Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Budapest es az alternativ tortenelem (forras: NOL)


 • Válasz írásához lépj be
30 hozzászólás érkezett eddig

Jarog

Jarog

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 614 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.13, 21:34

Az azért az oldal szerkesztőjét minősíti, hogy képtelen volt/szándékosan nem akarta egyértelművé tenni, hogy ez RPG és nem Budapest történelme. (továbbá amikor történelem szakmabeli megkereste, akkor ő "fenntartotta" magának a jogot, hogy azt és úgy jelentessen meg, ahogy neki tetszik :) )
Röhejes. :)

_Sambucus (NPC/NJK)

_Sambucus (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.13, 08:35

Engem már csak egyvalami érdekelne: Rajtunk kívül olvasta valaki is azt a nyüves cikket? Vagy csak mi könyökölünk itt egymás szájába fölöslegesen?

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.12, 12:31

Jester: szvsz irónia ez... A gyengébb fajtából.

Apokrif

Apokrif

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 395 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.12, 12:22

Sziasztok!

Ugyan már, Jester! A cikk írója a későbbiekben egyértelműen tisztázza a vámpírtörténelemről szóló oldalt, mint játékot (és pozitívan nyilatkozik róla), azt meg hogy így került fel a linkgyűjteménybe "szerencsétlen szakmai hibá"-nak nevezi. Hol van ez a szándékos félrevezetés vádjától?!

Ez szerintem csupán hatásvadász felvezetés akart lenni (szó se róla, igen fölösleges), ha pedig tényleg politikai kirohanásnak szánta, ölég esetlenül fogalmazta meg, ha egy bekezdéssel később meg is cáfolja magát. :)

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.12, 12:11

"Ideje tehát történelmi tévképzeteinket alaposan helyreigazítanunk. Nosza, írjuk át az éppen meg- vagy átírt NAT-ot, kerettanterveket, s persze a tankönyveket! Tájékozódjunk végre az igen aktív, igazi történelmet leíró internetes oldalakon! Itt az ideje a megújult történelemtanításnak, a sumér-magyar rokonság és a kitalált középkor legnagyobb dicsőségére!"

Ez egyértelmű kirohanás, köpködő, habzószájú megnyilvánulás. Később ugyan lazább lesz a hangvétel, de itt: "(Pedig milyen hasznos lenne az ilyen közösségek fontosságára felhívni a figyelmet!)" megint tiszta politikai indíttatású gúnyolódást érzek. El vagytok ti tévedve kutyát se érdekli a szerepjáték és Budapest történelme, ez politika emberek, kib*szott politika!

Aapep

Aapep

  Ancient Bone

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.12, 10:28

Nem lennék meglepve ha a t. webmester, vagy a linkek kezelője maga is rpg fan lenne :)

SirThomas

SirThomas

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2047 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.12, 10:02

Guildenstern: Ez a legjobb reklám, az már biztos. Váratlan, ingyenes, és még csak nem is negatív. A cikket olvasó rpg-sek pedig repülőrajttal merülnek bele a Budapesti Kamarilla történelmébe. :)

Guildenstern

Guildenstern

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 322 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.12, 09:22

Juhé!
Sosem gondotam volna, hogy a Népszabiban írni fognak egy általam készített oldalról. :-)

SlyZero

SlyZero

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 332 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.11, 00:26

Én azért megnézném magamnak azt aki feltette az oldalra azt a linket, meg azt aki elhiszi, hogy ott a valódi történelmet írták le (de az utóbbit csak tisztes távolságból :)

_Amon (NPC/NJK)

_Amon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.10, 18:12

ROTFL
A linket a főoldalról leszedték, de magyar idő szerint 2004.07.10. 19:00-kor a tüköroldalon még megtalálható:

http://bp.mavinformatika.hu/engine.aspx?page=linkgyujtemeny

A "Budapest" szekcióban.
Amúgy szerintem ez csak egy rossz vicc volt.
Én nem az új történelemkönyveket várom, inkább azt a WoDos humoristát, aki részt vett a budapest.hu szerkesztésében/elkészítésében.

Apokrif

Apokrif

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 395 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.10, 17:47

Sziasztok!

Lepus: Most komolyan, az egyetlen szerencsétlen Rodianon kívül ki a rák sérelmezte az cikk írójának a hozzáállását?! Ha szóba került egyáltalán, éppenhogy örültünk neki, hogy ilyen nyíltan, korrekten állt hozzá a dologhoz. És igen, éppen azért örültünk neki, mert akármilyen paranoiásak vagyunk, jelentek már meg kevésbé normális cikkek is szép számmal, ugye? Az egész postodban max. annak volt értelme, hogy "lassan olvass, tovább élsz", de ez is csak Rodian meg saját magad számára tanulság. :)

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.10, 14:07

Ha a szerepjátékos-üldözések sötét emléke által kavart hevület nem ragad el mindenkit, akkor a cikket elolvasva látható, hogy pontosan mit is kifogásolt a cikk írója:

"A főváros weblapján, a linkgyűjteményben található Budapest történelme (!) cím alatt az alábbi link: http://vampire.rpg.hu/budapest/torten1.html.
Az oldal szerint Budapest története így kezdődött..."

Tehát a probléma, hogy ez a szerepjáték-kiegészítő a www.budapest.hu-n, vagy valami hasonló helyen, a linkgyűjteményben mint "Budapest történelme" szerepelt. Az inkriminált linket nem találtam meg, lehetségesnek tartom hogy a cikket olvasva sürgősen javították.

Az írónak magával a szerepjátékkal az ég adta világon semmi baja, ezt bizonyítják az ilyen kijelentések:

"Az előző link valójában játék, valamiféle internetes közösségépítés. Ez azonban egyáltalán nem tudható meg a fővárosi oldalról. (Pedig milyen hasznos lenne az ilyen közösségek fontosságára felhívni a figyelmet!)"

"A minden távolságtartás (például idézőjeles írásmód) nélkül Budapest történelmének nevezni egy (amúgy játékos) vámpíroldalt szerencsétlen szakmai hiba."

Tehát lassan olvass, tovább élsz. A kifogások nem a link által mutatott oldalra, vagy a szerepjátékra vonatkoznak, hanem a link konkrét megjelenésére egy pontosabban nem behatárolt budapesti honlapon ("A főváros weblapján")

Tudjátok, van olyan is, hogy a paranoiást nem üldözik.

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.10, 13:07

Rodian: Érhetnek még keserű csalódások... :)

_Rodian (NPC/NJK)

_Rodian (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.10, 12:13

Én azon nevettem egy óriásit, hogy ez a történelem tanár még idézett is az oldalról, és képes volt elhinni, hogy van olyan ember, aki komolyan is veszi az idézett "történelmet", mint Budapest valódi történelmét. :) Ez elég sokat elárul az illető tanár szellemi képességeiről:)

_Sambucus (NPC/NJK)

_Sambucus (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.10, 09:52

Hanibal: Kilencvenes évek közepén? Én a tavalyelötti EFOTT -on részt vettem egy előadáson, ahol a szerepjátékokról volt szó. A jelenlévők(Konkrét nevek nélkül): Egy pszichológusnő,aki saját bevallása szerint szerepjátékfüggők gyógyításával foglalkozik, illetve az egyik kiadó képviseletében egy ficere.
A szerepjátékkiadótól jött pali semmit sem volt képes mondani, csak annyit, hogy vegyük a könyveiket, láthatóan amikor meghívták, elfelejtettek neki szólni, hogy miről is szól majd ez a fórum, tehát totál felkészületlenül jött.
A "szakértő" pszichológusnő az elején még moderálta magát (nehogy elsöpörje a népharag :-), aztán amikor kiderült, hogy nem igazán van képben (Ő ugyanis számítógépföüggőkkel foglalkozik, legalábbis példaként csak azt volt képes felhozni, hogy hány diák van, aki vizsga elötti este tanulás helyett számítógépezik.), egészen bedurvult. Amikor valaki feltette a kérdést, hogy konkrétan mi baja is van neki a szerepjátékokkal, annyit mondott (nem szó szerint idézem, mert már elég rég volt): "Teljesen torz értékrendet adnak át. Nézzétek meg például a Diablo játékban (!) az amazont! Ilyen nagy mellű nő, ilyen vékony derékkal nincs, ez egy teljesen irreális minta..." Amikor megkérdeztük, hogy akkor ugye baja van a TVvel, újságokkal, képregényekkel, nem - szerepjáték alapú számítógépes játékokkal, a Barbie - babával, G.I. Joeval, és a többi, és a többi, akkor csak hímezett - hámozott.
Ez a kétezres évek elejének állapota. Hozzátenném, itt egy szakértőről volt szó. Az átlagember ennél tízszer tájékozatlanabb. No most aki ezt elolvassa, annak annyi jön le, hogy vannak akik meg akarják hamisítani Pest történelét és a saját agyrémeikkel szeretnék helyettesíteni a nemzet veretes múltját...
Egyszerűen annyi, hogy mostanában kevesebben játszanak, tehát eleve kisebb a célcsoport is, nem éri meg annyira cirkuszolni miatta.

Hanibal

Hanibal

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 58 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.10, 08:51

hmmm...Most az egyszer sajnálom, hogy nem azt az újságot, hanem a konkurens napilapot - nem csinálok neki reklámot - járatjuk. De a szóbanforgó lapszámot be fogom szerezni, és elolvasom azt a cikket! ;)De már így látatlanban is le merném fogadni, hogy a cikk nem éppen a címlapon van nagy piros betűkkel, hanem a harmincadik oldal környékén, amit már úgysem olvasnak túl sokan, és akik olvassák is, jó eséllyel nem értik majd a lényegét - kivéve a napilapokat olvasó rpg-s társadalmat :) -, szóval valóban nem kavarhat ez a dolog akkora vihart, mint amilyen botrányok a kilencvenes évek közepe felé voltak...

_Reaper999 (NPC/NJK)

_Reaper999 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.10, 00:48

Tény hogy közölniük kellett volna hogy mi is ez a link valójában de ettől függetlenül az eset tipikus: csámcsogjunk csak a szeméten ha úgysincs jobb, utánna meg nézzük meg az aktívot...:)

_Reaper999 (NPC/NJK)

_Reaper999 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.10, 00:40

"a Történelemtanárok Egyletének elnöke, kifogásolja, hogy a budapest.hu linkgyűjteményének sajátos szerkesztési elvei miatt az egyszerű, történelemben nem túl járatos olvasó nyugodtan hiheti azt, hogy a budapesti káiniták történelme megegyezik a város hivatalos történelmével."

Na most én meg nyugodtan köthetnék bele abba hogy mégis ki a hibás azért hogy a mai übermodern huszonegyedik századi Magyarországon van még olyan ember aki ily kevésbé járatos hazája történelmében...

_Chi_Borg (NPC/NJK)

_Chi_Borg (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.10, 00:20

Az egyik szemem sír. Ez az oldal nem minket kritizál, hanem a másik site webmesterét.
A másik szemem is sír, de már örömkönnyeket. Végre egy történelemtanár, aki tényleg játékként fogja fel a hobbinkat. Le a kalappal előtte...

Clorel

Clorel

  Szakállas fórumozó

 • Fórumita
 • 2766 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.09, 21:42

Már nem azért, de a webmaster tájékoztatásából nem lehet cikket írni :)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]