Ugrás tartalomhoz


Fotó

Törpék avagy hogy is játszuk ki őket?


 • Válasz írásához lépj be
258 hozzászólás érkezett eddig

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.10.07, 12:36

A Drueg törpe

Első ránézésre majdnem ugyan olyanok, mint az általános törpék, testfelépítésük is csak annyiban különbözik hogy egy kicsikét magasabbak. Átlagmagasságuk 130 - 135 cm között mozog. 400 évig élhetnek, mint rokonaik, azonban eltérően tőlük ők a szó szoros értelmében a harc megszállottai. Nem is csoda, hisz ez számukra legalább olyan mindennapi tevékenység, mint rokonaiknak a bányászat, vagy a kovácsolás. Az orkokat, félorkokat, goblinokat, és nem kiváltképp az ogárokat, trollokat gyűlölik, velük szemben nem, ismernek irgalmat. A mágiát egyenesen rühellik rokonaikhoz hasonlóan a gyakorlatias tudományok iránt, rajonganak.
Ebbe a fajba tartozó karakter szinte csak harcos -vagy barbár, ritkábbak a papok, és azok is inkább női egyedek közül kerül ki. A drueg törpék nem ismerik azt a fogalmat, (ill. csak részlegesen) „szakmát” hogy tolvaj. Általában e szó hallatán rögtön ősi ellenségeik jutnak eszükbe. A druegi beszéd abban tér el a többi rokonától hogy minden „i” betű helyet kivéve a múlt idő jelét mindig „o”-t mondanak.
A drueg törpék csak ork, ogár, goblin, közös, kobold nyelvek közül válogathatnak.
Az általános törpéknél is, jobban rühellik a mágiát, csak az Isteni eredetűt tűrik meg(vagyis nem ismernek mást csak istenit), ezért Böl. módositó+szintx1ME-vel több esély van, arra hogy a varázslatnak ellen tudnak állni, de csak akár varázslói mágia esetében. Továbbá 1.5 szer ennyi az esély arra is, hogy, a kézhez kapott mágikus tárgy ne működjön nála (Ez alól kivételt képeznek a közvetlenül az adott törpének, vagy a papoknak készített varázstárgyak). Ez alól a szabály alól csak a tetoválások kivételek, hisz ilyenkor a varázstárgy maga a személy. Természetükből fakadóan még a normál törpöknél is több gondjuk akadhat a mágikus eszközökkel, mert amit nem számára készítenek az esetleg nem működhet , a nem működésre a általános törpéknek készült eszközöknél az esély egyenlő a normál mágia ellenállás felével. Ha a próbákon sikeresen átment az illető tárgy, akkor legközelebb ezt már csak akkor ismételjük, meg ha a karakter leveszi, vagy megszünteti annak hatását. Az elátkozott tárgyakkal ugyan ez a helyzet, mint a rokonaiknál. A többi tulajdonságot a szabálykönyv (20. oldal) törpe faji jellemzők rovatában megtalálod.
A sok évszázados kemény életmód, és az erősebb kiválasztódás miatt a drueg törpék Állóképesség főjellemzőjéhez +2, Erő -höz +2 járul. A Karizmájuk és az Intelligenciájuk 2 ponttal csökken. A Druegi törpe karakterek +1 szintmódosítót kapnak.


Drueggi klánok
Thol Drueggul


drueggiek klán rendszerű társadalomban élnek. A klánok szakmákat tömörítenek össze, ami azt jelenti, hogy egy kovács törpe nem mehet el kovácsként a bányászok klánjába harcolni mindaddig, míg nem vált szakmát. Természetesen ilyen nem nagyon esik meg. Egy törp mindaddig nem kap klánjelet amíg nem lesz nagykorú, eddigre el kell döntenie tulajdonképpen, hogy mi is akar lenni. Minden klán rendelkezik egy klánjellel amit tetoválásként viselnek, ez a legtöbb klánban a bal vállon helyezik el (kivéve lsd. a portyázók, és a vérontók), és azon klán szokásaihoz igazodva viseli szakállát és haját, továbbá harci felszerelése a klánra jellemző páncélnak vagy fegyvernek kell lennie. A szakállat és a hajat a hétköznapokon is a klánviseletnek megfelelően kell hordania. Minden klánban előfordulnak papok, mert ők mindegyik klánhoz tartoznak képletesen felettük is álnak, mint maga Athoour, ezen okból kifolyólag nem is hordják az egyes klánok ismertető jeleit. A drueggi papok szent szimbólumuk tetovált mását viselik bal vállukon. A klánok vezetői alkotják a klánok tanácsát, és közülük választják ki a klánok vezetőjét, a Thánt.

Ezerkezek klán (Krulhnarh thol):

Ebbe a klánba azon drueggiek tömörülnek, akik a többi klánba nem illenek, mint például: textilkészítők, bőrdíszművesek, szűcs… stb.
Klánjel:
Gömbből kinyúló kezek
Viseletük és páncélzatuk:
Ők a legszínesebb klán náluk nincsen meghatározott páncél és szakáll/ haj viselet annyi kikötésük van, hogy teljesen egy klánra se hasonlíthatnak, csak részben. Az egyik legnagyobb klánnak számít.
Jellegzetes klánfegyvereik: vegyes.

Fanyüvők klán (Khabgurz thol):
Ide tartoznak a favágók, ácsok, asztalosok, nyílpuskakészítők… stb.
Klánjel:
Egy gombafát összeroppantó kéz
Viseletük és páncélzatuk:
Szakállukat úgy fonják, hogy úgy nézzen ki, mint egy megcsavarodott inda hajukat többnyire hátul gombafából készült gyűrűkkel fogják össze. Páncélzataikra jellemző a díszes nonfiguratív díszítési mód, a pajzsaikat maguk készítik többnyire abból a gombafajtából, amelyik a földalatti folyókból sok oldott fémet kötnek meg, és ezeket egy speciális páclében tovább keményítik. A pajzsaikon is szerepel a klán jelük.
Jellegzetes klánfegyvereik: csatabárdok, hajítóbárdok.

Kőroppantók klán (dhurgkraglûr):
Ide tartoznak a bányászok, építészek, kőfaragók.
Klánjel:
Sziklát összeroppantó kéz
Viseletük és páncélzatuk:
Szakállukat és hajukat nem fonják, szakállukat különböző ásványokból készült gyűrűkkel fogják össze. Páncélzatuk általában nehéz páncélzat és jellegzetes szögletes formájuk van, néha található náluk nonfiguratív ábrázolás is, de ezekben is kiütköznek a durva szögletes formák, főként erőt és robosztusságot sugároz. Ők alkotják a nehéz gyalogság egyik felét.
Jellegzetes klánfegyvereik: csatcsákány, vagy kétkezes kőfejű kalapács.

Pokoltüze klán (uruswurghul thol):
Az összes kovács, és más fémmegmunkáló szakmák művelői tartoznak ide.
Klánjel:
Lángoló lávakoponya.
Viseletük és páncélzatuk:
Hajukat és szakállukat egyaránt fonják, a fonás formája hengeres, és amikor az ember meglátja első benyomása az, mintha csápok lennének. (a predator hajviseltével egyezik meg a fonás módja) Ez a fajta haj/szakállviselet elkészítése eléggé fájdalmas eljárás. Az a monda járja, hogy egy ilyen szakáll fürt egy megölt ellenfelet jelképez. A fürtök végére szokásuk az ellenség csontjaiból kis koponya formájú tincs össze fogót faragni. A páncélzatukat is úgy díszítik, hogy minél félelmetesebbnek tűnjön, szokásuk-ellenfelük koponyájából főleg ogre vagy troll koponyából sisakokat készíteni, amiket lehető legelvetemültebb szarvakkal látnak el. Továbbá sűrűn alkalmaznak tűzmotívumú díszítéseket is. Ha az ember harcmezőn megpillantja őket, azt hihetné róluk, hogy valamiféle démonok, az összes klán közül őket tartják a legbrutálisabbnak, és legkegyetlenebbnek. Ők alkotják a nehézgyalogság másik felét.
Jellegzetes klánfegyvereik: főként harcikalapács, vagy más zúzófegyver (kb. minden tizedik törp használ más zúzófegyvert).

Portyázók klán (vongûl thol):
Ez a klán a vadászokat, fejvadászokat, trófeagyűjtőket, felderítőket és csapdakészítőket öleli fel.
Klánjel:
Tetovált arc ezek főként nonfiguratív ábrázolások, de a vadászok olyan tetoválást készítenek, ami által egy kissé hasonlatossá válnak egyes vadállathoz.
Viseletük és páncélzatuk:
Hajukat és szakállukat hosszúra növesztik, és hátul egybefonják a kettőt, hogy ne akadályozza őket a mozgásban. Páncélzatuk könnyű, a lehető legtermészetesebb páncélzatot hordják, néha előfordul, hogy szőrmén és állatfejből készült sisakon kívül nincs is más rajtuk (habár ez a vadászokra igaz inkább), ebben a klánban fordulnak elő a barbár törpök a legtöbben főként vadászként és csapdakészítőként.
Jellegzetes klánfegyvereik: könnyűnyílpuska, hajítóbárd, egykezes főként vágófegyverek csatabárd, de nagyon közkedvelt náluk a Drueggi szeletelő nevű törpe rövidkard.

Vérontók klán (dhetbuzdar thol):

Ebbe a klánba tartoznak az írnokok, a klán vezetők, a tisztek, hadvezérek, még maga a király is, és annak testőrsége is. Ebben a klánban az átlagnál több pap tartózkodik, mert Athoour papjai közül sok jó hadvezér és tiszt emelkedik ki.
Klánjel:
Ebbe a klánba tartozók között sok olyan is van, aki két klánjelzést visel (mint például a klánok vezetői) ez a klán tulajdonképpen keverék klán, ha megfigyeljük kikből is áll. Ezért klánjelüket a jobb vállon viselik, hogy az esetleges másik aktív klánjelzést ne keljen eltávolítani. Ami egy keresztbe tett vértől csöpögő kalapács és csatabárd ezen egy pajzs van, ami mögül fent kilátszik egy drueggi szeletelő rövidkard. Ha valaki király lesz a klánvezetők közül, akkor annak a régi klánjelzését a papok eltávolítják és az alapjelzés annyiban, módosul, hogy a fegyverek aranyszínűek a tetováláson és a pajzs helyett korona van.
Viseletük és páncélzatuk: változó, de a testőrségnek, na meg a királynak nem, a hajviselet és szakáll kifésült és rendezett. Páncélzatuk általában teljes vértezet és a díszítőelemek többnyire az összes klánnak a díszítő elemeiből áll, de sose rémisztő igazán, inkább az erőt, bölcsességet és fensőbbrendűséget sugároz, itt már előfordulnak mithrilből készült vértek is.
Jellegzetes klánfegyvereik: bármely törpe fegyver.

Tűzvérűek klán (bhogdhût thol):
Ide tartoznak a szeszfőzők (akik egyben alkimisták is, hogy minél ütősebb italokat főzzenek), füvesek (gyógyital és gyógykenőcskészítők, és egyéb illegális szerek beszerzői, és ők is jártasak az alkímiában). Még a király és a papok szemében is megbecsült törpék.
Klánjel:
Egy szív, amin az erek izzanak, és az artériákból lángok csapnak ki.
Viseletük és páncélzatuk: hajuk és szakálluk a legtöbb esetben rövid szakmai ártalmuk miatt (felrobbanó főzet, kondérból kicsapó láng… stb.). Páncélzatuk keményített kivert bőrpáncélt a keményítést ők maguk végzik egy speciális titkos recept alapján készülő főzettel (így egyel jobb a VF, de egyel nagyobb a vért módosítja is). A páncélon, mint díszítőelem itt is feltűnnek a tűzzel kapcsolatos motívumok, de leginkább itt fordul elő a legtöbb lágy motívum (amik inkább úgy néznek ki, mintha részegen végezték volna el a díszítő munkálatokat).
Jellegzetes klánfegyvereik: egy harc során ők kezelik a ballisztákat, és továbbá nagyon szeretik a gránátszerű fegyvereket az orkok közé hajigálni így nem is csoda, ha az orkok szisztematikusan őket próbálják egy csata alatt megölni. Egyik kedvenc gránátszerű fegyverük az alkimista tűz törpe változata. Amúgy közvetlen harcban a fokost részesítik előnyben.

Módosította Berem: 2005.10.07, 12:38


Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.09.03, 13:29

Na emberek mostmár, hogy átléptem az ezerszavas álomhatárt, nekiláttam a magyar-khuzdul verziónak is, így egy kicsit hamarabb fogtok szavakat megtalálni, főleg hogy ha azt nézzük, hogy én is jobban szeretem, ha kinyomtatott verziót lapozgatok, nem pedig monitorra gúvad a szemem :gonosz: :lol: Nemsokára kész, habár jelenleg a sok munka miatt, nem nagyon érek rá, de lassan meglessz :cool:

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.13, 08:06

http://www.gportal.hu/portal/nyelvesz

Nos emberek, ha nem kaptátok meg, akkor ezen a honlapon most fentvan, és innen letölthető az egész törp szótár, és nyelvi kieg eggyütt.

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.13, 08:00

Hogy örülhetett, mikor tiszta víz lett a szakálla :) Biztos jópofa mint mondtam, én még nem próbáltam, pedig a világunkon van rá lehetőség, mert nálunk is vannak törpe hajósok.

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 14:24

Magusban nekünk is volt törpe hajós - ill. egy magas szintű törpe harcos ment el hajózni (Areas karija). Mondanom sem kell, a csáklyázás volt a fő foglalatosságuk...
Soha nem felejtem el, mikor a balliszta eltalálta, végigsöpörte a fedélzeten, bele a tengerbe, és ő viszonylag ép bőrrel megúszta..

Tilleo

Tilleo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 09:13

Berem: nekem sem jött meg!

Légyszi küld el mégegyszer: tilleo@qwertynet.hu

Törp hajós: nekem volt ilyen karim. A magusban van egy törp nemzettség ami tengeri kereskedelemből, és kalózkodásból él. Végülis nem lehetetlen, hiszen híresen talpraesett nép, és valjuk be a viharban hánykolódó hajóról a törpe matrózt sodorja le utoljára a tenger dühe.

Tilleo

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.11, 18:43

Ezzel teljesen egyetértek :)
Ez az egyik oka annak is, hogy nem nagyon szeretik az olyan dolgokat, amik miatt nincs szilárd talaj a lába alatt, mint például repülés, és vízi utazás, de ez nem zárja ki azt, hogy nem tetszik meg neki, de addig is elképzelhetetlen számára, a szilárd talaj hiánya.
És ez is ad egy csomó jó ötletet, egyedi személyiség kijátszásához, persze ezek irányelvek, persze a mi saját világunkon vannak hajós törpék is, de azoknak a hajóját is meg kell ám nézni, nem valami kis keskeny ladik tipikus törpös robosztus jármű :nemertem:

_Kryss (NPC/NJK)

_Kryss (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.07.11, 18:05

Megj.:
a törpék (s szinte bármely világot nézzük is) nagyon nehezen mozdulnak ki a szeretett bányáikból. Ha mégis szakítanak évszázados (évezredes?) hagyományaikkal s olyan élet mellett döntenek mely elképzelhetetlen egy átlag törpének, szinte biztos, hogy az új területen is megállják a sarat. Gondoljunk csak a törpék hírhedten híres makacsságára!
De kerüljön a törpe bármily messze is szeretve dédelgetett tárnáitól, szinte biztos, hogy nem telik el úgy nap, hogy ne hiányozna néki az üllő, a kalapács, az ércfejtés a tárnák mélyén. S persze az ősök szellemeit rejtő csarnokok, melyet mind hátrahagyott az új életért cserébe.

Ezek mind alkalmat adnak mind a játékos, mind a mesélő számára, hogy a legteljesebben alakítsák ki a törpe jellemét.

Csak ennyi.... :)

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.10, 18:26

Elküldve 8) törp hajós :( jó széles kell legyen az a hajó amin egy törp nyugodt szívvel hajózik 8-).
De nem elképzelhetetlen 8)

Elbereth

Elbereth

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 34 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.09, 21:06

Üdv!

Berem: légyszi nekem is küldd el a szótárat meg a nyelvtant, nagyon érdekel! (elbereth@mailbox.hu) Mesélőként az egyik törpét alakító játékosomat akarom megörvendeztetni egy törp nyelvű szöveggel, stb. majd az egyik kalandban.

És mit szóltok egy törpe kormányoshoz, hajón?

Bye,

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.09, 18:03

Emberek...az az törpök akarom mondani :( volt egy visszajelzés a körlevélről, amiben elküldtem a törp szótárat a nyelvikiegészítővel egyetemben, és nem kapta meg, mindenki szóljon aki hasonlóan járt, mert akkor újra küldöm az egészet.

Tilleo

Tilleo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.04, 09:15

Elküldenéd nekem is a szótárat, és a nyelvtani kiegészítőt?
Momentán egy törpe karakterrel akarok indulni, és szeretnék kicsit felkészülni. :vitatkozik:

Tilleo

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.03, 08:01

NOs törp társaim elkészült a törp szótárhoz a nyelvtani kieg aki nem kapta meg a szótárral együtt a nyelvtani kieget az sikítson. :vitatkozik:

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.06.30, 08:22

Üdvözletem mindenkinek, jó híremvan minden törp kedvelő játékosnak, nemsokára elkészül a törpék nyelvtani kiegészítője is. Ahogy megvagyok vele, úgy küldöm el mindenkinek, közben a szókincs is folyamatosan bővül.
Na cső.

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.06.06, 06:47

Halihó mindenki remélem mindenki megkapta a legújjabb frissítését a törp szótárnak ez jelenleg 1000db szó pontosan, na jó szórakozást hozzá. Aki nem kapta meg szóljon.
Ja ha bárkit érdekel a forumra betévedők közül, bevállalok fordításokat, ha KM-nek kell valami törp nyelven írhatnak ide is, vagy u2u-ba és én lefordítom, ha bármi nyelvi kérdésetek problémátok van forduljatok hozzám, és itt a fórumon megbeszéljük.

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.06.01, 22:00

:titok: Kösz :titok: :titok:

_Huba Buba (NPC/NJK)

_Huba Buba (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.06.01, 17:34

Üdv Berem!!

Szerinetem is jó a szótár minden elismerésem látom megint újítottál :titok: megkaptam az újat nagyon cool és csak azért írok mert megváltozott az email címem az új barim17@freemail.hu és várom a jövőben is a szótárakat.

HB

_Thanatos3642 (NPC/NJK)

_Thanatos3642 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.05.30, 07:20

Üdv Berem!
4 éve játszom törpét és már gondoltam arra hogy alkossak egy törpe szótárat. Egy gond volt mindik, hogy túl lusta vagyok. Gratulálok a kitartásodhoz.
Megköszönném ha nekem is tudnál küldeni egy szótárat a thanatos3642@freemail.hu címre.

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.05.25, 18:15

Hát a törpe szótárhoz még van türelmem, de máshoz már nincs, elvileg az elfekhez is elég sok szótáracska van a neten több mint amennyi a törpe szótárhoz volt, kb az első 300 szót tette ki a netes és a tolkeini szavak az összes többit én és mások külső segítőim alkottuk hozzá a szavakat a Külső segítők adták az 5 %-át én durván 60% és a netes, meg tolkein egyött 35% :) Sok munkám volt vele, de megérte hisz sokaknak nyújt jó szórakozást :D

_Nicolas Sharp (NPC/NJK)

_Nicolas Sharp (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.05.25, 16:57

Berem: Ez a szótár nagyon cool! Gratula! :D :nuke: :rohog:

Ha lenne más, efféle produkciód, én vevő lennék rá :sor:

Gnóm szótárja nincs valakinek? :)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]