Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Cthulhu Dark Ages (Attila)


 • Válasz írásához lépj be
16 hozzászólás érkezett eddig

Malitia

Malitia

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 355 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.14, 12:14

Unatkozom úgyhogy lett... :] Nem olyan rossz ez... főleg ha ilyesmiket ihlet:

http://www.goominet.com/unspeakable-vault/vault/27/
http://www.goominet.com/unspeakable-vault/vault/56/

:pirul:


<small>Iróni-A-Méter: 2/5</small>

slaGerzson

slaGerzson

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 299 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.08, 21:16

Öt és fél évvel lemaradva szólok hozzá, a kutya sem fogja olvasni, na de mindegy. Szóval tényleg, ahogy a "pszichológia"-t tudták korosítani "insight"-nak, úgy a "pszichoanalízis" helyett is lehetett volna mondjuk "álomfejtés" vagy "szimbolizmus" "okkultizmus" "bölcsészet" vagy ilyesmi... (kíváncsi vagyok, lesz-e reakció még utánam is.. :o)

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.19, 07:29

Valis:

Oszt' ha a középkori világleírások bármelyik törikönyvek hozzáférhetőek, ráadásul olcsón, a CDA meg nem nagyon foglalkozik a Mítosz-valóság összefonódásával, akkor meg minek vegye meg az ember a könyvet? Fogja az alap CoC szabálykönyvet meg a törikönyvet és egyből nem kell kipengetnie annyi pénzt.

"A CDA feladata csak egy játszható Dark Ages rendszer, ennyi, és nem több."

Aha. Fél óra, amíg kiszórom a felesleges skilleket, berakok pár újat az alap BRP-be, és máris jáccható a cucc.

"Miért van pl. leegyszerűsítve az elmebaj kérdése a CDA-ban? Egész egyszerűen azért, mert nem tudtak anno szinte semmit a pszichológiáról akkor az emberek, és a modern alaposság bizony rombolná a hangulatot erősen! "

Szerintem meg attól, hogy nem modern elnevezéssel írják le a dolgokat, még lehettek volna részletek a témában.

"(nekik ott vannak az alapkönyvi varázslatok)."

Ha az alapkönyv a CoC, akkor a CDA-t nem nevezhetjük önálló rendszernek...

A monsztagyűjtemény lapos, fontos mítosz-monsztákat hagy ki. Kit érdekel, hogy az arabok mikor hoznak vissza infókat, Nyaralótelep végig itt van...

"No, nem sok mindenben értettem egyet a cikk írójával, szerintem tök jó, hogy egy tehetséges fan - korábban abszolúte nem publikálásra szánt, házi fejlesztésű - munkáját felkarolta a Chaosium, és kiadta. "

És elbaszta azt.

_valis (NPC/NJK)

_valis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.16, 00:57

bocs, csak 23 éve, ahogy te is írod, sorry, ezért adok egy 99-est

_valis (NPC/NJK)

_valis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.16, 00:55

Végül pedig egy fontos dolog: A CoC és a BRP nem "öreges" dolgok (bár értem a tréfát: Öreges:)))) : a BRP egy olyan rendszer, ami kb. 30 éve változatlan, mert zseniális. Nem kellett 1st ,meg 2nd edition, meg B20 :aboci:))

_valis (NPC/NJK)

_valis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.16, 00:54

(bocs a törésért)...CDA nagyon is játszható, sőt! (Nyilván jelentős részt a BRP rendszer miatt.) Ja, és D20-ra azért nem "csinálták meg" (csinálta meg a Gesbert), mert amikor anno elkezdett dolgozni a témán, még híre sem volt a D20-nak...
A fegyverhasználatban tényleg vannak hibák, a karaktersablonok(foglalkozások) szerintem elég jók, de tényleg elég gáz, hogy nyomozóknak hívják őket:)))
Miért van pl. leegyszerűsítve az elmebaj kérdése a CDA-ban? Egész egyszerűen azért, mert nem tudtak anno szinte semmit a pszichológiáról akkor az emberek, és a modern alaposság bizony rombolná a hangulatot erősen! Egyébként csak a pszichoanalízis képesség hiányzik, a pszichológia megvan insight néven. Ja, és azért azt is leírják - ha jól emlékszem - valahol, hogy azért egy vallásos-babonás középkori ember jóval többet bírt elviselni irracionalitásból, mint egy mai ember.

Világleírás: ez valóban rövid, és többek között az én tanácsomra Stephane még jó pár dolgot kivágott belőle. Azért, mert minek? A világleírás bármely törikönyvben benne van sokkal jobban, mint azt itt közölni lehet. A CDA feladata csak egy játszható Dark Ages rendszer, ennyi, és nem több. Valószínűleg akik leülnek ezzel a játékkal játszani, sokkal többet tudnak saját országuk középkori történelméről, mint a szerző. Én pl. elég jól tudom a magyar történelmet a 950-1050 időszakből, ami a könyv által becélzott intervallum. De már a korabeli horvát történelemből is csak irtózatos erőfeszítésekkel tudtam felszedni néhány morzsát. Pedig itt van a szomszédba, és kb 1090-ig szuverén állam, amikoris szép lassan meghódítjuk!
Szóval, ha világleírás kell: javaslom pl. Bakay Kornél: A magyar államalapítás című könyvét. Garantáltan olcsóbban jutsz hozzá, mint egy Races of Faerunhoz:)

Ja, és sajnos benne maradt, hogy István franciául Etienne:( Stephane Gesbert, a szerző u.i. francia. De amúgy a könyv történelmileg abszolúte hiteles. és Magyarország TÉGYLEG (!!!) német hűbérbirtokká válik "1039-56 környékén"!!! Egész pontosan a németeknek való alávetettség több apró kis szakaszból állt, az első súlyosabb eset 1041-ben volt, amikor még a koronázási jelvények is III. Henrik német császár kezére kerültek. Mindebben igen nagy szerepe volt egy Orseolo Péter nevű királyunknak, aki úgy kerülhetett - német segítséggel - másodszor a trónra, ha hűségesküt tett Henriknek, meg a koronát is átpasszolta.

Érdemes olvasni történelemmel foglalkozó könyveket, már ha az ember "középkoros" RPG-kiegészítőkről ír kritikát. Gesbert kiegészítőjétől nem várható el, hogy ezeket az eseményeket a leírtnál jobban részletezze. Ez a mesélő feladata. A középkori Európa egy-egy régiójának történelme sokszor köteteket tesz ki.

A történelem<->Lovecraft ütköztetésben sajnos valóban vannak óriási kihagyott lehetőségek, ezt említettem is a szerzőnek egyszer.

Mágia. Jó lenne, ha jobban elolvasnád az Old Grimoire-t. Ezek nem alapkönyvi varázslatok, és nem is kultistáknak készültek (nekik ott vannak az alapkönyvi varázslatok). Nagyon fontos, hogy vannak varázslathasználó foglalkozások! (pl. sámán) Ezeket ők használják.

Szörnyek. Totál nem értek egyet. Ez a cucc legjobb része. Elfelejtetted, hogy a Római Birodalom széthullása után sötét korba süllyedt Európába az arabok csempészik vissza (Cordoba elsősorban) a görög tudományt, és a Cthulhu-mítoszt is, természetesen. Cthulhu és társai persze ettől még aktívak maradnak mindenféle folklore alakban. Szerintem ez igazán zseniális része a könyvnek. Ahogy a klasszikus mitológiai lényeket Cthulhu-mítosz-jelleggel ruház fel a szerző. Kedvenceim a dwarf (haha, nem épp az a kocsmázós-csatabárdos-tolkieni típus::aboci: és az általad is említett Goblinok. Brutál.

No, nem sok mindenben értettem egyet a cikk írójával, szerintem tök jó, hogy egy tehetséges fan - korábban abszolúte nem publikálásra szánt, házi fejlesztésű - munkáját felkarolta a Chaosium, és kiadta. Jó lett volna, ha egy kicsit ők is hozzátesznek, mert a szerző egyedül talán kevés volt a feladathoz, és bizony a képeket is amatőrök rajzolták. A könyv mindezek ellenére nélkülözhetetlen annak számára, aki komolyan gondol egy CDA mesét. Nagyon sok munkától óvja meg az embert, Gesbert vagy 4 éven át pofozgatta a BRP középkori változatát, ami egyáltalán nem következik a CoC szabálykönyvből. A sima CoC középkorra átvive egyszerűen nem működőképes.

Abban viszon én is egyetértek, hogy felesleges pénzkidobás. Mivel gyakorlatilag ingyen van. Az ismertetőben említett URL-ről letölthető zip-ben a teljes francia változat (Cthulhu An Mil), ha valaki ismeri ezt a nyelvet, és hogy nagy titkot áruljak el: DC-ről biztos leszedhető a legutolsó weben publikált angol verzió (szinte azonos a nyomtatottal); 6 db pdf file, a legutolsó verzió az 1.77-es. Talán az RPG.hu-ra is fel lehetne nyomni, ha jogilag nem nagy gáz.

Én mindenkinek ajanlom a megszerzését.

_valis (NPC/NJK)

_valis (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.15, 23:54

Először is: értékelésem nem a kiegészítőnek szól, hanem az ismertetőnek. A kiegészítő mondjuk 60-70%-ot kapott volna tőlem. Ezen cikk nagyon sok dolgot nem tartalmaz, amit fontos lett volna megemlíteni.
Először is, a Cthulhu Dark Ages (továbbiakban: CDA) egy Stephane Gesbert nevű srác webes projectje volt hosszú évekig. Sokan letöltötték a cuccot, amit írt, írtak neki commenteket, ő ez alapján fejlesztgette szépen a kis pdf-eit. Szerintem nagyon tisztességes munkát végzett ez a Stephane gyerek, az már a Chaosium hibája, hogy a fan-project szintjén remek kiegészítőből képtelenek voltak valami profit kihozni.
De menjünk végig gyorsan a cuccon! Rendszer:
könnyű azt írni, hogy "egyszerű, átlátható és kipróbált motor". Maradjunk annyiban, hogy mi anno TÉNYLEG kipróbáltuk a webes 1.71-es verziót, és állat volt. Kevés ilyen pörgős játékot nyomtam eddigi RPG-s pályafutásom alatt. Egyszerűen nem kellett figyelni a szabályokra,annyira nyilvánvaló volt minden. Persze ez Cthulhu sajátosság, nem CDA. De azt azért le kell szögeznünk, hogy nekem pl. eszembe se jutott volna a remek BRP rendszert középkorba konvertálni, és Stephane ezzel a feladattal remekül birkózott meg. A képzettségek nagyon ötletesek, és eléggé általánosak ahhoz, hogy jól használható legyen az egész. Összességében azt kell mondjam, hogy sokkal nagyonn élményt nyújtott ez a játék anno nekünk, mint bármelyik Ars Magica mesénk, és szilárd meggyőződésem, hogy mind rendszerben, mind történelemhűségben messze veri a CDA az erősen ál-történelmi Vampire: The Dark Agest. Szóval a

slaGerzson

slaGerzson

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 299 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.15, 00:02

Kedves Bakou. Ugye te nem ív Béláztál akkor órán, amikor azt olvastad, hogy "IV. Béla"??? Csók.

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.08, 00:36

Aki esetleg inkább letölti, mint megveszi, Cthulhu by Torchlight néven lehet próbálkozni, az volt a netbook régi cime.

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.06, 20:04

A CoC Dark Ages könyv évekig ingyen letölthető volt a német kiadó honlapjáról, mint fan-book. Valószinűleg ebből erednek a kisebb hibái. Azt is megértem, hogy kapott az alkalmon, hogy nyomtatásban is láthassa.
Mivel a Chaosium könyve nem volt a kezemben, nem tudom, mit adtak hozzá vagy mit módositottak, de a leirás alapján gyanús, hogy nem sokat...

Steel

Steel

  Unknown

 • Fórumita
 • 475 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.06, 14:08

Alkottak a sötét korok sötét elméi...

edem

edem

  Ízirájder

 • Fórumita
 • 1909 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.06, 12:39

"Esetleg Nyarlathotepnek" ugyan már, hol voltak még akkor Nyaralótelepek?! :aboci:

Mindenesetre megnyugtató, hogy amúgy is vékonyka pénztárcámat nem kell tovább fogyasztanom. :)

Bakou-1

Bakou-1

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.06, 12:32

Hát sajna, elég nagy pofára esés az egész.
I. Etienne nem lehet egyenlő némi Istvánnal valamilyen idegen nyelv szerint (esetleg francia). Az I.-t meg csak odabiggyeszthették a tudatlanok?
Rettentően zavaró.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.06, 10:33

Ugyan már! Attól, hogy elcsesztek egy kiadványt, nem látom be, miért zuhanna a többi jövőbeli modul szintje.

_Pickman (NPC/NJK)

_Pickman (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.06, 08:06

Csalódás! Pedig annyi mindent ki lehetne még hozni a mítoszból... Mindenesetre a CoC modulok voltak szerintem a legjobb rpg kiegészítők. Sajna úgy látszik ennek is vége.

Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2476 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.06, 06:50

Már kezdtem azt hinni, hogy tök jó lesz...

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6583 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.06, 06:50

Cthulhu Dark Ages (Attila)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=3480


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]