Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

D&D Epic Level Handbook (Kabal)


 • Válasz írásához lépj be
82 hozzászólás érkezett eddig

_Daj (NPC/NJK)

_Daj (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.09, 10:39

Üdv mindenkinek!
Brutális milyen szinten vagytok képesek tépni egymást! Szerintem ez a kiegészítő pont azt nyújtja amit az ember jogosan elvárhat. Az Epic cím csupán marketing szempontból lett ráakasztva a High Lev.Cam. helyett, így azért jobban hangzik! Saur, Körmi mindkettőtökhöz szívessen elmennék játékosnak, ha ekkora intenzitással, és alapossággal dolgozzátok ki a kalandokat is! A szerepjáték lényege -szerény véleményem szerint- a SZÓRAKOZÁS, hogy ezt valaki a 119. szintű űbertáp démon-félisten gyilkológépével, vagy a 0/1-es süketnéma bárd/varázslójával tudja igazán élvezni az totál mind1. Jelen kiadvány azoknak nyújt segítséget akik az előbbit kedvelik. Nem minden mesélő ötletgyár, és a szabályokkal, számokkal centinként megtámasztott játékot is igen sokan kedvelik nekik tökéletes ha nem is megvenni, de kölcsönkérve olvasgatni mindenképpen. Csak egy gyöngyszem, kedvenc partimnak -12 éve mesélek he,he,he az jó sok- felvetem a "a Napot hold méretű idegen paraziták lepik el" című quest-et kíváncsi leszek a fejvakargatásra!!!!
Ja, és kellemes ünnepet mindenkinek!

Lupus

Lupus

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 86 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.06, 09:05

Nerwen!
Meglehet, de a legjobb tudomásom szerint erre korábban a legapróbb célzást sem tettem, mégis dobálózni kezdtett "kezdő" játéktapasztalataim miatt. Tehát kettőnk közül épp ő volt az, aki a nagyöreg szerepében tetszelgett.

A jellemmel kapcsolatban maximálisan igazad van, tényleg Mesélő és Játékosok függvénye, de be kell látnod, hogy bizonyos érák épp hitelességük, vagy hiteltelenségük okán válnak jellem-, vagy történet-orientáltabbá.

De látod, te is épp ott jársz, mint Saur. Rögtön vagdalkozol és gúnyolódsz ahelyett (lásd a tükrös "poént"), hogy normálisan fejtenéd ki a véleményed. Ez pedig szánalmas mind esetedben, mind Saur esetében. Ott is direkt kiemeltem, hogy ez csak az én véleményem és ezt most is vallom.

EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM, NEM PEDIG AZ EGYETLEN IGAZSÁG!

Ha van még valami mondanivalód, azt tedd U2U.

_nerwen (NPC/NJK)

_nerwen (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.05, 21:43

Te Lupus! Szerintem Saur pont azért pipult be, mert mindig ilyen "4000 éve játszom már és nagyon-hiper-szuper-ultra régi motoros vagyok és én már nagyon tudom a tutit, pedig igaz nem olvastam ebben a témában mélyrehatóbban..." emberekkel találkozik mint Te.

A másik, mi az hogy a story és a jellem miatt játszol mást dnd helyett? :) :) :aboci: Ekkora viccet! Nem tudom hogy mennyit értesz te hozzá, de elárulom, hogy a story, a feeling, a mélyebb mozzanatok nem a játékrendszeren múlnak hanem a mesélőn és általában bizony a játokosokon is. Szóval talán a hibát máshol kellene keresni, adhatnék pár tippet... (pl tükör :) )

Kormi

Kormi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 323 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.05, 13:26

BePe!

Köszönöm. Értem. Legközelebb vigyázok. Bocsánatot kérek. :aboci:

Körmi

Lupus

Lupus

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 86 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.05, 10:30

Ej-ej Saur!

Igazad van, tényleg sok oldal van a szörnyek előtt, de én a magam részéről csak azokat olvastam (nincs meg a könyv, így pár pillanat erjéig pillantottam csak bele), tehát csak arról tudok beszélni. Azt viszont nem mondtam, hogy tobzódnak az ilyen szörnyek (ejnye, sok oldal megy, egy rövid bejegyzést pedig nem tudsz érdemben elolvasni... ugyan...).

A hangnemed viszont nem tetszik... vegyél vissza egy kicsit, barátom. Túl régóta húzom már az igát ebben a műfajban ahhoz (immáron 14 éve), hogy a játékot a Szörnykönyv képeivel kezdjem, és efféle hozzászólásokat eltűrjek bárkitől is...

Ha hiszed, ha nem, épp a sztori és a jellem miatt játszom inkább mást D&D helyett és csak könnyű kikapcsolódásként magát a D&D-t.

Javasolok neked valamit, Saur. Egész okos fiú lennél, ha megtanulnál nyilatkozni, és tennéd azt érdemben... ha sértegetni akarsz valakit, ügyesebben és körültekintőben csináld, mert így csupán egy játékát görcsösen védő sértett gyerek kapkodó vagdalkozásának tűnik...

Ha ezzel kapcsolatban mondani akarsz még valamit, azt U2U tedd... ne terheljük vele a véleméyn rovatot.

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4624 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.05, 06:19

Körmi
miutan a masfel soros pont-sorod szethuzta az admin felulet es a hozzaszolasok mezo ablakat is, en moderaltam.
legkozelebb ugyelj ra kerlek.

Kormi

Kormi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 323 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 22:12

Hali!

"Ne irkáljatok be nagyon csúnya szavakat, mert elrontja a szórakozást a moderálás!"

Nem hogy nagyon csúnya szavakat nem írtam, de egyátalán nem írtam _semmilyen_ csúnya szót. És még csak OFF sem voltam.

Kérdés: ki moderált ki, és miért? Csak hogy tudjam...

:aboci:

Körmi

Kevamros

Kevamros

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 24 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 21:11

Az én véleményem a témában az, hogy mindenféleképpen van jogosultsága az ilyen magasabb, "epikus" karaktereknek és kalandoknak. Miért ne? A 20. szint csak egy állomás. Az viszont már egy egészen más jellegű kérdés, hogy valyon miféle kalandokba keveredhet egy ilyen magas szintű csapat? Ha megnézem, mondjuk a Forgotten Realms világleírást, ott az ilyen magas színtű karakterek már minimum ősmágusok, hatalmas hadvezérek, bűnszövetkezek vezetői. Az ilyen arcok már nem nagyon kalandoznak, közvetlen konfliktusokat nem vállalnak be. Miért is tennék? Már megharcoltak a poziciójukért.
Szerintem, háromféle játék képzelhető el egy ilyen csapattal:

1. A nagyon erős csapat püföli a nagyon erős szörnyeket. Szerintem, ez rém unalmas. Az ilyen játékosok már rengeteg harcban részt vettek. Bár biztos, megvan az izgalma annak is ha 25d6-tal kell kidobni a sebzést. :aboci:

2. Valami borzalmas dolog történik a világban. Megnyílnak a más létsíkokra vezető kapuk, invázió, pusztulás. Egy olyan játszma veszi kezdetét, ahol még az istenek is elbukhatnak. Na ez már epikus! Viszont az ilyen jellegű történethez, hihetetlen irodalmi érzék kell a meséléshez és magához a játékhoz is.

3. Megvesszük (jó pénzért) a Manual of the Planest és elzavarjuk a játékosokat a külső létsíkokra. Olyan helyekre, ahol egy 17. szintű féldémon harcos ugyanolyan átlagos figurának számít, mint egy szatócs a Forgotten Realms világában. Mondanom se kell, hogy itt is nagyon a topon kell lennie a mesélőnek. Én biztos nem mernék belevágni. (Nem szeretném blamálni magamat.)

Tömören ennyi jutott az eszembe.

A magyarországi kiadásról meg csak annyit, hogy én is kapásból feltudnék sorolni tíz olyan kiadványt, amire inkább szükségem lenne, mint erre.

Béke veletek!

THE_Eye

THE_Eye

  Csillagvadász

 • Fórumita
 • 1256 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 16:58

Ne irkáljatok be nagyon csúnya szavakat, mert elrontja a szórakozást a moderálás!

Kormi

Kormi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 323 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 16:31

Saurnak második részlet:

A konkrét kérdés kapcsán („SZVSZ abba a hibába estél hogy a fantasy világodat megpróbálod túlzó mértékben a valósághoz közelíteni.”): a saját fantasy világaim (pontosabban világaim) az enyémek, olyan mértékben közelítem őket a valósághoz, amilyen mértékben úri kedvem diktálja, pont. A már meglévő fantasy világokat (FR, M*, Cx, Középfölde stb.) pedig olyan mértékben közelítem a valósághoz, amennyire azt a világ hangulata, a megjelent irodalmi művek és egyebek fényében szükségesnek tartom. Pl.: a M* szvsz egy kissé „földhözragadtabb” világ, ahol az isten prófétáját megmérgezik és elássák helybéli orgyilkosok. Középfölde egy mesevilág, ahol Galadriel palotájába nem rajzol az ember budit (példa by Rutin), mert nem illik oda, és kész. A FR pedig – felületes vizsgálataim alapján – egy rosszul összetákolt ökörség, mert a kvázi-középkori világában kifejlődő félisten PC-k és NPC-k reális világba illeszkedését csúnyán elmaszatolja (ezen túl trehány módon lopkodja és keveri a földi előképeket és egyebek). Körülbelül olyan íze van, mintha egy csapat lelkes tizenéves rakta volna össze rengeteg időt, energiát és pénzt beleölve úgy, hogy alapvető történelmi, szociológiai, társadalmi, hadászati stb. tényekkel nem voltak tisztában. De ez csak egy magánvélemény.

Ez nagyon szórakoztató, ennek a játéknak pl ez is a lényege, és bizony hogy epic hisz könnyedén végezhetsz egy sárkánnyal. Sőt a sárkányok már nem is akkora kihívások.

:sóhaj: Úgy látom, nem értjük egymást. Számomra nem a sárkány megölése (lenne) az epic, hanem a hősies tett maga. Ha _könnyedén_ lenyomok egy sárkányt, az nem hősi, hanem:
- tápos (ha mondjuk egy emberi harcossal játszok)
- természetes (ha mondjuk egy ősmágussal / óriásmonsterrel játszok)

Szóval tehát szerintem egyenlőre olyan dolog számodra az EPIC book amit nem tudsz elképzelni, én is éltem meg hasonlót. Azt tanácsolom ne kritizáld ameddig nem látomásoztad, nem rágtad át magad rajta és fogtad/értetted meg teljesen.

Engedtessék meg nekem, hogy kimondjam: egy olyan könyv, ami következetesen összekeveri a „hősies” fogalmát a „nagyhatalmúval / magas szintűvel”, az alapvetően hibás koncepcióra épül. Ennek fényében a részelemei lehet, hogy használhatók (erről nem nyilatkozom, látnom kéne), de egészében erősen kétlem, hogy elfogadható lenne.

Állítom hogy neked az egyetlen hibád a hozzászólásiadban, hogy idegenkedsz attól amit nem tudsz elképzelni.

Naiv kérdés: melyik ember nincs így ezzel? :aboci: Ezen túl: bármilyen hihetetlen, de nem teljesen idegen számomra a retttttentő hatalmú lények legyőzése hasonló kaliberű karakterekkel. Játszom már egy ideje...

Neked külön javaslom hogy szerezd be a könyvet, adj neki esélyt és állj optimistán hozzá.

Igazság szerint ez a könyv már abba az árkategóriába tartozik, ahol - az én pénztárcavastagságommal - nincs helye próbának. Ha mindenki azt mondja, hogy kitűnő, és szükségem is van rá, akkor igen, egyébként nem. Sajnálom, de ez van. Monstert, varázstárgyat tudok alkotni magam is, magas szintű varázslatokra a Cx Harmadik köre óta nincs szükségem, papi mágiára dettó (nálam a papi mágia úgy működik, hogy a halandó kér valamit az istentől, aki vagy teljesíti, vagy nem). Mesélési tanácsok esetleg érdekelnének, de egyrészt nemigen játszunk magas szinten, másrészt a könyvet etekintetben eléggé lehúzta a cikk, harmadrészt meg inkább elolvasok ugyanezért a pénzért egy tucatnyi _jó_ történelmi regényt, ha epikus mesefolyamhoz keresek ötletet.

De ha tudsz valami free .pdf linket, azt szívesen megnézem (engem nem zavar, hogy hiányoznak belőle a monsterek képei :)).

A Fantasy és a Marhaság között a határt valahol középen kellene hogy legyen ha azt vesszük hogy van közöttük egyáltalán távolság.

Ez szvsz világonként más és más.

Tudod, valakinek már maga a Fantasy marhaság. Nekik mit mondassz ?

Finoman más témára térek. Te mit tennél egy olyan emberrel, aki szerint pl. a népmesék, mondák és mítoszok „marhaság”?

Te a földi valóságot fixírozod mint ideált

Mégegyszer: ha az adott világhoz ezt érzem megfelelőnek.

folyt.köv.

Kormi

Kormi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 323 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 16:27

Saurnak első részlet:

A hitelesség nem hangnem függő

Arra próbáltam utalni - ezek szerint rosszul -, hogy ha emelt hangon sorolod fel az érveidet, akkor azok hajlamosak elkallódni az érzelmi töltetű kiszólások közt, és az emberek fejében is inkább ez utóbbiak maradnak meg. Ergo: kicsi az esély, hogy az üzeneted érdemi részére választ kapj. Mint ahogy azt a fejleményekből is látható.

Másfelől: az, hogy nem kapsz érdemi reakciót, nem feltétlenül a vitapartnerek ostobaságból ered. Lehetséges, hogy akik itt nyüstölik a billentyűzetet pár éve, tökéletesen tisztában vannak az összes érvvel pro- és kontra, lejátszották ezt a meccset a magas szint körül már számtalanszor, és egész egyszerűen lusták újra belekezdeni (én sem véletlenül írtam a hozzászólásaim elé, hogy „közhely”). Különösen annak fényében nem fárasztják magukat érveléssel, hogy tudják: a saját, kiforrott elképzelésük már nemigen fog megváltozni. Hasonló a helyzet akkor, ha a vitapartner alpári hangot vindikál magának :), és nem tisztelettel kérdez, hanem fennhéjázón kinyilatkoztat.

A Fastasy irodalomban azonban ez az esetek túlnyomóan nagy többségére azonban nem jellemző ez az eset

A minőségi fantasy irodalomban azért van rá példa. Tolkien hobbitjai, ugyebár... :)

és most Fantasyról beszélgetünk, azon belül is a Dunegons & Dragons játékról. Ehhez a kiadott regényekben nem éppen Józsibácsi szerepel legjobb tudomásom szerint.

Nem ismerem túlzottan a DnD regényeket. Döntően azért nem, mert az a kevés, amit olvastam, legjobb esetben is csak a középszerűt ütötte meg, de inkább alatta volt. Sokkal. Úgyhogy onnantól nem vesződtem velük. Ennek fényében nem vitatom szavaid igazságát, csak azt tenném hozzá (halkan), hogy a félisteni erejű karakterek, világfordító csaták, ősmágiák, sárkányháborúk és hasonlók leírása _önmagában_ nem jelenti azt, hogy a történet hősies lesz; sőt élni lehet a gyanúperrel, hogy az író azért választ magának ilyen témát, mert - egyéb írói eszközök híján - a méretekkel akar hatást elérni. Ami elég ócska és átlátszó fogás szvsz.

Igazad van tehát hogy TUD hős lenni kapás barátunk de itt a vita nem arról szól hogy 20 alatt nem lehet hanem hogy husz fölött miért ne lehetne ?

Ez igaz. (De ezt nem is vitattam soha.)

Megkockáztatom, esetlegesen mégiscsak jó és használható könyv ez csupán neked és másoknak hogy úgymondjam nem jön be. De ettől még lehet jó nemde ?

Természetesen. De a hozzászólásomban kifejezetten _saját_ véleményt írtam le, mert az általános értékelés nem az én feladatom (arra ott a cikk). Egy pillanatig nem vitattam más preferenciák létjogosultságát, sem most, sem máskor, sőt. Kicsit elragadtak a lovak... :D

Idegengedésed a magasabb szintű intellektis kijátszásától szintén nem feltétlenül általános és gyakori jelenség nemgondolod ? Vannak aki megpróbálkoznak vele és van akiknek egész jól sikerül.

Szívesen megnézném, ahogy egy átlagos, vagy akörüli képességű tizen- huszonéves szerepjátékos JÓL kijátssza egy ősmágus vagy egy vén sárkány szellemi kapacitását. Csak sajnos tartok tőle, hogy arra a következtetésre jutnék, mint eddig mindig - sértődés ne essék -: legfeljebb egy ugyanabból a csapatból való tizen- huszonéves hiheti azt, hogy egy ősmágus vagy egy vén sárkány így viselkedne vagy gondolkodna.

A hand-to-hand combat a legutolsó amit egy épeszű karakter vívni fog egy sárkánnyal.

Azért ehhez a sárkánynak is lehet majd pár szava? :D

Egy egyszerű FLY (repülés) varázslattla ugyanis a 100 parasztot hatványozhatod is akkor sem fogják megkarcolni sem a 40 méter magasban repdeső varázslót aki viszont vígan rájukszórhat rengeteg mágiát.

A mágiát szándékosan nem kevertem az ügybe – anélkül hogyan oldanád meg a példabeli szituációkat?

Vitába ez ügyben csakis témában járatos emberekkel vagyok hajlandó vitázni, minden más esetben egyoldalú elmagyarázásra vagyok szívesen kapható.

Az alpáriságba a nagyképűség is beleértendő? :aboci:

SZVSZ abba a hibába estél hogy a fantasy világodat megpróbálod túlzó mértékben a valósághoz közelíteni. Ez azthiszem részben a korlátolt fantáziád következménye.

:) Egyszer látogass el fantáziaszegény honlapunkra. :D Mellesleg nem azt írtad, hogy „Így pedig vindikálom magamnak a jogot hogy alpári hangnemet üssek meg azokkal szemben akik vitára amúgy is alkalmatlanok”? Ezek szerint én is vitára alkalmatlannak találtattam? :D Vagy válogatás nélkül rugdosódsz magad körül? Ez nem túl megnyerő tulajdonság, már megbocsáss...

folyt.köv.

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 13:32

lyally

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 12:06

Saur: egy jótanácsom azért lenne. Más nickjének (online nevének) kifordítása illetlen dolog. Nagyon.

Attila: ebben a hónapban még nem támogatom, de ki tudja, a tehetség és a szorgalom láthatóan megvan... :aboci:

THE_Eye

THE_Eye

  Csillagvadász

 • Fórumita
 • 1256 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 09:37

Én, bár az ilyen, Saur-hoz hasonló véleménnyilvánítókkal nagyon kevés közösséget érzek, szórakoztatónak találom, mert legalább mindig van mit olvasni. Néha hőbörög az ember vagy rábólint, esetleg furcsálkodik, aztán persze ugyanúgy fog ezután is játszani, mint eddig.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 06:23

Nemtom ki hogy van vele, de ebben a Saur gyerekben nagy lehetőségeket látok... :aboci:

Saur

Saur

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 05:46

Nerwennek szánt véleményeidhez, amit tőle bosszantó leegyszerűsítésként veszel

- Pontosan az számít hogy mi nőtt jobban a szívéhez. Az epic karakter IS a szívedhez nőhet ha Egyedik szinttől játszód csak épp nem állsz meg 8-14-20nál. Van aki a szintértéktől függően fejezi be az adott mesélést. Ezért van az hogy tovább lehet vinni és nincs "biztos gát" azaz lvl20 ahol ha megszakadsz sem tudsz továbbmenni csakha a DM lesz oly kegyes és kitalál áthidaló megoldásokat vagy szintlépési rendszert 20 felett. Nos, ezt oldja meg a köny. Semmi köze nincs az EPic Handbooknak ahhoz hogy mi nő a szivedhez de az Epikus kari feltételezi hogy többet játszottál vele hiszen több idő kell hogy Epikus kari legyél mint hogy 8adik szintű nemdebár ?

- Senki nem mondta hogy csak nekik jut a hatalom és a befolyás. De egyszerűen tény hogy a 60adik szintű varázslónak legalább a személyes hatalma nagyobb mitn az első szintű királyfinak

- Nem tapasztalati szint függvényében kalkulálnak a halandókkal, tökéletes igazság MAJDNEM. De amikor a halandó már olyan hatalmas hogy vele vetekedhet akkor nem is fogja úgy kezelni mint bárki mást a szürke tömegből. Azthiszem te sem kezelsz ugyanúgy egy téged arcon csapó 12 éves surmot és egy 140 kilós 210 centis agresszív állatot vagy tévednék ?
Be kell látni, hogy azért ez IS beleszámít a dolgokba főleg Epic szinten.
A való életben nincsenek szintek egyébként. Szóval a példád és az ellenpéldám szép is meg jó is de nem vonatkoztathatunk ebből arra hogy egy isten miként kalkulál egy halandóval. De ismét mondom, hogyha már a halandó vetekszik az isten erejével akkor 100% hogy nem úgy fog vele kalkulálni ez a bizonyos isten mint azokkal akik bár hatlmasok de rőben nem érnek fel hozzá és hatalmuk csupán látszat egy isteni entitáshoz képest. Egy királyfi bországa és nép pl semmi, egy epikus varázslóhoz képest de ha annyira a harcosokat kultiválod akkor egy epic fighter a különböző tárgyaival már szintén magasról tesz arra hogy a királyfi mekkora birodalommal rendelkezik ha nincs ebben a birodalomban rajtakívül hozzá hasonló erő. A királyfi meg a maga 0adik szintjével is cska azért királyfi mert nem 0adik szintű testőrök és egyebek veszik körül. Megint ugyanoda lyukadunk ki, hogy azért csak kell valahol, valamilyen szinten az a szint. Nézd, egy olyan játékban ahol a szabályrendszer szintekre alapoz ott ez elengedhetetlenül szerves része az egésznek és a szintek mennyisége döntően befolyásholhatja a játékot. Számít a szint. Csak épp nem mindenben, de számít.

- Nem fekete és fehér. Sok a szürke és másegyéb szín. De az ellentétek általában hadban állnak és ennek legjobb példája a fekte és fehér. De a kedvedért hívhatjuk pirosnak és kéknek is :) Magas sazintű karaktereknél ez a párharc még halálosabbá, bonyolultabbá és sokkalta szövevényesebbé válhat pontosan a sok szint nyújtotta sokszínűség miatt. Lehet hogy eddig is sokszínűek voltak a karakterek de epic szintekkel mégsokszínűbbek lehetnek. Mindent lehet halmozni :)
Nagyon meseszereű világ ? Nemtudom mennyire vagy benne a dolgokban, de most megkérdezném akkor hogy mi a véleményed pl a Faerun -i panteonról és azon belül pl Sharról, Tyrről. Számukra a világ fekete és fehér. Az egyik pl a nagy hatalmas semmit, örök sötétséget akarja a másik meg a vikágjóságot. A karakterek között is van ilyen szélsőség de mint mondtam és most hangsúlyozom is: A JÓ S A ROSSZ csupán szemléletető példa. a lényeg hogy van ellentétes pólusa mindennek és mindenkinek akik csatároznak és a világ feletti uralmat áááltalábn a JÓ és a ROSSZ között szokták lejátszani. A JÓ és a ROSSZ amőgy gyújtőfogalmak és minden színt lefednek. Öreg hiba a jót és rosszat fekete és fehérnek gondolni :aboci:

Üdvözlettel:

Saur

Saur

Saur

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 05:25

- Földhözragadt elme vagy, ezt te mondtad és lehet hogy csak ironizáltál de valamelyest egyet kell értsek saját magadra tett megjegyzéseddel. Ennek az az oka hogy a színtiszta fizikai küzdelmet folytató kasztoknál némiképp többféle lehetőség nyílik a játékosok előtt. A hand-to-hand combat a legutolsó amit egy épeszű karakter vívni fog egy sárkánnyal. Ennek fényében merőben ostobának tartom nagyhatalmú varázslók/Mágusok +számolatlanPrestiegeClass nem-kidolgozását.
Egy idő után nem a méret és a mennyiség a lényeg. Számít, de nem feltétlenül kell hogy döntő fontosságú legyen.
Egy egyszerű FLY (repülés) varázslattla ugyanis a 100 parasztot hatványozhatod is akkor sem fogják megkarcolni sem a 40 méter magasban repdeső varázslót aki viszont vígan rájukszórhat rengeteg mágiát. A dinamikus mágia azaz EpicMagic ami leginkább az Elven High MAgic -hoz hasonlít pedig rendelkezik azzal a roppant aranyos tulajdonsággal hogy a rádiusza elméletileg végtelenre nagyítható, de kevés költségért mérföldes hatósugáro belül letarolhatsz mindent. Ez TÁPnak hangzik de tapasztalatból mondom nem annyira az mint amennyire annak látszik. Vitába ez ügyben csakis témában járatos emberekkel vagyok hajlandó vitázni, minden más esetben egyoldalú elmagyarázásra vagyok szívesen kapható.
Az a világ ahol a dolgok így működnek pedig nem paródia, mese avagy tonn hanem FANTASY world. SZVSZ abba a hibába estél hogy a fantasy világodat megpróbálod túlzó mértékben a valósághoz közelíteni. Ez azthiszem részben a korlátolt fantáziád következménye. Ez most nem degradálás csupán feltevés mai alatt azt értem pl hogy a Fizika törvényeit a Fantasyban is szentnek és sérthetetlennek tartod vagy legalábbis nagy mértékben egyezzőnek a valódi világban tapasztaltakkal. Ebben tévedsz, mert pl léteznek olyan mágiák amelyeket egy varázsló ha aktivizál akkor akár egy srákány hiába lépr rá, nem lesz baja mert hiába gigászi de ő sem tud végtelen erőt kifejteni azért.
Ez nagyon szórakoztató, ennek a játéknak pl ez is a lényege, és bizony hogy epic hisz könnyedén végezhetsz egy sárkánnyal. Sőt a sárkányok már nem is akkora kihívások.
Szóval tehát szerintem egyenlőre olyan dolog számodra az EPIC book amit nem tudsz elképzelni, én is éltem meg hasonlót. Azt tanácsolom ne kritizáld ameddig nem látomásoztad, nem rágtad át magad rajta és fogtad/értetted meg teljesen.
Állítom hogy neked az egyetlen hibád a hozzászólásiadban, hogy idegenkedsz attól amit nem tudsz elképzelni. Ez nem is hiba inkább beidegződés. Neked külön javaslom hogy szerezd be a könyvet, adj neki esélyt és állj optimistán hozzá. Mivan ha mégis jó és rendesen megmagyarázza a dolgokat. Tulajdonképpen eza te fantáziádon múlik. Csak ne légy ennyire földhöz ragadt hisz ennke semmi köze a Földhöz :aboci: Akinke átvágják a torkát, meg szokott halni bizony... itt is a mágia jön elő. Mivan ha a kés nem fogja a bőrét vagy az energiamezőjét :)

- Az epikus karakterek már csak ritkán "normális" emberek. Képességeik pedig mégritkábban felelnek meg a hétköznapi tulajdonságoknak, szakmáknak. A Fantasy és a Marhaság között a határt valahol középen kellene hogy legyen ha azt vesszük hogy van közöttük egyáltalán távolság. Tudod, valakinek már maga a Fantasy marhaság. Nekik mit mondassz ? Mert ugyanazt mondanám vissza most neked. Te a földi valóságot fixírozod mint ideált, másnak ennél csapongóbb a fantáziája de mint ahogy meg is említed, földhözragadt vagy :)

Saur

Saur

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 05:24

Körminek:

Először is külön megköszönöm hogy pontbaszedett "közhelyeket és nyavajgásokat" írtál mert legalább logikailag felépített az egész és érveket sorakoztat fel.
Józsikáról az első szintű Expertről mint regényhősről... Igen, vannak olyan szépirodalmi művek amelykeben ő a hős és mindvégi első szinten marad. A Fastasy irodalomban azonban ez az esetek túlnyomóan nagy többségére azonban nem jellemző ez az eset és most Fantasyról beszélgetünk, azon belül is a Dunegons & Dragons játékról. Ehhez a kiadott regényekben nem éppen Józsibácsi szerepel legjobb tudomásom szerint.

- "0adik szintű karakter is tud hős lenni megfelelő szituációban amit a DM vagy képes megteremteni vagy sem."

Így van, tud hős lenni. De ebben a játékban amikor a 0adik szintű hősünk nem alapvetően "belecsöppen a hősködésbe" hanem eléri azt akkor előtte/közben véghezvisz egy-két dologt amiért bárki jóérzésű mesélő váltoakozó mennyiségű TP/XP -t fog adni jutalomként elkerülhetetlenül a szintlépés felé sodorva szegény Józsikánkat. Igazad van tehát hogy TUD hős lenni kapás barátunk de itt a vita nem arról szól hogy 20 alatt nem lehet hanem hogy husz fölött miért ne lehetne ? Nos erre válaszoltam mikr azt mondta, már hogyafenébe ne lehetne 20 fölött is. Ez is csak Mesélői alkotókészségen múlik nemdebár ?
Ez pedig D&D, ahol a játékért XP és vele szintek járnak. Lehet ezt mindenféle karakterlap nélkül is játszani de az már megint más kérdés. Továbbra is a kérdés, miért ne lehetne 20 felett józanul értelmesen játszani. Ne azt boncolgassuk hogy 20 alatt vagy akár szintek nélkül milyen szépen megvalósítható mindez, rendben ?

- "Nem szeretem a magas karaktereket... Nem nagyon tudok mit kezdeni se egy 500 éves elf világlátásával se egy félisteni hero harci tulajdonságaival. Számomra ezek csak számok lesznek, melyeket nem tudok megfogni. Akkor meg minek."

Azthiszem ez a te egyéni szociális problémád(?) vagy inkább preferenciád. Ettől még más szeretheti és más ízlésvilágának is lehet létjogosultsága, sőt odáig merészkedem hogy mások igényei olykor talán fontosabbak is a tiédnél főleg ha profitorientált kiadványról van szó és eladható számú vevő igényeit viszont kielégíti. Megkockáztatom, esetlegesen mégiscsak jó és használható könyv ez csupán neked és másoknak hogy úgymondjam nem jön be. De ettől még lehet jó nemde ?
Hogy te személy szerint nem nagyon tudsz mit kezdeni már szintén a te személyes gondod(?). Mások megpróbálkoznak vele, alapozva az általuk feltérképezett korosztályos különbségekre és leírásokra amelyeket írók fantáziájukra alapozva megteremtettek. Nem mondhatod egyikre sem hogy ez hülyeség lévén te magad mondtad, nem tudod milyen is lehet egy 500 éves elf. Ezek a számok másoknak kiforrhatnak egy húsvér személyiséget és pontosan ezen emberkék miatt van ennek létjogosultsága. "Akkor meg minek ?" Talán másokra is gondoltak rajtad kívül...

- Idegengedésed a magasabb szintű intellektis kijátszásától szintén nem feltétlenül általános és gyakori jelenség nemgondolod ? Vannak aki megpróbálkoznak vele és van akiknek egész jól sikerül. Az vesse rájuk az első követ akiknek ez jobban sikerült, ugyebár...

Saur

Saur

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 04:40

Ha annyira megérti bármelyik harmadikmesés DM akkor miért ez a rengeteg sületlen hozzászólás azoktól "akik fénymásolt AD&D handbookokkal kezdtük az ipart" ? Úgylátszik a harmadmesés DM -ek megértik akik meg ősmatuzsálem mesélők azok pedig csak elvből elutasítják látatlanban. Megintcsak olyan ez az egész mint a MAGUS - vita amit megemlítettem. Ott is az ősmatuzsálem mesélők ontották a különböző jósltatokat saját mindenbizonnyal kifejlődött látens empatikus képességeikre alapozva úgy hogy közben némelyiknek még a D20ról sem volt lövése.
Ha a hangnem miatt válik az írásom értelmetlenné akkor teljesen feleslegesen vitázunk egyebekiránt, lévén itt senkit nem a tények/érvek/tapasztalatok érdekelnek hanem a tekintélyelvűség nomeg a sznobéria.
Pl itt van TheEye hozzászólása amivel tökéletesen egyetértek mindkét pontban
1) Bal lábbal keltem fel
2) Kisregény írásra ingerelt a frusztrálóan nagy mértékű szűklátókörűség, és lehet ha rövidebben írom akkor hajlandóak is lesznek felfogni a tartalmi lényeget nemcsak a sértettség csapódik vissza. Az természetesen igaz hogy nem látok rossz kedélyű reagálást - pl ElGabi - is viccelődik tehát nem az a zokonvevős tipus ennek örülök csak épp olyan dologra válaszol ami a kötözködés fonalának felvétele nem pedig az állításaimra ellenérvek. Ezért meg is köszönöm, igenlő reábólintásként értékelem.
Ezek szerint csak van némi igazság a szavaimban.

Mindenkinek van egy saját világképe amellyel ha esetleg valaki másé nem egyezik akkor azzal szemben toleranciát illene mutatni főleg akkor ha az a másik egyáltalán nem gyakorol hatást ránk. Pusztán valamiféle sznobériából vagy tudomisén sértett kakasoskodásból születnek valótlan állítások olyasmiről amit még nem is láttak. Persze vannak kivételek akik többnyire viszont kiragadtak egy-egy részletet és azt mint egész kezelték mintha ez csakis arról az egy részről szólna.

Engedtessék meg nekem kijelenteni: Így nem lehet vitázni valamiről és így nem lehet valamit megvédeni lévén az illető ilyen referenciával feltehetőleg képtelen bárki más szavára adni, beismerni tévedését és/vagy építő jelleggel továbbvinni a kipattant vitatéma fonalát.
Ez az oka annak hogy ezúttal mellőztem az olyannyira hiányolt "normális hangnemet kisregényeimből" mert gyakorlatilag a tartalomra válasz csakis Körmitől érkezett , a többiek inkább csak kardoznának.

Körmi
A hitelesség nem hangnem függő, ez tény még akkor is ha ez egyeseknek nem tetszik.
"Az igazságnak randa a pofája" tartja az örökbecsű mondás és bár egy szóval sem állítom hogy én valamiféle látnok vagyok aki mindenről tudja az igazat... csupán én rendelkezem józan érvekkel a rágalmakat megcáfolandó de amíg én kész is vagyok azokat felsorolni addig a válaszreagálások zöme nem tartalmaz ilyesmiket. Így pedig vindikálom magamnak a jogot hogy alpári hangnemet üssek meg azokkal szemben akik vitára amúgy is alkalmatlanok mert csak "megmosolyogni" szándékozzák mindazt amit írtam és alapból elutasítják annak feltételezhető igazságtartalmát hivatkozva az ő személyes években mérhető tapasztalatukra viszont konkrét ellenérveket nem sorakoztatnak fel. Én ezt úgy értelmezem, hogy "kivagytehogyeztmegmondnekünk" alapon döntnökölnek és annak adnak igazat aki szimpatikus. Te ezt bizonyosan nevezed valmainek, én speciel állszenteskedőnek akikkel egyszerűen nem éri meg komoly beszélgetést kezdeményezni. Teljességgel hidegen hagy mit gondolnak rólam és hogy "jól megmosolyogunk; majd egyszer megérted ha nagy leszek" . Ezt bárki tudja mondani, egy 5 éves kisgyerek is.

Mások
Miféle tudományomtól nem estek hasra ? Én nem akartam senkit lenyűgözni és nem jöttem olyannal hogy "Én még fénymásolt Ad&d -vel kezdtem" és ki a fene mondta hogy hasra akartalak ejteni. Ennek semmi köze a lenyűgözéshez vagy szerinted "fröcsögve" szoktak lenyűgözni ? Mert szerintem nem, sőt ha nekem valaki azt mondja hogy ő már 30 éve játszik az szvsz minden csak nem lenyűgöző. Lenyűgöző az az amikor valaki megteremt egy Fantasy világot, vagy amikor valaki átugrik 4 métert. AZ lenyűgöző. De bárki le tud játszani harminc évet , kizárólag kedv és odaadás kérdése. Egy csökkentett értelmiségű teljesen átlagos szürke hétköznapi figura is képes rá ha neki az speciel tetszik. Ez ennyi és nem több. Nincs köze tehetséghez vagy alkotókészséghez, esetleg csodás kitartáshoz, elszánáshoz. Ez inkább önmagában Hobby. Mindenkinek van életreszóló hobbija de csak a buták vágnak fel rá. Ha nagyon meg akarod mutatni milyen nagy személyiség is vagy te akkor inkább azt hozd fel, hány modult alkottál amit a játékosaid izgalomtól remegve vártak és szellemi katarzisokat éltek át közben ? Arra már fel lehet vágni, ha figyelmen kívül hagyuk hogy a felvágás amúgy eléggé gusztustalan és gyerekes dolog. De mégha te lennél Ed Greenwood, akkor is azt mondanám, hogy "Te öreg, ezúttal tévedsz látod ezért meg ezért." és mivel te nem mondassz véleményt addig nekem lesz igazam ameddig nem mondassz elennérveket.

Kormi

Kormi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 323 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.04.04, 00:19

Nerwen:

Elolvastam a cikkedet. Tetszett, bár újdonságot nemigen találtam benne. Pár bosszantó leegyszerűsítést viszont igen. Közhely, de azért:

- nem biztos, hogy a magasabb szintű karaktert védi jobban a játékos. Ez sokkal inkább attól függ, mennyire nőtt szívéhez, mennyi ideje játszik vele stb.

- nem biztos, hogy csak a magas szintű karaktereknek jut osztályrészül a hatalom és befolyás. Lehet ám indítani egy 0. szintű királyfit is, pl.

- az istenek nem a tapasztalati szintjük függvényében kalkulálnak a halandókkal. A legenda szerint egy írástudatlan francia parasztlány...

- a játékstílus (így például szociális interakciókat vagy poénkodást vagy hentelést vagy egyebet preferáló) nem szintfüggő.

- jó és gonosz párharca: hát erre mit mondjak? A világ nem fekete és fehér. A karakterek pláne nem. A felosztás legfeljebb a NAGYON meseszerű világokban értelmezhető, ha egyáltalán (pl.: Sötét Oldal csábításra az univerzumnak abban a szegletében, ahol robbanások dördülnek az űrben).

Csaó:

Körmi


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]