Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Megjelent: M.A.G.U.S. - Alapkonyv (info: Inomi)


 • Válasz írásához lépj be
279 hozzászólás érkezett eddig

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.08, 00:34

A rendszerről csak annyit tudok, hogy pár Magus tesztelő vitatkozott a chaten a tesztelés lezárása után, hogy tulajdonképp d20 volt-e vagy sem, és ott úgy egyeztek meg, hogy d20.
Mivel a d20 rendszer igy is opcionális szabályok halmaza, igazából nem lep meg, ha a dolgok nem úgy működnek majd, mint a D&D alapkönyvben...
A minta-izék alapján nekem pofára d20-nak tűnt, csak Mp alapú mágiarendszerrel (ami csak a mágiahasználóknál jelent változást).
De mivel ma már kapható lesz a boltban, délutánra úgyis lesz, aki ir róla bővebben :)

Hidogre

Hidogre

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 32 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 23:37

Haller!

Timba: most mi itten a probléma, végülis? Hogy egy nem d20 kiadvány valóban nem d20? Vagy hogy nem tudsz Thay Red Wizardot vagy Jedit indítani Yneven? Vagy most mi?
Vagy szimplán csak arról van szó, hogy már megint csak be akartál szólni valakinek, mint holmi önjelölt d20-deviancia-ellenőr (aki persze már megint elfelejtett utánaolvasni a dolgoknak)? Közben persze megtudhattuk, hogy milyen nagy király vagy, mint Nyambe-bedolgozó, és d20 kiadvány tulajdonos. Szabad csodálnunk, mester?
Nos, én csupán negyedannyi d20 kiadvány tulajdonosának mondhatom magam (plusz néhány tucat pdf), de arra magamtól is sikerült rájönnöm, hogy azért még akkor sem minden esetben okés a d20 kompatibilitás, ha megmaradunk a kasztrendszernél, meg ilyesmik. Ha már angolra-fordítgatásokra, és wizardsnak küldözgetésekre buzdítasz, akkor esetleg próbáld meg visszaküldeni a wizardsnak az általuk publikált wheel of time vagy star wars bármelyik kasztját és meglátjuk, mit mondanak a DnD-kompatibilitásról (hogy például csak a Defense bonus-t említsem). Ha az ilyen kis gikszerek nem tűntek fel (és ugye miért is gondolnánk, hogy tudtál róluk, és többé-kevésbé alaptalanul szívózol a mahuttal), akkor talán valóban érdemes lenne valami fordítás-projectet eszközölni (ha már előjött a dolog) - ha eközben nem futtatod le a szövegen hőn szeretett spelling-randomizeredet, akkor bizonyosan feltűnnek majd az eltérések a rengeteg 'überkompatibilis' d20 verzió között.
Szóval szerintem csak csínján a hülyeséggel, nehogy kiderüljön, hogy olvasatlanul porosodik polcodon az a 200 d20 kiadvány.

A Hídogre

Chantico

Chantico

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 257 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 22:09

Csak, hogy hozzászóljak:

1, tényleg felesleges elvi alapokon előre fikázni a rendszert - persze aki az előzetesekre reagál, annak csak igaza lehet (a saját szempontjából mindenesetre biztosan :-) )

2, azért a könyv egészét illetően hagyjuk meg a minőség vélelmét ("benefit of doubt") - tessék belenézni v. megvárni az első kritikákat és annak alapján saját fejünket használva dönteni a vásárlásról

3, a régi MAGUS szabályrendszere egy kicsit "elnagyolt" és ezen a kiegek sem segítettek - egy rendszernek pedig saját lábán is meg kellene állnia

4, a könyv ára OK (amennyiben tartalmilag OK) - ez persze csak személyes vélemény + ld lentebb leírt összehasonlítások (persze mindig lesznek akik nem telik a könyvre, ugyanakkor nem csak a vásárlóra, de a kiadóra is gondolni kell, nehogy már _mindenképp_ tönkremenjen az _üzleti_ tevékenysége miatt)

5, a borító olyan amilyen, szvsz ezen kár kattogni

6, a filozófiai alapvetést (d20 alapú + kasztrendszer) már felesleges vitatni - ezen már nagyon rég túlvagyunk...

C.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 20:40

"Tehát aki abban bízik, hogy a magus OGL-hez tudja majd használni a magyar Forgotten Realms lapakönyv vagy a többi magyar d20 kiadvány kasztajait az nagyon nagyot fog csalatkozni. :) "

Miért, ki bízott eddig ebben/akarta használni ezeket a M*-hoz? :) Ismét szájmenésed van, csimota? Miért kérsz számon olyasmit, ami soha nem is volt cél? A készítők amúgy már hónapokkal ezelőtt deklarálták, hogy nem lesz d20 logó a könyvön, OGL licensz alapján készül a rencer, gratulálok, hogy végre te is eljutottál idáig.


Bár ha ez már előszele annak a várhatóan felbuzgó hülyeségnek, ami az AK megjelenése után következik, akkor roppant szórakoztató hónapoknak nézünk elébe... :)

THE_Eye

THE_Eye

  Csillagvadász

 • Fórumita
 • 1262 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 20:14

Csatlakozom
?

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4531 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 20:03

Timba: az azér' van, mert a játék neve M.Á.K.O.L.Ó.S. d20, nem nem d20 M.Á.K.O.L.Ó.S.. :)

Selion

Selion

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 526 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 19:38

:)

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 19:34

rotfl

Timba

Timba

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 19:03

Kadmon

Ha összehasonlítod az inomis kasztelőzetest bámely Wizard-os vagy más d20 kiadó előzeteésvel, akkor simán láthatod, hogy nem ugyanarról a rendszerről van szó. Egyes elemek egyeznek, de az előzetes alapján úgy tűnik nagyon jelentős eltérések vannak. Hidd el van elég tapasztalatom a dologban. Részeset voltam a tavaly és egyik legsikeresebb d20 kiadvány a Nyambe fejlesztésének, amit az Atlas Games adott ki és több, mint 200 d20 kiadvány fiygel a polcomon. Ha ezek útán úgy gondolod, nincs elég rálátásom a dologra, fordítsd le az inomi eőzeteseket angolra és küldd el a wizards-nak. Kizárt dolog, hogy azt mondanák ez d20 rendszer. :)

Timba

Timba

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 18:47

Félreértések elkerülése véget, az új magus alapkönyv nem d20 rendszerű, csak OGL akár a Mutants & Masterminds. Vagyis nem használható a több ezer d20 kiadvány egyike sem hozzá, így amagy D&D alapkönyv és a Forgotten Relams kasztjai sem uyganúyg ahogy a Mustants & Mastermindshoz sem használghatóak. :) Tehát aki abban bízik, hogy a magus OGL-hez tudja majd használni a magyar Forgotten Realms lapakönyv vagy a többi magyar d20 kiadvány kasztajait az nagyon nagyot fog csalatkozni. :)

GrofDilisnya

GrofDilisnya

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4958 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 18:26

Traveller sci-fi rpg-t akartan írni.

GrofDilisnya

GrofDilisnya

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4958 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 18:25

Pett-moondevil :

Szóval amiben 20 oldalú kockával kell dobni, az már d20 rendszer. Bocs, ezt nem tudtam. Akkor a Trabaeller sci-fi rpg is d20 rendszer? Fel sem tünt...

Jó lenne akkor okosakat mondani, ha tudnás, mit is hívnak d20 rendszernek. Elárulom, nem minden olyan rendszert ahol 20 oldalú kocka is van...

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 18:20

Pett-moondevil:

A Talislanta és a Torg pl egy darab d20-at használ a rendszeréhez. Mégsem nagyon lehet őket d20 rencernek nevezni... :)

Szabtom

Szabtom

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 794 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 18:09

Pett-moondevil:

csekk disz áut:

http://www.wizards.com/default.asp?x=d20/article/20040121a

Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 17:59

Az új mókushoz annyit, hogy ha lesz pénzem, megveszem, de előbb a FRCS fordítást, mert szépnek találtam és ebbe a világba(meg a d20 rencerbe) menekültem nemrég a maguszutálatból, ami természetesen nem Ipszilonnev világának volt köszönhető.
Reméljük a legjobbakat!

Amiért hozzászóltam: Grófom, Szabtom, szerintetek mi az édiendi, ha nem d20. Ha 20oldalú kockával dobálunk az még nem elég? :) (A "d20" csak az ilyen elnevezésű, megbélyegzett rendszerre fogható rá?)

Szabtom

Szabtom

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 794 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 12:50

Kadmon:

szerintem nézz utána a dolgoknak, aztán gondolt át ezt a d20-as hozzászólást. Nem bántásból mondom. De tedd meg. :-)

GrofDilisnya

GrofDilisnya

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4958 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.07, 05:31

Kadmon:

A D20 rendszer azért más, mint annó az AD&D rendszere volt. Aki ismeri a kettöt, az tudja, hogy vannak bizony igen komoly különbségek, és a d20 rendszer jobb és használhatóbb, mint annó az ad&d rendszere volt.

__Corwin dhi'Sallanas (NP (NPC/NJK)

__Corwin dhi'Sallanas (NP (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.22, 21:46

Tökéletes egyetértek DagnirGlaurunga- val és GrofDilisnya- val. Szerintem aki nem tud 2 számot összeadni, márt már fáradt, az használjon gépet. Nem szégyen az, és ahhoz még hajnali 3kor sem kell nagy tudás.
Kiro véleményére csak annyit reagálnék, hogy specielle nálunk, nem elég a tápoláshoz, ha csak mész előre. Hidd el, egy jó kalandmesternél nemhogy a tápoláshoz, de az életbenmaradáshoz vagy a feladat teljesítéséhez is vért kell izzadnia az agyadnak.

Igen, az életerő egy kicsit érdekesre sikerült. Akit egy pallos eltalál, az onnantól nem igen akar tovább mocorogni. Volt szerencsém kipróbálni ezeket a fegyvereket (már amik a M*ben vannak, persze nem mindet). Egy biztos pallossal, lovagi kardal, csatabárdal vagy buzogánnyl nem lehet "kicsit" ütni. Azok ha eltalálnak, akkor ott csont törik, hús szakad. A másik ami nem tetszik, hogy egy íjjásznak sikerül valakit szemen, torkon vagy egyébb kényes helyen meglőnie, de sajnos csak pár FP a sérülés. NEM! Akit így eltalálnak, az csak imádkozhat onnantól, hogy életben marad, nemhogy tovább harcoljon. Nagyon sok múlik a KMen, és bizony ha a "KisMészáros" azt mondja, hogy halál, akkor halál. Ha azt mondja, hogy amit el akarsz találni az ennyi meg ennyi, akkor az annyi.

Hozzáteszem nem volt rossz ötlet a második törvénykönyv sebzéstáblázata, csak eleinte kicsit macerás mindig keresgetni, hogy hol és mennyire találtak el. Azonkívül a kötelező ÉP sebzés is süti találmány. Így már nem is olyan könnyű túlélni egy pallos csapását.

Szerintem egy kis leleménysség kell, és minden okés. Akinek meg nem tetszik, az miért játsza? Ha meg nem játsza? Miért fikázza? Biztos jó dolog, egyszer majd valaki azt is elmagyarázza, hogy miért. Persze a negatív oldalt is figyelembe kell venni, de ha már látjuk a hibát, javítsuk ki. Tudom, ezért egyszer már leszóltak, de isteneim! Nem kell megenni, ami nem ízlik.

Tartsuk kézben az új szabálykönyvet, és akkor már csocsi a stoki :)

Mellesleg nekem semmi bajom a k100-zal. Szemléletes, és a csapatnak már nem gond összeadni a számokat. Szinte már ránézésből lehet tudni. Nah, részemről ennyi. Epekedve várom a csütörtököt.

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.06, 22:21

A szabálykönyv d20 lesz, nem csak OGL, attól függetlenül, hogy van-e d20 logo a boritóján. Az OGL csak annyit jelent, hogy Szabadon Felhasználható rendszer. Vagyis, akár a régi Magus szabályokkal is kiadhatnának egy OGL licenszet.
Az AD&D pedig szintén d20 rendszerű volt, csak akkor még nem találták fel ezt a kifejezést.
A könyvben bizok, a stábban is, az árát soknak tartom, de nem gond, mert játszani úgy sem fogok vele :)

Londonercsecse

Londonercsecse

  könyvtárépítő

 • Fórumita
 • 892 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.06, 20:38

Serules hatasanak jo modellezesere, valamint a kifaradasra ott a Mechwarrior rendszere. Ott igazan ERZED, ha faj valami:)
Egyebkent en is megveszem, megha jatszani nem is tudok vele, mert nincs kivel..:)
Ha mar megvan, majd kielemzzuk. Remelem jo lesz ! Igaz, csalodtunk mar M. kiadvanyokban, de azert az ember mindig bizakodik. Ha meg kesnek, akkor nagyon elassak magukat, mivel nem tudja a haverom elhozni nekem Londonba 1 hettel kesobb, s M. nelkul maradok. Na, akkor leszedem roluk a keresztvizet, az bizti! Talan meg valami atkot is szorok rajuk akkor! :)
De, ismetlem, de remenykedjunk a legjobbakban! Majd meglatjuk!


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]