Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

A scifi fantasy irasok tipikus hibai (Orson Scott Card)


 • Válasz írásához lépj be
105 hozzászólás érkezett eddig

_Talaeus (NPC/NJK)

_Talaeus (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.09.05, 16:40

Hm... négy éve nem olvasta senki ezt az írást úgy, hogy hozzá is szólt volna? Miért?

Lorac

Lorac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 307 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.09.10, 17:32

Amit itt ír ez a Card, úgy ahogy van baromság. Olyan írás nem létezik, amely mindegyik kritériumának megfelel. Egy írást nem lehet ennyire beskatulyázni, az értéke nem attól függ, hogy megfelel-e ennek és ennek a kritériumnak. Az a lényeg képes-e hangulatot teremteni az olvasóban, meg tudja-e mozgatni, hatni tud-e rá.
Ráadásul minden relatív. Mi az, hogy túl sok ez, túl sok az? Talán döntse el az olvasó!

És különben sem tetszenek az írásai... :)

_chromecat (NPC/NJK)

_chromecat (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2002.08.05, 12:08

Iropalantaknak a cikkhez hasonloan hasznos dolgok tomkelege talalhato a kovetkezo (angol nyelvu) cimen:

http://www.hollylisle.com/fm/

de az egesz site-ot megeri atnezni.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.08.05, 10:16

Jester:

Dehogynem offtopic. Ugyanis, mint ahogy meg is jegyzed:

"Bár úgy látom erre már nem fog válasz érkezni, hiszen nem nagyon olvassák az emberek a lista alján szereplő cikkeket, azért írok választ az ellenem felhozott vádakra. "

Innét már nem lenne szükség különösebb gondolati bakugrásra, hogy rájöjjön az ember: valamelyik fórumon kéne folytatni/elkezdeni a dolgot.

Átolvasni az egészet nem fogom, pont amiatt a szerteágazóan offtopic szófosás miatt, aminek legalább két külön topicban lett volna helye. Itt ugyanis a cikkel kapcsolatos hozzászólások helye van.

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2002.08.05, 09:38

Bár úgy látom erre már nem fog válasz érkezni, hiszen nem nagyon olvassák az emberek a lista alján szereplő cikkeket, azért írok választ az ellenem felhozott vádakra.

Scorba: Nem zavar, hogy Lovecraft-ről írsz ElfQT mondta az Ezüstkulcsra, hogy szar és én erre referáltam. Az S. pedig azért kerül oda mert Skulo a becenevem és így írom alá a műveimet is és megszoktam. Csak az RPG.HU-n ismernek Jester ként.

Alyr: Nem pontosan értem, hogy milyen baromságról van szó, hiszen a fent megjelent cíkk fordításnak, csak egy része szól a kritikáról a másik része az "irodalmi szöveg írásához" ad segédletet. Vagy ha nem erről van szó akkor nem értem, hogy milyen baromságot is követtem én el?

Attila: Átolvasva az egész thread-et rájöhetnél, hogy nem Offtopicról van szó, csak ebbe az irányba ment el a beszélgetés.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.08.04, 18:15

Whoa. Nem is tudom, mi a rosszabb itt... A dagályos melléduma, vagy Lovecraft tökének kritikátlan nyalogatása, ami szintén elég offtopic.


Ja:

"Olvass el egy Vampire klánregényt... vagy egy Battletechet kisze-kusza az elején baromságnak tűnik, de majd fény derül mindenre és az ilyenek a jók!"

A lolmanó röhög, hogy klasszikust idézzek...


Amúgy grats a fordítónak, ez az utóbbi idők egyik leghasználhatóbb cikke itt az rpg.hu-n.

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.08.04, 14:57

Anonymous: egy fantasy regényt, amit fogyasztásra szántak, nem ért a kedves olvasó. Ahha... Értem már, mi a bajom sok Vampire regénnyel, egyszerűen nem értem őket, túl bonyolultak nekem! Thomas Mann primitív írásai még mennnek, de a Vampire regények... :)

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2002.08.03, 21:36

Én eggyártalán nem értek egyett EZZEL! Ha valami rossz egy fantasy regényben az nagyrészt azért van mert a kedves olvasó nem érti. Olvass el egy Vampire klánregényt... vagy egy Battletechet kisze-kusza az elején baromságnak tűnik, de majd fény derül mindenre és az ilyenek a jók!

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.08.01, 12:48

Jester: "Én azt mondom amint írtok egy remekbe szabott novellát amitől a fél világnak leesik az álla és még stílusteremtő is, azonnal fejet hajtok előttetek, addíg azonban Lovecraft-et békénhagyni, mert nagyon kicsit vagytok ti hozzá!!!"
Ezt a baromságot kéretik abbahagyni, nem kellene folyton összekeverni a kritikát az irodalmi szöveg írásával... :)

Scorba

Scorba

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3442 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 22:29

Jester: na mar csak azt szeretnem tudni, melyikunk bantotta itt Lovecraftet. Eddig azt hiszem, itt legalabbis mindenki csak ajnarozta ot, na persze ha teged ez zavar, csak szolj, reszemrol megigerhetem, hogy probalom visszafogni magam.
Egyebkent miert ugy irod ala a bejegyzeseid, hogy "S.", ha egyszer Jester a nicked...?

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 21:39

Lovecraft egyszerűen rulez.

Őt felhozni mint példát már csak azért is érdekes, mert a művei stílusteremtőek, ez olyan mintha a barlagrajzokat boncolgatnád mint festészeti alkotásokat. Persze áthágja az itt felsorolt dolgok nagy részét, de azért mert ő kezdte el megteremteni a műfajt amihez aztán szabályokat alkottak. Persze nem győzöm eleget hangsúlyozni azt sem, hogy nem KÖTELEZŐ betartani a fent említetteket. Egészen egyszerűen egy segítség, egy mankó, egy alap feltevés amin el lehet indúlni, s mint ilyen természetű dolog nem lehet, illetve teljesen hiteltelen egyes művekre ráhúzni és taglalni, hogy ebben-abban nem elégítik ki a felsoroltakat!
Ez egy eleve meddő vita, elvetélt ötlet szóval felhagyhatnátok vele. Sok művet megírtak már, amik nem egyeztethetőek össze ezekkel a korlátokkal. Én azt mondom amint írtok egy remekbe szabott novellát amitől a fél világnak leesik az álla és még stílusteremtő is, azonnal fejet hajtok előttetek, addíg azonban Lovecraft-et békénhagyni, mert nagyon kicsit vagytok ti hozzá!!!

S.

Scorba

Scorba

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3442 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 11:24

ElfQT: Tiszteletben tartjuk a velemenyed, csak vagyunk itt nehanyan, akik nem ertenek egyet vele (nehanyan meg egyetertenek), es mint ahogy minden vita errol szol, megprobaljuk raterelni gondolataid hosszu szerelvenyet arra a vaganyra, amelyen a mienk fut, es te is hasonlokepp allsz hozzank. Attol, hogy egyikonknek sem sikerul meggyoznie a masikat, meg nem lesz senki hulyebb a masiknal.
Nem a frankot akarjuk megmondani neked, csak a velemenyunket, ahogy OSC sem aranyigazsagkent veste kotablaba fenti okoskodasat, csak osszeszedte, az altala olvasott irasok miben hibaztak, ha hibaztak. Szerinte. Azonban aki elegge becsuli ot, annak ez tobb a mezei szereny velemenynel. Ez sem tesz senkit hulyeve vagy zsenive.

ElfQT

ElfQT

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 272 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 09:08

Üdv,
elkezdtem írni egy választ, de mivel hosszúnak tűnik, fórumot nyitni meg nem akarok (kellett volna igaza an aki írta, bocs); (komolyabban: nem akarom folytatni, mert a meg nem értés szelét mostmár mindkét oldalról látni véljük) inkább belátom, hogy tiszteletlen, szentségtörő, magamat komplett hülyének tettető alak vagyok. Sőt, ellentétben azzal, hogy sokféle embernek sokféle ízlése lehet, és sokféle különböző véleménye (kisbetűvel: ami miatt egyébként általánosan megmondani a frankót valószínűtlen), és ezért nem biztos, hogy egyik vagy másik hülye; én tényleg sík hülye vagyok.
Küldjetek hamut.

Rorimack

Rorimack

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 07:16

Haliho!

SZinten nem szeretnek ismetlesekbe bocsajtkozni, de kezdjuk azzal, amibol sosem eleg:

Hanna, koszonet a forditasert!

ElfQT:

Lehet, hogy csak en latom igy, de szerintem folosleges peldakat keresni a "jo konyovek, amelyek nem tartottak be e szabalyokat" temaban.

hogy miert? mert (szvsz) a fenti iras nem arrol szol, hogy miert jo egy iras, ha jo, hanem, hogy miert rossz egy iras, ha rossz. S az utobbi kerdesre tokeletes valaszt ad.

R.

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 03:25

ElfQT: Mit mondjak, elakad a szavam ilyen tekintélyes terjedelem láttán. Két gondolat merült föl bennem ennek a kapcsán:
1. Nem lehetett volna átterelni valamelyik idevágó fórumra ezt a kérdést?
2. Mivel - amúgy Pratchettesen - gondolataid hosszú szerelvénye mérföldekre húzott el a valós témától és problémáktól, így fizikai képtelenségnek tartom, hogy érdemben reagálni lehessen rá.

IMHO túl komolyan veszed az egészet, talán azért, mert totálisan félreértetted. Mindazonáltal ekkora terjedelemben legközelebb jelölj ki egy fórumot, és talán oda... :)

Scorba

Scorba

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3442 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 00:27

Lovecraft, Carter es ugy altalaban a Dreamlandses novellak pedig - mint azt az irodalmi HPL forumon is emlitettem - szivem csucskei. Az, hogy ide beidezted az Ezustkulcs sorait, feler egy szentsegtoressel, mivel szemmel lathatolag nem vagy tisztaban azzal, hogy eme jobb sorsra erdemes novella mondanivalojanak abszolute semmi koze az itt zajlo vitahoz.

Egyebkent szerintem is ki lehet terjeszteni a szabalyokat regenyekre is, de ott persze sokkal lazabban lehet oket kezelni, mint novellakban.

Scorba

Scorba

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3442 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 00:26

Mindazok az ellenpeldak, amiket te es masok hoztok, hidd el, ugyanugy beleilleszthetoek a fenti szabalyokba, ha hajlandoak vagyunk rugalmasan kezelni oket, megengedve annyit, hogy valoszinuleg nem lehet mindent ilyen roviden osszefoglalni. OSC is kifejti nezeteit sokkal hosszabban, "how-to" konyvekben, amelyekben egyaltalan nem mond ellent az itt lathato kivonatnak, viszont pontositja oket, de ehhez tenyleg nem eleg egy cikknyi terjedelem itt az RPG.HUn. Ha hiszed, ha nem, tiszteli es szereti a Gyuruk Urat is, sot, jol kidolgozott, elvezetes konyvnek tartja, es egyaltalan nem erzi ugy, hogy ellentmondana annak a logikanak, ami alapjan szerinte felepul egy jol megkomponalt irasmu. Ezt az osszetett, bonyolult logikat persze nehez atlatni, foleg, ha valaki foggal-korommel ragaszkodik a cimszavak sekelyes tartalmahoz, de ezen jelenlegi cikkunknek nem is ezen logika bemutatasa a szandeka, csupan annyi, amennyi a cimben is benne foglaltatik.

Annyit legalabbis megadhatnal Scott Cardnak minden tiszteletlenseged ellenere, hogy belatod, ha nem is feltetlen orokervenyuek az altala segito szandekkal vazolt szubjektiv szabalyok, o legalabbis oszinten hisz bennuk, es koveti oket muveiben. Ezek utan azt mondani, hogy a szabalyai betartasaval keszult regenyek tucatmuvek, akar csak a Vegjatek ismereteben egyszeruen nevetseges.

Scorba

Scorba

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3442 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 00:26

Picasso egy eleg bonyolult gondolatlanc kapcsan jott ide ("a zseninek nem kellenek szabalyok" -> "szabalyokat felrugni csak ugy lehet, ha tudod, mik azok" -> "szerencsere sok muvesz nem igy van vele" -> "lasd Picassot, akinek eleg egyedi a stilusa, de barmikor kepes lett volna barmilyen stilusban festeni, mert tanulmanyozta oket es ertett hozzajuk"), tehat nem kozvetlenul a cikk kapcsan, ellentetben a te peldaddal.

Egyes szamu kerdesedre valaszolva: Igen, termeszetesen Orson Scott Card arra vonatkozoan osztogat tanacsokat, hogy hogyan kell ma Magyarorszagon eladhato irast osszeutni. Ha ezt talan megsem hisszuk el, tegyuk fel, amerikai iropalantakon probal segiteni. Aztan persze lehet mondani, hogy ami ahhoz eleg, hogy a tusko amerikaban eladjunk egy irast, edeskeves ahhoz, hogy a mestermuvekben tobzodo magyar piacon megelheteshez jussunk, de szavaid szamomra valahogy nem ezt implikaljak.

OSC mint kulso szemely - no comment.

Nem az lesz jo iro, aki betartja a szabalyokat. De ha betartod oket, nagyobb valoszinuseggel (es nem utolsosorban konnyebben) leszel jo iro, mint ha nem tartod be oket.

Scorba

Scorba

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3442 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2002.07.31, 00:25

ElfQT: tudom, hogy mar kifejtetted a velemenyed a cikkrol, de azt azota nemcsak tobbszor felulbiraltuk, de uj informaciokat is hallhattal a cikk szandekarol, szuletesenek korulmenyerol, melyek legalabbis elgondolkodtathattak volna annyira, hogy leterj az eredeti, sehova sem vezeto vaganyrol.
En is szamtalanszor kenytelen vagyok ugyanazt leirni, mert latszolag nem veszed az adast, ugyhogy kerlek, ne gyere a "mar leirtam" szoveggel.

Gondosan felepitett ervrendszered, mely nem allt masbol, mint minden masodik mondat beidezesebol es a "Kell hogy legyen? es ha nem az?" szavak utanabiggyesztesebol, teljesen letaglozott, azota sem ertem, miert kellett tobb bejegyzesen at is eroltetned, amikor mar elsore is teljesen vilagos volt, hogy nincs semmi ertelme. Anonymous el is kezdte ezt neked reszletesen ecsetelni, de lam, meg turelmes baratunk is megunta fejtegetni a nyilvanvalot.

Csak egy logikai kerdes: ha az irodalomban nincsenek effele szabalyok, mik azok, amiket allitasod szerint Borges "nem faltoro kos jelleguen, de athagott"?

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2002.07.30, 19:55

Folyt: Hosszú körmondat lassú. Ezek olyan dolgok, amimre vagy ráérzel magadtól, és ösztönösen megtanulod, vagy segít egy tapasztaltabb. Card gondolom segítő szándékkal írta, és rengeteg igazság van benne, egy profi írónak kevés újdonság, egy kezdőnek rengeteg, felbecsülhetetlen információ. Aztán mindenki azt csinál vele, amit akar.:-))


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]