Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Sidney (Nagy G. Olivia)


 • Válasz írásához lépj be
25 hozzászólás érkezett eddig

_Zsákos Mazsola (NPC/NJK)

_Zsákos Mazsola (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.08.15, 23:36

Üdv Mindenkinek!

Köszönöm a kritikákat... egyáltalán azt, hogy elolvastátok. Egy kis magyarázattal tartozom a történetekhez.

Ezek a történetek azért fotnosak nekem, mert mindegyiknek a sérelme megtörtént velem. Egyszerűen... másképpen nem tudtam sehol sem levezetni a dühömet/csalódottságomat, csak ha leírtam őket. Elég régóta írom ezeket, mindet a pillanatnyi hangulat ihlette... persze... nagyrészük, sőt... az egész se-füle-se-farka sztori. Csak annak jelent valamit, aki ismeri ezeket a sérelmeket. És az én vagyok. :) Tulajdonképppen vége sincs. Sidet nem fülelik le... neki nem vág vissza senki... valószerűtlen, ez is igaz... de a funkciója megvan.
Kérdés, hogy akkor hogyan is került a csizma az asztalra? :D
Valamiképpen BePe elé kerültek, és ő úgy gondolta, hogy feltehetné, én meg azt gondoltam: miért ne? Még nem döngöltek le a földbe eléggé... :D Akiknek meg tetszett azoknak meg üzenem eme közhelyet: megmelengettétek a szívem. :D

Mégegyszer köszi, hogy olvastátok..

N. G. Olívia... alias Zsákos Mazsi

b0c1

b0c1

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 59 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.08.03, 00:37

:)((
Pedig jól indult...
Az első fejezetet még élveztem. Ugyan zavaros volt, hogy vajon mitől pöröghetett be a csaj, de azt hittem, ez majd később még kiderül.
A második fejezetnél már sejtettem, hogy sosem fogom megtudni. Ekkor arra gondoltam, hogy ez valami olyan lesz, mint régen a Suli nevű játék: a főhős bepörög, és kicsinálja az egész tanárikart. (A Vera által említett logikátlanságokra most nem vesztegetnék szót).
A harmadik fejezetben kiderült, hogy mégsem erről van szó. Ekkor arra gondoltam, talán csak képzelgés az egész: a kiscsaj gondolatban bosszút áll az őt ért sérelmekért.
A negyedik fejezet már teljes káoszt eredményezett. Itt már nem végképp nem tudtam, mire számítsak.
Az ötödik fejezetben a visszautalás a házmester halálára végképp megdöntötte a képzelgés-teoriát.
A hatodik fejezet elején még reménykedtem, hogy összeáll a kép, értelmet nyer a történet. (Mert mint tudjuk: a lepény hal elsőre, a remény hal meg utoljára.) Sajnos ez nem történt meg, a történet ugyanolyan se füle, se farka maradt, mint előtte volt.

Ez így sajnos nagyon kevés. Semmi kapcsolat a gyilkosságok között, nincs egy jó befejezés, ami megmagyarázná, vagy legalább valami kis értelmet adna az egésznek.
Eszement, cél nélküli vérengzés. Se tanulsága, se mondanivalója a történetnek, de még csak az érzések se jöttek át. Emészthetetlen. Káosz.

Az egyetlen, ami pozitívumként megemlíthető, az az aránylag jó nyelvtan, de hogy Wood Sun-t idézzem: ez még nem elég egy jó íráshoz.

10%, de ez is csak a megfogalmazásért, nem pedig a történetért.

_betleguze (NPC/NJK)

_betleguze (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.08.02, 13:17

nincs eleje, nincs vége, értelmetlen gyilkolászás, közhelyszerű akok

SeSam

SeSam

  Gazdátlan Árnyék

 • Fórumita
 • 186 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.08.02, 03:44

Az elejen egeszen pontosan mit kovetett el ellene a zenetanar, mert nekem nem vilagos. Amugy a masodik gyilkossagtol kezdve (szegeny vedtelen tornatanarno) en nem vettem komolyan a muvet, es ugy egesz szorakoztato. En ugyan a fohosnot nem nagydarabnak kepzeltem el, hanem amolyan "graceful and lethal" leanyzonak, dehat izlesek es pofonok ugye. Persze ettol meg nem szol semmirol.

Ez nagyon furcsan hangzik: "maga alá temetve ezzel őt"

Hanna

Hanna

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.30, 12:46

Vera: Nem tudom, érezted-e, de ez irónia volt... :D Valamilyen oknál fogva mindig felbukkan valaki ezzel az érveléssel, pedig már ki tudja, hányszor megcáfolták sokan. kezd egy kicsit... hm... unalmas lenni.

Véleményem egyezik a tiéddel :) Az olvasónak joga van a véleményformáláshoz. Az írónak joga van védekezni, ha úgy érzi, nem korrekt a kritika.

_Vera (NPC/NJK)

_Vera (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.30, 12:37

Hanna: "az kritizáljon, aki jobbat tud" ?
Nos, én is írtam már novellákat, amit meg is mutattam itt anno. Meg is kaptam érte a magamét!! :o) De úgy fogtam fel, tanulhatok belőle. Szerintem, aki nyilvánosság elé tár valamilyen alkotást, ami az övé, felkészült rá, hogy véleményezik. Vagy így, vagy úgy. Rengeteg olyan novellát olvastam ezen a honlapon, amire azon kívül, hogy "jó, nagyon tetszik" nem tudtam volna érdemben mit hozzátenni. Nem sárdobálást akartam, csak leírtam, számomra mi volt zavaró, vagy érthetetlen.

_Wood Sun (NPC/NJK)

_Wood Sun (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.30, 11:23

Először az objektív megjegyzés. Mint azt miguel is jelezte: a magyartanár kifejezés angol anyanyelvű szereplők esetében egyből a "12 éves vagyok, és tini-pszicho-horrorizét írok" szintre veti vissza az egészet.

Ezt sajnos a történet sem cáfolja meg, a Vera általá említett masszív logikátlanságoktól kezdve az írás általános "most ezt MIÉRT" kicsengéséig. Mi, szegény olvasók sem tudunk meg többet erről a merényletről, mint Sid dear áldozatai arról, hogy miért kellett meghalniuk.

Olívia, tulajdonképp mi a fészkes fenét akartál kifejezni ezzel az írással? Nem mintha feltétlenül nagy bajom lenne azzal, ha egy novellának se füle, se farka, de ez itt az értelmetlenség egész érdekes dimenzióit villantja fel. Mire jó ez? Mit mesél el? Milyen érzést közvetít, vagy milyen értéket fejez ki? De ha legalább felhőtlen szórakozást nyújtana...

Persze mindegy. Legalább a mondatok a szokottnál kevésbé estek hasra a saját állítmányukban - de sajnos a nyelvi kompetencia még nem elég egy jó íráshoz. Legközelebb valami értelmezhető történetet, ha lehetne...

seewan

seewan

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 116 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.30, 09:01

Hááát, nem tom. Sparrownak van talán igaza. Úgy indult, hogy ebből valami nagy durranás lesz. Csak aztán a végén hiányzott az mindentelsöprő csúcs. Vagy legalább egy kis röpke magyarázat, vagy feloldás, vagy bármi... Igy pusztán öncélú gyilkolás volt és mint olyan, érdektelen. A mű amugy nincs rosszul megirva, mondhatni a nyelvezete sem túl rossz.. Ennyi.

_!CE-9 (NPC/NJK)

_!CE-9 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.29, 20:00

"az kritizáljon, aki jobbat tud írni". ebből mintha valami jó kis flémvór is kerekedett volna valahol (..., egy messzi-messzi galaxisban). bár, a konfliktusos példány úgy hangzott, hogy "Írj jobbat!".=)

a lényeg, ami ott is tanulság volt, hogy az "Írj jobbat!" és barátai lúzerségnek számítanak, kéretik őket mellőzni. nem ellenségeskedésből írom ezt. nem kell Stephen Kingnek lennem ahhoz, hogy kritizáljak.

Sparrow: novella? azt hittem, naplórészlet. :boci-power hatezerrel:

Sparrow

Sparrow

  Írófióka

 • Fórumita
 • 706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.29, 17:51

Hát, én is hiányoltam valamiféle befejezést. Egyre izgatottabban olvastam a részeket, mert tudtam, hogy valami nagy durranásnak kell lennie a végén, amelyben kiderül, mi is ez az egész; mert ez túl durva, de valahogy biztos meg lesz magyarázva: talán csak egy kamaszlány álma, tehát meg sem történt semmi, vagy hasonló. De nincs befejezés. Ez NAGYON lehúzza a "művet". A végén csak egy nagy csalódást éreztem, meg azt, hogy ez így értéktelen. Így most nem más, mint hat rövid gyilkolós "novella", melyben azonos a főszereplő - tényleg olyan, mint egy Z-osztályú filmsorozat.

Én is öncélúnak érzem; az olvasó számára ez így semmi élményt nem nyújt, max. a befejezésben lehetett volna valami nagy tanulság, amin legalább elgondolkodhatunk. De ebben a formában ez semmi. Ha alpári akarnék lenni, azt mondanám: a szerző nagy ívben lesz*rja az olvasót, nem árul el semmit a lányról, nem magyaráz meg semmit, csak leír néhány gyilkolást, amivel talán saját destruktív vágyait akarja kielégíteni.
Ez dühítő. Egy novella az olvasóknak szól, akik jó történetet akarnak olvasni, és nem kíváncsiak a szerző lelkivilágára.

Így most már csak annyi pozitívumot mondhatok, hogy tetszett az írásmód: szerintem nem első novella, és ha a szerzőnő megerőltetné magát, pl. használná a fantáziáját, vagy tanulmányozná, hogyan kell történetet írni, bevezetéssel, jellemrajzzal, leírásokkal, magyarázatokkal, bonyodalommal, megoldással és befejezéssel, talán jobb írásokat is tudna alkotni.

Hanna

Hanna

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.29, 16:58

Szerintem defaultba be lehetne tenni a kommentmező tetejére, hogy "az kritizáljon, aki jobbat tud"...
Lassan már minden novella alatt előjön ez a mondat.

_Holther (NPC/NJK)

_Holther (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.29, 16:09

de persze...nem akarom kritizálni..az kritizálja aki tud jobbat...ha meg írt jobbat..le a kalappal előtte:)

_Holther (NPC/NJK)

_Holther (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.29, 16:07

Szerintem(ha első) elég jó novella lett ez kezdésnek..de persze mindenki máshogy gondolja...a csattanó nekem is hiányzott...
az írásmódja tipikusan regényszerű...talán azok írnak így akiknek sok szót kell leírniuk és ezért be kell osztani...nekem tetszett..
valami befejezés kellene a végére(boldogan éltek amíg meg nem haltak:)
jó sztori..

__!CE-9 (NPC/NJK) (NPC/NJK)

__!CE-9 (NPC/NJK) (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.22, 22:21

Miguel: aááÁÁÁ!!!=))

_kukuc (NPC/NJK)

_kukuc (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.29, 11:09

Tudom, hogy pszihopata, meg minden, de valahogy akkor is vártam azt, hogy az egész valami értelmet nyerjen. így egy kicsit olyan, mintha egy pszihós krimisorozat epzódjainak első öt perceit soroltad volna el... Nem tecc...sorry

_Szajkó (NPC/NJK)

_Szajkó (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.29, 10:52

Éljen a felhőtlen erőszak: a vér tombolása és csontok roppanása!

Ez -természetesen szerény véleményem szerint- egy nagyon gyenge mű. Semmi logika, semmi cselekménysor vagy hasonlók. Nekem az Igazságosztó:2066 című borzalmas akciófilmet juttatta eszembe, aminek kb. ez a sztorija, csak ott egy bírósági robot végez a bűnösökkel. Természetesen a film közben képtelenség leállítani, hiába hirdeti a TV, üldözi a rendőrség ő nyugodtan gyilkolhat bűntelenül. A végén őt sem kapják el csak annyit mond a főszereplő nyomozónak: "Elvégeztem." és felrobbantja magát. Nah, itt még ez is hiányzott a végéről.
Nah jó. Mondjuk, hogy nem egy igazságosztó karakter a csaj csak Hannibal egyik késői elkorcsosult reinkarnációja. Akkor meg miért nem kapják el, miért nem derül ki róla, hogy mit tesz, miért teszi, amit tesz stb. stb. stb. Ha a mű csak az erőszakos bűntények leírására szakosodik akkor meg ez kérem szépen messze nem irodalom. Inkább rendőrségi akta érzelmekkel teletűzdelve, megírva két doboz sör és a fent említett film után.
Szajkó voltam, leszek, maradok

_Glunk (NPC/NJK)

_Glunk (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.29, 10:30

"Kezdetnek" nem is rossz :) (bár nem tudom, ez volt e az első novellád).
Valami csattanót vártam (pl. Sid öngyilkossága) a végére, de ezt leszámítva nekem nagyon tetszett!
A Tortúra ihlette a művet? :D

Ett

Ett

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 112 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.07.29, 09:43

Sid/Olívia megbosszulja a rajta esett sérelmeket.
Klasszikus történet.
Szerintem egy kis keret, vagy a bevezetés-tárgyalás-befejezés tagolás nem ártott volna neki. Ez így ugyan in medias res, és utána gondolatról gondolatra kifejti, hogy kin mit bosszul meg a főhősnő - meglehetősen fantáziátlanul és amatőr módon, ahhoz képest, hogy intelligens (bár egy átlag western hős sem adja elő különbül)- de egy így nem zárja le semmi...és ez nekem hiányzik.

_Vera (NPC/NJK)

_Vera (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.29, 09:24

memória és
intelligens
Bocs

_Vera (NPC/NJK)

_Vera (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.07.29, 09:21

Hát... nem vagyok nagy "műértő" , de sok könyvet olvasok. (pl.: S. Kinget is, és nem hajaz arra szvsz)

Nagyon levegőbe lógós az egész...
Nem értem mi a célja a történeteknek.

Senki nem nyomoz, kérdezősködik, senki nem védekezik, mindenki elfogadja, hogy a lapátkezű nagydarab, (ám mégis gyengének látszó?!?) kortalan lány kinyírja.
Semmit nem tudunk a lányról, csak hogy jó a memoriája, és nagyon inteligens. Ez így kevés. Semmi ok, hogy mitől lett dinka, nem tudni hol él, kivel, miért ölhet ennyit büntetlenül.
Semmi hasznunk nem válik belőle, hogy tudjuk a csaj baromi okos.


Még a hegedűtanárt megértem, asztmás, kicsi, gyenge. Oké. Márcsak a járókeret hiányzott.
Mekkora asztal van egy zeneteremben?

De a tornatanárnőt nem annyira. Edzett, jó kondiban lévő fiatal nő, aki döbbenten nézi az egyik kezét kétszer is megszúró lányt. Eszébe sincs hozzávágni egy medicinlabdát vagy tudomisén. Idegesített, hogy nem volt dulakodás. Nem védekezett stb...
Ahhoz képest, hogy ez a második (?) gyilkossága, és elvileg az óra elején hallhatták mások is amikor behívja magához beszélni a tanárnő, senkinek nem tűnik fel semmi, ő még 4 embert megölhet. Persze az epizódok nem feltétlen időrendben történtek, de semmi nem utal arra, hogy ne így lenne.

Furcsa az egész novella, nincs igazán mondanivalója, nem tűnik túl reálisnak, hihetőnek. A gyilkosságok sem túl eseménydúsak, kegyetlenek ahhoz, hogy csak erre épüljön az egész cselekmény. Mikor harmadszor olvastam az elfátyolosodott tekintetről, már untam. Ja, és a szeme az elején élesen ragyog, ha öl.. azután meg minden részben fátyolos. Még helyzetleírásnak is gyenge, legalább véresebb, hosszabb és változatosabb lett volna. :o( Bocs, de ez így semmi.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]