Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Utolso lepes (Kovacs Kriszta)


 • Válasz írásához lépj be
26 hozzászólás érkezett eddig

Krissz

Krissz

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 182 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.06.14, 07:34

Sziasztok, thx az értékelésekért, bár ennyire azért nem tartom sz*nak. Igen, első novella, rövid, stb. Az elbeszélői kiszólásnál igazatok volt, tényleg nem odaillő. Majd sokat olvasok (mint eddig:))), hogy jobb legyek! K.

Zyro

Zyro

  Komisszár

 • Fórumita
 • 214 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.28, 23:58

Üdv!


Hömm...

Nos, nem akarom, hogy a többiek véleménye befolyásoljon ezen rövidke abálásban, ezért nem olvasom el, mit írtak.

Az egész novellát "Ártatlannak, naivnak" találtam, ahogy olyan jól magad is megfogalmaztad. (Ezzel a jó megfogalmazások sora nagyjából véget is ért...)

Nem hittem volna, hogy egyszer idézni fogom ezt a szót Padre Aldo barátomtól, de igazán bájos volt... :P

De kezdjük az alapoknál:

- Karakterábrázolás: 2 a 10-ből. De az is csak mutatóban, ippeg csak hogy ne legyenek teljesen papírmasék a karaktereid.

- Ezránál kiröhögtem a belemet.

- A dőlt betűs részeknél a végén majdnem viszketegséget kaptam.


- Történet 1 a 10-ből. Ha kizárólag sablonos elemekből építkezel, a végeredmény is sablonos és/vagy béna lesz.

- Ha több műfaj alapvető sablonjait akarod összekeverni, akkor vagy zsenialitásra, vagy mindenek előtt évek tapasztalatára lenne szükséged. És főleg egyedi ötletre.

- Kifejtés: 3 a 10-ből. No comment, ez ízlés dolga. Nekem nem jött be, pedgi elhiheted, hogy én mindennap sci-fit reggelizem...Az ide vágó idézet: "tanulni, tanulni, tanulni"

Nem tudom, hány éves vagy, de azt javasolnám, gyakorolj egy-két évig, azután próbáld meg újra. :)

Maradok


(Z)

_zugrat (NPC/NJK)

_zugrat (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.05.28, 08:41

Elég érdekes volt. Elgondolkoztató , és valahogy kicsit furcsa.( Persze jó értelembem.) Hangulatos és szép , egyszerűen jó.

stargazer

stargazer

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 775 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.27, 15:49

vágom

illetve valamelyest csökkent a tudatlanságom

kösz

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.27, 12:56

Nem mondtam, hogy a kozvetlensegnek, vagy kozvetettsegnek koze van a szemelytelenseghez.
Ellenben lehet egy hatarvonalat huzni (en ebbol a szempontbol nem teszem) a hetkoznapi es a muveszi kommunikacio kozott: az utobbinal nem jellemez, ahogy irsz, mert lehet, hogyha egy pszichopatat akarsz megszemelyesiteni, akkor nyilvanvaloan - es ha jol irsz - olyan szavakat kell hasznalnod, de megsem vagy pszichopata.

stargazer

stargazer

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 775 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.26, 16:15

Azért mert nem közvetlenül hozzánk szól, azért már személytelen is? Tehát ha én csak úgy mondok valamit a nagyvilágba akkor abban nincs benne az én személyiségem? Ahogy megfogalmazom a dolgot, amilyen szavakat kifejezeéseket használok az nem fog engem jellemezni?

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.25, 13:41

stargazer:

"Mi alapján mondhatjuk azt hogy ennél vagy annál a regénynél vagy novellánál nem az író szól hozzánk hanem egy semleges elbeszélő?"

Ez nagyon egyszeru: az alapjan, hogy az iro sosem szol hozzank kozvetlenul (szvsz kozvetetten sem, de ez mas teszta). Egy egyszeru erv: "Gondolta a fene!".

Az iro szemelyisegere szinten a fentiek miatt nem kovetkeztethetunk, nem tudhatjuk, hogy most az elbeszelo, egy szereplo, vagy a muben barmi oszinten leirt szavakat tartalmaz es az iro szemelyet fejezi ki, vagy a mu egy tudatosan kialakitott resze.
(Ha meg radikalisabb akarok lenni, akkor nem is erdekes, mert az oszinten leirt szavakat sem ugy fogjuk fel, amit azok jelentettek a gazdajuknak.)

stargazer

stargazer

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 775 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.23, 19:50

"Ez nem az iro vazze, hanem az elbeszelo. Azert ilyen elemi kulonbsegekre vigyazzunk mar!"

Nekem ezzel kapcsolatban valami nem tiszta.

"...szerinted valaki kepes tokeletesen a sajat szemszogebol irni valamit, amit azutan az olvaso tokeletesen ugy ert ahogy az iro gondolta?" -ebben a mondatban melyik mondatrészen van a hangsúly?

Ha objektivitás nem létezik akkor mi alapján különböztetünk meg semleges elbeszélőt az írótól? Mi alapján mondhatjuk azt hogy ennél vagy annál a regénynél vagy novellánál nem az író szól hozzánk hanem egy semleges elbeszélő? Az író saját bevallása, vagy valami más alapján?

"Az iro szemelyisegerol meg nem tudhatod, hogy milyen..." -tényleg? Hogy-hogy? Az alapján ahogy egy író ír (vagy most akkor egyáltalán az író ír, csak nem a saját nevében?) nem következtethetünk a személyiségére mert író#semleges elbeszélő? Ezek nagyon bonyolult és érdekes dolgok nekem.

Sparrow

Sparrow

  Írófióka

 • Fórumita
 • 706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.23, 00:51

Lac:

Alaposan elgondolkoztam, és tényleg igazad van: E/3-nál is van elbeszélő, és bizony szubjektív. (Kivétel talán az egyszerű tájleírás: ott csak leírom, amit látok, és nem tudok belevinni semmi saját gondolatot.)
(De: "a fák úgy csavarodtak, mint a göndör női fürtök", vagy akármi. Nahát! Tényleg nincs objektivitás!) Asszem, amikor írtam, nem gondoltam bele elég mélyen.
Amúgy én általában a regényeket veszem alapul, és ott szigorúbbak a megkötések: egy novellánál szinte bármi megengedett. (Bár erre is akad ellenpélda: Gárdonyi az Egri csillagok elején hol múlt, hol jelen időt használ, megszólítja az olvasót stb.)
Viszont: "ez a tortenet egy baratomrol szol..." - Gyakori az ilyen novella, na de regény?
Szóval igazad van, na, maradjunk ennyiben.

Oké, és bűn általánosítani: főleg egy ilyen novella alapján, és főleg tudatlanul. Sokat olvasok, de ahogy te is mondtad, sok a könyv és kevés az idő. Azért igyekszem.
Bye!

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.22, 21:44

Ja, meg valami.
Azert sem igaz a semleges elbeszelo=iro dolog, mert akkor az elbeszelonek az iro szemelyisegevel kene rendelkeznie, ami mar nem semleges. Az iro szemelyisegerol meg nem tudhatod, hogy milyen, kiveve azt az extrem esetet (ha radikalis akarok lenni, akkor meg ekkor sem), ha ismered szemelyesen es jol.

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.22, 21:33

Sparrow:

"Hiszen ki meséli el pl. a fenti történetet?"

Egy semleges elbeszelo, de ez nem mindig van igy. Az iroval sosem lehet azonositani. Mindig kulonvalnak, ez alapvetes. Akkor is, ha az iro teljesen oszinte, hiszen a szavai es ebbol kovetkezoen az elbeszelo szemelyisege mindenkinek mast jelenthet.
Hogy olvadhatna egybe? Ne viccelj, szerinted valaki kepes tokeletesen a sajat szemszogebol irni valamit, amit azutan az olvaso tokeletesen ugy ert, ahogy az iro gondolta? Ugyan...
Talan visszavezetheto ez arra az ismeretelmeleti problemara, hogy nem letezik objektivitas. Objektiv tortenetmeseles sem.

Ha kinezel egy ablakon, akkor te vagy az elbeszelo. E/3-nal is lehet az elbeszelo a tortenet szereploje. Pl. "ez a tortenet egy baratomrol szol..." stb.

Egyebkent olvastal pl. realista magyarokat? Jokai, Mikszath? Ott altalaban E/3-as a tortenetmeseles, es rengeteg iroi kiszolas van. Ugyhogy ezt se altalanositsd!

"Kriszta novellájánál tehát zavaró az a "nevezem", mert eddig ő nem volt jelen, és furcsa, hogy hirtelen felbukkan."

Azzal egyetertek, hogy itt rossz, de nem lehet altalanositani, mert pl. azt is ki lehetne jelenteni, hogy a sci-fi rossz ez alapjan a novella alapjan.

Regenyiras szabalyai? :)
A Rozsa neve peldaul?
Azert pl. Mester es Margarita, Anyegin, es enelkul eleg nehez ezekrol a szabalyokrol barmit mondani.
Kulonben meg novellarol van szo, de nem erdekes.

Sparrow

Sparrow

  Írófióka

 • Fórumita
 • 706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.22, 21:07

Lac:

"Ez nem az iro vazze, hanem az elbeszelo. Azert ilyen elemi kulonbsegekre vigyazzunk mar!"

Javíts(atok) ki, ha tévednék, de szvsz E/3-ban írott novellánál nincs elbeszélő, illetve egybeolvad az íróval. Hiszen ki meséli el pl. a fenti történetet? Senki. Egyszerűen a szemünk előtt zajlik, mintha ott lennénk, vagy filmben látnánk. Emiatt senkinek a személyisége nem sugározhat ki belőle, hiszen ha pl. nézel az ablakból egy valódi, utcai beszélgetést, ott sincs senki a "szereplőkön" kívül. Nincs mesélő. Kriszta novellájánál tehát zavaró az a "nevezem", mert eddig ő nem volt jelen, és furcsa, hogy hirtelen felbukkan. Csak E/1-nél jelenik meg egy elbeszélő, akinek úgymond a bőrébe bújunk, és aki elmeséli, hogy mi történik vele. Ő aztán lehet férfi vagy nő, de az biztos, hogy külön személyiséget kell neki kitalálni, hiszen ő maga is egy szereplő a történetben. Itt tehát az írónak is színészkednie kell. Szóval csak ekkor válik külön a két "személy". Gondolkodj el rajta.

És egy írónak lehetnek kiszólásai, de értsd meg, ez egyszerűen írástechnikai kérdés. Ha egy E/3-ban írott regényben a szerző saját magáról kezd beszélni, akkor az olvasó kiugrik a történetből, és rádöbben, hogy ez csupán egy írott szöveg. Ezért célszerű ilyenkor többes számot használni: az enyhébb. (És ezért írják azt, hogy "e sorok írója" az "én" helyett.)

Oké, tudom hogy műveletlen vagyok (legalábbis ami az oroszokat illeti), mert pl. az Anyegint sem olvastam MÉG, de régóta tanulmányozom a regényírás szabályait, úgyhogy tudom, mit beszélek.
De javítsatok ki, ha tévedek.

_AviakElder (NPC/NJK)

_AviakElder (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.05.22, 19:10

Nos, az elbeszélő megjelenéséről annyit, hogy Puskin Anyeginjében is ott van, tehát épenséggel nem teljesen hibás, más kérdés kinek tetszik, kinek nem.

AnnGel

AnnGel

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 91 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.22, 15:51

Bocsi, de az első bekezdésnél nem jutottam tovább...
Vigyázz a szóismétlésre! 4 sorban 3x fordult elő a "jókedv" szó... :)

Garouz

Garouz

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 714 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.22, 13:56

Sajna a egy percre sem tudta felkelteni az érdeklődésem, sőt, alig vártam a végét. Azért a dolog nem reménytelen, több odafigyeléssel és a klisék elkerülésével egész jó írás születhetett volna. Maga az alapötlet kifejezetten jó.

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.22, 12:29

Na, ez nagyon gyenge.
Hiteltelenek a parbeszedek, sot, az egesz iras teljesen hiteltelen.
Egy emberinel ezerszer fejlettebb civilizacio igy tanacskozik? Telepatia, emberi urhajo, kozhelyek es kozhelyek.
Mind1, inkabb nem folytatom.

Sparrow:

"Ja, és azt elfelejtettem hozzátenni, hogy csak egy esetben természetes az író jelenléte: ha E/1-ben meséli el a történteket."

Ez nem az iro vazze, hanem az elbeszelo. Azert ilyen elemi kulonbsegekre vigyazzunk mar!

"Hiba. Egy író nem jelenhet meg a saját művében (kivéve persze Kurt Vonnegutot )."

Jo vicc, tehat az elbeszelonek nem lehetnek kiszolasai? Avagy a mintairo nem tehet utalasokat az olvasonak ala Eco?
Szerintem ezt gyorsan gondold at megegyszer.

Apokrif

Apokrif

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 395 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.22, 09:51

Sziasztok!

/off
A novellát még én sem olvastam, de olyan vicces ez a két gondolat így egymás alatt... :)

Sparrow: "Még meg kell tanulnod, hogyan alakítsd a gondolataidat írott szöveggé. Minden gondolatodat. Olvass Stephen Kinget, ennek ő a mestere." vö.: "A Mester és Margaritát még nem olvastam, de rajta van a listán... Egyszer oda is eljutok."

:kuncog: Bocs, de nem bírtam ki! :) Mindenesetre sztem vedd előre a listádon! :P

Nah, miután ilyen szépen beleoffoltam a hozzászólásokba, azt hiszem, illene elolvasnom az írást...

_Gomennaszai! (NPC/NJK)

_Gomennaszai! (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.05.22, 00:19

Ez egy közepes történet, nincs különösebben meglepő csattanó, a földönkívüliek elképzelhetetlenek. Nem igazán mutatkozik rajtuk az előrehaladottság, ha mindent tanácsban beszélnek meg. Bocsánat, én ezt nem igazán élveztem.

Viszont azzal nem értek egyet, h a mesélő nem szólhat igazán bele a történetbe. Ezzel tudnék vitázni. Az én írásaimban is kissé szubjektív vagyok (igaz, nem ilyen stílusban), még ha E/3-ban menne is, mégsem szólnak le miatta, sőt! (Csak úgy hozzáteszem: nem itt találhatóak, új felhasználó vagyok).

Solan: A Kis Emmát én is olvastam (mivel irodalom-órán elolvastuk). Azóta sem hevertem ki :)

_Solan (NPC/NJK)

_Solan (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.05.21, 21:04

bocsi off.

Hűű én csupán egy Csáth Géza novellát olvastam. A Címe A kis Emma na az egy kegyetlen novella mondjuk abban is megjelenik.

Sparrow

Sparrow

  Írófióka

 • Fórumita
 • 706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.21, 17:17

turin:

A Mester és Margaritát még nem olvastam, de rajta van a listán... Egyszer oda is eljutok. :)
Ja, és azt elfelejtettem hozzátenni, hogy csak egy esetben természetes az író jelenléte: ha E/1-ben meséli el a történteket. (Pl. Csáth Géza: "A békát utálom." :P)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]