Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Ars moriendi (Orastes)


 • Válasz írásához lépj be
24 hozzászólás érkezett eddig

_zugrat (NPC/NJK)

_zugrat (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.16, 19:47

NAGYON JÓ!!!!!!!! Egyszerqen,hogy tutsz ilyen jót írni? Nagyon tetszett ,az írásmód, atáma minden remek volt. GRATULA

_aramlass (NPC/NJK)

_aramlass (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.02.21, 19:17

Első írásod? Félelmetesen jó,ha
-kiveszed a fényképes részt, nem kell bele
-a lány ábrázolásánál törekedj arra, hogy jobban lejöjjön: fásulttá vált, kísértette a halált meg unta is,ezért az élet felé fordult./Ez benne van, de ebből lehet legszebben kibontani a következő részt, úgyhogy ez legyen hangsúlyosabb/
- a barátnői ne mondjanak semmit a teremről,
onnan, hogy "tompulnak..." addig, hogy"...hirtelen teljes csönd" mindent kivennék.
- a halál szájbarágós, ne szólaljon meg, csak a lány agyán keresztül, ne lehessen érezni, hogy melyik saját gondolat, melyik nem...
-amikor már meztelennek érzi magát/kiváló gondolat!/ az legyen zavaró, hiszen olyan dologgal fog találkozni!...hogy legyen zavaró...pár pillanat múlva megtapasztalja a csupasz lélek kiszolgáltatottságát,MOST találkozik a HALÁLal, eddig kísértette...
-adjon neki valamit, de ne tudjuk meg, hogy mi az...bízd a fantáziánkra:)
És mégegyszer: a stílusod is...nekem annyira jó. Gördülékeny, olvasható írás.

_aramlass (NPC/NJK)

_aramlass (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.02.21, 18:19

Kritika helyett elmesélem, hogy nekem tetszett, faltam a betűket, és az utolsó bekezdést már nem bírtam idegekkel, úgyhogy a végén kezdtem...majdnem szívrohamot kaptam, hogy "úristen, mi lehetett az "ajándék", jujj!nem írta bele?"...és akkor becsordogált az anya fényképe,hogy finis, végigolvastam. Szép munka

Aleister

Aleister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4419 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.20, 09:56

Ett:

Ez igaz, de Te nem erről írtál a 32160-ben.Az pedig megint más kérdés, hogy a műfajból kifolyólag ténylegesen nem állítják a fantasy írók, hogy a valóságot írják le, viszont a saját világukban a valóság ábrázolására törekednek.

Ett

Ett

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 112 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.19, 06:46

Aleister

A fantasy meg sem próbál valósághűnek tetszeni önmeghtározása folytán.

Ez viszont nem fantasy.

Egyébként szerintem a fantasy írásokat is a megélhető élmények teszik élvezhetővé, és igazán személyessé.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6640 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.18, 19:58

Köszi az eddigi összes kritikát, majd igyekszem okulni belőle. Miután ez az első novella, amit írtam nem vagyok nagyon meglepve, nem sokkal számítottam jobbra, majd talán a következő igényesebb lesz.

Néhány megjegyzés a novella kapcsán:
Ez egy epizód valakinek az életéből. A
sztorival próbáltam egy helyzetet megvillantani, mert ez sok emberben
él tudat alatt (a halál kérdése, témája) ez csak egy kísérlet volt, nem több. Próbáltam arra rávilágítani, hogy ez tudat alatt mindenkben benne van. Igyekeztem úgy megírni, hogy el lehessen gondolkodni rajta, nem pedig azonnal beírni egy ilyet "Hát ez.... gyenge." -->ez a kritika...& semmi más. Köszönöm azoknak, akik felvillantották a hibákat, túl sok ilyen volt, ez igaz, de meindegyikre most nem válaszolnék, ha van kérdés pls U2U vagy mail.

A halálról csak annyit, hogy a személye -ilyen fajta megfogalmazása- nem Terry Prachett könyveiből van, hanem egy a XIX század végén, XX század elején-közepén élt(akkoriban világhírű) svéd orvos-író, Axel Munthe könyveiből való, felhasználtam tőle pár dolgot.

Aleister

Aleister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4419 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.18, 14:57

"Az írónak annyi halálközeli élménye volt, mint nekem székesegyházam, és úgy írni valamiről, hogy elképzelésem sincsen róla... "

Ezt most komoly?!!! Kvázi te most lebarmoztad az összes sci-fi, fantasy és horror írót. Vazze ha én a sciptóriumban csak a saját "élményeimről" írnék ...

Ett

Ett

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 112 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.18, 12:10

Eccerű, sablonos, klisés, erőltetett.

Az írónak annyi halálközeli élménye volt, mint nekem székesegyházam, és úgy írni valamiről, hogy elképzelésem sincsen róla...

Nem húzom le, mert mindenki így kezdi, de van még hová fejlődni.

Jarog

Jarog

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 614 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.18, 11:25

A legfontosabb észrevételem, hogy nagyon nehezen olvasható a szöveg. Döcögő, nehézkes, és nincs rimusa, ezzel élvezhetetlenné teszi a novellát.
Maga a cselekmény sem igazán állt össze. Van egy halálvágyó lány, talákozik a halállal, és... tulajdonképpen ennyi. Nem tudom mi volt az író célja, hová akart kilyukadni az írás végére.

Gyenge.

lino

lino

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 114 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.18, 07:36

Rozsee ez utóbbiakba felesleges belekötni (tudom, nem az volt)! Ha nem áll szóba vele, nem ajándékozza meg akkor nincs novella..
Amúgy éppen madár is lehet, a lényeg hogy az emberek formálták a mostani képére (gondolom a szerzö angyalt képzelt el inkább)!

Amúgy maga a mü nem jött be..

_Rozsee (NPC/NJK)

_Rozsee (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.02.17, 21:03

SkallaGrim:az igaz,hogy a halál itt nem az ördög,ezt elnéztem./Bocsánat Orastes!/De akkor miért hozza egyáltalán szóba?És ha fehér szárnyai voltak,akkor ezek szerint angyal volt/vagy csak egy sirály?/. Néhány sorral lejjebb azt áll,hogy semmi köze az angyalokhoz.
Ráadásul semmiképp sem tudom elképzelni,hogy a Halál csak úgy ajándékozgat.
Jah!És miért áll egyáltalán szóba a lánnyal,ha nem érdekli őt,hogy ki milyen.Ennek ellenére elég erősen a szemére olvassa a dolgait...Talán eljött Joe Black?
Orastes!Nem téged támadlak,csak szerintem az átgondolatlanság vagy a kapkodás miatt, ellentmondásos lett az írásod.

_SkallaGrim (NPC/NJK)

_SkallaGrim (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.02.17, 19:25

Rozsee: Engedd meg, hogy egy kicsit vitatkozzam. Ebben a novellaban a Halal nem az Ordog, hanem csak az a dolog, ami vegrehajtja az emberek elmulasat, amikor azoknak kitelik az idejuk. Nem az o feladata hogy itelkezzen, eldontse, hogy ki megy a Pokolba vagy a Mennybe vagy akarhova. Az Ordog majd csak akkor jelentkezik, ha az illeto mar a Pokolba kerult. (a novella szerint)Mivel a Halal maga csak affele vegrehajto, nem is lehet gonosz, csak az emberek aggattak ra ezt jelzot, hiszen felnek az elmulastol. Eppen ez duhiti a Halalt.

_Rozsee (NPC/NJK)

_Rozsee (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.02.17, 18:57

Hmmm...Hát nem is tudom.Az eleje elég hangulatos,amikor az alkotásokra utalva fested meg a hangulatot.Az tetszett.Ám amikor azt írod le,hogy milyen is ez a hölgy az egy kicsit "pongyolának" tűnt.Főleg ott,ahol azt írod:"...ezért ment egyetemre..."-ez például nekem nem következik az előtte lévő mondatból.Aztán ez az "erős idegzetűeknek!" felirat.Úgy nézett ki,mintha egy horrormúzeum lenne./Előtte egy piros karikával benne meg egy 18-as számmal/ Lehet,hogy van ilyen múzeum,ezt nem tudom.
Végül pedig az ördög monológja.Az eleje jó,hogy mindenki magának alkotja meg,de utánna,amikor azt mondja,hogy semmi köze a mennyországhoz meg a pokolhoz...hát...anélkül nem is létezne.CSAK ebben az értelemben beszélhetünk ördögről, másképp csak ez a természeti erő marad.Ráadásul ez a fajta "jótékonykodás",amit véghezvisz végképp nem lehet az ördög műve.Mivel ő az örök tagadás /pl.:Ember tragédiája/.
Szerintem ezen még rágódnod kellett volna egy kicsit.

Endrosz

Endrosz

  Kicsicsillag

 • Fórumita
 • 875 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.17, 17:23

Nekem nem jött át belőle túl sok minden.

Nagyon zavart, hogy fizikai leírás társul a Halál megjelenéséhez, jó lett volna elszakadni a szokásos képzetektől.

A felvezetés túl tömény. Többet "járkálnék" a lánnyal, könnyedebbre véve a helyzetet, esetleg az elején még ott van vele egy évfolyamtársnője, fecsegnek, mások is vannak körülöttük, legyen környezet, ahova szóródik a figyelem. Lassabban fedném fel a múlját, lassabban tenném tudatossá saját maga és az olvasó előtt, hogy "itt van valami".

"Valamiért ezek a gondolatok most egy kicsit veszítettek számára fontosságukból". - Ez nagyon gyér átkötés, magyarázkodásnak hat.

A lány túl sokat mond ahhoz képest (és túl nyugodtan), hogy meg van rémülve. Ha az embernek torkában dobog a szíve, elfúlnak a mondatai az adrenalin miatt. A magához térése után is ugyanez a gond, azonnal úgy beszél, mintha mi sem történt volna.

A végét nem értettem. Mi volt az apró ajándék? Biztos megint én vagyok figyelmetlen.

Egyébkény a kompozíció tetszett (bár még ráférne egy alapos átgondolás), és elég szépen meg volt szövegezve.

_SkallaGrim (NPC/NJK)

_SkallaGrim (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.02.17, 16:14

Oszinten szolva nekem se jott be tulzottan. A Halal szerepe teljesen olyan, mint a Mort, a Halal kisinasa-ban, csak ott viccesen van talalva. Egyetertek Kyollal szerintem is gond van a stilussal, es en sem igazan ertem, hogy miert olyan nagy szam, hogy az anyja kepe mosolyog. Es a vegere nem kellett volna odatenni azt a magyarazo mondatot, valoszinuleg mindenki megertette volna anelkul is, hogy ez az a bizonyos ajandek.

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6624 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.17, 16:14

Ars moriendi (Orastes)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=3382

_Íjjász (NPC/NJK)

_Íjjász (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.02.17, 15:46

Ha ez a "Rémálom az Elm utcában" sokadik folytatása akar lenni,akkor remek bevezető lenne a filmhez,csak a karmokat hiányoltam.

_Feleri (NPC/NJK)

_Feleri (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.02.17, 15:37

az előbb elrontottam /azaz nem írtam :)/ értékelést... tehát most..

_Feleri (NPC/NJK)

_Feleri (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.02.17, 15:36

Nekem tetszik..
Korábban sokat foglalkoztatott a halál gondolata, és bár ez nem egészen fedi a gondolataim, tetszik..

SeSam

SeSam

  Gazdátlan Árnyék

 • Fórumita
 • 186 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.17, 10:35

Egy művészettörténész-hallgatót - szerintem - nem a barátnői kell, hogy rábeszéljenek egy Michelangelo, Dürer, stb. kiállításra, hanem visító extázisban maga rohan el, hogy mielőbb láthassa.
Sajnos a cselekmény további folyása sem túl izgalmas. Nagyon előre látható, hogy mi fog a lánnyal történni. A csúcspont (ami azért annyira nem csúcs) után pedig úgyszólván nem történik semmi.
Maga a stílus nem gördülékeny, egyes mondatok tekervényesek és nyelvtanilag bukdácsolók.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]