Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Atsiluth - Harmadik resz: A Kiaradas Vilaga (Raffy4)


 • Válasz írásához lépj be
22 hozzászólás érkezett eddig

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.05, 22:07

Télleg nagyon jók, így együtt mind a három.
Melyik Dogmatika könyvet használad a novella írásakor A két kötetes Schneider-félét, vagy a Fila Béla p. által írtat? Melyik egyetemen/fősulin hallgatsz teológiát?

_WhereCoyote (NPC/NJK)

_WhereCoyote (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.24, 18:30

Szia!

Had tisztelegjek előtted, kedves Raffy! Külön tisztellek azért mert volt kedved és türelmed utána járni, hogy minél hitelesebben add vissza azt, amit anno az angyalokról összegyüjtöttek. Nagyon lebilincselő történetet írtál, és nagyon jól. Arra az egy-két apróságra, amit hamarjában észrevettem, ki se térnék, annyira eltörpül az írás egésze mellett. (Ígérem, elolvasom egyszerre a három részt is, így talán jobban felfogom az időbeli ugrásokat, amik kissé zavartak elsőre :aboci:)
Azt hiszem (bár mindet még nem olvastam el), ez a legjobb angyalos sztori, ami az "angyal dömping" keretében az Rpg.hu oldalán megjelent. Hónap végén jelenik meg az enyém, és talán ha ezt olvasom mielőtt útjára bocsátom, akkor el se merem küldeni, esetleg teljesen átírva (és rengeteg plussz munkát belefektetve :rohog:). Magasra raktad a lécet. :(
Az értékelés természetesen 100%
A honlapod is nagyon klassz, engedelmeddel alkalomadtán át is böngészem (Ha két életem lenne is kevés időm lenne :D).

más: épp a héten jártam egy ezoterikus könyvesboltban (Elixir könyvebolt, szégyen nem szégyen, az utcanevet akkor se tudom, de meg tudom szerezni :P), és ott volt egy kis polc "Angyalokról" felirattal. Nem tudom, mennyire megbízhato szakirodalom, vagy az-e egyáltalán, de talán van, akit így is érdekel.

Mély tisztelettel:

Coyote

Calien

Calien

  Bugyorbéli

 • Fórumita
 • 1498 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.16, 16:24

Szia!
Egyébként hívő vagyok ( rk ) , és köszi, hogy válaszoltál. Remélem lesz még hasonlóan jó műved.
Csá!

Raffy4

Raffy4

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.16, 05:48

Calien: "Isten ott van, ahol mindig is volt."
A többi kérdésre pedig találd meg a legszimpatikusabb választ - így ha hívő vagy sem veszíted el a hitedet.
Köszönöm a kedves kritikát.

Calien

Calien

  Bugyorbéli

 • Fórumita
 • 1498 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.15, 20:22

udv!

Remek mu, igazan erdekes, es jol kidolgozott. Ahogy mondtak mar, a legjobb ezen az oldalon. Csak az erdekelne, hogy akkor az emberek nem lesznek angyalok, hanem a lelkuk vandorol fel-ala ? Es Isten hol marad? Vagy talan nincs is Isten? Ezt nem tudtam megerteni. Ennyit fuznek hozza.

Raffy4

Raffy4

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.15, 07:37

Mindenkinek köszönöm a kritikát.
Ginevra: neked külön köszönet a hat (!) hozzászólásért!

Nos, a te kérdésedre és Caranéra is válaszolva: jó volt a meglátásod. Mint azt a második rész végén Lucifer is elmondja, nincs pokol, és a holtak lelkei vagy a mennybe szállnak, vagy visszakerülnek a Földre, hogy tökéletesebbé váljanak. Ám az angyalok tisztán szellemi lények, és ilyen módon - még ha bukott angyalok is - majdhogynem tökéletesek. Az angyalok rendelkeznek Isten minden tulajdonságával, egyedül a teremtő erejében nem részesültek, de ettől még nem lesznek olyan tökéletlenné, mint az ember. Az embernek szüksége van a reinkarnációra ahhoz, hogy a lelke az angyalokhoz hasonlóvá váljon, de egy alapvetően "tökéletes" lénynek, ha létezése egyik fázisa véget ér, nincs hová "tökéletesednie". Az angyalok sosem érhetik el a következő lépcsőfokot, nem lesznek képesek "teremteni", ezért ők - miután anyagi testet öltöttek és felhagytak a pusztán szellemi léttel, amely a szellemük hallhatatlanságát biztosította volna - a kényszerűen bekövetkező test halála után szertefoszlanak. A földön ugyanis a lélek nem képes önálló életre, csupán a mennyben - így történt, hogy Lucifer is "emberré lett", képessé vált arra, hogy ember módjára "teremtsen" - utódokat hozzon létre. Az angyalok erre a mennyben képtelenek voltak: hiszen ott nem létezett a halál sem, Isten fix számú angyalt teremtett a kezdet kezdetén, és a menny nem adott lehetőséget ennek bármilyen irányú változtatására.

Remélem valamennyire érthető volt. :aboci:

_ginevra (NPC/NJK)

_ginevra (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.14, 22:51

no comment (oda kellene figyelnem a százalékra...)

_ginevra (NPC/NJK)

_ginevra (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.14, 22:50

Kérdésem lenne: Caran ugye leírta, hogy zavarta, hogy azt írtad, Raffy, hogy nincsen semmi a halál után, mondjuk úgy: Kitaniel egybeolvadt a semmivel (ez egy kicsit olyan buddhista-szerű, nem?), szóval a kérdésem az, hogy ez minden emberre vontkozna, avagy pusztán Kitanielre, akinek már nincsen helye a Mennyben, de nem kerülhet a Pokolba (tudniillik a Földre) sem, merthogy nem bűnös lélek... vagy inkább azért van ez így megírva, mert amennyiben egy angyal meghal mindenképpen a teremtő semmibe való visszatérés a sorsa, avagy tényleg Carannak van igaza, s itt, ennél a résznél arra céloztál, hogy az emberek (az összes emberé) "élete" a halállal valóban a semmibe vész? Nem tudom érthető-e a dilemmám, de az igazat megvallva bennem az fel sem merült Caran gondolatáig, hogy Kitaniel esete általánosságban is igaz...
Engem egyébként az időugrások nem zavartak, sőt élveztem őket...
Talán szívesen olvastam volna a háborúról, de a kérdés nyitvahagyása talán jobb megoldás.
Összességében: tetszett, és el fogok látogatni a honlapodra is:)
(+1 megjegyzés: neked három megjegyzést is írtam, Szajkónak csak egyet;))

_Caran (NPC/NJK)

_Caran (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.11, 06:09

A befejezés egyrészről tetszett: a háború kimenetele kétséges, és ez így van jól, ebbe a novellába nem illett volna bele egy hatalmas leszámolás.
Másrészről viszont úgy gondolom, hogy a szerző eszmeisége túlságosan rányomja a bélyegét a zárógondolatokra. Miért kellett azt leírni, hogy a halál után elpusztul a lélek is? Miért nem lehetett efelől szintén bizonytalanságban hagyni az olvasót?
Én azt a kérdést is jobban nyitva hagytam volna, hogy mi lett Isten sorsa: csak ideiglenesen vonult vissza vagy tényleg eltüntették a főangyalok?
Egészen az utolsó rész végéig hívő emberként is nagyon élveztem novellát, Lucifer szerepének átértelmezése sem zavart, de ez a befejezés emészthetetlen.
Ennek ellenére nagyon jó írás, szeretnék gratulálni az alkotónak!

Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2471 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.10, 15:34

Én is csak most olvastam el egyben a három részt. Mégf nem igazán világos miért adtad ezeket a címeket nekik, de majd az alább említett irodalomban utánanézek. Nagyon tetszett, gratula a feldolgozáshoz. Magam is nagy angyal fan lennék, úgyhogy már csak emiatt is nagy a % :aboci:

Chranian

Chranian

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 23 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.10, 14:29

Hi!!

Ezek a kicsi időugrások engem se nagyon,de az például szokott idegesíteni amikor egy regényben az izgalmas résznel-akár többnél is-vált egyet az író,és olvashatom addig a történet többi részeit,h eljussak az engemet érdeklő részhez.Tudom,h többek között ez viszi a regényt,de akkor is idegesítő.Szerencsére ez itt nem nagyon fordul elő mert kis szakaszoknál vált át és ettől dúrván olyan lesz,mintha több összefüggő mininovellát olvasnál.
Na ennyi most elég belőlem(?) =)

panicboy

panicboy

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 127 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.09, 23:44

Azannya!Most olvastam végig mind a három részt és nagyon tetszett!Az időugrások engem személy szerint nem zavartak, sőt még élvezetesebbé tették a művet!
Csak gratulálni tudok. Ez volt az eddigi legjobb íromány amit itt olvastam! Szerintem nem csak a saját nevemben szólok amikor azt mondom, h szívesen olvasnánk még tőled novellákat!
Ja és köszönöm én is azt a pár tippet merre találhatok vmit az angyalokról(ez a téma kb azóta izgat amióta megnéztem az Angyalok háborúja c. filmet)!

_chiken (NPC/NJK)

_chiken (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.07, 19:12

Nagyszerű és gratúlálok a befejezéshez. Bár kiváncsian olvastam volna a háború folyamát is de sebaj. Nagyon jó lett. Remélem lesznek més hasonló műveid, mert megtetszett a stílusod. Tényleg egy egészen érdekes megközelítésből tárgyalja ki a "mennyet" és a "poklot". Őszinte elismerésem.

Maradok tisztelettel.

Chranian

Chranian

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 23 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.06, 08:56

HI!!

Nagyon jó írás,egészen új szemszögből fogja meg a dolgot, egyedül engem is inkább az időbeli ugrások zvartak egy picit,de nagyon könnyen megszokja az ember.
És még valamit:Végre valaki,aki nem a Menny=jó,Pokol=gonosz,ezerszer csontig lerágott sztereotípiát hajtogatja,hanem átlátja,h a világ nem csak fekete-fehér.
Egyenlőre ennyi voltam,és Drakulálok Raffy4-nek!

Raffy4

Raffy4

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.06, 05:28

A szakirodalom nem túl bőséges. Ha az ember bemegy egy katolikus könyvesboltba, és azt mondja: "az angyalokról írok szakdolgozatot", leveszik a három kötetes Dogmatika könyvet, és kinyitják egy vékonyka fejezetnél. Én főként az 1937-es kiadású Dogmatika tankönyvből dolgoztam, illetve néhány, a kabbalizmussal foglalkozó könyvből (Édesvíz kiadó), valamint az internetről szerzett anyagból (Vatikáni könyvtár).

Köszönöm a kritikákat!

Lipi

Lipi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 418 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.05, 23:21

Az angyalok témája engem is foglalkoztat, s valamiféle szakirodalom ehhez engem is érdekelne. Elsősorban karakterspecifikus leírások (Gábriel, Azrael, stb.) Gratu az írásaidhoz!

Albrecht

Albrecht

  ironikushumorforrás

 • Fórumita
 • 634 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.05, 18:44

Nem vagyok se teológus, se kabalista, úgyhogy ilyen irányból nem kritizálnék inkább.

Alapvetően kellemes az egész dolog, stílus, mondatszerkesztés teljesen jó. Néha egy kicsit túl, nyugodt képet fest az eseményekről, a kifejezések és szavak, inkább idéznek egy délutáni teapartit, mint egy égi történetet. Lehetne kicsit „nyersebb”, agresszívebb, vagy érzékibb a szöveg, ahol indokolt.

Egyedül az időbeli ugrások zavaróak a szerkezetnél, de azok nagyon. Túl hirtelenek, és túl kevés átvezetés van, és nem igazán látható át elsőre a kapcsolat, és a wasist.

Mindenestre nagyon tetszik, fix 90%.

_Auroth (NPC/NJK)

_Auroth (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.05, 18:10

Üdvözlet!
Gratu Raffy4, nem csalódtam benned, bár csak az első két részt olvastam el (a harmadikat majd holnap :aboci:

Ha nembaj egy eléggé offtopic kérdés: régóta foglalkoztat engem és nővérem is az angyalok témája. Van valamiféle szakirodalom vagy legalábbis megbízható forrás amiből meg lehet róluk tudni vmit? Megköszönném ha segítenél!

(és így tovább, ez a második hp-d amit láttam, de még mindig uolyan szép :rohog:

Raffy4

Raffy4

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.09.05, 17:19

Sebastian: az rpg.hu archívumában a nevem alatt találsz még néhány írást. Máskülönben pedig a többi írásom a honlapomon megtalálható: http://lamidia.srv.hu/ .

Ami a novella végét jelenti, nektek is csak azt tudom mondani: ez nem egy három részes mű, hanem egy három részből álló egész. Aki csattanót várt volna, az talán csalódik, de én úgy hiszem, nem ebben a fejezetben volt az írásom csúcspontja. Minden jó műnek van egy bevezetése, egy tárgyalása és befejezése, és a lényegi rész a tárgyalás szakaszban zajlik, a befejezésben csak összegezzük az addig elhangzottakat. Azért került fel három darabban az oldalra, mivel attól tartottam, hogy egyvégétében nagyon kevesen olvasnák el, úgy elég hosszú és nagy lélegzetű lett volna - így legalább maradt egy kis mosolyszünet az átgondolásra.

Köszönöm mindenkinek, aki fáradt azzal, hogy mindhérom részt elolvassa!

_Sebastian Draag (NPC/NJK)

_Sebastian Draag (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.05, 16:41

Érdekes... de jó.
Talán, egy kicsit erőteljesebb befejezést vártam.
Szívesen olvasnék még tőled írásokat. Kifejezetten jó volt ezt a novellát olvasni.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]