyítasz meg valakit, ezzel megmentve valakit a halál markából. Segíthetsz valakin úgyis, hogy a társadnak, egy másik társad energiáját adod át a másik belegyezésével, természetesen ügyelve arra, hogy bele ne haljon. Hogy mai példát mondjak: A szervkereskedelem büntetendő cselekmény, de a testvéredet megmentheted azzal, hogy önként odaadod neki. A műtétet végző orvos pedig ettől a cseledettől nem lesz gonosz. Lehet, hogy a vérátomlesztés még szenléletesebb példa. Szóval most is azt mondom, a világ nem fekete fehér, nincs JÓ és ROSSZ, csak jobb és rosszabb.

_Auroth (NPC/NJK)

_Auroth (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2002.07.24, 18:14

Timba: maga a vágy nem sötét dolog. A sötétség az, hogy megszegik a LEGFONTOSABB és ÁTHÁGHATATLAN szabályt: van egy kezdet és van egy vég. Ők ezt a véget akarják eltörölni, amely vét a teremtés, az élet és az istenek törvényei ellen. Ez teszi sötétté és romlottá...

Na jó ezt berakhattam volna akár a kedvencek temetőjének a kezdő szövegébe is :)

Jackal

Jackal

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 342 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.24, 16:33

Avnegir:Legalabb arra kapok egy kis elismerest.Az a helyzet hogy ezeket egy osszefoglalo mube szantam,minden magiaformarol egy egy cikkel.Azert ez megis csak felsiker.Kar hogy ez nem tetszik nektek.

avengir

avengir

  Az Aranybéka

 • Fórumita
 • 184 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.24, 11:27

Az aztrál mágia rész valóban jó lett, de a necromancia nem, és ne vonj a 2ő között párhuzamot.

Jackal

Jackal

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 342 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.24, 09:35

Hiuz:Meg kell kovetnem magamat, mert telleg talaltam hasonlo varazslatot AD&D ben aminek a neve a globe of Invarulabity(vagy valami hasonlo,ezt a szot soha nem birtam leirni angolul:),egyebkent ami leforditva sebezhetetlenseg gombje),es a demoni birtok is hasonlit egy boszorkanymesteri varazslathoz,teny es valo.Viszont akkor tekintsunk el a varazslatoktol.A mu maradek reszet hogy ertekeled?Ezt azert kerdezem mert azert sok munkam van benne,ne dolgozzak mar hiaba.

Auroth:Nos sajnalom hogy csalodast okoztam,en ilyennek latom a nekromantat a magusban.Legalabbis a dorani nekromantat.Szerintem ok leginkabb erre torekednek.az hogy a velejeig romlott nekromantak milyen az egy mas kerdes.Mellekesen meg szerintem pont az eletero a lenyeg es nem a lelek.

Viszont ha mar igy lefikaztatok a cikket,van egy masik is amit irtam annak a cime az hogy asztralis magia.Megkernelek benneteket hogy nezzetek meg ugyanis az is hasonlo perspektiva szerint keszult, es az eddig mindenkinek tetszett.Please.Thanks

Hiuz

Hiuz

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 556 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.24, 09:15

Jackal

Valóban, a Cranta dolgot én olvatsam félre. Vagyis azt mondod emberek által kifejlesztett mágia a nekromancia. Szeritnem meg a kyr és dzsenn hagyományok alapján lebutított mágiaforma, de mindegy. Akkor még sem volt hiba Cranta belekeverése a dologba.

Az összes tööbi észrevételem, mint mondtam volt a MAGUS - Nekromanták fórum alatt találod.

Hiúz

_minmei (NPC/NJK)

_minmei (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2002.07.24, 07:07

AD&d rulez!!!!!!!!!!!!!

Timba

Timba

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.23, 22:33

Idéznék a Secret College of Necromancy-ból, de Auroth a kedvdért nem fogom lefordítani. :-)

Ancient Times (and Before)

The first reanimation of dead flesh occurred in a time before memory, in the prehistory when the power of magic was first harnessed. Some scholars believe necromancy was the first school mastered, predating even divination. The first ones—be they elves, humans, or some older, long-lost race—gathered around their fires and in the darkness. There were some who sought out spells of beauty and wonder, and then there were others who sought to know forbidden lore.

Perhaps it was a bereaved mother willing to do anything to revive her dead child.
Az anyai szeretet szerinted rossz dolog?!

Perhaps an ancient shaman, denied by the spirits, set out on his own to delay his passing by mastering the secrets of life and death. Perhaps a people now lost to history, their god slain, who turned to dark necromancy to fill the void and seek to recall him.

Itt sem önző célokból fakadó motivációról van szó, hanem inkább az élet titkának a megértése utáni vágyakozás és a próbálkozás arra, hogy a számunkra fájó veszteséget meg nem történté tegyük. Te még sosem vágytál az örök életre, nem vágytál arra, hogy visszahozd az életbe elhunyt szerettedet, vagy legalább beszélhess vele csak egyszer is újra? A necromancia eredete ide nyúlik vissza, a zombie idézgetés csak melléktermék.

Timba

Timba

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.23, 22:11

Bocs, azt akartam írni: némileg nagyobb tapsztalata van

Timba

Timba

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.23, 22:10

Kedves Auroth!

Mitől offtopic? Elvégre mindkét szerepjáték kiadvány a necromanciával foglalkozik. Ráadásul mindkét úriembernek, akit említettem némileg nagy tapasztalata van a téma szerepjáték vonatkozásában, mint akár neked vagy nekem. Én igyekszem hallgatni a nálam tapsztaltabbakra, hogy te mit teszel az rajtad áll. Szerintem semmi rossz nincs abban, hogy elolvasásra ajánlok néhány a témába vágó kiadványt, ami estleg szélesítheti a látókörödet.

_Auroth (NPC/NJK)

_Auroth (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2002.07.23, 21:19

Ja bocs, az elbbői hozzászólás értékelése is 00, mivel gyakorlatilag offtopic megjegyzés

Timba

Timba

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.23, 21:19

Auroth

Nem akarok vitatkozni, de a nekromanica önmagában nem gonosz!!! Ajánlon figyelmedbe a Necromancy - Beyond the Grave (Mongoose Publishing) és a Secret College of Necromancy (Green Ronin) kiadványokat. Talán David "Zeb" Cook neve mond valamit. (Az utóbbi kiadvány egyik szerzője) Talán vele kéne vitatkoznod ebben a témában. :-) Vagy estleg Chris Pramas-szal. Ne aggódj egy napon belül válaszol, tapasztalaból tudom. :-)

_Auroth (NPC/NJK)

_Auroth (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2002.07.23, 21:18

Ja és a fekete mágia - nem feketemágia vitára ezen részen...
Timba (cáflat a példádra): tök mind1 miért idézett démont. Démont idézett, pont. Nem a következményei teszik feketemágiává, hanem a módszerei, amikkel a következményeket eléri.
Mellesleg minnél többet foglalkozik valaki a démonokkal, annál kevésbé nevezhető épp elméjűnek és ha valaki közvetlen kapcsolatba kerül eggyel, az már szinte biztos démoni befolyás alá kerül. És aki démoni befolyás alá kerül... Nem részletezném, gondolom mindenki tudja, hogy a legnagyobb jóindulattal sem Domvik hitű egyénről lesz szó... ELég egy pislantás a démon szemébe... Vagy akár egy démoni hatalom szikra... Semmi több, egy szikrácska, bármilyen vari vagy varitárgy, akár még gyógyítás is lehet, ha démoni eredetű: a démon fel tudja használni arra, hogy kifacsarja az áldozat lelkét.
Stb, mindegy mit írok szerintem úgy sem vagyok képes meggyőzni téged, nem erőltetem magam, hogy a többiek utánnam eltérjenek a témától...
Ja és egy kérdés: csak én vagyok ilyen begyökösödött, vagy TÉNYLEG észrevehető az észveszejtően béna blizzard sablon a leírásban? Pl a lényeknél a legerősebben.

_Auroth (NPC/NJK)

_Auroth (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2002.07.23, 21:10

Nem akarom meg sérteni a cikk T. íróját, de szerintem ez a mű... Úgy ahogy van sablonos, használhatatlan és átgondolatlan.
Amit leírtál, az innen nézve nekem NEM nekromanta volt. A nekromancia már csak alapjában véve is fekete mágia - nem akarok ebben senkivel vitába szállni, már megtették páran, de ha vki kötexik csak fordítsa le a nevét -, egy nekromanta nem fog arra figyelni, hogy "önvédelemnél" - MILYEN MÁGUS AZ AKINEK ÖNVÉDELEMRE VAN SZÜKSÉGE?! - másoknak ne essen baja: mit számít egy élet, ha a cél érdekében kb milliót fel kell áldoznia? A kódex tehát úgy ahogy van használhatatlan.
Figyelmen kívül lett hagyva továbbá, hogy a nekromancia nem merül ki a halottak manipulálásával. Az egy ESZKÖZ és nem pedig a CÉL. Életerő - teljesen szükségtelen. Az élőhalott lélekkel manipulál nem életerővel.
Doran - ez már a szabálykönyvben sem tetszett. És hogy krán primitívnek venné?! A kráni emberek ugyanannyira hozzáértők - na jó, sokkal jobban értenek hozzá az ősi tudásuk miatt -, mint mindenki más, a kránban élő ősfajok pedig a saját, sokkal erősebb mágiájukat használják...
A mágiáról csak annyit, hogy szerintem ide inkább egy a MAGUSénál sokkalta szabadabb és összetettebb mozaikrendszer lenne megfelelő, de az, ami itt áll, teljességgel használhatatlan egy nem-harc-célú játékhoz, márpedig nekromantával nem lehet mást jáccani úgy, hogy meglegyen a nekromanta hangulata is...

Timba

Timba

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.23, 20:09

Mondjuk az sem feltétlen gonosz cselekedet, ha démont idézel, ha ezzel pl az a célod, hogy egy másik démontól szabdítsd meg a világot. Szépen leírtják egymást és két legyet ütöttél egy csapás, theát duplán jót tettél a világgal, szóval a jó és rossz megítélése nem olyan egyszerű feladat, mint az amcsi filmekben általában. :-)

Timba

Timba

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.23, 20:06

Nem ártott volna megemlíteni, hogy a necromancia egy szó öszetétel, aminek a második része jóslást jelent. Tehát valahogy úgy fordíthatnánk. jóslás holt lelkek segítségével. Szóval az eredti értelmét tekintve közelebb áll az asztaltáncoltatáshoz, mint a feketemágiához. :-) A nekromancia nem fekete mágia és nem gonosz önmagában. Mint a konyhakés sem gonosz, legfeljebb az ember, aki aljas indokból gyilkolásra használja, nem pedig kenyérszelésre. Az ókori európa mitoszaiban nem egy példa van ré, hogy a kedvesét elvesztő hős viszahozza a halálból szerelmét isteni közbeavatkozás nélkül. (Tehát nem feltámasztja.) Mi ez, ha nem nekromancia. Se a hősre, se a tettre nem mondhatjuk hogy gonosz!!! Nem értem, miért él még mindig olyan sok emberben ez a sztereotípia necromanica=feketemágia=gonoszság. Úgyanúgy egy démonológus sem feltétlen gonosz. Mert ugye a démonológus sem feltétlen démonidéző is egyben, hiszen, hogy védekezni tudj ellenük, tudnod kell az igazi nevüket, osztlyoznod kell őket, magyarán kutatásokat kell végezned velük kapcsolatban. A démonológus kb. annyit tesz, mint démonok tudója vagy mondjuk démontudos, mert ugye ez is összetet szó és a második rész a tudással kapcsoltos és szintén latin eredetű. A démonológust öszzekeverni a démonidézővel majdnem ugyanaz, mint a pszológus összekeverni a pszihopatával.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]