Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Buffy the Vampire Slayer RPG (Attila)


 • Válasz írásához lépj be
48 hozzászólás érkezett eddig

Thirlen

Thirlen

  Browncoat

 • Fórumita
 • 1150 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.06.07, 10:49

Starcraftból tudtommal nem jelent meg RPG.

Rozsi

Rozsi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.30, 10:43

Jónak jó ötlet, de annyi pénzt nem ér.

evilcman

evilcman

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 2 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.19, 19:21

Attila:

"Amikor horrort olvasok/jáccok, max borzongok egyet, de többnyire csak röhögök a szerző erőfeszítésein, mert az ilyet nem lehet komolyan venni. Amikor pl valódi háborús események leírását olvasom, esetleg a túlélők/elkövetők személyes elbeszéléseit - na, akkor néha rókázni van kedvem és köpni-nyelni nem tudok."

Ez csak a minőségtől függ. A túlélők elbeszélései általában semmi hatással nincsenek rám ,csak untatnak, de ha az az illető jó elbeszélő akkor igen jó lehet a dolog. A horror film/könyv/akármi is csak akkor hat rád erősen ha jól van megcsinálva, ha pl. megnézed az "Aki bújt, aki nem" című filmet max. röhögsz rajta, ezt azonban nem mondhatnám el egy Texas Cahinsaw Massacre(első rész, nem remake, bár azt még nem láttam)-re vagy egy Dawn of The Dead-re.

És a háborús események leírása soha nem lehet olyan brutális mint a valóság, mint ahogy semmi más sem.

Szerintem.

SeSam

SeSam

  Gazdátlan Árnyék

 • Fórumita
 • 186 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.28, 22:39

Én sohasem láttam egy Buffy részt sem, de abból ami itt le van írva... félelmetesen jó lehet! :( Ha maga a sorozat nem is, de a játék biztosan.
A beszólásokról: biztos velem van a baj, hogy 20 éves létemre ilyen infantilis visszafejlődött igénytelen ember vagyok de én bizony nevettem, nem is keveset.

Nah mind1, ami viszont nagyon zavart: sem itt sem a Chaos Ultra magazin oldalán egy darab emailcím vagy elérhetőség nincs.Egy ilyen cikknél mondjuk OK, az író nam akar idióta emailekre válaszolni, de a CU az ugye valami újságféle (én nem vagyok szerepjátékos - sajnos) annak csak kellene valami elérhetőséget megadni, nem?

_LCo (NPC/NJK)

_LCo (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.24, 23:35

Attila:
"Amikor horrort olvasok/jáccok, max borzongok egyet, de többnyire csak röhögök a szerző erőfeszítésein, mert az ilyet nem lehet komolyan venni. Amikor pl valódi háborús események leírását olvasom, esetleg a túlélők/elkövetők személyes elbeszéléseit - na, akkor néha rókázni van kedvem és köpni-nyelni nem tudok."

Nagyjából erről írtam én is, de -
Mi más a létező legnaturalisztikusabb háborús v. akármilyen regény v. film, mint a valóság utólagos ábrázolása, leírása, azaz egy szubjektív vetülete? A benned kiváltott hatás pedig leginkább a leíró személy tapasztalatán, éleslátásán, bölcsességén, megfigyelőképességén stb. múlik - ha ehhez hozzáadod a (realisztikus) fantáziát, kreativitást, arányérzéket, írói képességeket, máris a kreált valóságnál vagy, ahol egy nemi erőszak vagy járvány ugyanolyan borzasztó lehet, mint a valóságban. Innen már csak egy lépés a sötétebb/gonoszabb megközelítésre koncentráló stílus (nevezzük mondjuk horrornak). Jó esetben nagyon finom határvonalról van szó!

A horrort számomra épp ez teszi problémássá: ahogyan a világ nem fehér, úgy fekete sem, és az általam ismert játékok/művek a fent említett szűk "szürkezónába" nemigen tudtak hihetően beletalálni (ismétlem: ez csak a saját tapasztalatom/véleményem).

A szőkelány/viccek/démonkill témához még egyszer:
Miután az asszony végignézetett velem pár régi részt, hát igen, néha elég sztereotíp/felszínes. Aki nem ismeri a sorozatot, ne ezek alapján ítélje meg - nézzen bele a S6-7-be, ott már tényleg máshol van a hangsúly.

_Sergio (NPC/NJK)

_Sergio (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.24, 14:48

Üdv!

Te miről beszélsz, Pett-moondevil?

Nem arról volt szó, hogy mibe könnyebb beleélni magad, hanem a horror játékok kitalált szörnyűségei és a valóság viszonyáról.

Beleélésre meg asszem minden szerepjátékhoz szükség van, legalábbis szerintem.

Sergio

Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.24, 13:14

VIGYÁZAT, A HOZZÁSZÓLÁS SZUBJEKTÍV ELEMEKET HASZNÁL, BÁRMIFÉLE HASONLÓSÁG AZ ÚN. "VALÓSÁG"-GAL KIZÁRÓLAG A VÉLETLEN MŰVE
:(:D:D

Marvin, veled vagyok! Éljenek a sznob, (vélten vagy valós) "művészlelkű" WW fanok! Wraith a király! Stb., stb....

A "valóság versus nem" témához: Persze, a valóság sokkal könnyebben "elképzelhető", hiszen "tudod", hogy "létezik" és sokunknak az/egy rpG talán télleg a/egy JÁTÉK, és nemannyira fő célja az, hogy pl."KM:10millió levágott fejet láttok, hu! Téllegám, gyerekek, nagggyon szörnyű, csúnya, annyira féltek, hogy még, bizony. Rettegjetek ám!". De remélem, hogy vagyunk egy páran az említett réteggel, akiknek az okoz élvezetet, hogy (megprószálom nem túl patetikusan)beleéljük magunkat az adott személyiséggel ellátott szereplő hely(zet)ébe az adott szituáció kapcsán.

Azér' én Feng Csuhit nem vallok be, de DnD-zek is, ami már inkább popullár, és a stílus kevésbé ígényli aztabizonyos "beleélést".

ui.:Mindenki azt jáccik, amit szeret;). Kívánok mindenkinek megfelelő társaságot hasonló ízléssel!

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.21, 14:31

Erről a valóság vs fikció brutalitása témáról még kikívánkozik belőlem az, hogy jó eséllyel még egy "szimpla" nemi erőszak is összehasonlíthatatlanul brutálisabb, mint bármilyen fiktív horrorkodás, épp azért, mert az valóság.

Amikor horrort olvasok/jáccok, max borzongok egyet, de többnyire csak röhögök a szerző erőfeszítésein, mert az ilyet nem lehet komolyan venni. Amikor pl valódi háborús események leírását olvasom, esetleg a túlélők/elkövetők személyes elbeszéléseit - na, akkor néha rókázni van kedvem és köpni-nyelni nem tudok.

De ez csak izlés és pofon, ugye.

Marvin:
"Nemtom, egy tökös akcióhősnek inkább hajlandó elnézni az ember az ellen abszolúte irreális módon történő halomra gyakását, mint egy tinilánynak, aki azelőtt legfeljebb ha hajszárítót v. szemceruzát fogott a kacsójába, míg rá nem döbbent, hogy tulajdonképpen ő a natural born vámpírölő. Különösen, ha a tökös akcióhős nem érzi szükségét minden egyes tasli/lövés után lapos vitzek durrogtatásának."

Én mondom, hogy csak az előítéletek beszélnek belőled... :(

_Sergio (NPC/NJK)

_Sergio (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.21, 11:38

Kedves Marvin!

"Kult - tessék, ott van szem-szájnak ingere. Egyrészt ugye a való világra épül, tehát szerepel benne annak minden csúnyasága, plusz ehhez adódik sok réteg szürreális pokol háborúkkal, népirtással, járvánnyal, döghalállal, meg általában mindennel, amihez képest Ruanda v. a holocaust kispiskóta."

Ezt remélem csak poénból írtad, mert úgy egyébként kolosszális baromság. A valóság brutalitását semmi, ismétlem SEMMI nem adhatja vissza, és semmi nem lehet brutálisabb. Nézz csak meg néhány képet az afrikai törzsi háborúkról, ahol a vesztes oldal tagjai választhatnak, hogy a kezüket vagy a lábukat vágják le. Csinos kis halmokban állnak a levágott lábfejek (csecsemőtől az öregemberig).

Ami a kritikádat illeti, ízlések és pofonok, nem kényszerít senki, hogy játssz vele, a cikk címe is egyértelmű volt, még csak elolvasni se kell.

Az meg, hogy mi a horror, és mi a humor, egyénfüggő, sok olyan van, amin mások halálra röhögik magukat, és meg sírni tudnék. Na, ezeket nem nézem meg, viszont nem is fikázom, mert minek.

A felnőtté válásról meg annyit, hogy ha csak egy embernek segítenek ezek a sorozatok (bármilyen kis mértékben), már nem készültek el hiába. Azt meg tán nem Neked kéne eldönteni, hogy úgy általában mi lehet segítségére egy kamasznak, és mi nem.

Tisztelettel

Sergio

_Kramanov (NPC/NJK)

_Kramanov (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.19, 17:21

Marvin: Ha hiszed, ha nem én legtöbbet eddig pont VtM-el játszottam (és még csírájában sem hasonlított a könnyed Buffy-s témához). A VtM-ben az intrika és a hangulat dominál, volt, hogy 8 órás játékalkalomból csak egyetlen kockadobásra került sor (mellesleg a csapat 1 db vámpírból és két halandóból állt). A BtVS valahogy akciódúsabb, könnyedebb. De vegyük most Angel-t (utaltál is rá). Tényleg siralmas lenne, ha minden vámpír Angel kaptafára készülne és a démon/vámpír rosszfiúk a sorozatban látott gyakorisággal tűnnének fel és el. Mégis a VtM alaptétele (készítők is eleget hangoztatták) a vámpírrá vált halandó lelki küzdelme. Ha kettőnél több Angel-t néztél végig (nem kritika) szerintem egy nagyon gondosan felépített, hangulatilag is értékes, ötletgazdag morális játszma bontakozhatott ki a szemeid előtt. A másik szomorú (vagy örvendetes?) tapasztalat: szinte mindegy milyen játékot játszol, inkább az számít hogyan játszátok. Itt utaltam volna a Brujah verőlegény Jk-ra, akik messze meghaladják akció/5 perc szinten a fent említett sorozatot (elnézést, hogy pont egy ilyen sztereotípiához nyúltam, de sajna van valóságalapja). Ami pedig az Angel sorozat ötletességét illeti: eltekintve a néhol sablonos vonulatoktól, a story kifejezetten ötletes, többé-kevésbé eredeti. Persze ez már annyira nem mondhtaó el a BtVS-ről, de vegyük figyelembe az időbeli különbséget is. Sajnálatos tény (emberi gyarlóság), de előbb-utóbb mindenki kifogy az ötletekből, ez pedig sok részen rajtahagyta bélyegét. Még néhány év és csengetnek mindkét sorozatnak (vannak akik szerint már rég ideje lett volna). Összegezve a BtVS világból akadt pár szimpatikus rész, melyet szívesen átrántanék a VtM játékokba (pl. klánok hiánya).
u.i. elnézést de tényleg elírtam, Kindred: The Embraced.

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2582 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.18, 09:13

LCo: Így már érthetőbb. Azt pedig, hogy egyikről se hallottál, onnan vettem, hogy "...nem találkoztam olyan játékkal/írással/filmmel stb., ami kegyetlenségben, brutalitásban, naturalitásában akár csak megközelítette volna azt, amit...". Én meg igen, a felsoroltak bőven felülmúlják, nyilván kissé mechanikus szemléletem szerint legalábbis biztosan.

Attila: Alapban nem lenne bajom a humoros akcióvígjáték műfajával (nem a francot... A poénos poénokról alkotott elképzeléseim ui. nem nagyon vágnak egybe a "Hé, ki kér fagyit?"-szintű benyögésekkel, az én hibám, de ez van.) A szemellenzőt kösz, már nyilatkoztam róla, egyébként meg láss csodát - a Feng Shui pl. nagyon tetszik, noha az sem az a szellemi mélyenszántás & rinyafeszt. Vajon mér'? Nemtom, egy tökös akcióhősnek inkább hajlandó elnézni az ember az ellen abszolúte irreális módon történő halomra gyakását, mint egy tinilánynak, aki azelőtt legfeljebb ha hajszárítót v. szemceruzát fogott a kacsójába, míg rá nem döbbent, hogy tulajdonképpen ő a natural born vámpírölő. Különösen, ha a tökös akcióhős nem érzi szükségét minden egyes tasli/lövés után lapos vitzek durrogtatásának.
(És off: tudom, mennyire hihetetlenül hangzik, de álltam már szóba irl is lányokkal, nem csak kedvenc Vánpír szakkönyveim lapjai felett csepegtettem képi reprezentációikra összes elképzelhető testnedvemet. Azért kösz, hogy ilyen atyai mosollyal kíséred pszichocekcuális fejlődésemet v. mi a lófüttyömet.)

Kramanov: Ha te mondod, biztos úgy van, én mindenesetre nem kérek azokból a Vánpír mesélőkből/játékosokból, akik szemei előtt az Angel lebeg ideális & megközelíthetetlen példaként.
A Kindred: The Embraced-et lelkiismeretesen néztem annak idején, mint becsületes vámpírbuzihoz illik (amit láttam, az az RTL2-n ment 6-7 éve), és hát, öööö, izé, szóval tényleg majdnem olyan trágya, mint a Buffy; a rajongóktól elnézést. Amcsi fahumor helyett itt vakbeles komolyság uralkodik, ami egy vámpírfilmnek végül is nem válna kárára, ha a színészgárda is fel tudna érni hozzá, de hát itt nem tudott.

_LCo (NPC/NJK)

_LCo (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.17, 23:12

Hegemon:
Teljesen igazad van, nem volt szándékomban osztani az észt, csak egy véleményt ismertettem.

Kedves Marvin,
Attól tartok, olyan dolgokat látsz bele a hozzászólásomba, amelyekeket ööö... nem tudok képviselni:

- a "misztikus sorozat" egy marketing definíció, nem több,
- mivel kábé egy húszassal lógok ki a Buffy STP célcsoportjából, nehezen elképzelhető, hogy azt hinném, egy tv-sorozat fog bárkit felkészíteni a felnőttlétre - mindössze annyit írtam, hogy a szerzők szándéka szerint (amenyire meg tudom ítélni) a sorozat fő témavonala a lassan felnövő szereplői kör és ennek problémái, az ezt kevésbé vágók által szuggesztált horror helyett,
- az elszálltabb emberek a Christian Science Monitorra vonatkoznak,
- minthárom általad említett stuffot ismerem (nem nagyon látom, honnan vetted, hogy nem), a Kult az egyik kedvencem volt, számomra társaikkal együtt "csak" játékok - ahogyan a Seven v. a Fight club csak egy film, Appleton v. Lovecraft csak írók, a Postal v. a GTA3 meg csak gamék, ha érted, mire gondolok.

_Hegemon (NPC/NJK)

_Hegemon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.17, 15:20

Kicsit off, Angel legutobb:
Cordelia hozza be tálcán az italokat (tea, kávé, 0-ás vér)
Angel nézi: - Ez a vér alvadt!
Cordelia: - Jaj nem, az fehéj!
Angel: - ???
Cordelia: - Már kisérletzni se lehet?

Asszittem eldobom az agyam... :( :) :)

_Hegemon (NPC/NJK)

_Hegemon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.17, 15:12

Attila, Marvin, LCo, (foleg Attila)!
Utalok hippinek látszani, de borzasztó amit csináltok!
Minek "megmondoember" palástot ölteni, és úgy állni a témához mintha csak az az egy állaspont lehetne helyes amit képviseltek? Ráadásul erősen fikázni a másképp gondolkodót, általában egymást :(
Szerintem tökjókat írnátok, csak erősen rontja a hatást ez az "én, csak én sz*rtam a napot, egyedül!" hozzáállás...

_Kramanov (NPC/NJK)

_Kramanov (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.17, 14:50

Korrekt ismertető. De most engedjetek meg pár gondolatot, melyek a hozzászólásokat olvasva merültek fel bennem:
A BtVS világának részét képzi az Angel sorozat is - melyről külön kiadvány készül - ami komolyságával, hangulatával, az ellőtt poénokkal együtt méltó példa lehetne sok VtM játékos, mesélő számára. Megjegyzem a VtM-ből is készült filmsorozat, Vampire: The Embraced néven. Megbukott. Mindössze egy tucat rész készült belőle, miután megnéztem az első hármat sejteni kezdtem miért. Nem ugyanaz a műfaj, mások az eszközök és a lehetőségek. Ne akarjunk túlzott kapcsolatot keresni, vagy kierőszakolni egy asztali szerepjáték és egy film között. Visszatérve a BtVS is bővelkedett olyan NPC-ben, hangulati elemekben, melyek messze megütötték a "komoly és borongós" szintet. A poénokat pedig ne sajnáljuk, néha kell egy kis infantilizmus (ismerős a mondás: nem eshet örökké). Összegezve: én ki fogom próbálni (letölthető, de psszt), persze kissé átalakítom a saját izlésem szerint (VtM rendszer, kevesebb pofozkodás, sok-sok intrika, stb).

bad_angel

bad_angel

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 891 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.17, 13:30

Buffy lehet hogy jó, nem láttam a sorozatot, csak egy részt, az is félszemmel. De egyetlen egy nagy bajom van vele, még pegig az, hogy csúsznak a Witchcraft kiadványok miatta.
Amúgy a rendszer biztos, hogy zseniális, mert az unisystemet próbáltam már más játéknál és egy elég pörögös akció rendszer. Amúgy is az Eden studio Király (és nem a Jimmy)!
fanatikus angyal

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.17, 12:58

Marvin:
"meg amúgy is elég tetejenincs dolog ugye ízlésről vitatkozni"

Pedig épp ezt teszed, méghozzá meglehetősen sznob stílusban.

A felsorolt Kult, Wraith, SLA minden bizonnyal istenhorror játékok, nem jáccottam még egyikkel sem és ahogy elnézem, ezzel sokan vannak így. Tán azért, mert nincs rájuk akkora igény? Talán egy bevallottan új játékosok számára készült, elsősorban szórakoztatni akaró - a lelkizés ugye nem feltétlen az - szerepjátéknak nem Wraith stílusúnak kéne lennie?

Ha - látatlanban - nem tetszik ez a játék, rendben. Ha az említett cuccok neked jobban bejönnek, rendben. Én csak azt nem értem, hogy miért kell visonganod az elefántcsonttoronyból és olyan elvárások alapján fikázni valamit, aminek az nem is szándékozik megfelelni...

Komolyan mondom, nem vártam tőled ilyen szemellenzős hozzáállást. Különben meg nem kell félni egy játéktól, csak azért mert lányok is vannak benne...

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2582 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.17, 11:08

LCo: Ja, biztos. De mitől misztikus? Hogy szőke csajok és huhuhu-hihihi jajdehumorosmánsimogassukmegafejét béna geek sidekickjeik gyaknak benne rakásra ősvámpírokat, a poklok összes fejedelmeit & werenünükéit?
Azt meg komolyan gondolod, hogy bárkit is efféle okosságok fognak felkészíteni a felnőttlét nehézségeire? (Ultimate tanulság: ha szenyózna veled a gecó marketing managered - hiszen a karvalytőkés a proletariátus vámpírja, mondá Marx, bár ez mellékszál -, nyugodtan szúrd szíven egy asztallábbal, oszt ha valami lejárt poént is elsütsz mellé, még fizetésemelést is kapsz?)
Ja, a példádban felrémlő "elszálltabb emberek" pedig takarodjanak a Mátrix fórumokra a fajtársaikhoz, és farigcsáljanak ott mély értelmű "christian" analógiákat Trinity három csöcséről. Köszönöm.
Évtizedes szerepjátékos múltad pedig kissé szegényes lehet horror tekintetében, ha még nem is hallottál ilyenekről, mint:

Kult - tessék, ott van szem-szájnak ingere. Egyrészt ugye a való világra épül, tehát szerepel benne annak minden csúnyasága, plusz ehhez adódik sok réteg szürreális pokol háborúkkal, népirtással, járvánnyal, döghalállal, meg általában mindennel, amihez képest Ruanda v. a holocaust kispiskóta.

Wraith - mint fent, csak némileg visszafogottabban és "költőien".

SLA Industries - Ez meg a lélekzabáló halál borzalom fogyasztói társadalom árnyoldalaival foglalkozna, megint kissé visszafogottabban, egészen a nagy leleplezésekig. Onnan nem annyira.

Nos, hogy egészen világos legyen, leírom ezredszerre is: a humor legyen vicces, mint egy Monty Python, a horror meg ijesztő, hogy rondítsa össze magát tőle a t. felhasználó (pl. mint az Alien). Az ilyen paprikás vattacukor-féle csodákból kösz, nem kérek, meg amúgy is elég tetejenincs dolog ugye ízlésről vitatkozni, továbbá lassan járj, tovább érsz, és mindig nézz körül, ha átmész az úttesten, stb.

_LCo (NPC/NJK)

_LCo (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.16, 00:25

T horrorisztikusok:

A BtVS - a hasonló sorozatokkal egyetemben - soha nem volt horror, mert az alkotói nem annak szánták. Misztikus sorozatként szokták emlegetni, és bár a korai tiniakció-szőkelány-jóduma stílus felől később erősen a sötét-lassú-depi felé mozdult el - NEM a vérről/hentelésről/gonoszról szól, a témája lényegében a felnövés, a felnőtté válás, egy csapat tinédzser, akik körül lassan megváltozik a világ, persze velük együtt. A monszták, vámpírok, mágia, ősgonosz csak a hátteret jelentik, nem köréjük épül a sorozat, csak szimbólumok: a nehézségeké, problémáké stb. Remek christian analógiákat építenek erre elszálltabb emberek.

Az igazi horrorról:
tizenéves rpg-múltam alatt soha nem találkoztam olyan játékkal/írással/filmmel stb., ami kegyetlenségben, brutalitásban, naturalitásában akár csak megközelítette volna azt, amit létező világnak hívunk, ezért aztán nem tudnék kategorizálni komolytalan és még komolytalanabb között.

A Buffy egyébként tökéletes szerepjátékos-barátnő műsor: sötét, lelkizős, plusz első lépcső lehet a "jó útra" való terelésben (az igazi rpg-k felé).
Aki meg túl high, az nyugodtan vállalja be mondjuk a The Body-t, garantáltan hat.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.14, 12:48

Marvin:
A fenti példákat nem azért hoztam, hogy sorrendbe rakd őket, ezzel is tesztelve izlésedet. :(

Csupán azért, hogy jelezzem, a horror is egy meglehetősen tág kategória - valakinek még a Madarak vagy a Psycho is az, valakinek meg nem -, így a "A horror legyen horror, vagy ne legyen semmilyen." jellegű sommázatok amolyan nesze semmi jellegű megjegyzések...

...pláne, ha prekoncepciókkal/rossz elvárásokkal közelítünk az egyes alkotásokhoz.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]