Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Hogyan keszitsunk M.A.G.U.S. NJK-t (Jocesz)


 • Válasz írásához lépj be
34 hozzászólás érkezett eddig

_Macfly (NPC/NJK)

_Macfly (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.25, 13:07

Én megakadtam a katonai rendfokozatoknál. Nem túl valószínű, hogy Yneven is a mai magyar rendfokozatok léteznek (tizedes, főtözsörmester, százados, alezredes...). Tudom, hogy ez csak egy apróság, igencsak illúzióromboló hatású.
Bár a felszólalásom akkor lenne teljesen helyénvaló, ha most példákkal/tippekkel szolgálnék, de nekem most nincs kedvem utánnanézni. A készítőnek viszont melegen ajálnom fusson át egy-két hadtörténelemmel foglalkozó könyvet.
Ezt leszámolva viszont eddig tetszik az írás... olvasom tovább!

BOS

BOS

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 273 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.25, 10:55

Üdv!

Miután mindenki elmondott mindentn csak egy valamit tennék hozzá. Még ideális esetben sem mindig az egyén tapasztalatától (szintjétől) vagy képességeotől függ pl.: a tiszti rang. Az életkor/szint maximum viszonyítási érték lehet, hogy ne legyenek 16 éves 20 szintű csókák.
Továbbmegyek, ha valaki nemes az nem azt jelenti, hogy fél kézzel lebirkózza engedetlen parasztjait stb. azaz általában a tágabb lehetőségeikkel nem élnek. (+ a nemes alaphelyzetben nem kalandozó, azaz nem kiválasztott)

másik:

A kalandozóknak nagy szükségük van a magas tulajdonságokra. Ez egyszerűen muszáj. Ha valaki rendszeresen elrontja a képességpróbáit az nem fog sokáig kalandozni. A magas érték szvsz egy ilyen rendszerben nem tápolás hanem a játszhatóság oltárán tett súlyos áldozat.
Egy kovács sokat és kimerítően használja fizikumát. Ha jól megy a boltja akkor rendesen étkezik is, és ebből kifolyólag tényleg megerősödhet akár a szimpla halandó maximumáig is(18). Esetleg úgy 100 kovácsból egy.
Nos egy kalandozó nem tudja elkerülni, hogy viszonylag gyakran használja nem csak egy, hanem az összes képességét.

Röviden vázolva a probléma nem a cikkel vagy írójával van, hanem a rendszerrel.
A cikk így is megér 01 százalékot.

_Nuncio (NPC/NJK)

_Nuncio (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.24, 12:27

Ja! Meg ugye a kalandozók echte kiválasztottak, vagy mifene..., azért vannak olyan baromi jó értékeik, egyszóval egy városőrnek túlzás az a 15-ös átlag. Nézzük csak meg miből lesz a városőr: 8-as átlagértékű parasztból(a durva kiképzés...), meg amelyik városőr egész életében ugyanazon tüchtig városka ugyanazon kocsmáiból veri ki ugyanazon ittas parasztokat, az még 142 éves korára sem éri el még a 6. szintet sem. Szerintem.

Darkelvis

Darkelvis

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 35 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.23, 22:14

Hát most mit mondjak,a Titkos Fóliáns szerint egy 9. szintű tűzvarázsló vezethet egy lángőrökből,főnixekből álló ELIT csapatot.(csak nehogy szembejöjjön egy 42 éves városőr...)

Kerecsen

Kerecsen

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 475 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.23, 11:22

Üdv!

A cikk kiváló, az "NJK kasztok" kellően részletesek, arról meg, hogy az átlag városőr milyen szintű, szvsz nem érdemes vitát nyitni. Hogy van 1-2 példakarakter, hatalmas értékekkel? Na és, a nevében is benne van, hogy p é l d a! Nem ez az átlag.
(Bár kétségtelen, hogy az átlagos csikós jobb szemléltető eszköz lett volna.)

A fogadósok lebontása különösen tetszett, és jók a kereskedők is. Azért ne felejtsük el, hogy a hivatalnok is ember (pl. jómagam is) és ő sem csak a munkájának él (megint itt vagyok pl. én is).

El kellene rugaszkodni a "számok a mindenem" hozzáállástól! Nem attól lesz jó szerepjátékos valaki, ha könyv nélkül fújja a mara sequor értékeit, hátulról támadva-meglepetéssel-csí harc-aranyharang-roham-kiáltás-sötétben-lóról....

Ha pedig valaki a 9. szintű városőrnél abbahagyta az olvasást, magára vessen, de kritikát ne írjon.

_LamaXX (NPC/NJK)

_LamaXX (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.22, 19:46

Jut eszembe... szóval a nem kalandozók 3k6-tal dobnak mindenre... tehát vehetjük úgy, hogy 18-as tulajdonsága a való világbeli emberek felső kb kétszázadának van. Egy ilyen tulajdonság kiváló, ám nem világraszóló képességet jelent - azok e fölött vannak.

_LamaXX (NPC/NJK)

_LamaXX (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.22, 19:43

Szerintem ennyire azért nem durvák az njk-k, ettől eltekintve koncepcionálisan kiváló az anyag.

anarion

anarion

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 801 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.21, 06:06

Hali!

Nekem is elég konkrét elképzelésem vannak m.a.g.u.s.-ban az NJK-ról.

Sok mesélő ott hibázza el, hogy a NJK-i gyakran együtt erősödnek a játékosokkal, pedig egy első szinten még gondot okozó városőr már nem kihívás egy játékosnak 5-6 szinten.

Én csináltam egy beosztást, ezt most a városőrségre lebontva:

Átlag városőr 1-2 TSZ
Városőr altiszt: 3-4 Tsz
Városőr tiszt: 4-5 Tsz
Városőr főtiszt: 5-9 TSZ

(a szintek alsó és felső határa a tapasztalatot, kort stb jelöli.)

Persze, egye különlegesen képzett alegységeke esetén ettől el lehet térni.

de pl, egy városőr altiszt az 1. és 7 . TSZ-ü karaktereknek is csak 3 TSZ, de míg első szinten kihívást jelent, 7 Tsz-n már nem.

_szögi (NPC/NJK)

_szögi (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.20, 11:44

eleg regota nem jätszom M.O.K.U.S-t, de van egy kedvenc fejvadäsz karaktarem....evek kemeny munkäjäval sikerült fölturboznom 8 . szintre!...neha kaptam egy kis täpot is, de szerintem megdolgoztam erte....a karakter, mint mär mondottam volt: 8.szintü...ehhez 170 eves.( ugye a täp)..namost ha 3 evenkent leptem volna szintet, akkor mär lekardoztam volna a nem szimpatikus isteneket is......csak ha abba belegondolsz, hogy egy-egy kepzettseget megtanulni evekbe telik....szoval gagyinak tartom / az ätlag ynevi föjell-ertek 10-11...egy norm karakternek az ätlaga MAX 13-13.5 /

_Caran (NPC/NJK)

_Caran (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.19, 17:10

Ave!
Szerintem használható az anyag, főleg az a része, ami a katonákra vonatkozik.
Az a parti, aminek én szoktam mesélni, szintén eltápolta magát valamelyest, én pedig nem szeretem, ha a városi őrök már 2-3. szinten sem jelentenek kihívást.
Ez a rendszer megoldást kínál erre a problémára, és én is alkalmaztam már ehhez hasonlót, habár nem fejtettem ki írásban.
A csikós és a kovács talán egy kicsit meredek, de azért nem tudok egyetérteni az írást súlyosan leértékelőkkel. A M*-sal játszók egy része számára igenis a 15-ös átlag a realitás, és szvsz ezt lehet normálisan kezelni, úgy, hogy ne csak a hentelésről szóljon a játék.
Mostanra, ennyi, üdv

Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.19, 15:43

Szidja valaki ezek után a dét, meg a dét! 1ébként valóba' mindent leírtatok előttem, a véleményemet nem boncolgatom, csak annyit, hogy nálam az 1. szintű nem tanulatlan, hanem tapasztalatlan.(Valaha én is M*-oztam. Talán tudjátok, miért hagytam abba. Most a M*D20-at várom.)

_Pog (NPC/NJK)

_Pog (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.19, 05:23

Hali!
Szerintem csak a tulajdonságok voltak eltúlozva, a többi nem is olyan hülyeség - legalábbis a M.A.G.U.S. világában. Mert ne mondja senki, hogy egy tapasztaltabb városi őr (mondjuk 35-40 éves)nem tud elvezetni egy kisebb csapatnyi katonát, holott az ezt jelképező szakértelmet - hadvezetés Af - egy harcos csak 6. szinten kapja meg. Oktatni pedig nem oktatják, hiszen az csak a tisztek kiváltsága. Valamint ne feletkezzünk meg a ordani tűzvarázsló, meg némely papi vagy paplovagi rend, esetleg a fejvadászok klánjainak vezetőiről: ha jól emlékszem, ezeknél is írtózatos szintekkel dobálóztak a játék tervezői! Így azt kell gondolnom, hogy igenis előfordulnak 9-10. szintű veteránok! (pl. az orkok, goblinok,stb. legjobbjait is ilyen szintekkel kellene bemesélni!)
Pog voltam.

HalfDemon

HalfDemon

  Gonosz Házimacska

 • Fórumita
 • 603 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.18, 21:35

Huha...
Vegigolvastam a irast, ezek nagyon tetszettek:

Pl.: Fargó, a kovács fia.
Ügyesség: 19
Állóképesség: 19
Paul egy Illanori csikós:
Gyorsaság: 17
Ügyesség: 18
Állóképesség: 19

Kedves cikiro-km: en ezzel a csikossal szeretnek indulni, mint fejvadasz, esetleg harcmuvesz.. :pirul:
Szalize.. Ha ilyenek a njk-k, akkor milyenek lehetnek ott a jk-k?
Nyav.

HalfDemon

HalfDemon

  Gonosz Házimacska

 • Fórumita
 • 603 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.18, 21:21

(Elnezest a elgepelesekert.. )

HalfDemon

HalfDemon

  Gonosz Házimacska

 • Fórumita
 • 603 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.18, 21:15

Nem olyastam vegig, utalom a hideg szamokat..
Masreszt tetszik az, hogy a jk-k ne legyenek annyival taposabbak mint a normal emberek. Szal, mint amit leirtak elottem masok, a jk-kat kell kicsit megfogni, es nem engedni a 18,19,19,18... ertekeket..
(Errol mindig eszembe jut, mikor egy kezdo szerepjatekos lany hozta hozzam a masik partiban jatszott karakteret, hogy ugyan nezzem mar meg, mert a km nemtudja eldonteni, hogy jatszhato-e, vagy sem. (Allitolag ott lett kidobalva) Ranezek karakterlapra, es elkerekedett anime szemekkel csak egyet kerdeztem: hogy lesz egy 1. szintu ember harcosnak 19-es asztralja? @_@
Szoval, a cikk alapotlete szimpatikus, de rossz oldalrol indit, nem a njk-kat kene tapolni, hanem a karaktereket visszafogni.
(Egyebkent, az en eletszemleletembe belefer hogy 5-6. szintu is legyen egy varosor.. De az is, hogy tudnia kell annak a jatekosnek, akinek engedem hogy 7+ fole vigye a karakteret.. )
//Ize... + kerdes: tenyleg van valaki, aki kepzetsegprobakat 10 foltti resz vs. D10-el dobatja? Nemtelik a nepeknek d20-ra. -_-! //
-- HalfDemon voltam, kezdo meselo, es gakorlatlan jatekos. --

_fotel (NPC/NJK)

_fotel (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.18, 13:31

Bocs, Dallasz, de nem tudok nem írni. Szerintem az első két mondatod nem reális. Minek fejlődik az a nyomorult karakter, ha mindig küzdelem lesz neki egy húgyos városőr(csak példa)? A többivel maximálisan egyetértek, de miért érzem úgy, hogy mindig halál-káosz partyval játszotok?

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2330 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.18, 07:03

Szerintem célszerű az NJK-kat a karakterek-hez igazítani. Kérje be a KM a karakterla-pokat, és igazitsa a statisztikákat a JK-k értékeihez. Mivel egy magas szintű kalando-zót a hírneve valőszínűleg megelőzi, a ko-molyabb városnak van terve érkezésére felké-szülni. Mellesleg nem kell ultratáp ellenfél egy kalandozócsapat megállítására, csak józan ész és felkészültség. Nálam már "hidegre tett" egy 3 fős kráni partit 3 kasztnélküli NJK (sima falusi emberek)...

Morsat

Morsat

  Kapitány

 • Fórumita
 • 1017 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.17, 23:11

A többiek már mindent elmondtak előttem, de azért én is hozzátennék még valamit:
Csak beleolvastam és: klánvezér klánfőnök csak 16. TSz-től lehet valaki???!!!
Ekkora szinten már a Kobrák vezetői között lehetne a helye, vagy a Szürkecsuklyások szintúgy vezetői között. Egy egyszerű klánvezér szvsz 4-6. TSz, de ez már az abszolút maximum. Egy 6-8. TSz-ű vezető által irányított klánnak már igencsak van neve.

Tehát ez az egész nem rossz iromány, csakhogy semmi köze a M*-ban lefektetett alapgondolathoz, - amit itt többen el is mondtak - miszerint a kalandozók kiválasztottak!

Bredar

Bredar

  Jólmegmondó

 • Fórumita
 • 263 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.07.17, 18:37

Az alapötlet egész jó, csak a kivitelezés elég rosszul sikerült.

A készítőjének nem ártana azért egy pár dolgot átgondolni az átlag Ynevi emberekről.

Másrészt meg a többieknek sem kell teljesen kiakadni, mert lehetnek akár 9.-ik, vagy magasabb szintű városőrok is, csak ritkák mint a fehér holló.

Pl. Erionban lehet velük találkozni megöregedett, életben maradt, kalandoktól mentes életre vágyó kalandozók formájában.

De ezek már inkább tartoznak a belső örség kategóriájába.

A tipikus városőr szerintem max. 3.-tszű lehet (de akkor már valószínű, hogy már jelentősen megöregedett és ezáltal gyengébb harcos, mint a fiatalabb, de tapasztalatlanabb társai.....

Kb. még egyszer annyi időt kellene belefektetni a javításhoz, mint amennyi az elkészítéséhez kellett és akkor egy egész használható irománnyá lehetne belőle.....

_SiZo (NPC/NJK)

_SiZo (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.17, 18:21

Nem olvasom el. Nem lehet egy városi őr kilencedik szintű! Az egyik hivatalos (!) M.A.G.U.S. kiegészítőben (már nem tudom melyikbe) olvastam, hogy egy mezei városi őr első, legfeljebb második szintű.

Mostanában nem írok kommentet, de most muszáj volt...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]