Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Hadak arja (Kritika) (Attila)


 • Válasz írásához lépj be
38 hozzászólás érkezett eddig

_kuduk (NPC/NJK)

_kuduk (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.12.18, 18:51

Kritika kritika
Hmmmmmmm, nekem egy valami szúrt szemet. Ha már az a kritika érte a könyvet, hogy túl laza a stílus, akkor vajon a kritika miért lett ilyen igénytele/komolytalan?? És ennyire menő szleng stílusba írva? A könyv írói nyilván elolvassák ezt a kritikát és nem fognak repesni a gondolattól, hogy a kritikus megapoénosan közönség szórakoztató dolgot csinál belőle....
De azért amit a kritikus ír a könyvről az általába szerintem is igaz......

jenoe

jenoe

  boardgamegeek

 • Fórumita
 • 1424 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.09, 23:09

Dagnar,

> Egyiknek sem volt vér a pucájában, hogy a Dulás vmelyik nagyobb eseményét úgy frankón megírja 40-50 oldalban.

Ebben szinte igazad van... csak éppen nem véletlenül nem mertek így nyúlni a témához.

Amit Ynevről és történetéről tudni lehet, amilyen szuperhírósak a dúlásnál ezerszer kisebb súlyú ügyek... reménytelennek látszik egyszerre jól és illeszkedőn megírni ezeket az eseményeket.

Valójában azért van ilyesmire kisérlet a kötetben, és így belegondolva, a lehetőségekhez képest nem is annyira rossz, csak hát a lehetőségek...

szvsz

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.09, 16:40

Inkább érdekel egy jól megírt, parasztrokról szóló novella, mint egy rosszul megírt szuperhírós termék. Sőt, talán még ha mindkettő jól lenne megírva, akkor is az első mellett döntenék. Legalább friss, új szempontot alkalmaz. :)

Dagnar

Dagnar

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 59 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.09, 15:36

Tiszteletem,

tatala, nem vagy egyedül. Nekem is nagy csalódás volt. Bár a novellák egytől-egyig jól meg vannak írva és hangulatosak, de csak érintőleges közük van a Dúláshoz. Némelyik szerzőt egyáltalán nem érdekelte a témaválasztás, megelégedett azzal, hogy X oldalanként becsempészett egy kráni, zork, nomád vagy pyróni szócskát. Egyiknek sem volt vér a pucájában, hogy a Dulás vmelyik nagyobb eseményét úgy frankón megírja 40-50 oldalban. Hát, egy-két ilyen novellát azért elbírt volna a kötet. Na, majd legközelebb.

tatala

tatala

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 930 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.09, 13:32

Üdv!
Gratula Marvin, és is vések Neked valamit:
Engem nem a SZUPERHÍRÓZ fantazik érdekelnek, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A DÚLÁSRÓL szerettem volna többet, színesebben megtudni, mint a száraz ismertető a könyv végén!! Ez olyan nagy baj a szemedben? Rég rossz!! Mellesleg a Kegyeltekről is szinte SEMMIT sem lehet tudni, holott ELÉGGÉ jelentős befolyással vannak az ynevi történésekbe... Ehhez hogy jön egy paraszt?
Én nem azt kifogásoltam, hogy kevés a vér, meghogy az írók ROSSZUL irnának, SZÓ SINCS erről! Csak a témaválasztások miatt csalódtam... Ennyi... szvsz...

Ghosty

Ghosty

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 182 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.09, 13:15

Marvin: azer' nem igazan jogos, amit irsz... bar persze jo poen. :-)

Amugy en tegnap lattam 1-nel tobb ilyen M*-regenyt egymas mellett, es van valami, ami nem fer a fejembe: miert nem lehet egyseges kinezettel (ofcoz mas-mas boritoval, de mondjuk ugyanolyan fonttal kiirt szerzo/cimmel, egyaltalan vagy alulra, vagy felulre irt szerzo + mucim parositassal, gerincet ugyan nem figyeltem, de megkockaztatom: egyseges gerinccel stb.) piacra hajitani oket?

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2416 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.09, 12:54

Ezt figyeld, tatala, idevésem a kedvedért:

Tisztelt egybegyűltek! Egy kedves fiatal barátom nevében szólnék, aki nemrég indult el a Magus-regényszerzés rögös, ám sokféle jutalommal kecsegtető ösvényén. Célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen az olvasói és fogyasztói igényeknek; e célból küldte készülő művéből az alábbi részletet, meg néhány műhelytitkot. Szeretné, ha elbírálnátok, és megosztanátok vele nézeteiteket, elsősorban arról, hogy a kivonat mennyire felel meg az ideális Magus-regényről alkotott elképzeléseiteknek. Hálás köszönet minden reakcióért, az ő nevében is.


<<INSERT RANDOMNAGYCSOCS.TXT>> csapásai nyomán vérpermetfelhő szakadt elő a felvágott verőerekből. Az <<INSERT RANDOMENEMY.TXT>> emberei jól képzettek voltak ugyan, mégsem készülhettek fel egy valódi kalandozó átütő erejű támadásaira.
<<INSERT RANDOMNAGYCSOCS.TXT>> szélsebes szélmalomvágással rontott az udvaron sokadozó ellenség sűrűjébe.

(Francot!!! Nem vérpermet!)

Körkörös ívben fröccsent a körülötte állókra a vér. Szemeiben megcsillant a kegyelmet nem ismerő ragadozó győzhetetlen akaratának hínárfénye...

(A hínárfény nem ide jön! Azt csak akkor szabad használni, ha valami ultramegablaszter hátvakarómágia durran el, te szerencsétlen!)

Az elejéről kimaradt a "Hamuszürke szemei végigfutottak az udvarban zajló vérfürdőn. Fejvadászok gladiátorokkal, tolvajok bárdokkal, varázslók paplovagokkal csaptak össze. Érzelmek lángfüggönye mosta végig asztrálteste bástyáit, de nem tudta megolvasztani annak jégfalait. Nem érdekelte eme emberparányok jövője. Hideg szánalommal vonta ki a hátára erősített hüvelyből a két feketelunírabbitból kovácsolt pengét.”

<<INSERT RANDOMEVILMAGE.TXT>> pókszerű ujjainak tánca nyomán hínárfénnyel szikrázott fel az ősvilági, ember előtti hatalom. A mana fonalai formát öltöttek, és <<INSERT SZUTTYOGOJELZO.TXT>> zúzták szét <<INSERT RANDOMSIDEKICK.TXT>> mentális pajzsait.

(Jegyzet: a főhősöknek mindig van valami extra tulajdonsága. Neki legyenek különös, felemás szemei, ami azt bizonyítaná, hogy származása rejtélyes, ezért bírja a hatalomszavakat. Az egyik legyen hamu, a másik fellegszürke.)

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.08, 21:47

tatala: wow, végre nem egy izzadtságszagú gyakos-partraszállos fentezi? Ezt be kell szerezni! :)

tatala

tatala

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 930 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.08, 19:33

Üdv!

Mióta van MAGUS, ez az első könyv, amit eldobtam, oly unalmas novella is megjelent...
Nekem tetszenek a kis emberek szenvedéseit bemutató regények is, de....
Pont a lényeg marad el? Egyetlen regény kezdett bedurvulni, Pyarron ostroma és volt vagy 20 oldal...
A MAGUS leirja Ynev összes hősének történetét, kivétel nélkül. A kis emberekét nem.. Engem a hősök sztorijai érdekelnek, nem az egyszer parasztoké, azt el tudtam volna képzelni anélkül is...
Egy kis nomádjárás kráni segitséggel leirva, részletesebb hadijelentések kiszinezve, Viadomo ostroma, VALAMI!!!
Erre mi van? Leirás egy épülő kolostorrol, ahol lámpát se lehet gyújtani:)) Parasztok a nádasban, szúnyogokkal operáló vérszívó...
Hát nekem ez az eddigi legrosszabb Legendák & Enigmák.... SZ V SZ!!!!!!

_batigool (NPC/NJK)

_batigool (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.12.08, 00:04

Nem rossz könyv.Néhány sztorija megérdemelne egy könyvet pl. Pyarron ostroma, vagy a krán szempontjából a hadjárat. Nagyon jó,hogy van egy könyv ami egy kicsit képbe rakja ezt az egész Dúlást.

Osy

Osy

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 22 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.06, 14:51

Mióta "megújult" a MAGUS ez az első könyv amit nem dobok ki ez első 30 oldal után.
Nekem nagyon bejött, mundjuk JvdBtól többet vártam a Jó széllel... és egyéb művei alapján. Furcsa mód a régi motorosok nem domborítottak, az újak közül pedig Stöckert, Fellings és Norm akiknek kiadós hátbaveregetés jár. Persze csak mértékkel...

_LacErta (NPC/NJK)

_LacErta (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.12.05, 09:06

Tudjátok mit? Szerintem Baromi Jó lett! A Mókus tényleg megújult. Már kezdtem unni az "én vagyok az isten, mégis mindíg sz*rba kerülök" köteteket (lásd Gorduin és társai). Végre azokról az "emberkékről" szól, akikről még a hőskorban meséltek nekünk: a kalandozókról. Azokról, akiknek mi is a bőrébe bújunk, mikor egy borus estén átlépünk abba a másik világba. Szinte láttam magam előtt a romba dőlő déli vidéket, úgy ahogy egy KM szavai megfestik azt. Élmény volt. Annyira, hogy gyorsan elkezdtünk megint játszani. Köszönet az új gárdának!!!

Kavefozo

Kavefozo

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 92 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.04, 21:36

"Ez a "hadak árja" úgy hangzik, mint valami indiai népcsoport..."

Az Árja hadak meg a Vér és Becsület társulat következő antológiája? :aboci:

Nos, viszont a borító... Hááát, technikailag szépnek néz ki, de a kötet témaválasztásához képest "lakodalmas fantazi" jelleget ölt. Szerintem emiatt nem jó. Én inkább valami komorabb, szívszorítóbb képet raktam volna be, a feldúlt, elpusztított területeken kallódó, elveszett túlélőkről. :)
Ja, és az ornametika megintcsak jó, de mi a jó francot keres ott? Szerintem semmi értelme, aláírásnak meg túl nagy.

Viszont Attila behúzott a csőbe, mert elgondolkodtam azon, hogy megveszem ezt a könyvet.

_Thomas Norm (NPC/NJK)

_Thomas Norm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.12.04, 19:41

Jah, az értékelés (már a kritikáé).

_Thomas Norm (NPC/NJK)

_Thomas Norm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.12.04, 19:39

Hali!

"talán kissé túl könnyen gördül az a stílus, és ott sem állapodik meg, ahol kéne."

Jah, ahol kicsit megszaladt velem a ló, a szöveg olyan laza lett, hogy szinte teljesen szétesett. A konkrét kifogás kapcsán: legközelebb igyekszem megőrizni a komolyságot a véresen komoly helyzetek vérrrrrel és velővel való megfestésekor. :aboci:

"igazából a végére sincs teljesen képben az ember, hogy melyik fura névhez mégis kicsoda tartozik"

Sajnos nagyobbat próbáltam harapni, mint amit a novella maximális terjedelme lehetővé tett volna számomra, és megpróbáltam 8(?) karaktert élővé tenni + mozgatni. Bölcs kollégáim megelégedtek ennek a felével is - nekik volt igazuk.
A nevekről nem tehetek, M* ősbetegségek egyike az olyan keresztelő, melynél az ember álmodozó tekintettel nézi a plafont a klaviatúra masszírozása közben, aztán megörül a végeredménynek. (Vagy nem.) Szívem szerint a Fekete Sereg mintáját követtem volna, de hát ez Ynev...

"Kicsit nagyon rejtősre van véve a figura, amit lehet jól is csinálni fantasyban, de ha már háború, meg ha már gonoszkrán, akkor tán nem feltétlen a legcélravezetőbb megoldás."

Az elejéhez ezt a stílust éreztem illőnek, a fokozatos stílusváltáshoz meg nem volt elég helyem. Ha pedig sutba vágom a fokozatosságot, akkor azt írnád: úgy tűnik, mintha a novellát két másikból fércelték volna össze. (Joggal, mert úgy is nézne ki a szöveg.)

"legközelebb legalább a sztorit kéne kevésbé összecsapni."

Nem volt hozzá helyem! Két és félszer többet írtam, mint az előirányzott, és a végén már olyanokkal szórakoztam, hogy a bekezdések végén kiszedtem a fölös szóközleütéseket, így csökkentve a novella méretét vagy 400 leütéssel. :)
Mondjuk én voltam a hülye, hogy egy (kis)regényre való storyt megpróbáltam novellába gyömöszölni; de majd szerzek rutint (és tehetséget és sok pénzt stb. :) :D :D)

Köszönöm a kritikát!

Thomas Norm

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.04, 17:40

Ez a "hadak árja" úgy hangzik, mint valami indiai népcsoport... :)

celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.04, 16:45

...alohomora,

"hé, nincs kedved egy kis magus-novella-íráshoz? Meg is fog jelenni, meg egy kis pénzt is kapsz érte, meg ajándékozhatsz díszpéldányt karácsonyra a haveroknak! Mit szólsz?
Nyugodtan hurrogjatok le, ha rossz a meglátásom. "

Nem így történt. Erről leginkább azok nyilatkozhatnának, akik _nem_ kerültek be.
Igen, meghívásos rendszerű volt, mert nem akartunk kockáztatni.
Igen, a beküldött írások kevesebb mint a fele került be, és nem egy "M veterán" és már bizonyított szerző maradt ki. Nagyon jó barátok _is_.

A jövő pedig más és meglepetés.
E téren is.

Cels.


PS:
Azt továbbra sem ígérhetem, hogy a következő antológiában Buffy fog AC/DC-re headbangelni... de egyéb szempontokkal igyekszünk.

Raffy4

Raffy4

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.04, 16:05

Mea culpa, általában nem olvasok magus-regényeket, de a gyűjtögetős-kártya korszakában lévő festő alkotta borító megragadta a szemem, és gondoltam, teszek egy próbát. Több írás között nagyobb eséllyel lehet jót találni, mondtam magamnak - naivan. :)

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.04, 15:51

Raffy4: Csigás Gábor és Juhász Viktor már régebben is írt Mágus novellákat, a Kyria örök című Legendákban és Enigmákban is több írással képviseltették magukat.

Raffy4

Raffy4

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.12.04, 15:48

Attila, a kritikád igazán találó volt, bár túl eufemisztikus.
Lehet, hogy csak "savanyú a szőlő", de valahogy bennem egyik novella sem hagyott mély nyomot. Speciel a szkriptesek közül tudok hármat-négyet, és rajtuk kívül is jó pár amatőr írót, aki ezeknél az "alkotásoknál" ötször jobbat írna. Juhász Viktort és Csigás Gábort én anno a codex-kötetekből ismertem/szerettem meg, most kicsit pislogtam a könyvesboltban, amikor megláttam, hogy az új M. kötetben is közöltek tőlük írást. De hát John Caldvell is írt Megveszem ezt a nőt-regényeket, szóval én már nem csodálkozom semmin... :)
Viszont azt tényleg nem értem, ki és milyen kritériumok alapján szerkeszt meg egy ilyen novelláskötetet? Nekem, mint ecceri földi halandó asszonyállatnak az lenne a koncepcióm, hogy a kiadó kiír mondjuk egy pályázatot amatőr és profi kategóriában, aztán a legjobb írásokat (két-három profi szerző és három-négy amatőr tollából) kötetbe foglalná. Így legalább nem lennének olyan minőségi hiányosságok, mint ebben a kötetben. Konkrétumok említése nélkül, nekem legalább kétszer volt olyan érzésem, hogy miszter kiadó odament miszter kiadó haverjához, és azt mondta neki: hé, nincs kedved egy kis magus-novella-íráshoz? Meg is fog jelenni, meg egy kis pénzt is kapsz érte, meg ajándékozhatsz díszpéldányt karácsonyra a haveroknak! Mit szólsz?

Nyugodtan hurrogjatok le, ha rossz a meglátásom.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]