Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Magus Alapkonyv - kritika (Attila)


 • Válasz írásához lépj be
548 hozzászólás érkezett eddig

_Lyrrion (NPC/NJK)

_Lyrrion (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.07.03, 17:32

véleményem szerint jobban jártunk volna ha inkább a régi rendszer pofozgatták volna helyre minthogy kiadják ezt a silányabb verziót

_Lyrrion (NPC/NJK)

_Lyrrion (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.07.03, 17:30

Hát nemtom...Nekem a régebbi 1000 szer jobban bejött ez eléggé tré lett szerintem de ízlések és pofonok...

ppwhere

ppwhere

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 74 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.01.03, 09:52

Fontos is... Harcost meg egy gyenegbb kepzelettel megaldott egyen is el tud kepzelni maganak, nem mintha nem lenne jo dolog, en is gyakran azt valasztom... De a boszorkanyt vagy mas magiahasznalokat szvsz sokkal nehezebb elekpzelni es megfeleleoen kijatszani... szvsz...

Zsolt (ID: 35344)
~~~~~~~~~~~~~~~~~
De legalább vannak receptek a boszorkánynak. Ez nyilván fontos.

ppwhere

ppwhere

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 74 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.01.03, 09:47

Nem akarlak megbantani Leader de te nem veletlenul massal foglalkoztal matek oran? :-)
Amirol te beszelsz a a kup... A piramis meg egyiptomi (es mashol is elterjedt) epiteszeti forma nem padig alak... A gulanak igenis lehet negyzet alapja... Ajanlom nezz utanna egy altalaosiskolai vagy kozepsulis matekkonyvben :-)

Leader irta:
~~~~~~~~~~~~
M-Macska
A-Agár (ez látszik)
P-Piramis (A gúlának tudtommal csak 2 felszíne van, az alapja köralakú. Nagy engedménnyel T-Tetraéder)
E-Ekevas (Ha nagyon megnézem, akkor esetleg lehet uszony, határeset, elfogava)
S-Sólyom

ppwhere

ppwhere

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 74 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.01.03, 09:38

Naszoval... En is olvastam az uj MAGUSt... Es nem vagyok megrogzott rajongo, de azert itt szerepeltek olyan dolgok amikre reflektalnom kell...
- Mi az, hogy jobb kidobott tulajdonsagokkal rizsa... Mintha ez mashol nem fordulna elo... Ezert kerult bele vegre pontelosztasos modszer... Ami jo otlet, a kidobas sux, semmi esely arra hogy ne legyen valaki nagyon tapos vagy nagyon gyenge, vagy mindketto a csapatban
- Mi az hogy sokaig kell nezegetni, mi us kell a karakterkesziteshez? Azert van tipp, mivel kell kezdeni, hogy meglegyen, van par min tulajdonsag meg megmondjak melyik alapkasztokban hany szintet kell csinalni, ezen kivul miket kell felvenni... Nem kell sokat gondolkozni meg lapozgatni... Csinald azt es kesz... Ez nem olyan nehez...
- A belso kasztok meg azert nehezen elerhetok es nem biztosan hasznalhatoak mert arra lettek szanva... Tobbnyire nem kalandozoknak valok... Irjak is, csak ha a Km nagyon akarja... A legtobb helyhez es huseghez kotott nem tul mobilis valasztas... De NEM KELL hasznalni oket... Fejlodhetsz alapkasztban is meg felvehetsz masik kaarkterkasztot is ha akarsz, azt meg, hogy mar az elejetol ezt kell nezni es fejelszteni... Mit hittel, hogy majd csak ugy bevesznek valami nagy szervezetbe? Johogy ott kell kezdened es azt kell csinalnod amit, ezert leszel anank a szervezetnek a tagja... Nem ugy megy az, hogy beallitasz, eleg tapos vagyok, vegyetek be... Sux a hozzaallasod ha igy gondolkozol... Ezert is nem javasolt a hasznalatuk... Nagyon megkoti a jatekosok kezet... Pl egy Langor enm nagyon maszkalhat el Ordanbol, de akkor nem is kalandozhat... Szal nem jatekosnak valo dolog....
Ennyi...
Janalom magamat... :-)
Tom

Randon

Randon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 248 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.15, 05:41

Sznfctm:
Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy az új alapkönyv abból a célból jött létre (jelentős %ban), hogy az eredeti rendszer hibáinak pofozgatása helyett egy újat alkossanak.

Sznfctm

Sznfctm

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 356 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.07, 00:23

Jajj de ügyi vagyok, szóval azért 50%-nál többet érdemel a kritika, legalábbis ha a könyvvel kapcsolatos plusz/mínusz vonatkozásokat tekintem. Leegyszerűsítő feltevésként vegyük úgy, hogy az volt a lényeg, nem a már-már elmaradhatatlan "ellenszenvesvérprofivagyok" sallang.

Sznfctm

Sznfctm

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 356 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.07, 00:13

Mivel kb. a hozzászólások 20%-ától ugrottam fel a tetejére, hogy írjak is végre (jóég, mennyit tudák egyesek marni egymást), bocsi, ha (újfent) hülyét csinálok magamból, szokásom.

Egy biztos sokak által ismert oldal fórumáról idézve: "Good firstlook!" Ez minden, amit a kritikával kapcsolatban el lehet mondani, most Attila modorát és a benne rejlő másodlagos tartalmakat figyelmen kívül hagyva, és a témára koncentrálva. Az, hogy mennyire értékes és használható az új rendszer, majd idővel kiderül.

Aztán. Most nem azé', de ki az a bolondember, aki manapság itten nálunk szerepjátékból akar meggazdagodni? Röhög a vakbelem... A nullszaldó még oké, de hogy valaki tényleg milliós bizniszt lásson benne - az ijesztő.

Amúgy, szerintem a hibák fölött napirendre lehet ám térni. Aki játszani akar, az úgyis átlapozza, átkölti, vagy így-úgy kijavítja a hibákat, aki meg fikázni akar, az ezzel megkapta. Ilyen volt az első Mókus is 93-ban, mégis lehetett használni. Evvan.

Randon

Randon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 248 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.03, 06:30

Előre leszögezném a % a kritikának szól.

Imádom a Mágus rendszerét, mivel hangulatosnak találom. Bár a történelem, néprajz, korrekt térkép adatok, stb. még a mai napig is hiányzik belőle, így egy jó darabig nem lesz teljes a világ, de használható.

gonoszfred: Javaslom lapozd át a Második törvénykönyvet. Találsz benne táblázatot rendesen a találatokra.

Ismerkedem a d20 rendszerével is (nem, nem a Mágus OGLlel - az nem ugyanaz - ). Úgy vélem megmaradok egy DnD 3.5 alapkönyvnél, DM könyvnél és egy Montrous Manualnál, használva a világot és kész is lesz számomra a "házi Mágus d20". Ennyit az alapkönyvről. A külföldi anyagokkal sajna nem kompatibilis, így nemtudom összehozni, ha rendelnék egyet.

Ahogy visszább olvasgattam, sokan felvetették a kérdés a kocka elnevezését illetően. Itt annak idején vétett egy nagy hibát a mágus. (k=kocka, d = dice=oldal) Mivel a kocka 6 oldalú, így a k10 nehezen értelmezhető. A d10 = dice10 = 10oldalú logikusabb.

_Zekk (NPC/NJK)

_Zekk (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.05.19, 15:05

Hát elolvastam az ismertetőt.
Tanácstalan vagyok!:
Csatlakoznék a M.A.G.U.S. szerpjátékosai közé (barátaim is ezt játszák)
Most vegyem meg a régi AK-t, vagy újjítsak és vegyem meg az újj AK-t (amivel nem tudok a barátaimmal játszani mert nekik a régi van)

Szóval érdemes megveni? El fig ez terjedni eggyáltalán a közeljövőben?

_gonoszfred (NPC/NJK)

_gonoszfred (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.05.05, 19:33

Ami még engem illet, a fenti kritika eléggé tulzó. Maxot pedig akkor fikázza hasonlóképpen, ha túl is tud tenni rajta. Tudom magamról is: szájalni könnyű. Pár használható dolog pedig azért ebben a könyben is akad.
Ha valaki arcomra vetné, hogy korábbi önmagamnak ellentmondok, vegye ezt agy folytatásos romantikus füzérnek :aboci: tudjátok, mint a Romána, Julia vagy mi a %"+£ð.

_gonoszfred (NPC/NJK)

_gonoszfred (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.05.05, 17:09

Ja, még valami. A magyar szerepjátékoknak megvan a maagyar nyelvezete. Próbáljuk meg esetleg a hangzatos "trezsör" (treasure), "kveszt" (quest), "bág" (bug), "géjm" (game) meg hasonszőrűek helyet azok magyar megfelelőit használni. Különben odajutunk, mint a németek, meg a franciák. Ne avval legyünk már magyarok, hogy zászlót lobogtatunk, meg különböző fórumokon kikelünk egymásból. Bocsesz, hogy erre tereltem a témát, ha valakit zavar, nyugottan ugassa le a fejem-hajam. Hali :aboci:

_gonoszfred (NPC/NJK)

_gonoszfred (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.05.05, 17:00

Nos, a könyv tényleg nem az, amire számítottam. Nem érdekel ki mit mond (az "elit", a guruk, és a többi okos veterán), a M.A.G.U.S.-nak szerintem egy kiválló, árnyalt, egyszerű rendszere volt. Nem voltak benne a Shadowrunéhoz hasonló bal láb kis lábujjának véraláfutás táblázata, s ami különösen tetszet, hogy az életerőt is ketté osztották.
Ez az új könyv kivállóan alkalmas, arra, hogy a DnD-sek is játszhassanak Ynev világán, bár szerintem ezt eddig is meg lehetett tenni, lehet Yneven DnD-s szabályok szerint is kalandozni.
Ezt az új könyvet inkább "Varázsló", vagy "Sarlatán" szerepjáték címen kellett volna kiadni, s akkor egy kiválló DnD klónt kapunk. A lényeg: ez nem M.A.G.U.S. A M.A.G.U.S. sajnos úgy látszik haldoklik, egyedül az újabban megjelenő hálisten igényes regéneyek, s novállás kötetek adnak reményt, hogy lesz még valami, ebből a többre hivatott magyar szerepjátékból. Megvan a saját hangulata, megvolt a saját rendszere. Frissítés alatt nem ezek megváltoztatását kéne érteni.
Utóirat: bocsesz, ha valakit megsértettem.

_Marlboroman (NPC/NJK)

_Marlboroman (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.22, 14:34

Hejj haj...

Nos nem igazán volt még rá alkalmam, hogy az új ÁK-t hosszabb időbe a kezeimbe kaparintsam, de valahogy nem az amire vártam (vártam?)...
Viszont az eddigi véleményemet leginkább az érdekes szó tükrözi. Az elején az "é"-t megnyomva és elnyújtva...
Első benyomásom az volt, hogy ha most kezdenék el játszani, akkor tutira nem ezt az RPG-t használnám dobbantónak mint ahogyan azt kb 6-7 évvel ezelőtt tettem.

No csak ennyit egyenlőre

byz

_Kovi Ubor (NPC/NJK)

_Kovi Ubor (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.21, 21:08

Ez az AK i think legalább annyira szól a M.A.G.U.S-t eleddig nem preferáló szerepjátékos rétegnek, mint nekünk, úgymond veteránoknak. A cél minél több emberke "átcsábítása" és ha közben a törzsvendég is befizet, az külön jó. Üzleti szempontból persze teljesen érthető a dolog (kell az új vásárló, akinek esetleg avíttnak tűnhet a régi szabálykönyv, ha egyáltalán találkozik még vele valamelyik könyvesboltban), csak hát nem felemelő érzés mindig ezzel a fajta logikával szembesülni. Ezért is örültem volna inkább egy olyan szabálykönyvnek, amiben akad némi olvasmányos rész is (eddig nem ismert, legendárium jellegű, mintha a Summariumot összemosnánk az alapkönyvvel) és akkor az ember úgy érezné, hogy neki is akartak adni valamit. Esküszöm megvenném és hálás szívvel gondolnék a szerkesztőkre. Így viszont csak abban reménykedhetek, hogy valaki úgy félévente megszán, és ír egy élvezhető regényt meg minden. Ezért szomorú a helyzet. Szerintem.

_Muad'Dib (NPC/NJK)

_Muad'Dib (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.21, 20:20

Sziasztok!

Szerintem a nagy átlag túl sötéten látja a helyzetet. Én úgy gondolom, hogy elég pofás lett az új MAGUS, egyedül a borítón található kép és az illusztrációk mennyisége ( kevés ) és minősége és a lektorálás hiánya bosszant... de mindez eltörpül az összkép mellett. A fiúk egy teljesen új koncepciót alkottak nem kis munka árán, szerintem eléggé körbe lett nyalva a sejhajunk.
A világleírás terjedelme, az újragondolt, árnyaltabb karakteralkotás ( új játszható fajokkal ), a régi MAGUS szabályok és a D20 szintézise, és a hangulatos külalak ( nekem igenis tetszik az összkép ) meggyőztek arról, hogy érdemes megvenni és komolyabban foglalkozni a rendszerrel.

Nincs benne tartalomjegyzék? Én észre sem vettem. Legalább 10 különböző rpg alapkönyv fordult már meg a kezem között és talán nem is nagyon foglalkoztam a tartalomjegyzékekkel, a könyv egészének átolvasása és többszöri átböngészése után ugyanis már többé-kevésbe tisztában voltam vele, hogy hol találhatók a szükséges szabályok. Persze a saját példámtól eltekintve másnak még bizony szüksége lehet rá...szal ez hiba volt, de nem ad okot rá, hogy nagyvonalúan és szerintem felelőtlenül kijelentsük és kürtöljük világgá mindenki szeme láttára a korántsem eget verő hibák és a tartalomjegyzék hiányának hatására az AK primitívségét, igénytelenségét és játszhatatlanságát.

Egyszerűen nem értem, hogy miért ez a nagy elégedetlenkedés.
Külcsín nekem jobban bejön, mint bármelyik túlcsicsázott nyugati nagyágyú ( lásd : Gyűrűk Ura, AD&D legújabb kiadása és még sorolhatnám a többi ocsmánytalanságot ), ahol a színes képek hányingerkeltő mennyiségben (100%-os arányban) fordulnak elő , na ez már igenis túllépi az emészthetőség határát és átmegy a gusztustalanság kategóriájába.

Szóval a véleményem igen pozitív az AK-ról, nem látom értelmét,h belemenjek olyan apró bugokba, melyekkel az olvasók nagy része támadja a fejlesztőket és a kiadót. A helyzet jelen esetben fordított : tűt keresünk a szénakazalban, hogy azzal kiszúrjuk a készítők szemét, a szalmát viszont nem vesszük észre ( pedig milyen finom :-).

Én elégedett vagyok a munkával és a haverjaimnak is egyöntetűen pozitív a véleményük a megújult rendszerről.
Máris temetni akarjátok az megújult
MAGUS-t? Hiszen még csak most született újjá és állati nagy túlzás lenne azt állítani ( mint ahogy azt többen közvetetten megteszitek ), hogy torzszülött formájában látta meg a napvilágot.
Szó sincs róla.
A MAGUS él és virul, jobban, mint valaha.

Muad-Dib, aki a helyes utat látja

Sogroon

Sogroon

  Visszavonult

 • Archívum
 • 2247 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.21, 17:45

Nem lehetne tartani egy közvéleménykutatást itt a fórumozók között, hogy kinek mennyire tetszik az új ÁK? Csak egy szavazás szintű, ahol minden fórumozó csak egyszer szavazhat.
Én kiváncsi lennék a szerett/nem szeret arányára.

_Jaqs (NPC/NJK)

_Jaqs (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.04.21, 17:31

"Amikor már hárman mondják,hogy beteg vagy: feküdj ágyba!"

Teljesen egyetértek Attila kritkájával az AK kapcsán.Commandante hozzászólása teljesen érthető és világos,aki akarja,csak az érti félre (gondolok itt Rorimackra és sluttyra).Szerintem mindkét írás reális módon mutatja be a helyzetet.
S a többség bizony elégedetlen!
A fejlesztők önkritikáját csak tisztelni tudom,viszont kiadott munkájukat már kevésbé.. :aboci:((
A kiadóról nem tudnék flame nélküli hozzászólást írni.Szerintem aki akarja észreveszi miről is van itt szó tulajdonképpen...
Uraim:ha igazunk is van nem mindegy,hogy milyen formába közöljük azt a másik félnek!
Még ha jogos is a felháborodás.(pl.Zsolté)
Mert szvsz itt az...

Tisztelettel:
Jaqs

p.s.:Kedves Slutty!Nézni tud az emberek többsége.Látni már kevesebben.De azért próbálkozhatnál...

Sogroon

Sogroon

  Visszavonult

 • Archívum
 • 2247 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.21, 15:39

Rosz helyre: a Tűzmágia kellős közepébe. :aboci:))
Az se lett volna sokkal meglepőbb. :)

Rorimack

Rorimack

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.21, 15:22

Akkor ezt nagyon elnéztem... :)
Nézzétek el ti is nekem.

De a lényeg: ha tettek volna bele tartalomjegyzéket, akkor tuti rossz helyre teszik! És nincs is rajtuk sapka! :aboci:


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]