Ugrás tartalomhoz


Fotó

Törpék avagy hogy is játszuk ki őket?


 • Válasz írásához lépj be
258 hozzászólás érkezett eddig

Balazs

Balazs

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 646 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.03.08, 11:40

Sziasztok!

Jó régen nem írtam eme fórumra.

Orastes:

Üdv!
Hogy ne csak a csatabárddal, meg a -rel foglalkozzunk hadd kérdek valamit az itt jelenlevőktől.
Azt, hogy a Babó(The hobbit)-ban frankón le van írva, hogy a Thorinék király kis koncertet adtak Bilbó házában. Namost, az a gondolatom támadt, hogy miután a zene is igényel jelentős kreativitást (persze nem olyan lágy, mint a *nyálasabb* népeké), meglehetősen törpös (legalább olyan nehéz jól zenélni, mint csákányozni) de ez miért nem jelenik meg máshol is, mint Tolkiennél. Elvégre ebben is ő szolgáltatta az alapot (mint sokminde másban is), mégsem favorizálják agyon dolgot. Pedig szerintem frankó dolog lenne. Szerintetek ez hogy van?

A többihez csak annyit tennék hozzá, hogy nem volt hülyeség az AD&D faj/kaszt korlátozása, de azért lehet -komoly megszorításokkal és előtörténettel- egy faj tagja bármi. Azért túl szabadon nem érdemes kezelni a dolgokat -->nehezen tudnék elképzelni egy törp bárdot -kb mennyien röhögnék ki, nem szólva az elfogadottságról- mondjuk FR-ben? Ugyanez a kérdés a törp kószával (a GYUSZ-ban pl elképzelhetetlennek tartom, Mélysötéten kívül pedig nem hiszem, hogy máshol is előfordulna).


Remélem fogalmazódik már a fejedben a törpe bárd.
Ez amolyan Skald/Skót dudás szerű alak, aki elég keménykötésű harcos, de ezek mellett énekével, dudájával, kürtjével, stb.. tud a harcban segíteni.
Illetve munkadal © Mágus.
És persze a mulatságokon való részvétel, mint zenész, táncos, stb...
A kevésbé mogorva törpék közül kerülnek ki.

Berem: hol tudnám megtekinteni a szótárad?
Már amennyiben publikus.

Ennyi.

Elyon_Midlothian

Elyon_Midlothian

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.24, 18:12

Sziasztok!

Az az igazsag, hogy meg nem volt szerencsem torpevel jatszani ezert nem is nagyon olvastam utanuk, viszont most kellene egy torpe karakter. Valami eszaki szarmazasu harcos.
Pontosabban ami info kene nekem, az egy szuletesi hely es egy vallas. Es a vallas miatti jellemvonasok, mert a torpe istensegekhez se volt meg szerencsem.

Koszi!

Darkhan

Darkhan

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 75 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.03, 16:36

Berem, szerezd meg a törpös csatabárdot, meg az obsitot! És ne adj nekik esélyt, hogy elkapják a szakállad! Ezek az ork kiképzők mindenre képesek! :gonosz:
Amúgy miért baj az, hogy tápolós egy rendszer? A legtöbb dnd-s cuccnál megjegyzik, hogy a dm engedélyével. Amúgy meg szerintem hiába van kitalálva egy jó háttér, ha a mesélő nem veszi figyelembe. (A klasszikus: törpe ranger, ork választott ellenséggel, és még 7. szinten sem jön ork.) Inkább csak az a gáz, hogy minden rendszerben vannak az alkotók által kedvelt kasztok, fajok, cuccok. Az egyik ilyena fejvadász, a dnd-ben meg szerintem a tiefling. (a drow-t, elfet detápolták.Sőt, minden -általam ismert - rendszer detápolta az elfjeit, cserébe úgy játszom ahogy akarom.)
Egyébként szerepjátékos táp, a FR-ben a Moradin Ikrek. Egy feat-ért cserébe megérezheted az ikertesódat - életben van e - és merre. Ui. az ikrek a törpök közt ritkák, ám különlegesek. Sok közülük arkán mágus lesz! Darkhan Orkhentelő Varázsdobókétfejúcsatabárdja abrakadabra!
Uhh...bocsi..

Sogroon

Sogroon

  Visszavonult

 • Archívum
 • 2247 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.30, 16:36

Alo E!

A szótárat várom, előre is köszi.

ok: Khazad-dúm, vagy az a háztetős Ú?

Ilang!

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.30, 07:23

Most sajna katona vagzok kb meg harom honapig nem fogok tul surun bekukkantani.
A MAGUS mint RPG se kulonb a DND/nel ugyan ugy tapolos de mutasson valaki nekem olyan rpg ahol nem lehet tapolni, tovabba a tapolas temanak a KM is elejet tudja venni ha akarja, nalunk ez mar egyszer megtortent es azota is igy van es jol mukodik a rendszer, de ehez mint mondtam kell a KM aki megakadalyozza a tulzott tapolast.
Kosz Sogroon ha kell szolj es majd ha leszereltem kuldom is neked a szotarat ha erdekel. Ja es a Khazad dum-nel az u ekzetes.

Sogroon

Sogroon

  Visszavonult

 • Archívum
 • 2247 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.12.19, 14:45

Ja még annyi:

Berem gratulálok a szótárhoz, nem semmi egyáltalán belefogni. Majd írok.

Na tényleg csá!

Sogroon

Sogroon

  Visszavonult

 • Archívum
 • 2247 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.12.19, 14:43

Alo E Véra!

Azért egy törpe barlangnak nem mindenhol kell szűknek lennie, a csepkőbarlangok kifejezetten nagyok is lehetnek. A másik meg látta v.ki a Gyűrűk Urát (vagy legalább olvasta, mondjuk biztos). Khazad Dum (remélem jól írtam, azért értitek). Eléggé hatalmas , és még mesterséges is.

A másik dolog a törpös törp: az AD&D (szerintem) egy gyakós-tápolós játék, legalábbis annak lett kitalálva. Persze ettől még lehetne vele igazi szerepjátszani, ha v.kinek ez a világkép tetszik, de inkább a MAGUs (és ez itt nem a reklám helye). Szó se essék róla, nem akarok senki lebeszélni AD&D-ről, csak nekem nem tetszik.

Megha már úgyis annyian leszólták Darkhant a barlangok hőmérsékletét illetően, akkor én is csatlakozok: ejnye-bejnye :D

Aszem ennyi

Ilang-ilang!

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6482 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.12.19, 12:01

Darkhan

Csak a probléma ott van, hogy a dnd3 nem igazán támogatja a törpös törpöket. amire plusszokat kapnak, az nem minden esetben class skill. Bár, a mélységi gnómoknak van egy két jó feat-jük


Azt mondanám erre, hogy ha gnómoknak lehetnek plusz feat-jük, akkor a törpökhöz is ki lehet találni hasonlókat. Egyrészt ezeknek nem kell atomtáposnak lenniük -meg nem is túl nagy cucc 1-2 plusz skill, ha a mesélő nyitottabb- meg kell maradni az ésszerűség keretei között. Az a fő bajom a d3-mal, hogy túl nagy hangsúlyt helyez pl. a harci dolgokra, ezek nélkül egy csapatnyi -mondjuk 3-4- goblin (nem is szólva a drow-król és egyéb ellenséges lényekről) is legyőzhet egy kezdő karaktert. Mélysötétben jáccva szvsz az arányok is eltolódnak, így nem hinném, hogy a felszínen táposnak minősülő karakter itt különösebb gondot okozna, ugyanis Mélysötét kb 10x több veszélyforrást hordoz, mint mondjuk egy felszíni erdő, vagy város nappal. Ebbe kell belegondolni, illetve ha a karikikerül a felszínre, combosabb ellenfellek jönnek. A többi már csak a mesélőn és a játékoskon múlik (szerepek kijátszása, egyebek) de a statokkal lehet zongorázni, nem azon múlik, hogy a játék jó volt-e vagy szar. Nekem volt egy karim (AD&D) akinek pl. 16-nál nem volt magasabb tulajdonsága (az is módosítóval!) és 17. szinten halt meg, pedig jött ott mindenféle szépség (sárkány, a világ tarrasqe-ja és még sokminden más is) mégis az egyik kedvencem volt.

Darkhan

Darkhan

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 75 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.12.19, 10:18

Köszi, Orestes!
Csak a probléma ott van, hogy a dnd3 nem igazán támogatja a törpös törpöket. amire plusszokat kapnak, az nem minden esetben class skill. Bár, a mélységi gnómoknak van egy két jó feat-jük: pl. ha többen vannak, megidézhetnek egy földelementált (kaszttól független). Egyszer kiszámoltam, hogyha egy igazán szerepjátékos törpét játszanék, minden feat-em és skillem elmenne olyan dolgokra, amik csak 10. szint körül fizetődnének ki: ekkor viszont egy mw logswordot kb 1-2 nap alatt összelöknék, fele pénzből, meg talán egy két nemes is meghívna dolgozni.
Az örök dilemma: legyek a party hack-n-smash mestere, vagy legyek a kis sztoikus-pesszimista kovácsmester? A kettő együtt nem megy...Pedig, ahogy a nóta mondja: "megismerni a törpöt csatabárdjáról, előfűzött szakálláról, kőtörő kalapácsáról..." :)

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6482 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.12.18, 16:23

[QUOTE]Meg mi van a szellőzéssel, beomlásokkal? Asszem nem nagyon tudnék Mélysötétben mesélni. A játékosok így is fel vannak háborodva, amikor a szűk folyosókon csak mínusszal használhatnak longswordot, nagy pajzsot meg egyáltalán nem...hehe...[QUOTE]

A szellőzés egy természetes járatrendszerben mindig megvan, mert a barlangokat kialakító tényezők között a legnagyobb szerepe annak van, hogy a járatokat a víz kialakíthassa vhogy. Namost, ahol a víz elfér, ott tippem szerint a levegő is. :rohog:
Beomlások: asszem a törpék nem csak ahhoz értenek, hogy megéljenek a föld alatt (értsd kaja, pia, etc.) hanem egészen kiváló bányászok is. Ha a játékosok kerülnek szembe a dologgal, az keményebb dió (ilyenkor kerülőjáratot lehet keresgélni, teleport, vagy ásás, vagy visszafordulás), de mesélőként én megelégednék a szörnyikkel is, ha viszont nincs jobb dolguk, hát hadd *rágózzanak* a témával, megláttyuk ki az erősebb :D
Fegyverek: ez teljesen jó, de sztem elég, ha a folyosó törpeméretű, mert akkor a törpék levonás nélkül gyalulhatják az ellent, vagy pedig marad a kézi nyílpuska, meg max szúrnak a kardjukkal ;)

Darkhan

Darkhan

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 75 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.12.09, 08:51

Ok. a hőmérséklet stabilizálódott:)
De, ahogy egyik játékosom szokta mondani: Toril testét összevissza vájják sárkányok, törpék, gnómok, hogy nem omlik még össze? (pl.: törpe hadtest besörözve menetel a felszín felé.)

Meg mi van a szellőzéssel, beomlásokkal? Asszem nem nagyon tudnék Mélysötétben mesélni. A játékosok így is fel vannak háborodva, amikor a szűk folyosókon csak mínusszal használhatnak longswordot, nagy pajzsot meg egyáltalán nem...hehe...

Gondolkodtatok már azon, hogy minden gonosz boszi-nekromanta egy ősi, elfeledett törpe királyság kriptáiban/járataiban/erődjében lakik??? Hát ezért építjük, nekik?? Nem, nem Wullik, most majd megkapják...Moradin!Moradin!áááááá

POWERMAN5000

POWERMAN5000

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 496 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.20, 18:14

Szegeny Shames... Megmosdattuk a mocskos es budos (komojan az volt) torpe karakteret... 3an kellett lefogni, mert olyan retkes es budos volt (nem vette le a vertjet mar ki tudja miota). Utana futhattunk... ;)

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.18, 04:49

No problem Orastes
De ha minden igaz akkor valami ehhez hasonót már én is benyőgtem odaát.
Amúgy a barlang hőmérsékletre utaltam mert hogy 100 méter mélyen egy átlagos barlangban nincs túl magas hőmérséklet, hacsak nem lávafolyamok tarkítják :nuke: de akkor már úgyis mindegy :) .

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6482 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.17, 16:30

(#368074) Hozzászólás 2003.10.17, 05:34
--------------------------------------------------------------------------------
Ez a téme pontosan az elf paraszt és törpe birkapásztorban vetődött fel és ha nem csal az emlékezetem szintúgy Darkhan írta be azt is de jav. ki engem ha rosszúl emlékszem. 


Berem
Darkhan (#366862) számú hozzászólását érted ez alatt (máhogy törpék ellátása kajával meg ilyenekkel, vagy pedig a hőmérsékleti viszonyokat)? Mert asszem mindegyikre található egy egyszerű megoldás, ami ugyan nem túl fantáziadús és sok melót sem igényel -törpéket nem annyira kedvelők itt előnyben---> egyszerűen a mesélő bejelenti hogy 20 C van, mindenki jól éldegél, mert mondjuk kereskednek a fekszínnel. Röviden és tömören DM's option -->én vagyok a mesélő és olyan életkörülményeket teremtek világom lakóinak, amilyet éppen kedvem tartja, akinek meg nem teccik, az mehet ahová akar, vagy pedig mese vége, át lehet venni a DM szerepkörét, ha jobb ötletei vannak. Ez sokat segíthet, ha az adott rész nem annyira fontos és valaki pörgetni szeretne a mesén, egyébként pedig elkerülendő szvsz.

Az említett topicot nem volt kedvem végigbogarászni, úgyhogy bocsi, ha ezt már valaki megfogalmazta előttem.

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.17, 04:34

Ez a téme pontosan az elf paraszt és törpe birkapásztorban vetődött fel és ha nem csal az emlékezetem szintúgy Darkhan írta be azt is de jav. ki engem ha rosszúl emlékszem.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6482 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.16, 15:50

Raphael, Darkhan
Teljesen igaz az, amit mondasz -én is barlangászom, szinte születésem óta- annyival egészíteném ki, hogy a barlang hőmérséklete mindig megegyezik -bár mikroklimatikus tényezők ezt befolyásolhatják- az ország (illetve az adott terület) éves középhőmérsékletével.

100 méter még nem befolyásol szinte semmit. Az viszont igaz, hogy egy alpesi barlangban (kb 2000m és fölötte) 2-3 C az átlaghőmérséklet. Trópusi barlangoknál pedig egyszerűen dögmeleg van a barlangban. A barlangok bejárati szakaszaiban ezek az adatok évszakokól függően változnak, illetve a huzat, valamint a vizes aktivitás -ha a barlangban állandó vízfolyás van, illetve árvizekkor- befolyásolhatja a hőmérsékletet, illetve a páratartalmat. Egy magyarországi barlangban átlagosan 10-12 C van (vannak kisebb eltérések) illetve a relatív páratartalom 88-100% körüli (a lehelet meglátszik).

Raphael

Raphael

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 589 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.16, 15:27

Barlangaszok nekem azt mondtak hogy kb egy fokkal emelkedik szazmeterenkent a homerseklet lefele, egy barlangnak meg alapban annyi az alaphomerseklete mint a kinti eves atlag. Igy a magyar barlangok olyan 10-12 fokosak, meg a legmelyebb 250 meteres Istvanlapai is.

Por_es_Hamu

Por_es_Hamu

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 553 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.16, 14:23

Darkhan

Ezt a 100m mélyen meleg van dolgot honnan szedted??? Korábban már valamelyik topicon felvetődött ez a téma, s ott sokan bizonygatták, hogy ez nem igaz......
Pl: cseppkőbarlangokban elég mélyen sok réteg ruhában is fázik az ember, vagy akkor, hogy bányásznak dél afrikában 1000m mélyen???

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.16, 04:41

Darkhan a földalatti erdők témája az Elf Paraszt és Törpe birkapásztorban már felvetődött ha jól emlékszem.
Továbbá kérlek nézz utána könyvtárban hogy a barlangok hány méter mélyen milyen melegek, ugyanis afrikában van olyan bánya ami egy vagy két kilóméter mély és még mindíg csak 25-30 celsiusfok közt mozog a hőmérséklet és az is a gépek meg az emberek miatt.
Na csá és köszi ha netán ráérsz és kedved is lessz a cucc bövítésének segédkezéséhez akkor csak szólj.

Darkhan

Darkhan

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 75 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.10.15, 14:53

Berem! Kecsegtető, hogy elküldöd a cuccot, de majd inkább köv. félévben, most alig vagyok net előtt. Mesét sem nagyon tudok írni.
Ja, mi a véleményetek a mul-okról? A törpe - ember keverék népről, akiknek nincs szőr a testén, és a sivatag nagy túlélői, illetve a Darksun gladiátorai?
Kettő a törpös törp nehézségei a Dnd-ben, hogy amire bónuszt kap (felbecslés, kőszerkezet keresés.) az általában a tolvaj kaszt skillje. Bár a FR - Races of Faerun törpékről szóló részeit mindenkinek ajánlom, különösen a feat-eket. Ahol pl., az egyik ősi törpe faj kővé változhat, a fémet már akarattal ia alakítja (ebbe nem vagyok oly biztos).
Minek a fejsze egy törpének? Mer a törpe nem törpe fejsze nélkül. Ebben a témában ajánlom a Szerencse zsoldosai c. kis humoros könyvet (Cherubion kk. talán).
Meg a törpéknek honnan van fa-anyaguk? Ruhájuk? A tárnák felett nagy erődöknek kell lenni (nem beszélve a járatok feldúcolásáról, a csillékről, és persze ha más nem a balták, csákányok, kalapácsok markolatáról.) Vagy van a földalatt is erdő. Kicsit kiábrándtó, de úgy 100 méter mélyen már olyan meleg van, hogy szinte képtelenség élni, Faerun alatt mégis egy egész kontinensnyi van Mélysötét néven. Vagy ez is mágia...?
Moradin áldása rajtatok!


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]