Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Semmibol szakitva (vers) (Slezak Diana)


 • Válasz írásához lépj be
23 hozzászólás érkezett eddig

_Gaark (NPC/NJK)

_Gaark (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.12, 14:33

szerintem annyira nagyon nem volt ez rossz, mint ahogy ezt sokan leírják. lehet, hogy az is benne van, hogy most olvastam valami vámpíros verset, hát az valami "csoda" volt, ezért hajlamosabb vagyok felértékelni bizonyos műveket :)
szóval valóban. Sokszor az volt az érzésem, hogy előre megadott szavak lettek véletlenszerűen egymás mögé pakolva. A gond az, hogy mire egy kép végére érek konkrétan elfáradok és nem sok kedvem marad azt értelmezni, de lehet, hogy ez az én hibám. Mégis azt kell, hogy mondjam, tetszettek benne dolgok. De lehet, hogy ez a vámpíros vers hatása :D

_csacsacsa (NPC/NJK)

_csacsacsa (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.12, 12:02

Mivaaan? Amig az alkotó nem szólalt meg a hozzászólásokban, azt hittem valaki megszivatta az RPG.HU olvasótáborát, és már kezdtem vigyorogni a kaján ötleten, hogyan lehet összedobált szavakkal meghülyíteni arcokat, akik majd nekiállnak TÖBBSZÖRELEOLVASNI, meg ELEMEZGETNI, meg koncepciókat ráhúzni...
Aztán most meg bocsánatot kell kérjek, mert azt történt hogy komolyan lett gondolva, és ennek fényében csak azt tudom mondani;nem vagyok művész, nem én vagyok a vers írója, így nincs is mit megértsek.Adhat egy hangulatot (engem lehúzott...titeket?) de többre nem számíthatok, mert ez az Övé. Az alkotóé.
Mégvalami...olyan érzés rájönni,hogy tuskó vagy, mint mikor nézed a fashionTV-t és jókat kuncogsz a csoffadt nőkön lógó csiricsáré göncökön, épphogy hasra nem esnek a fityegő alkatrészeke...de a vihogásból egy nyakleves ébreszt, és a barátnőd szemrehányón mondja; bunkó...ez hájfesön, te ezt nem értheted!
Így is van...nem értem...de nem is kell értsem.Szerintem.
Szevasztok

_Qanor (NPC/NJK)

_Qanor (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.11, 23:18

Először is nagyon örülök, hogy újból verset olvashattam ezen az oldalon. Magában a vers képei nagyon szépek voltak, nagyon jól írtad meg különösen az utolsó versszakot. Azonban a mondanivaló csak a vers közep-vége felé vált érthetővé számomra. Hiányoltam egy átfogó képet, egy allegóriát a műből, ami néha vissza-visszatér, és segít értelmezni a vers többi részét, ha végig párhuzamot állít rá az olvasó.
Minden elismerésem, és kívánom, hogy még sok szép verset írjál és küldjél be ide!

_Néma Hold (NPC/NJK)

_Néma Hold (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.09, 15:18

Sziasztok!:)

Sajnos csak most tudtam gépközelbe kerülni, ráadásul úgy szólt valaki, hogy talán meg kéne néznem mi van errefelé, mert kitették az egyik beküldött versemet. Elnézést a késésért.. :D

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm, elsőként azt, hogy végigolvasta a verset, aztán pedig azt, hogy kritikát is írt róla. Ez nekem nagyon sokat jelent.
Csak hálás lehetek mindezért..

A verset azt hiszem sokáig tartana megmagyarázni. Sok mindenben egyetértek azokkal, akik negatív kritikával illették a sorokat. Tényleg csak az én hibáimhoz sorolható, hogy ott bent "fájok", leülök, és nem javítom ki azt, amit egyszer leírok. Nem azért, mert azt gondolom, hogy pont így tökéletes, és költő vagyok és hasonlók, hanem mert mindent beleírok, amit abban a pillanatban érzek.
Sajnos nem tehetek erről..
Idővel talán megváltozom.. :)

Mégegyszer köszönöm mindenkinek, hogy időt szakított rám.

Slezák Diána

_KaRMoS (NPC/NJK)

_KaRMoS (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.09, 12:56

Nekem tetszett. Mindössze azért, mert az elején kicsit nehezen követhető képek (ott talán tényleg túl sok) egyzsercsak szépen megjelentek a szemem előtt, és a vers vizuális élményt tudott nyújtani. Nem állítom, hogy pontosan értem az író érzéseit, de ez nem is az én feladatom. Szép képek voltak, és nem vagyok betépve :)

stargazer

stargazer

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 775 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.08, 22:15

Ez itt a nagy kvescsön: nem lehet hogy amikor ez ember kritizál, akkor annak a belső és talán be nem vallott vagy soha felszínre kerülni nem képes ösztönének enged és ad hangot hogy az adott dolgot ő tudta volna jobban is csinálni?

Ez a vers hihetetlenül jól sikerült dolgokat tartalmaz. Ellenben van benne jópár dolog, ami nekem magyarázatra szorulna, ennek pedig nem szabadna így lennie. Ennek én legalább lehetek annyira az oka mint Te.
Ha a magad útját akarod megtalálni akkor úgysem hallgatsz másokra (ha ezt tennéd lehet hogy nem a saját utadra lelnél rá).
Ilyen értelemben sikerült adnom a fekáliának egy hatalmas pofont, amitől okosabbak nem lettünk, de nem is biztos hogy kell hogy legyünk.

Pá.

Kiro

Kiro

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 115 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.08, 21:41

Hm... Finom 1picit nehezen emészthető, de tetszik. Szeretem az ilyen verseket. Várom a folytatást!

tetsujiro

tetsujiro

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 47 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.08, 14:27

Nekem tetszett a vers.

_Asin (NPC/NJK)

_Asin (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.08, 09:09

Sziasztok!

Szajkó: HIHETETLEN, hogy a művekhez való hozzászólások sűrűjében mindig feltűnik egy arc, aki azon kezd okoskodni, hogy mekkora genyó mindenki, akinek csak egy kicsit is más a véleménye a műről, mint "überfakkerkirályanyámtyúkja". MERT szegény író/költő ettől visszamarad a fejlődésben. Meg elmegy a kedve. Meg satöbbi.

(Megjegyzem, ilyenkor szokott még jönni egy muksó, aki megjegyzi, hogy "Ne kritizáld bakker, amíg nem írsz jobbat! - Ez a másik, amitől kiborulok.)

Ha valaki elküld egy fórumra/portálra/kiadóba egy verset/kéziratot az azért teszi, mert véleményeket szeretne hallani. Nem hiszem, hogy ezt a verset valami worm küldte be BePének a Hölgy helyett.

Arról nem is beszélve, hogy itt építő jellegű kritikák vannak. Sőt, van akinek annyira tetszik, hogy le is sajnál másokat, akiknek nem tetszett a mű, hiszen ő már megértette. Hiszen itt mindenki más hülye, akinek más véleménye van.

Tökéletesen osztom Hanna véleményét, mely azt sugallja, hogy hogyan lehetne ennél jobban írni. Gátat szabni a fejünket elöntő táncrakelő lila nyakkendőknek, letisztítani a képet, a mondanivaló egyszerűségére törekedni, visszaszorítani a szívünk mélyéből feltörö beszélő csendet, vérvörös alkonyt, bíbor fényét az estnek, főleg, ha ezekből előtte már van 10 másik és sűrűségük 3/2 sor. Felhívom a figyelmet, ez sarkított példa volt, már nem erről a műről beszélek, hanem a módszerről.

Lesz itt még sokkal jobb vers is ettől az írótól, mert ahogy nézem már az elején felismerte: "A vers fájni kell..." :)

na ciao

Hanna

Hanna

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.08, 08:19

Voltak benne nagyon jó képek... trükkös alliterációk... A mondanivaló viszont csak a legvégére bomlott ki igazi szépségében, az elején nagyon hosszúak és kuszák voltak a sorok.
Iszonyatosan emlékeztet mind formai megoldásában, mind a képek dömpingjében az én verseimre :) Kicsit olyan, mintha saját magamról mondanék kritikát.
Éppen ezért csak azt tudom mondani, amit akkoriban nekem mondott egy igen bölcs költő: tartsd meg a gondolatritmust, tisztítsd le a képeket, tedd követhetővé az asszociációkat - és ami kép kimaradt, mert nem fért be, írd le magadnak máshová... Jól jöhet még.

Dzsozy

Dzsozy

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.07, 21:48

Nem kenyerem a kritika. Nekem egy kicsit erőltetett, szóhalmozó és próbáltad magad nagyon kifejezni. Sok benne a költői kép. Szerintem össze vagy zavarodva az érzéseidben (az Ő érzéseiben nem vagy biztos) Amúgy szép és csak bátorítani tudlak. Ne add fel! Hajrá tovább! :)

Wolflord

Wolflord

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 955 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.07, 18:51

Hmm... Érdekes vers. A szeretett ember és az élet néha tényleg nagyon jó dolgokat hoz ki a költőkből. Ez is jó példa rá.

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.07, 18:15

Hmm...

Szajko:

En nem allitottam ilyet. Ha valaki kepes ennyire magara venni nehany internetes nick kritikajat, hogy elmegy a kedve az irastol...hat, magara vessen.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6723 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.07, 17:37

Asszem a vers címe akár a "Spangli után" is lehetne, de lehet, hogy én nem vagyok hozzá eléggé elvont, vagy eléggé bölcsész. Szép, persze, meg nagyon romantikus is, csak éppen azt nem értem, hogy miről szól. Kicsit olyan, mint a Kispál és a Borz szövegei: ha az ember versbeszedve hallja, nem sokat ért belőle, ha meg úgy mintha nem vers lenne, akkor lehet, hogy valami értelme is van (az első üveg bor után).

Darkelvis

Darkelvis

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 35 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.07, 17:33

A vége nagyon tetszett.Szerintem is halmozod a képeket,amik sztem negyon szépek,de ha így pazarlod őket,akkor élvezhetetlen.Mint amikor egy csomó jó kaját eszel egyszerre és az egyiknek sem érzed az ízét.:)

_Szajkó (NPC/NJK)

_Szajkó (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.07, 17:33

Lac: Igggen... Persze... A kritikusnak az a feladata, hogy átharapja a szegény báránykának a torkát, és elvegye egy életre a kedvét a további munkától... Nem baj...
Amroth: Szuperzsenikirályistenmagyartanárokgyöngyszeme Te! Miért nézed le ennyire a többieket?
A műhöz: Hááát... Nézd: amit gondolsz, amit írsz az szép, csak nincs meg a fonál, ami a csillogó gyöngyöket összefűzné. Ehhez kell olvasni, de ne bátortalanodj el! szuper, amit írtál, csak nem az igazi... Ajánlom neked ilyen témában Miltont avgy Blaket. Blake írja:
Ha a tudat élet
és sugár
és a tudat
hiánya halál:

akkor én boldog
légy vagyok,
akár élek,
akár halok.
Szajkó

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.07, 16:27

Amroth:

Attol meg, hogy tetszik neked a vers nincs tobb fogalmad a kolteszetrol, mint barkinek :)
Kerdes: miert csak annak lehet normalis velemenye, aki azt gondolja, amit te?

lino

lino

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 114 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.07, 16:17

Az tuti hogy érdekes vers! Nem igazán tudok kritikát mondani, inkább kérdésem lenne: Miröl szól?? Èn tök nem tudtam kitalálni (vagyis hülye vagyok és nem értem)! Szerintetek? (Nem kukacoskodás,és nem is kritika ez; tényleg kíváncsi vagyok!)

_Amroth (NPC/NJK)

_Amroth (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.07, 15:45

Érdekes vers.Többször is el kellett olvasnom és azt hiszem hogy megértettem.Megláttam benne az érzést.OLvastam a többiek kritikáját és az az érzésem hogy többségüknek fogalma sincs a költészetről.Ericghar kivételével nem volt egy normális vélemény,csak kukacoskodás.Na mindegy nekem tetszett,s remélem még olvashatok tőled hasonlókat.

ericghar

ericghar

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 72 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.07, 15:12

Hali!

Gratulálok! Nekem nagyon tetszett a vers - mégha szabadvers volt is (bár tudnám mit takar pontosan ez a fogalom), mivel azt tudnod kell, hogy eléggé ritkán olvasok költeményeket, hozzám - fölhözragadt elmémnek "hálá" - az epikus müfajok állnak közelebb.
A kritikákról pedig csak egy rövid történet: volt egy ismerösöm aki 3-4 perc alatt tudott szonetteket írni - pontosan tisztában volt a müfaj tartalmi és formai követelményeivel, hihetetlenül olvasott volt - a szakbarbárok géniusza. Verseiben minden a helyén volt, csak egyetlen dolog hiányzott belőlük, az IHLETETTSÉG. Hiába írt jókat, néhány dolga meg is jelent az ÉS-ben, mégis hiányzott belölük az érett SZELLEM illata.
Elég, ha egyetlen dolgot irsz, ha abban mindez megvan, akkor az egy életen át fog "hatni".

bye, ghar


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]