Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

A helyesiras fontossaga (BePe)


 • Válasz írásához lépj be
49 hozzászólás érkezett eddig

Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.03.07, 08:26

A vesszők használatát értelmezhetőség indokán pártolom.

Az ékezetekkel vagy azok hianyaval semmi gondom.

_DagnirGlaurunga (NPC/NJK)

_DagnirGlaurunga (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.16, 14:48

micsoda hüjeség:)

Witchblade

Witchblade

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 756 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.08, 10:30

Jó jó, azért ne öljünk le mindenkit egy pár helyesírási hibáért. Az viszont jogosan elvárható (szerintem) hogy egy hozzászólás ne hemzsegjen a hibáktól, elvégre nem egy-két évig tanultunk (tanulunk) magyarul. Velem is jópárszor megtörténik, hogy utólag javítok bele a hozzászólásomba (mondjuk nálam legtöbbször a "jobb kéz megelőzi a balt" eset fordul elő amiből ilyenek születnek : ynugi :)

Chaos, most kicsit szenyózok, ha nem sértődsz meg érte: Ha már az intellektust emlegeted itt, akkor írd két l-el ;)))

Ami pedig az ékezetek mellőzését illeti: könyörgöm ezt azért nézzük el fórumtársainknak! Anno sokat IRC-ztem (úgy 97 környékén) és akkor kifejezetten rossz volt, ha valaki használta az ékezeteket. Nekem sem volt könnyű visszaállnom az ékezetek használatára. Ha nem egyértelmű valamelyik ékezetétől megfosztott szó, akkor senki sem hal bele, ha rákérdez. Maximum bekerül egy-két repülő ékezet is.

Aki pedig linux alól netezik, főleg ha a használt linux verzió nem támogatja a magyar kódlapot akkor, tényleg nem sok mindent tud tenni az ékezetek pótlására.

VIC

VIC

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 384 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.07, 19:45

Őszintén örülök ennek a felhívásnak! Már régóta szükség lett volna ilyesmire. Ezek szerint végre megérett erre is az idő.

Ghosty

Ghosty

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 182 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.03, 13:54

Nem ertem en ezt az egeszet, a hozzaszolasok ugyis olyanok lesznek, amilyenek, BePe se irta a hozzaszolasat elotte Notepadba, nem csavarta helyre a kicsavart szorendjet, oszt megis mindenki kapasbol megertette.

Viszont a cikkeket igazan illene rendesen irni, igaz, nem csak az iroknak, hanem mondjuk valami szerkeszto-felesegnek sem artana beleturkalnia. Oke, ertem en, hogy erre meg nincs energia, de akkor minek ez a felhajtas?

_C00L (NPC/NJK)

_C00L (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.02, 21:54

Hi all!

Olman: Köszi, ez, tudom, nekem szólt... (Ja, ha már helyesírás, ebben volt hiba az előbb? Nacsak mert szerintem semmi)
Amúgy tudtam, csak pollllyénkodni akartam... Dehát ez már nem megy nekem :)

Na jóvan. Vita lezárva? Írjunk helyesebben, nomeg fogalmazzunk, olvassuk át a cuccot... Ha mi nem értjük, akkor más sem fogja. Én be fogom tartani, eddig is megtettem. Na jó, mentem alucikálni...
Legyetek ROSSZAK!!!

Jó éjt! C00L

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.02, 13:53

BlackOrc: A fórumszabályzat kezeli az offolás kérdését, ha ilyennel találkozol, akkkor használd a "moderátort ide" funkciót. :)

BlackOrc

BlackOrc

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1325 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.02, 08:12

Eh, már megint nem vagyok képben... Az általam látogatott Topic-okban alig van gázos hozzászólás, a meglévő néhány is csak amiatt, mert a csóka 6 sör után vagy hajnali 3-kor érzett olthatatlan vágyat írogatni, és néha elnézést is kér utólag. Nyilván szerencsém van. Ha azonban a Topic-ok többi részében ez tényleg gond, akkor ez elkeserítő hír...

Viszont ami sokkal bosszantóbb a helyesírási hibáknál, az a szinte folyamatos off-topic-olás. Én inkább olvasok néhány j/ly cserélt szót, de legalább az adott topic-ba tartozzon! Szerintem ez is megér egy külön vitát.

Egyébként arra nem gondolt senki, hogy a nagy nem-helyes írók még csak 5 muszkve 7 évesek, és még nem tudnak helyesen írni? (erre ne reagáljatok... vicc vót)

Hát, akkor helyesírásra fel!!!

Awenhai

Awenhai

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1095 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.02, 03:57

Engem is zavar az, hogy néha nehezen követhető az, amit a fórumozók beírnak... Egyesek ugyanis minden tagolás nélkül írják be a mondanivalójukat, amit aztán nagyon nehéz értelmezni...
Azt pedig én nem tartom elfogadható indoknak, hogy nincs valakinek sok ideje, mert szünetben ír, és hasonlók... Olyankor dönteni kell, hogy hozzászól-e, vagy inkább később reagál, amikor több ideje lesz. Ezt én is megteszem sokszor, és nem írok be a fórumra, ha nincs időm ellenőrizni. (Most is jót tett, hogy átolvastam... :) )

Selion

Selion

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 526 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 21:23

Ezt már tényleg csak a poén kedvéért:

Idézet BePétől:
mi most nem a kakan keressuk a csomot, hanem probaljuk kicsit felhivni az alapossagra es odafigyelesre az emberek figyelmet.

Kakán vagy kákán? :)

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA:
A MAGYAR HELYESÍRÁS SZABÁLYAI
(letölthető verzió:
http://www.elveszettvilag.hu/downloads/helyesiras.zip

A helyesírási útmutató Windows help formátumban. ;) Használjátok egészséggel!

Nephryte

Nephryte

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 423 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 20:45

Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Tényleg észbontó, hogy miket látni néha; jó lenne, ha figyelnének már egy kicsit magukra az emberek.

Chaos

Chaos

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 84 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 20:09

Engem legjobban egyes emberek hozzáállása irritál. Én is elég gyengén gépelek, múltkor abdiel meg is jegyezte, hogy nagyon vagány, ahogy egy mondatot fél másodperc alatt begépelek, de elég szánalmas, hogy utána fél percig javitgatom :)

De a hozzáállásra visszatérve: egy szerepjátékos fórumon vagyunk, ahol mindenki kikéri magának, hogy a szerepjátékosokat lenézik, stb, de arra nem képesek, hogy két szót leirjanak helyesen. Szerintem ha itt vagyunk Magyarországon, és magyarul beszélünk/irunk, akkor tényleg a magyar nyelvet használjuk, ne valami ahhoz hasonló, olvashatatlan zagyvaságot.

Szerintem elég intelektuális szegénységről tesz tanubizonyságot, aki egy tudatlan függvényhalmazzal szeretné kijavittatni azt, amit ő gondolkodó lényként képtelen helyesen leirni.

Chaos voltam

_syck (NPC/NJK)

_syck (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.01, 20:08

en csak annyit fuznek hozza, h

halal a helyesirasra.

MOC

MOC

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 60 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 19:40

Én bocsánatot kérek mindenkitől, de mivel enyhe diszgráfiában szenvedek, nem biztos hogy e jó tanácsokat be tudom tartani.

edem

edem

  Ízirájder

 • Fórumita
 • 1909 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 19:09

Exit: engem személy szerint a repülő ékezetek jobban irritálnak, mint egy csaláncsípés kényes helyen. Iszonyat olvashatatlan, zavaró, fölösleges.
Egyébként még azért szokott ékezetekkel gond lenni, mert nem csak windows/dos létezik a világon, és más-más rendszereken más lehet a karaktertáblázat, így a nem-angol karakterek helye máshol van. Sőt, adott rendszeren belül is lehet kódtábla-függő (pl. a régi angol (437) készletben 'ű'-ként használt û karakter helyén a magyar (852) készletben a gyökjel áll...). Ráadásul van, aki a régi időkben szokta meg a chat-et, és neki már reflex, hogy ékezetek nélkül ír/olvas. (Ebből adódhanak érdekes esetek, pl. a "te meg itt vagy"-ban most az "meg" vagy "még"?)

Egy szó, mint száz: ha már elvégezted a 'nyócáltalánost', akkor elvileg min. 7 éven keresztül volt olyan órád, hogy nyelvtan. Elvileg érettségiztél is belőle. Ez esetben vagy igenis vedd a fáradtságot, hogy használd a tudásodat, vagy add vissza az érettségidet!

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 18:36

Olman: Korántsem a netes szleng jelenti a problémát, ezért nem is illik senkire rászólni. Még csak nem is az ékezetek hiánya a gond, vagy az egy-két elgépelési és fogalmazási hiba, hanem az, ha TÚL SOK van ez utóbbi kettőből, vagy egyértelműen nem elgépelésről van szó, mert a billentyűzet-kiosztásból ez nem következik.

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4514 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 17:14

Exit:
Csak egy baj van: egyes M* rajongóknál eztán nehezebb lenne eldönteni, hogy most repülő ékezetekkel, vagy aquir-ul írnak. :) ;)

_Exit (NPC/NJK)

_Exit (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.01, 16:33

Udv.

Ha az ekezetek ekkora problema, akkor egy olyan scriptet nem lehetne beepiteni, ami atkonvertalja a kiiratas elott az uzenetben levo ekezetes betuket nem ekezetes ill. repulo ekezetekre? Ez nem jelent nagy plussz leterhelest a szervernek. Mindenki beallithatna, hogy o most ekezetekkel / ekezetek nelkul / repulo ekezetekkel akarja olvasni a forumot es emellett ugy irna, ahogy neki tetszik /ekezettel vagy anelkul/. Tapasztalatbol tudom, hogy az ekezetek mennyire olvashatatlanna tehetnek egy szoveget.

repulo ekezetek, ha valaki nem ismerne
A peldabol konnyen rajohettek:
a'rvi'ztu"ro" tu:ko:rfu'ro'ge'p

Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2486 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 16:29

Szerintem a felhívás főként azoknak szólt, akik a pojén kedvéért - "csak mert így szlengesebb" - írnak hejtelenül. Ezt kellene kicsit a háttérbe szorítani, mert a szokás nagy úr, és az ember egy idő után már hivatalos szövegekben is így kezd el gondolkodni a szavakon, akkor az már gáz.
Ami, sajna, nagyon döfi az oldalam, az az, hogy az összes mozis feliratban (ami elvileg hivatalos), és a legtöbb fordított könyvben nincs ! a felkiáltó, felszólító és óhajtó mondatok végén. ;)

Gyengébbek kedvéért: Mhsz - Magyar helyesírás szabályai (ez bekerülhetne az RPG.HU szótárba is) :)

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4682 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 15:28

WhereCoyote:
jonehany levlista archivum fejre all az ekezetes levelek miatt, kusza es kereshetetlen lesz. esetleg van, ahol egyes irckliensek fura krikszkrakszokat raknak ki helyette.
de mas helyen meg nem lattam, hogy gaz lett volna az ekezetek hasznalata.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]