Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Valosag (Szajko)


 • Válasz írásához lépj be
62 hozzászólás érkezett eddig

_Gaark (NPC/NJK)

_Gaark (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.18, 10:09

:DDDDDD

_zoleeka (NPC/NJK)

_zoleeka (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.16, 14:10

Két éve elolvasok minden novellát az oldalon, de még nem éreztem úgy,
hogy bármelyikhez hozá kellene szólnom.
Nem értem, senki nem veszi észre, hogy Szajkó "műve" egy sima egyszerű vélemény
nyilvánítás, amivel lehet vitába szállni, lehet más véleményen lenni, lehet vele
nem egyet érteni.
Ez Szajkó VÉLEMÉNYE az Őt körülvevő világról, a saját VALÓSÁGÁRÓL.

DE EZ NEM NOVELLA!!!

Ezért az értékelésen nem változtatok.Bocsi a hibákért ha vannak.

LadyCrow

LadyCrow

  Nachtkäfer

 • Fórumita
 • 2258 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.16, 01:40

Üdvözletem!
Szajkó, nekem sem tetszett az írásod, de igyekszem konstruktív kritikával élni, miért is nem...
Először is, mindig vigyázni kell, mennyire engedjük meg magunkat, az írót kiszólni a novellából; az olvasó ugyanis a túlzások esetében ezt nem fogja díjjazni. Meg akarja kapni az objektív tényeket, és maga akar ítélkezni, és utálja, ha a szájába rágják a mondanivalót. Sok naturalista mű pont azért annyira megrázó, mert teljesen érzéketlenül, szinte fájóan objektívan írja le a kegyetlen tényeket, és ez biza sokkal jobban üt. Kicsit tényleg kamaszos ez a világmegváltó szerep... ezen túl kéne lépni.
Az írói stíluson is van mit csiszolni, a helyesírás gondjait meg már felemlegették előttem sokan.

És még valami: Duju, itt szerintem senki sem vak. Igen! Mind tisztában vagyunk azzal, hogy milyen világban is élünk; kesergünk is néha magunkban, de nem leszünk öngyilkok meg önjelölt messiások csak azért, mert a világ szar, hanem inkább igyekszünk meglátni azt a kevés jót is.

Persze, ettől függetlenül egy novella lehet teljesen komor, dark, naturalista, én is csupa-csupa sötét dolgot írok (nem állítom, hogy jól).
De itt az a baj, hogy a mű sablonosan mutatja be a szörnyűségeket, ráadásul szájbarágó stílusban. Színtisztán ugyanebben a témában már mindent leírtak. a "szar minden, és ez biza a valóság" mondanivalóhoz igen agyafurt, izgalmas sztorit kell kitalálni, hogy újszerűnek hasson. Lehetne például egy komor jövőkép, melyben a mű végén megleljük a jelent, vagy lehetne bármilyen darkos sztori is, csak jól és eredetien legyen megírva, kitalálva.

És Szajkó, még valami: Tényleg ne keseredj el a kritikák miatt. Olvass sok-sok klasszikust, és cikkeket az írástechnikáról (az azonos című rpg.hu fórumon pl sok érdekességet találsz) és próbálj meg újra írni, a hibákat kiküszöbölve. Az elkészült új írásokat pedig olvastasd el sok-sok elfogulatlan ismerőssel, mielőtt feltennéd a címlapra.

Üdv,
LC

_Amon (NPC/NJK)

_Amon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.15, 19:21

Kedves Cheramis!

Szerinted az, ha sok ember hülyéz le valakit ostoba baromsága miatt, az jó dolog? :)
Mert momentán ez a helyzet. Tudod, itt éppen a novelláról nem esik szó. Hogy miért? Egyszerű a válasz, mert nincs miről beszélni. :)
Ez nem novella. Sajnos nem fér bele egyik irodalmi kategóriába sem.
A baj az, hogy jön egy mini megváltó, és megpróbálja beadni nekünk, hogy majd ő megmutatja a valóságot, amit mi nem látunk, vagy nem akarunk látni. Gyerekek, kapcsoljátok már fel a villanyt. Mi is látjuk, mi is látunk, csak éppen az ilyen JK-ra nincs szükségünk.

Amúgy pedig a bátor kiállás a műve mellett nem az, ha agyatlanul nekiáll védeni a védhetetlen ostobaságot, és hozzánemértést, hanem az, ha egy kicsit elgondolkodna a kritikákon, és átírná ezt az izét. Sokszor. Sokáig csak az asztalfióknak, és pár olyan embernek, akik stiláris, és nyelvtani szempontból _szétszedik_ a műveit.
Aztán amikor már minden rostán átmegy, akkor lehet elgondolkodni azon, hogy érdemes-e publikálni.

Még valami: ha egyszer író vagy, és az olvasóknak szeretnél kellemes perceket szerezni, akkor igenis hallgasd meg az olvasók véleményét akkor is, ha ez számodra nem kellemes. Éppen azért, hogy képes legyél az ő szemükön keresztül látni a világot, ha már NEKIK írsz. Ha nem, akkor meg szintén javallom az asztalfiókot, amiből te havonta egyszer elő tudod húzni az írásod, és el tudod olvasni... mellesleg nem nézel le vele senkit.

_Cheramis (NPC/NJK)

_Cheramis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.15, 17:01

Ezt nevezem!

Szajkó, egyvalamit biztosan elértél: sok embert megmozgatott az írásod. Ez jó dolog, még akkor is ha jobbára negatív véleménnyel szólnak hozzá az olvasóid.

Csak annyit fűznék hozzá a múltkori hozzászólásomhoz, hogy ne szegje kedved a negatív kritika. Ne vedd fel a sértő megjegyzéseket. Írj tovább, gyakorolj, tanulj. Talán a legközelebbi novelládban érezhető lesz a tapasztalat amit szereztél.

Ne érts félre, nem kioktatni akarlak. Én sem vagyok több egy amatőr, kontár írónál. De tisztelem a bátorságodat amivel kiállsz a műved mellett. Ez hozta meg a kedvemet, hogy én is feltegyek ide egy-két általam írt novellát.

Maradok tisztelettel: Cheramis
(direkt nem használtam felkiáltójeleket, még mielőtt megkövezne érte valaki)

pookah

pookah

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 198 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.15, 15:08

Szajkó:
Elmondod az olvasónak, micsoda mocsokban és lelki szennyben él, illetve mindenki abban él körülötte, de nem kínálsz alternatívát, ahogy ehelyett viselkedhetne ô maga. Tehát lefordítva a magam egyszer? szintjére: ha megfeszülök, sem bíííírok pl. "jó" lenni a novellád alapján (az "én" itt egy általános alany). Vagyis dehogynem, abban az esetben, ha dohányzó, haldokló hajléktalan vagyok. De miért? Ugyanis semmi nem derül ki róla, amitôl jobb lenne másoknál. Mert nem érdekli, ha lekéste a buszt? Ettôl még nem szárnyal erkölcsi magasságokba. Akkor igen, ha önhibáján kívül hajléktalan meg mittoménmi, és mégis képes emberi méltóságát megôrizni ebben a helyzetben. De ezt az összetett jellemábrázolást nem találom a novelládban. És azt hiszem, ez a bajom sok másik szereplôddel is. Nem tudom ôket elítélni, mert egy villanásnyi idôre mutatod ôket olyan helyzetekben, amelyekben nem derül ki a jellemük, csak egy tettüket látjuk. Kivágott seszín? figurák piszkosszürke háttéren. Nem jellemzed ôket, csak odavetsz egy ítéletet. Mint olvasó, szeretném én magam eldönteni, mit gondolok a szereplôkrôl, és semmi szükségem rá, hogy az író ennyire direkt módon tukmálja rám a saját véleményét.
Összefoglalva: nem a világmegváltással van a baj önmagában, hanem a rossz novellával. Tanulj meg jobban írni, leginkább olyanoktól akik tudnak (itt jön a képbe a szépirodalom, amit nem azért fontos olvasni, mert mindannyian sznob állatok vagyunk, hanem mert stílust tanulhatsz belôle, ráébredhetsz, hogy a benned kaparó kérdésekkel nem vagy egyedül, talán választ is kaphatsz rájuk...), alakíts ki saját stílust, vedd rá az olvasódat rafináltan a gondolkodásra, etesd meg vele úgy a nézôpontodat, hogy ô maga akarja megenni. Közben nem csak az írói stílusod, hanem te magad is csiszolódsz, érlelôdsz.

_Ellis (NPC/NJK)

_Ellis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.15, 13:50

Én már reflexxerűen elolvasom a hozzászólásokat... :)

aura

aura

  Dézsagyáros

 • Fórumita
 • 299 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.15, 11:52

Ellis:
a hozzászólásokat sem kell ám olvasni. :) Tudtommal, ha valaki odáig merészkedik, hogy novelláját valamilyen fórumon a nagyközönség elé tárja, akkor szeretne tanulni, okulni az építő jellegű (vagy bármilyen) kritikákból. Viselni kell a negatív kritikát is.
A 'magyarázom a bizonyítványomat' jellegű művészi hozzászólások, pedig sajnos, lássuk be, kissé bicskanyitogatóak.

A 'műről':
Nos, sajnálatos, hogy a 'mocskos város' kissé elnyűtt és túlragozottan is demagóg képét sikerült ennyire semmitmondóan és sajnálatos módon általános iskolás kezdő irodalomtudósi fogalmazás-szinten feldolgozni. A 'keretes szerkezet' tudatos alkalmazása már-már kellően izzadtságszagú, kissé odavetett jellegű. Az életkép túlgenerált, mégis meglehetősen szürke és közömbös, holott láthatólag nem ez volt vele a cél.

_Ellis (NPC/NJK)

_Ellis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.14, 20:01

Na, ezt már men bírom tovább olvasni! Úgy értem szó nélkül! Immár több, mint 50 hozzászólásotok szól arról, hogy húdeszarezanovella. Ha nem tetszik, hát nem tetszik... de hogy ezért elkezdjetek vívni egy olyan szócsatát, amiben mindenki viszi a maga véleményét tűzön-vízen keresztül... Ehh...
Azt hittem, hogy annál értelmelenebb viták nem léteznek, amiket az iskolámban csinálnak, de tévedtem... :) Legalább nevettem egy jót! ^^

_DagnirGlaurunga (NPC/NJK)

_DagnirGlaurunga (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.14, 19:32

Twillight! Ezt nem gondolod komolyan????

_twillight (NPC/NJK)

_twillight (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.14, 16:14

Szajkó!
Nekem tetszett. Ne add fel csak azért, mert van, akiknek nem.
Ha van több hasonló kaliberű irásod, szerintem adasd ki - nemrég új kiadó is nyílt (alig pár napja), biztos kapnának a jó írások után!

_Amon (NPC/NJK)

_Amon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.14, 15:28

Szajkó:

"Arról van szó, hogy én írtam egy művet. Egy művet, mely szeretett volna üzenet lenni. Tudatosan szerkesztve, csak azért, hogy lássatok."

Igen, kedves megváltó úr, kérem adja meg nevét, címét, telefonszámát, töltse ki a "Engedélykérés a megváltás megkezdéséhez" nevű 132 oldalas formanyomtatványt 12 példányban, és pecsételtesse le!
Ha ez megvan, majd mutass utat nekünk lécci', nekünk, a sötétben kóborló elveszett lelkeknek, akik nem tudjuk, mi is az emelkedett irodalom. :)

Vélemény? Újabb, 167. sznob baromság. Se füle, se farka.

Chranian

Chranian

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 23 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.14, 15:10

Szajkó:
Láthatod,milyen gagyi módszerekkel lehet elkomolytalanítani ezt a vérmes vitát.(Pedig nem ez volt a célom,esküszöm)

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.14, 10:54

Sejhajj...

Duyu, bocsanat.
Hogy miert irok? Azert mert elolvastam es lett egy igen...khm...markans velemenyem. Azert irtam le, mert itt a kritikai rovat, ha jol tudom es nem csak vallveregetni lehet asszem.

Hja, megkoszonnem, ha nem probalnad dramatizalni az itt kialakult helyzetet, mert rohadt nevetseges lesz, ha ilyen kovetkezteteseket vonsz le, hogy "Rúgjunk bele azokba akik ki merik nyitni a szájukat." Vazze, esetleg egy patetikus monolog a szolasszabadsagrol vagy valami?

Szajko:

Te meg pls. ne jatszd mar el a dramai host, szvsz nincs masrol szo, csak arrol, hogy irtal egy szar novellat. Sokakkal megesik, ennyi.

A szepirodalomrol meg fogd vissza a velemenyed, mert meg koszonoviszonyban sem allsz vele lathatolag.

_Ellis (NPC/NJK)

_Ellis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.13, 23:06

Hihetetlenek vagytok... :/ Ilyeneken összekapni...

_Szajkó (NPC/NJK)

_Szajkó (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.13, 19:45

Na, szerintem most vált komolytalanná a téma...
Arról van szó, hogy én írtam egy művet. Egy művet, mely szeretett volna üzenet lenni. Tudatosan szerkesztve, csak azért, hogy lássatok. És nem néztem hülyének senkit, nem ordítottam ki a világ felé: "mindenki hülye csak én vagyok okos!"
Csak írtam. Írtam, mert úgy gondoltam nem fogjátok fel klisészerűnek a művet. Írtam, mert úgy volt kedvem. Írtam, mert nem érdekelt, hogy a csapból is ez folyik. Nem törődtem egyes 'szépirodalombarmokkal', akik szerint a nagyok vannak a kicsik meg hülyék.
S végezetül: elküldtem, mert szerintem -és mások véleménye szerint is- jó lett, s mert úgy gondoltam elgondolkodtatlak titeket. Tévedtem. Ez van, ezt kell szeretni. Maradtam: Szajkó, aki szeretné megváltani a világot. :)

Chranian

Chranian

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 23 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.13, 18:40

-Ja...és bocsi,ha nagyon hülyének néztek(nem vagyok az-az elmegyogyó dokija bizonyítja) =)))))))))))))


Na ez csak vicc volt

Chranian

Chranian

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 23 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.13, 18:37

Hogy egy kicsit legyek off is:
Szegény Raffy4,MERT Az angyalok háborúja sztem csöppet szinvonalasabb volt,mint EZ(már meg ne sértődj Szajkó =),és ötödennyi kritikát se kapott.
Hm,mit is mondhatnék erre(azonkívül,hkönnyebb hosszú fikázást írni,mint hosszú dícséretet =( - mókás(nak látszik) =,)

Sütííí,mostmár lettem is(csakhogy off =(

_Duyu (NPC/NJK)

_Duyu (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.13, 18:27

Szélvándor olvasd legutolsó írásomat, onnan kitudódik, hogy én sem tartom jónak. Meg ugye nem is lett volna kötelező végigolvasni ;o))
chranian:Értem százalékot ;o))

Chranian

Chranian

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 23 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.13, 18:21

Nézd meg a legelső(picikét elfogult) beírásomat,és látod,h lehet mínusz%-t is adni.Namost gondoltam estleg lehet ?-t is rakni(,h mostmár teljesen mind1 milyen %-t adok,mert próbáltam a középutat megfogni).Aztán láttam,h nem és 0% lett belőle-és akkor már inkább 50% legyen(se több,se kevesebb).

Újra voltam...(Előbb-utóbb már leszek is =))


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]