Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

A Gyuruk Ura - A kiraly visszater (Herbie)


 • Válasz írásához lépj be
181 hozzászólás érkezett eddig

_Kobudo (NPC/NJK)

_Kobudo (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.06.06, 01:23

A hozzászólókhoz:
Teljesen véletlenül tévedtem erre a honlapra, de ha már itt vagyok, gondoltam körülnézek. Hoppá, Gyűrűk Ura 3 "kritikák". Remek, amúgy is érdekelt, hogy mások mit gondolnak a filmről. Hááááát. Azt eddig is sejtettem, hogy rengeteg... nos, hogy is mondjam, "érdekes" hozzáállású emberke él a Földön, de hogy ennyi!
Az egy dolog, hogy szidnak egy nagyszerű rendezőt - könnyebb a hibát keresni, mint rálelni az igazi értékekre - de közben akkora marhaságokat is írtak egyesek (elnézést a kifejezésért), hogy legszívesebben felakasztottam volna magamat.
Saját vélemény: a film (meg maga az egész trilógia) zseniális. Benne van a lényeg, és itt most nem a történetre, meg a könyvhöz hű cselekménykövetésre gondolok, hanem az emberi érzésekre, a barátságra, szeretetre, kötelességtudatra, harci szellemre, önfeláldozásra, bátorságra....és még sorolhatnám. Ha nem jelentett neked semmit a film, jó óké rendben, nem mindenki egyforma. De akkor legalább ne kritizáld, tekintsd csak egy filmnek, amit azért alkottak, hogy a te unott bamba fejedet szórakoztassák. Ha meg nyafogsz, akkor meg mi a lóf****nak mentél moziba?! Ha elmész szórakozni vagy sportolni valahová akkor is nyafogsz?
Nyafognál, ha ki kellene állnod egy több ezres sereg ellen, mikor tudod, hogy a biztos halálba rohansz. Megtennéd az otthonodért, a szeretteidért... önmagadért?
Nem. Nyafognál.

Ja, és egy 600 ezres ork hadsereget hogy a francba jelenítenél meg másképp? Miért tartod ezt túlzott számítógépes effektusnak?

Bocsánat, ha megbántottam valakit, csak ez most kibukott belőlem.

_Gradvolt Endre 30Y (NPC/NJK)

_Gradvolt Endre 30Y (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.30, 09:51

Kispénzű emberekben mindig keserű szájízt hagy maga után egy rosszul választott mozifilmre kidobott összeg. "Az én hülye, ezt miért nem számítógépen néztem meg?"-érzés lett rajtam úrrá a Mátrix2/3 és természetesen a T3 után is, de a Gyűrűk urát azért nem akartam kihagyni. Kamaszkoromban olvastam először (jó régen volt), és azóta már olyan sokszor, hogy a filmben minden "hibára/hiányosságra" hördültem, hogy ezt miért így és nem így. Sajna zavart, hogy betéve tudom a könyvet, és irigykedtem azokra, akik nem olvasták előtte, és maximálisan azonosulni tudtak a filmmel.
Tegnapelőtt szántam rá magam, hogy megnézzem moziban, és kicsit féltem az első két rész után, mert annyira mély nyomot azért nem hagyott bennem egyik sem. Dehát mégiscsak alapmű, amiről az ember szereti elmondani, hogy moziban látta, és nem gépen (akár kritikai éllel, akár rajongással telve kel fel utána a székéből).
Elolvasva a korábbi hozzászólásokat, sokat már nem tudok hozzátenni. Én is az "Ismertető - 95%"-kategóriába tartozom. Szinte szó szerint valami ilyesmit írtam volna. És bár többször nem fogom megnézni moziban ezt a filmet (ellentétben pár nagy kedvencemmel), azért haragudnék/tam volna magamra, ha legalább egyszer nem. Mégiscsak film-kultúrtörténeti alap.

Neozalan

Neozalan

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.22, 16:49

És még valami:
Ismertető - 95%

Neozalan

Neozalan

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.22, 16:48

UDV'!

Tika
Megpróbálkozok néhány rövid magyarázattal.

Théoden végzete elvileg a lova volt, amelyik rázuhant az öreg királyra. Meg egyáltalán az, hogy egy hatalmas esés után fogott talajt, az ő korában...
A boszorkányúrban "man" nem tehet kárt. Namost ezt elég nehéz magyarul visszaadni, lévén hogy a "man" kategórián egyszerre esnek kívül a hobbitok és a nők.
A tündék három gyűrűjének ideje lejárt, és szürkének, unalmasnak látják a világot, ezért elhajóznak az ősi Nyugatra. Liv Tyler szegény lemondott a halhatatlanságról, és "az eldák (akik tündék egy csoportja) élete elhagyta". Frodó azért ment a Három őrzőivel, mert kínozta a széltetői seb és a banyapókméreg - ezek sosem gyógyultak volna be a Megyében, és valahogy ő is "kicsöppent" már az ottani életből. Samunak könnyű dolga volt a CU toronyban, mert a helyőrség és a morgul-völgyi őrség kb. egyenlő létszámú bandái szépen kiirtották egymást, amikor összekaptak a prédán - orkoknál ez előfordul (a 2. részben is volt lázongás, amikor Pippinéket vitték). Mordor és lényei Sauron akaratához voltak kötve, a gazda megsemmisülésekor az őket kormányzó, fenntartó erő távozott a világból. A beomlás imho látványelem mindössze.

_Virgo Galadis (NPC/NJK)

_Virgo Galadis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.21, 19:41

Tika, most megpróbálom felvilágosítani a homályos részeket előtted.(Bár én is régebben olvastam, úgyhogy néhány részt én se vágok eléggé...;))
Denethor onnan tudott a dolgokról, hogy nála is volt egy palantír(olyan Látó-kő) És azt kukkolta, és ahogy én emlékszem (javítsatok ki, ha nem jól mondom) attól (is)kattant be, amiket látott.
Azért küldte el a fiát, mert nem igazán szerette-Boromir volt az elsőszülött, meg a papa kedvence,de hát ő ugyebár kinyiffant:( -és gondolom azért(ez a rész nekem is homályos ),hogy hasznosítsa magát, mert Denethor szemében ő nem számított sokat, tehát biztos úgy gondolta, nem lesz gáz, ha Faramir meghal.
Frodó azért ment el mert állandóan fájt a sebhelye,és gondolom ott biztos jobb neki.
Ha jól emlékszem, ténnleg csak olyan kevesen maradtak az orkok közül(jól összeveszhettek, mi?;))
Sztem azért nem nyelte el a föld a végén a jókat, mert ők ugyebár jók....;)
Asszem elég ködösen fogalmaztam, de remélem tudtam segíteni.
(El kéne megint olvasni a könyvet...:))

Tika

Tika

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 149 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.21, 12:37

Tényleg nem volt rossz. Bár így a végére érve, nekem a 2. jobban tetszett. Bár az is igaz, hogy most volt először, hogy nem úgy jöttem ki a moziból, hogy felidegesített a film, meg csalódtam – mondjuk most már nem is voltak olyan nagy várakozásaim. Tavaly leírtam, hogy mi nem tetszett, de úgy le lettem szólva, hogy csak úgy sistergett utánam a net…, úgyhogy most csak azok, amik tetszettek, meg amiket szvsz az nem értett meg, aki – hozzám hasonlóan – nem olvasta a könyvet.
Igazán kellemes meglepetés volt Téoden. Végre királyként viselkedett. Így utólag elnézést is kell kérnem PJ-től: most már látom, hogy a 2. részben pont azt akarta bemutatni, hogy mennyire meggyötörte Téodent az, hogy mittudoménki megszállta. Most meg, hogy végre magára talált. A másik igazán kellemes meglepetés agent Smith elf (Elron(d)). Végre hasznossá tette magát, nem csak a ködös dumájával jött. A hobbitkákon is határozottan látni a fejlődést. Végre hasznukat is lehetett venni – nekem már kicsit kezdett az agyamra menni, hogy mindig csak a bajt csinálják. Gimli nagyon nagy király! Így hogy nem csináltak belőle bohócot, erre a részre végre rátaláltak a feelingre. Mondjuk, ő nem dob annyi poént, más meg alig, így aztán szegény film olyan száraz, hogy csak úgy porzik, de hát ez van. Úgy általában jól nyomta a Szövetség ;).
Viszont volt néhány momentum, amit nem vágtam:
A helytartó-Faramir szál. Nem értettem, hogy ha a helytartó tisztában van az eseményekkel (mondjuk erről se tudom honnan…), akkor miért küldi halálba a fiát? Hiszen elvileg szereti: Gandalf is mondja, meg neki is az az első mondata (gondolata), mikor meglátja Faramirt kiterítve, hogy meghalt a fia, és csak utána, hogy kihal a család. Azt se vágtam le, hogy Faramir, aki egész addig, ranger style-ban vitézkedett miért intéz frontális lovasrohamot egy város ellen. Főleg fényes nappal. Azt is csak a hozzászólásaitokból tudom, hogy a végére összejön a szőke nasgúlgyilkos hölggyel. Igazán sajnáltam, hogy nem kapott nagyott szerepet a srác, mert kifejezetten szimpi figura. A másik hasonló bánatom a rohírek fiatalabbik vezére, a szőke fickó. Igazán kár, hogy nem szerepel többet.
Na, a nasgúl megint nem volt világos egyszeri mozinézőnek. Eleve kételyeim voltak, hogy most akkor az a bizonyos boszorkányúr nyírta-e ki Téodent, akit korábban beharangoztak (picit csalódtam is a jelenetben, mert azt hittem Gandalf vagy Aragorn csap vele össze vele valami látványos, heroikus küzdelemben). De a halála végképp nem volt tiszta: azt mondja benne férfi nem tehet kárt, erre a hobbit hátba szúrja. Most akkor csak ember férfi nem? A hölgy válasza így magyarul elég gagyin hangzott, de ha olyan kemény eredetiben, mint ahogy gondolom, akkor a színésznő rálépett egy útra, aminek a végén ott várja Kalifornia kormányzói széke ;):).
Az elf szál számomra teljes homály volt. Most akkor hova hajóznak, meg miért? Meg miért fogy Liv Tyler ereje a gyűrű erősödésével? Meg Frodo is velük ment. Nem azt olvastam valahol a neten, hogy ő kalandot keresni hajózott el? Mindegy.
Samu behatolása is ködös volt. Az oké, hogy ugye vonulnak ki az orkok, csak egy kis helyőrség marad. Az is normál náluk, hogy összekapnak. De miért csak 3an maradtak? (ill. 4en) a csetepaté végére? Ennyire azért nem szoktak összeverekedni – még ők se. Hova lett a többi?
Ja, azt se fogtam a végén, hogy miért omlik össze fél Mordor, illetve miért nyeli el a föld a szörnyeket, és az embereket miért nem.
Ja, még valami (nagyon fogtok érte utálni). Meleg hobbitokat belelátni szerintem tényleg paranoia, de az olifántos jelenetnél nálam is berezgett a léc. Szvsz erős volt, hogy színesek irányítják a dögöket, és beduinruhás alakok nyomják rajtuk. Persze, biztos én vagyok túl érzékeny, meg az is igaz, hogy mikor Tolkien ezt írta, akkor még nem tudta, hogy egyszer ilyen barom lesz a világ…
Az értékelés a filmnek szól, de ebből 10 %pont csak a név, meg a nagy felhajtás miatt van.

Tika

u.i.: Gondor várának teteje minket először határozottan helikopter-leszállópályára emlékeztetett, de a végére rájöttünk, hogy ott akár a Gandalf sasai által kísért, Aragornt szállító Air Force One is le tud szállni ;):):).

_Virgo Galadis (NPC/NJK)

_Virgo Galadis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.21, 10:24

Hálás köszőnetem Qanor a felvilágosításért.

_Qanor (NPC/NJK)

_Qanor (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.20, 18:36

Mármint a Fórum behívása után kell a Beállítások-ra menni. És ott van a Súgó is.

_Qanor (NPC/NJK)

_Qanor (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.20, 18:34

szvsz: csak egy rövidítés, jelentése sokatmondó: "szerény véleményem szerint".
Képet a jobb felső sarokban a Beállításokra kattintva lehet beállítani. Ajánlom, olvass bele az oldal súgójába!

_Virgo Galadis (NPC/NJK)

_Virgo Galadis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.20, 11:44

Denethornak tényleg volt pár röhejes jelenete, főleg amikor Gandalf leüti ( szerintem ebben a filmben Gandalfot néha rosszul ábrázolják-élén Denethor leütésével), és ha valaki nem olvasta a könyvet, nem igazán értheti, miért kattant be (mármint Denethor).De azért én is csak gratulálni tudok Peter Jacksonnak.
Még valami (nem kell kiröhögni, én nem vagyok jártas az ilyen dolgokban, és még újonc vagyok itt): mi a fene az az 'szvsz' és mitől lesz valaki neve mellett kép?

Tomasso

Tomasso

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 135 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.19, 23:56

Nem rossz az filmismertető.1 dolog a filmről:Titeket nem zavart Denethor ábrázolása?Kétszer leütik,úgy eszik,mint a disznó,lángolva rohangál...Azér' ez nem Minas Tirith helytartója,Boromir és Faramir tiszteletre méltó atyja!Ciao.

Knight

Knight

  Lovag

 • Fórumita
 • 934 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.20, 01:09

Udv!

Nekem nagyon tetszett a film!Előre bocsáltom:olvastam a könyvet is (sőt most angolul is belekezdtem ;)).Talán a 3 fil közül ez sikerült a legjobbra vélemyényem szerint de talán egybe a legjobb.A film végén lévő hosszú búcsúzkodásban az is benne van hogy az 1. és a 2. részben egyáltalán nem volt bucsuzkodás...talán a legjobb az lett volna ha a hajo elmenetele után zárja le de alapvetoen ezzel sincs bajom.
Legolasek tenyleg keveset szerepelnek nagy sajnálatomra.A szellemsereg szvsz talán kicsit tul táposra sikerult de ez sem zavar be annyira.
Gratula Peter Jackson!
A kritka is jó volt Herbie ha egy két dologban nem is értünk egyet!


Udv
Knight

_Virgo Galadis (NPC/NJK)

_Virgo Galadis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.19, 19:18

Wedge, én nem mondtam, hogy ezt tartom a megfelelő ellensúlyozásnak (főleg mert tényleg nem egy számítógépes jelenettel kellet volna pótolni a kimaradt jeleneteket- amiket én egyébként nagyon hiányoltam), és bár talán tényleg nem illik be Tolkien világába, de azért szerintem emeli a csata komor hangulatát ( főleg Gimli beszólása a végén ) ami azért nem baj.
Egyébként Arsentis, szerintem is lehetett ennyi hajójuk.

Olorin

Olorin

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 80 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.19, 12:40

Arsentis:
Pedig hidd csak el, az ókorban volt ennyi hajó, pl. a szalamiszi csatában a perzsa hajóhad nem fért be a szorosba... Szerintem még keveset is mutattak:)

Arsentis

Arsentis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 387 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.19, 12:01

Nnnna. Megnéztem, tetszett.
Ami meg nem, az leginkább az volt, hogy az alkotók vérszemet kaptak a számítógép nyújtotta tömeggenerálási lehetőségtől, és szvsz túl nagy tömegeket generálnak... (Ez amúgy más filmekben is zavar, pl. a Troy c. film előzetesében annyi hajót mutattak, amennyi a normandiai partraszálláskor nem volt, nem hogy az ókorban...). Szal jön egy HATALMAS ork sereg, aztán jön egy tényleg HATTTAAAALMAS lovas sereg, aztán felüdülésként néhány gigantikus olifánt, és végül annyi szellem, amennyi az összes eddig felsorolt sereg együttvéve....
Meg a faltörő "kos" (ami farkas) kicsit nagyon túl nagyra sikerült.
Na mindegy, azért tényleg tetszett (meg a zenéje is nagyon el volt találva), csak nekem sok volt benne a túlzás.

Wedge

Wedge

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 249 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.19, 07:00

Ami lemaradt:
a kritika értékelése: 90%
a film értékelése: 90%

Gratulálok Herbinek, nagyon jó kritikát írt, csak néhány dologban nem értettem vele egyet. További ilyeneket.

Wedge

Wedge

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 249 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.19, 06:57

Tiszteletem

Virgo Galadis, bár nem tünt fel, de lehet, hogy neked van igazad abban, hogy Legolas keveset szerepelt. Ám kérdem én, akkor azt tartod megfelelő ellensúlyozásnak, hogy egyetlen jelenet erejéig a rendező "supermant" csinál belőle? Egy, amugy olyan jelenetben, amin talán a legjobban érzékelhető a filmben, hogy számitógépes grafika, ami egyáltalán nem illik bele a tolkieni szellemiségbe és ami annyira hihetetlen még egy fantasyban is hogy szinte senkinek se tetszett, akivel beszéltem. Szerintem Legolas annyira nem volt elnyomva, vagy ha mégis nem sokkal jobban mint Gimli, aki ugyancsak keveset szerepelt. Azt hiszem, azért Arwen sem szerepelt annyira sokat és az is inkább a kötelező szerelmi szál végett. Amugy ha emlékszel, a 3. könyv végén igenis elég sokat szerepel Arwen, pl. mikor megérkezik Minas Tirithbe, amikor Frodóval beszél és egy nyakláncot adományz, stb. Tehát nincs több jelenete, mintha a könyv szerint ment volna a rendező, csak mások.

Mielőtt valaki félreértene, nem akarom szídni sem a filmet, sem a rendezőt. Nagyon jónak találom, ahogy az előttem szoló írta, "filmtörténeti alkotásnak", amit már kétszer láttam Moziban és szeretném még megnézni. Sőt azt is megértem, hogy a rendezőnek változtatni kellett a filmen a könyvhöz képest és kellettek a látványelelmek, csak volt egy két olyan dolog, ami tényleg túlzás volt.

Remélem nem bántottalak meg sem Téged Virgo , sem másokat a kritikámmal.

_Virgo Galadis (NPC/NJK)

_Virgo Galadis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.18, 21:02

Nemtom, mért szapulja mindenki a Legolas+olifántos részt, nekem tetszett. Legolasszal kapcsolatban az egyetlen bajom az volt, hogy nagyon keveset szerepelt a filmben, pedig, ha többet lett volna benne, jobban lehetett volna érzékeltetni a tündék jellemét úgy általában. Hiszen Tolkien is írja , hogy Legolas érezte a közelben levő gonoszt, vagy amikor Fangornban járva megjegyzi, hogy az erdő olyan öreg, hogy még ő is fiatalnak érzi magát, pedig ezt nem érezte, mióta velük, 'gyerkőcökkel' utazik.Ezzel szemben sztem még kevesebbszer is szerepel, mint Arwen, s eltekintve a kb.6 db 1mondatos szövegeitől, meg sem szólal a filmben. Ez azért elég nagy hiba, tekintve, hogy Arwen, szinte nincs is benne a könyvben. Nekem speciel jobban tetszett a 2. rész. Itt eléggé Frodóékra és Gandalfra koncentráltak, És a többiek jelenetei soxor nem voltak elég kidolgozottak. Azért jó volt, már 2szer láttam, bár nyugodtan le lehetett volna zárni az elhajózás után is. Ennyi, de hogy nehogy azt higgyétek, hogy csak azért írok, hogy a film rossz pontjait emeljem ki, meg kell jegyeznem, hogy filmtörténeti alkotás, és minden hibája ellenére (amiken azért nem kell úgy fennakadni) szerintem fantasztikus volt.

_Réka (NPC/NJK)

_Réka (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.01.17, 23:41

Nekem nagyon tetszett az egész, sztem a sztori is jó volt, csak nem a könyvhöz képest.

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.01.17, 17:15

Demirah:

Nem, egyaltalan nem zavarnak. Mondjuk ugy, hogy ignoralom a jelenseget.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]