Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Harc a vegsokig (vers) (Coyote)


 • Válasz írásához lépj be
34 hozzászólás érkezett eddig

Darkelvis

Darkelvis

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 35 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.30, 21:15

Szívesen olvasnám a vitáitokat.Művek formájában lsd.:Mondolat,Felelet a Mondolatra stb. :D

Crysalantanasia

Crysalantanasia

  A lovaghölgy

 • Fórumita
 • 913 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.16, 16:11

Coyote!

A vers témája - függetlenül mások véleményétől :D - tetszik. Helyesírási hibák kiküszübölendők lennének, továbbá egy-két helyen a rímképletet jobban meg lehetne fogni (konkrét példát itt nem emelnék ki. A rímpárosításod ettől függetlenül jó, a vers összességében elviszi magával az apróbb technikai hibákat. Komolyabb "művészi-irodalmi" baki nincs benne. SzVSz nekem bejött - van még több is:)

Crysa

_WhereCoyote (NPC/NJK)

_WhereCoyote (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.16, 17:24

Hello mindenki!

Nemtom, ti hogy vagytok vele, nekem már ebbe a pici ablakba meg se jelenik a hozzászólás, csak az Összes hozzászólás megjelenítése alatt (erre letölti a fél világhálót :D). Látom, sikerült jól elbeszélgetnetek (Lac, AO, stb stb), bár hál' isten engem nem nagyon kevertetek bele.

Crysa: köszönöm szépen. Talán magyarázatként elfogadod, hogy nem szoktam verset írni(lentebb is írtam, ez a 2.) Csak a rímekre ügyeltem a sorok végén (ha tudtam), illetve hogy nagyjából azonos hosszúságú legyen a sor (és nem szótagú :)). A word hibajavítóját vettem alapul (rímpár, vagy rím pár?...).
Hálás lennék, ha erről a rímképlet dologról mégis mesélnél, és példát írnál, hátha hasznát veszem a továbbiakban.
Előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Coyote

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.16, 12:53

Ezentul itt...
http://forum.rpg.hu/index.php?s=&act=S...t=2432&st=0

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.16, 10:42

Lac:

De könyörgöm! Nem arról beszéltem, hogy nem érinthet elvont fogalmakat egy vers! Szép is lenne!
Csak annyit, hogy az Eszmélet nem arról szól, hogy "Jő a nagy Eszmélet, s az Emebereknek mind felnyílik a szemük, hogy meglássák az Igazságot", a szerlmes versek sem arról írnak, hogy a "nagy Szerelem áthatol a Szív falán, feléleszti a Fényt" (brrrr).
Nem űgy, mint a Harc a végsőkig c vers, amiről itt szó van, melyben az egyik Nagy Fogalom legyőzi a másik Nagy Fogalmat (stb).

Valóban, formailag nem közölsz rólam tényeket, de tartalmilag igen: ha azt mondom, hogy "úgy beszélsz mint egy neurotikus güzüegér", azzal azt mondom, hogy annak is tartalak. (A példa nem konkrétan rólad szól, csak példa!!!)
A tartalom ott igaz, hogy nem szabad kiértékelni másokat. Mint írtam NEM Gábort értékelted ki, és, mint írtam, VÉLETLENÜL kevertem össze a két nevet. Ismétlem, hogy függetlenül attól, kit értékelsz, Gábort-e (akinél NEM tetted) vagy Coyote-ot (akiről jelenleg szó van), és függetlenül az én elírásaimtól, ez sértő és nem jó dolog.

Javaslom, hogy mielőtt reagálasz valamire, olvasd el még egyszer (vagy kétszer), mert állati fárasztó a félreértéseidet utólag elmagyaráznom.

Aingus Og

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.15, 19:42

Gábor:

Kicsit visszavehetnel az arcodbol am...

Aingus Og:

Ki mondta, hogy kishitu vagy? Annyit mondtam, hogy ez a kishituseg utja, amit leirtal. Ugyanez all a kinyilatkoztatasra, ami "vulgar-esztetaul" hangzott. Rolad nem szoltam egy szot sem...
Tartalom igaz? Hol tavkiertekeltem Gabort?

Ki mondta, hogy az Eszmelet az Eszmeletrol, mint fogalomrol szol? Csak annyit irtam, hogy az altalad felsorolt fogalmak kozul tobbrol is szol, pl. az Eszmeletrol is (persze erteni kell a szot...).
Ledaval a balban szinten egyszerre foglalkozik pl. a halallal es a szerelemmel.
Epilogus pl. emberiseg, isten, es meg sorolhatnam.

Szoval szerinted a nagy dolgok tulreagalt hetkoznapi fogalmak? Akkor pl. a masodik vilaghaboru egy tulreagalt hetkoznapi fogalom? Vagy vegyuk peldanak a fenti verset. Nagy dolog a temaja: hosi csata a gonosz ellen. Ez valojaban egy tulreagalt hetkoznapi fogalom lenne?

Lac

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.15, 19:15

Sziasztok!

Lac: úgy látszik, a délelőtt írt hozzászólásom most nem látszik.
Tömören ennyi volt:

Távkiérték: Nem vagyok sem kishitű, sem az a kinyilatkoztatós fajta, és még csak vulgár-esztéta sem.
Gábor-Coyot keveredés: bocs, én is így gondoltam, csak arra koncentráltam, aki írta... Szóval freudi elszólás volt, de a tartalom igaz.

J. A. : Eszmlélet: remélem, nem gondood, hogy az Eszméletről mint fogalomról szól.
A. E. : Lédával a bálban: ötletem sincs, miért soroltad fel.
V. M.: Epilógus: el kéne olvasnom még egyszer, de nincs kéznél.

Mellébeszélés: tényleg úgy gondoltam, hogy a "Nagy Dolgok" (ahogy eredetileg írtam) = patetikus (-an túlreagált hétköznapi) fogalmak. Tehát én nem beszélek mellé, te nem értettél meg.

Üdv:

AO

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.15, 17:34

Kedves Armand!

Köszönöm szépen a jellemzést. Csak azt szeretném mondani hogy mély megvetéssel érzek azok iránt akik, ha nem tudnak hozzászólni valamihez "bedobnak" 1 idézetet, s azt hiszik ezzel megváltották a világot. Ismerem már az ilyet az én osztálytársaim között is volt ilyen. És habár én büszke vagyok arra hogy tudok latinul, ezt nem alkalmazom mindenféle vitákban ha nem tudok hozzászólni vmihez. Ígyhát kedves Armand ha vmihez nem tudsz már mit hozzátenni akkor légyszíves maradj inkább csendben mert engem ezzel igazán nem hatsz meg. Menj csak szépen vissza ahhoz a hozzászóláshoz amit válaszként írtam neked és olvasd el mégegyszer alaposan. Ha megvan fordítsd le - már ha tudod- és aztán próbáld meg értelmezni miért is írtam én ezt...Segítségül szolgálhatnak a fentebbi sorok. :D

Gábor

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.13, 13:39

Aignus Og:

Kerlek mutass ra, hogy hol tavkiertekeltelek teged, vagy Gabort! (Kulonben o azt mondta, hogy en a szerzot tavkiertekeltem - ami szinten nem igaz - ugyhogy ezt elnezted, de sebaj.)

Mutassak egyet? Nagyon konnyu: József Attila - Eszmélet. Mutassak masikat? Vörösmarty - Epilogus. Akar mondjuk Ady - Lédával a bálban.
Es meg sorolhatnam...

Amugy eleg rendesen sikerult mellebeszelned, eredetileg arrol sem volt szo, hogy patetikus fogalmakbol egynel tobb, stb...

Armand

Armand

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.13, 11:33

Jajistenem, komolyan mondom, a recenziók már kezdik azt a komplexitást elérni, amely szintre a vers maga sohasem emelkedhet.

Latinos műveltségű, és morális emelkedettséégben tobzuódó barátunknak, frater Gabrielnek postafordultával küldjük a Varietas delectat-Latin közhelyek gyűjteménye c. kiadványunkat. A nyereményhez gratulálunk.

Még valami: egy vers, ha annak szeretné hívni magát, nem tömegszórakoztatásra készült. Ellenkező esetben a lakodalmas metál költészeti kategóriáját valósítja meg.:D

Öröm volt Önökkel cseverészni, de mivel nem vagyok flémer, csak egy ízléses műélvező, nem bonyolódok bele tovább a délutáni irodalomfakultáción kibontakozott magasröptű vitába.:)

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.13, 11:16

Sziasztok:
Lac:

"Aignus Og:

"a Nagy Dolgokról nem érdemes verset írni (még ha azért nagybetűsek is, mert éppen hősök), mert az ember úgysem tud, csak közhelyeket."

Gratulalok, ez aztan igazi vulgar-eszteta kinyilatkoztatas volt. Elore a kishituseg utjan, legalabb tobbet soha nem lesznek nagy koltok-irok a foldon, hisz ugyis mind csak kozhelyeket tudhatnak :D
Nem tudom mennyire ertesz egyet abban, hogy a kozhelyszeruseg nem a temaban, hanem a "hogyan"-ban van."

Bizonyára jól ismersz, hogy ilyesmit írsz le rólam. (Most látom, Gábort is sikerült - ahogy írja - távkiértékelned.) Az antikulturált verbálcsatabárdok általában nem jól veszik ki magukat. Mondj egy két igazán nagy verset, ami egyszerre foglalkozott mondjuk egynél több olyan fogalommal, mint A Szeretet, A Halál, A Gyűlölet, A Nagylelkűség, A Jövő, A Fájdalom. Nem arról beszélek, amikor valaki szerelmes verset ír, hanem mikor valaki A Szerelemről önmagáról ír verset, és jó is. Csak egyet mutass, kérlek.

Minden jót:

Aingus Og

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.13, 10:56

Lac:

1. Én azt nem tekintem műfajnak de ez ugye egyéni vélemény.
Nem bukott az állításom, szerintem az ide beküldött művek azért vannak hogy szórakoztassák a lelkes szerepjátékos ifjúságot.
3. Látom nagyon felkaptad a vizet azon hogy így "kifiguráztalak". Ne vedd sértésnek nem neked mint személynek szántam hanem az olyan okostojásoknak akik nem értenek vmihez, de próbálnak úgytenni mintha igen, és az ilyen fórumokon muszály elszenvedni az okosságaikat. De téged mint személyt nem ítéltelek meg, nem ítélhetlek hiszen nem is ismerlek. Viszont ha te nem vagy ilyen akkor miért vetted így magadra? Talán gondolkozz el ezen!:D Akinek nem inge, ne vegye magára. Ennyi.
4.Oh dehogyisnem. Az író aki írta a verset a saját szemszögéből nézte a dolgot és neked is meg kell próbálni onnan nézni ha lehet, vagy legalábbis ismerni az író gondolatmenetét. Elvégre lehet hogy neked a mű mást hoz ki mint amit az író akart.
A legjobban úgy lehet megismerni vkit ha ismerjük a műveit.
Na mindegy, hagyjuk ezt, sajnálom ha magadra vetted bár ha te nem vagy ilyen akkor ugye nem kellett volna...

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.13, 09:48

Gábor:

1. De, ebbol a szempontbol teljesen mind1. Mindketto egy mufaj es kesz.
2. Nem hiszem, hogy lenne jogod nekem megmondani, hogy az amator muveszpalantakkal mit kell csinalni es mit nem. Sajnalom, en nem fogom leereszteni a mercet csak azert, mert amator az iro, engem a mu erdekel es kesz. (Ja, azt elfelejtetted emliteni, hogy a "szorakoztatas a lenyeg" allitasod ugye bukott.)
3. En nem szoltam egy szot sem az iro szemelyerol, ellenben te annal tobbet az enyemrol. Ne beszelj melle, ha szabad kernem!
4. Ja, persze, es mit teszel egy halott iro eseteben? Az a baj, hogy asszem nem vagy tisztaban az ide vonatkozo esztetikai elmeletekkel. Az iro szemszoge sosem szamit, mert ha szamitana, az eredmenyezne ilyen "az iro azt akarta mondani, hogy..." hozzaallasokat, ami alapveto hiba. Az irorol sosem tudhatunk semmit a mu alapjan.

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.13, 00:35

Ja és kedves Armando:

Aquila non captat muscas.

Na most irány a Vatikán! :D

Gábor

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.12, 23:40

Kedves lac:

1. Azért nem mindegy...
2. Művészet. Igaz, de akkor az író amatőr művész. Az ilyeneket pedíg segíteni kell és bíztatni, felhívni figyelmét a hibáira de nem fikázni és a legfontosabb hogy nem szabad összemérni egy "profival". Főleg nem A "Profival".
3. Nos a "távkiértékelésről" csak annyit hogy te sem tudod ki az író nem ismered őt de ugyanígy ezt teszed.
4. Elég nagy hiba ha úgy állsz hozzá egy vershez hogy kit érdekel az író szemszöge! Ha megakarunk érteni egy művet, de főként egy verset, ismernünk kell az írót, gondolkodását, stb.
Igazad van abban hogy meglehet unni vmit ha sokan csinálnak hasonlót de újat teremteni elég nehéz és a lehetőség ott van a te kezedben is!

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.12, 10:02

Gábor:

Na most aztan jol megmondtad a tutit :D
Akkor hat en is:
1. Nem az a lenyeg, hogy amerikai akcio, vagy fantasy.
2. Nem feltetlenul a szorakoztatas a lenyeg. Vigyazz mit mondasz, mert muveszetrol van szo!
3. Nem ugy allok hozza, hogy "fikazok egy kicsit", de koszonom a tavkiertekelesedet, mikor fogalmad sincs ki vagyok, stb.
4. Nem szamit, hogy veletlen vagy akaratos volt a koppintas, hiszen hol erdekel engem az iro szemszoge? Az szamit, hogy halalra untam-e mar a tema ilyen feldolgozasat.

Armand

Armand

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.12, 08:41

Gábor,

si tacuisses, philosophus mansisses.

Irány a helyi kiskönyvtár;)

Armand

_Anonymous (NPC/NJK)

_Anonymous (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.11, 21:12

Csak annyit szeretnék hozzátenni a véleményekhez hogy a világirodalomban is vannak hasonló művek és szerintem ez a klisézés elég nagy hülyeség. Az amerikai "kiírtom a félvilágot 1 pisztolyal aztán lenyomok 1 sört" témára lehetne ezt mondani de szerintem a fantasy műfajában nem kéne... Igaz hogy az itt megjelent alkotások nem mérhetőek mondjuk 1 Tolkienhez de a lényeg a szórakoztatás!!! És szerintem az ilyen "klisézők" úgy állnak hozzá a dolgokhoz hogy "á itt 1 vers, fikázzuk 1 kicsit hisz mi úgy is annyira értünk hozzá"! Lehet az embernek negatív véleménye 1 műről itt is de ne az legyen h ilyet már írt ez meg az! Ha vki koppint 1 műből az gáz de lehet hogy csak véletlen elvégre másnak is juthat ilyesmi eszébe! Na mindegy... A versről: nekem tetszett, most nem fogom verstanilag elemezni, annyi negatívum hogy néhány szó tényleg rosszul ment oda de jó volt hogy megelevenedett előttem az egész történet. Mert hát ez egy történet versbe öntve! Ilyet is lehet.
Gábor

_KaRMoS (NPC/NJK)

_KaRMoS (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.09, 17:11

Search Results for "FRANK PERE TTI"

Sorry, nothing was found.

Király a link, Armand! :D :)

Armand

Armand

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.05.09, 12:33

link Peretti úr műveihez:

http://www.ywampublishing.com//cgi-bin/web...amp;p_phrase=ON


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]