Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

A buntetes (Lac)


 • Válasz írásához lépj be
28 hozzászólás érkezett eddig

Zyro

Zyro

  Komisszár

 • Fórumita
 • 214 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.06.23, 13:02

Na, akkor megnéztem én is, noha évekkel az utolsók után :)

Nekem bejött. Lehet rá jót, rosszat egyaránt mondani, szerintem ez tipikusan az a novella, ami vagy nagyon tetszik, vagy rühellni fogod. Így első olvasatra nem sok hibát találtam benne, de nem is vagyok az a szőrösszívű kritikus. Részemről, amire Jarog képes volt 67%-ot adni, azt feltétel nélkül tápos írásnak tekintem :)

(Z)

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.04.07, 22:05

Szép kis büntetés és ráadásul megérdemelte... Vagy nem? Mert ha mégis rájön saját magától, hogy mást nem érdemelt, akkor ajándék. (Mivel hiszem, hogy mindenki képes változni, ha akar. És benne megvan a szándék) Na szóval, ha rájön, hogy ez tényleg egy büntetés, akkor ez ajándék (az élettőL). Ha nem jön rá, akkor meg nem büntetés. Ha meg nem jön rá, akkor nem büntetés. Mert milyen büntetés az, amiről nem tudunk....

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.04.04, 20:33

Izé, szóval Apokrif voltam...

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.04.04, 20:33

Sziasztok!

(Na, jól lehalt a fórum, úgyhogy van kis időm válaszolni... :D)

Alyr: "sem tudom eldönteni, hogy milyen olvasóról is beszélsz. Ez egy a szöveg által megalkotott implicit olvasó, avagy empirikus?"

Beszéltem én mindkettőről. Épp az a problémám, hogy nem tudok azonosulni az implicit olvasóval (mintaolvasóval? - a fene ezekbe a fircangos szakszavakba... :)), sőt, ellentmondást érzek magában az implikációban is. Az én olvasatom kapásból kétféle mintaolvasót láttat, egyet implikál az elején a szöveg (mondjuk én itt is "hallom" a narrátor hangját), és egy másikat a zárlat. Így éppen az empirikus olvasó szintjén jelenik meg az ellentmondás. Ugyanez a kétféle implikáció vezetett arra, hogy a zárlatban a narrátor mögött magát Lacot sejtsem, ami valóban elég messzemenő következtetés, de szvsz védhető.

Lac: "mi alapjan kovetkeztetsz ram a mubol?"

Egyrészt lásd fentebb, másrészt készséggel beismerem, hogy távkiértékeltem, ha elmagyarázod, hogyan jutottál a főszereplő jellemével kapcsolatban épp ugyanarra a következtetésre, mint a narrátor. ([Thaknak:]"Nem csak egyszeruen elbukja a baratnojet, hanem szabadsagra "iteltetik".") :)

"A narrator szamara a pozolas vegig legitim,"

Valóban? Akkor mit is akar mondani a novella?

"Nem hodol be a szerepnek, mert a szerep a bukasig tart."

A főszereplő szerepe valóban a bukásig tart, de a narrátoré épp ott kezdődik. Arról beszélek, hogy a narrátor magának a pózolásnak, mint viselkedési "normának" hódol be.

KaRMoS: "inkább olvasni szeretem a mûveket, nem köddé elemezni."

Különben neked van igazad, úgyhogy én itt be is fejeztem... :)

Normal

Normal

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 38 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.24, 21:46

marhara nem ertettem meg teljesen.
De jo erzes volt elolvasni. :)

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.03.24, 20:48

Hát ez nem egy könnyű falat... A kritikák hatására olvastam végig, és ennyit sikerült leszűrnöm: A srác inkább magát szerette, nem a lányt, viszont vágyott volna rá, hogy a lány is őt szeresse.

Mondjuk egy ehhez hasonló beszélgetést max egy filmben tudok elképzelni, a valóságban nem... hja, túlzottan realista vagyok.

Arsentis

PsychoLord

PsychoLord

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 78 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.24, 19:26

Nem rossz a novella, az elején, ahogy bevezeted egy érzelmi-időzítettbombát érzek, ami a végén fel is robban.
Hülye megfogalmazás volt, de ez jutott eszembe.

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.03.23, 03:09

Lac

A szánalmasságról: Szerintem az, szerinted nem. Hiába van tisztában milyen a kudarc, maga a viselkedése olyan amilyen. Ahogy kezeli a helyzetet, a másik embert.
Másképp ítéljük meg az embereket...

Jarog

_KaRMoS (NPC/NJK)

_KaRMoS (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.03.21, 18:41

Alyr, rendben is van, csak az elemzés után már nem értettem a novellát, előtte meg igen :)

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.21, 15:51

KaRMoS: Természetesen semmi baj az álláspontoddal. :) De ugyanígy meg kell adni a szigorúbb elemzés jogosultságát is. :)

_KaRMoS (NPC/NJK)

_KaRMoS (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.03.21, 15:00

Patetikus implicit pózoló narrátor értelmezési horizont kudarca.... empirikusan. :)
Skacok, ezek az elemzések kicsit megzavartak :)
Lehet, hogy az én hibám, de gimi óta inkább olvasni szeretem a műveket, nem köddé elemezni. Remélni szoktam, hogy átjön valami a szándékból, amiért megíratott a mű.
Ez itt tetszett. Engem nem zavart benne a fogalmazás, a képek. Szvsz szépen megmutatta az emberi érzések halandó érthetetlenségét. Megfelelően elgondolkodtat.
Öntudatra ébredő pózőr-para :D

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.21, 13:13

Hello!

Kosz a hozzaszolasokat!

A meg nem ertettseggel kapcsolatban.
Apokrif, mi alapjan kovetkeztetsz ram a mubol? Sem a fohos nem vagyok, sem a narrator.
Amennyiben a fohos meg nem ertettsegerol van szo...ehhez nem kell zseninek lenni. A szovegnek ezt a reszet tapasztalatbol irtam, rengeteg ilyen beszelgetes van, ahol, mintha mas nyelven beszelnenek a felek...nem olyan konnyu megerteni egy masik embert.

Thak:

Igen, a kudarctol valo felelem. Ezert nem olyan szanalmas a figura, ahogy Jarog mondja: tisztaban van vele, hogy mit jelent a kudarc. Nem csak egyszeruen elbukja a baratnojet, hanem szabadsagra "iteltetik".

Masreszt szvsz nem kell, hogy celja legyen a korlatok ledontese. A kommunikacio a szoveggel megy vegbe mindket fel reszerol, ezert a cel nem az erthetoseg, hanem a nyilt ertelmezesi horizont (azon alapulva, hogy az emberek masok) szvsz.

Apokrif:

Jol latod a dolgokat. Azert belekotnek.

A narrator szamara a pozolas vegig legitim, mint utolso lehetoseg.
Nem hodol be a szerepnek, mert a szerep a bukasig tart. A kudarc feleslegesse teszi, az elmeny teljesen valodi. Az elbeszelo is ezt a valodisagot erzi at, feladja a cinizmust es patetikusan befejezi. A lenyeg az, hogy a kudarc mar nem a poz resze. Ez az elmeny oriasi torest okoz, es ezt erzekelteti az elbeszeloi szerkezet torese is.

Amugy koszonom :)

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.21, 12:58

Apokrif: valóban, a zárlat megtöri a narratív szerkezetet. Másrészt én azért kicsit erősnek érzem következtetéseidet, és azt sem tudom eldönteni, hogy milyen olvasóról is beszélsz. Ez egy a szöveg által megalkotott implicit olvasó, avagy empirikus? Nekem ha bajom van ezzel a résszel, akkor az az, hogy túl rövidre zárja az értelmezést. Eddig - éppen a narrátor háttérbe huzódása miatt - a jelentés a szöveg játékaként alakult ki, de most, amikor a narrátor nézőpontot és beszédmódot vált, túl erős lesz a sugallt értelmezés.

Apokrif

Apokrif

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 395 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.21, 12:38

Sziasztok!

Thak: Nagyon nem akarok belemenni (5000 kar.), de megpróbálom egy kicsit jobban kifejteni az olvasatomat. Természetesen a fõhõs a "kudarctól" fél (ezt is írtam), a "meg nem értettség" más rétegben jelenik meg.

Hol is kezdjem? Miért pózol a pozõr? Íme a kulcsmondat: "Nem tudta eljátszani a szerepét, vagy a rá szabott szerep nem volt elég jó a lánynak?" Azaz a póz elutasítását könnyebb elviselni, mint azzal szembesülni: õt magát utasították el.

A narrátor végig pengeélen táncol, hogy felvegye-e a fõhõs szerepét. Egyfajta cinikus vigyorral figyeli a vergõdését, de igyekszik nem állást foglalni, nem elítélni (de vö.:"Sokszor cinikusan válaszolt, mintha félvállról venné az érzelmeit" - mintha saját magáról beszélne, nem?). Az utolsó bekezdés viszont szvsz feszegeti a szöveg kereteit. Összekacsint az olvasóval - nem is tehet mást -, hisz mindketten tudjuk: a pozõr pontosan erre a kudarcra készült fel, ezért volt maga a szerep.

Frappáns lenne így, de ekkor: "A póz [...] kezdett leolvadni" majd "Kudarc! - visszhangzott a fejében, és nemsokára az álmaiban is." Az álmaiban! Azokban az álmokban, melyek mindvégig magának a szerepnek voltak metaforái! A póz a metaforája által legitimálódik a narrátor számára, azaz õ is behódol ugyanannak a szerepnek, mint a fõhõs. Hogy miért? Kézenfekvõnek tûnik a válasz: õ is hasonló helyzetben van velem, az olvasóval, mint a fõhõs a lánnyal - fél, hogy nem értem meg.

Szvsz éppen ezért tûnik a legtöbbünk számára patetikusnak, émelyítõnek az utolsó mondat. Ahelyett, hogy a narrátor tudatosan és meztelenül állna elõttünk (ami kutya kötelessége lenne!), úgy viselkedik, mint a fõhõs, fél a meg nem értettségtõl, álarcot ölt, hogy azt érje a sérelem, ne õt.

Én pedig mi mást tehetnék ebben a helyzetben, mint a fõhõs barátnõje: megtöröm a csendet, sajnálkozom, talán még sírok is. :) Viszont juszt se teszem meg azt a szívességet Lacnak, hogy "elhagyom", mert szvsz tehetséges...

Na, ez jó hosszú lett, bocs!

Thak

Thak

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 220 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.21, 09:13

Lac: nem annyira a novella, mint inkább hozzászólásod kapcsán mondanám, hogy bármilyen novella szükség szerint - ugyan egyoldalú, de mégis - kommunikáció a szerző és az olvasó között. Ennél fogva szvsz legalább egy bizonyos szinten célja kell, hogy legyen az érthetőség, az elhatároltság, a korlátok megszüntetése író és olvasó között.

Thak

Thak

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 220 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.21, 09:03

Üdv!

Szerintem az alaphangulatot jól fogta meg a szerző, és itt vitáznék Apokriffal. Az én olvasatom szerint nem annyira a meg nem értés miatti sértődöttség, hanem a kudarctól való félelem (rettegés?) határozza meg a saját hibáival szembenézni csak részben képes főhős jellemét és viselkedését, emiatt vértezi fel magát jó előre, ami természetesen nincs jó hatással az emberi kapcsolatokra.
Ha félreértelmeztem volna az írást, Lac, javíts ki, de nekem ez jött le.

Első olvasatra a létigék nekem nem tűntek fel, de másodjára tényleg találtam olyan eseteket, ahol szerencsésebb lett volna ezek nélkül fogalmazni.

A befejezés - főleg az utolsó mondat - szerintem is patetikus, nekem kicsit émelyítő, a hangulatfestést pedig néhol erőltetettnek éreztem.

Összességében: részemről dícséret a szerzőnek a jó témáért, és az alapjaiban sikeres gondolatközvetítésért, a novella szerkezetének kohéziója, a csapongó stílus, és az írói eszközök használatának terén azonban véleményem szerint van még hova fejlődni.

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.03.21, 05:30

Nekem tetszett. (bár izgalmasnak egyáltalán nem mondanám, ha hosszabb lett volna, végig sem olvasom)
Jól ábrázol egy szánalmas figurát (és a szakítást is), aki fennköltnek szánt, pozőr szavakkal mondja a SEMMIT. :)
És a vége is korrekt.

Jarog

Apokrif

Apokrif

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 395 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.20, 20:24

Sziasztok!

Nohát. Szal azt akartam mondani, hogy NGabor szvsz jól látta a dolgot: egy kicsit olyan az egész koreográfiája, mintha vki egy beszégetésre készülve előre lejátszaná magában az egészet, és annyira belelovallja magát az elutasításba, hogy végül el sem megy. :)

Áttételesen ezt éreztem az egész novellából is. "Megírom, kiöntöm a lelkem, de úgyse fogja senki megérteni." Ha durvább akarnék lenni: olyan "meg nem értett zseni vagyok" üzenete van. Több lenne a dologban, de majd kiforr a mondanivaló is a stílus mellé! ;>

__balight the light knight (NPC/N (NPC/NJK)

__balight the light knight (NPC/N (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.22, 20:18

Salvatore a legjobb :) IMÁDOm 10.000 ork a kedvencem, de az otthon Trilógia 245. része is bejött :) Nem abban ütközik meg Drizz't ENterivel, 128-adszor? Abban van aza jó kis mögé kerüléses szemből földre vivés...

Bár mondjuk szidhatom, szidhatom de azért mindig elolvasom őket :D De ezt is elolvastam, szal ilyen minden evő vagyok (bár aki az ilyen stílust szereti, annak gyanítom ez jobban bejön, mint nekem Slavatore a heroic fanatsy-n belűl :))

Nakó, sok ennyi hülyeség egy bejegyzésbe, szoval abba is hagyom :)

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.03.20, 18:30

balight the light knight: Salvatore tényleg olvasmányosabb. :)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]