Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

A Lorenz (Szalontai Tibor)


 • Válasz írásához lépj be
53 hozzászólás érkezett eddig

_szatib (NPC/NJK)

_szatib (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.15, 14:41

Bocs, a rosseb ezekbe a html kódokba!

"Szinte most is érezte azt a nyilalló fájdalmat, és a háta mögül mintha újra Boxer dörgedelmes hangját hallotta volna, ám ezúttal kissé megkopott, rekedtesebb változatban. De ez már nem az emlékezet játéka volt, hanem a valóság. Háta mögül egy ismerős hang a nevén szólította és valaki nagyot csapott a vállára."

Helyette:

"Szinte most is érezte azt a nyilalló fájdalmat, és távolról mintha újra Boxer dörgedelmes hangját hallotta volna, ám ezúttal kissé megkopott, rekedtesebb változatban. De ez már nem az emlékezet játéka volt, hanem a valóság. Háta mögül egy ismerős hang a nevén szólította és valaki nagyot csapott a vállára."

_szatib (NPC/NJK)

_szatib (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.15, 14:38

Még egy apró javítás nahát, az mindig akad :)

"Szinte most is érezte azt a nyilalló fájdalmat, és a <b>háta mögül</b> mintha újra Boxer dörgedelmes hangját hallotta volna, ám ezúttal kissé megkopott, rekedtesebb változatban. De ez már nem az emlékezet játéka volt, hanem a valóság. <i>Háta mögül</i> egy ismerős hang a nevén szólította és valaki nagyot csapott a vállára."

Helyette:

"Szinte most is érezte azt a nyilalló fájdalmat, és <b>távolról</b> mintha újra Boxer dörgedelmes hangját hallotta volna, ám ezúttal kissé megkopott, rekedtesebb változatban. De ez már nem az emlékezet játéka volt, hanem a valóság. <i>Háta mögül</i> egy ismerős hang a nevén szólította és valaki nagyot csapott a vállára."

_szatib (NPC/NJK)

_szatib (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.10, 23:29

A Lorenz_2


- Miért éppen a műhelybe? – Pétert váratlanul érte a kérdés, nem is igazán tudott rá mit válaszolni. Tényleg, miért is? Nem volt elég neki az utóbbi néhány év bajlódása a melósokkal? Hisz többek között éppen ezért jött el a gyárból, hagyta magát idecsábítani volt iskolájába.

A diri őszinte lelkesedéssel fogadta. Elébe sietett, szinte atyaian átölelte, megropogtatta a csontjait, belekapott a fájós kezébe is, megforgatta, körberajongta.
- Hadd lássalak Peti fiam, nahát, megemberesedtél! Örülök, hogy itt vagy, mindig is a legjobb diákjaim közül választottam a tanáraimat. Most, hogy többen is nyugdíjba készülnek, szabadon választhatsz magadnak tantárgyakat. Szakrajz, szerszámgépek, forgácsolástechnológia, képlékenyalakítás, anyagismeret, esetleg üzemgazdaságtan, amelyiket csak akarod.
- Igazgató úr, nem lehetne inkább a műhelybe kerülni, szakoktatónak?
A diri álla leesett a csodálkozástól, hogy ő még ilyet nem pipált. Hogy amilyen kiválóan tanult, ugyanolyan jó mérnök lett belőle, most mégis technikusi beosztást akar! Hisz egy szakoktatónak nem is kell sem mérnöki, sem tanári diploma. De Péter addig erősködött, hogy „miért, tán jól képzett szakoktatóra, nincs szükség?”, hogy a diri a végén kezdett megenyhülni. Valóban, a Dobozi Jóska is most megy nyugdíjba, „Régi bútordarab a forgácsolóban, tudod a Boxer, így hívtátok, nem? A maiak is így hívják, meg a tanár kollegák is”.
- Dobozi tanár úr nyugdíjba megy?
- Már rég nyugdíjas, persze azóta is bejár órát tartani, de lassan tényleg elmegy, végleg nyugalomba vonul. Gyere, átkísérlek a műhelybe, nézzél szét kicsit, mielőtt végleg döntenénk. Sok minden megváltozott, mióta nem láttad!

Átballagtak a függőfolyosón, régen ez sem volt még. Péter megilletődve lépett be a tanműhelybe. Pórusai elérzékenyülve fogadták be az ismerős illatokat, zajokat. A gépekből és a döngölt padlóról áradó olajszag, gépzakatolás nem sokban különbözött a gyárban megszokottól, de mégis egészen más volt. Jellegzetesen „szakközepes bukéja”, Péterben különös nosztalgiát ébresztett. Az itt eltöltött svájcisapkás évek, napok órák gyötrelmei, sikerei szinte egyszerre rohanták meg az emlékezetét. Egy állatidomár, jobban mondva egy állatgondozó elégedettségével tekintett kedves jószágaira, a gépekre. Ismerték egymást. Néhány kivétellel. Volt ugyanis egy-két új szerzemény is, számjegyvezérlésű esztergák, a diri büszkén mutogatott feléjük. Péter figyelmét azonban hirtelen egy egészen másféle masina kötötte le, csodálkozva fedezte fel az egyik sarokban a vén kúpfogazót. „A Lorenz! Hát még mindig itt van?” Igen, a Lorenz! Péterbe belehasított a felismerés. Már biztosan tudta a választ, miért akar éppen szakoktató lenni. Hát persze, a Lorenz! Hogyan is felejthetné azt a sok évvel ezelőtti, sorfordító napot …

A Lorenz ott állt a forgácsolóműhely sarkában, egy éppoly ütött-kopott vésőgép és kúpfogazó-gép között. Talán már ősidők óta, mióta a technikum megalakult. Oldalán ugyanis a következő felirat díszelgett: „Huba és tsai. Vasöntöde és Gépgyár 1927”. Idén lesz hatvanéves. Akárcsak Boxer, ez a behemót, förtelmes szájú szakoktató, akinek tanári asztala a Lorenz és a síkköszörű gép között helyezkedett el.

... Innentől marad az eredeti változat, megspékelve Sparrow nóniuszos javaslatával, majd következik a befejezés...

Végre a kar, az agyonnyomott, olajos, véres kar kijut a kerék forgásszögéből, miközben Peti a földre rogyik és fejét beveri a gép oldalába, félig öntudatlan ájulás előtti pillanatban a lendkerék szelíden, simán súrolja holtfehér arcát. Mielőtt elvesztené az eszméletét, még hallja Boxer mérges, de aggódással teli ordítozó hangját.
- Mit műveltél te vadszamár! Nem megmondtam, hogy ne babráld egyedül a gépet, te őrült! ...

Szinte most is érezte azt a nyilalló fájdalmat, és a háta mögül mintha újra Boxer dörgedelmes hangját hallotta volna, ám ezúttal kissé megkopott, rekedtesebb változatban. De ez már nem az emlékezet játéka volt, hanem a valóság. Háta mögül egy ismerős hang a nevén szólította és valaki nagyot csapott a vállára. Akkorát hogy fájós karja enyhén belesajdult. Hátraperdült, és szembetalálkozott megöregedett szakoktatója vigyorgó-vicsorgó, a viszontlátás örömétől sugárzó ábrázatával.
- Hát mit keresel itt te vadszamár! Nem megmondtam, hogy be ne tedd ide többé a lábad, te őrült!

_Demolian (NPC/NJK)

_Demolian (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.09, 15:29

Hm-hm.
Egeszen kulturaltan civakodtok. Amellett, hogy a Beka fele team velemenye fele hajlok, meg kell hogy jegyezzem, hogy azert lehetnetek megertobbek is kicsit. Ha en bekuldenem egy novellamat, akkor en is tukon ulve varnam, hogy mit gondolnak rola. Ahhoz meg, hogy egy kemeny (nem durva, de profin megfogalmazott es oszinte) kritikat konstruktivan megemesszen az ember, ahhoz azert kell onbecsules... meg rutin. Szoval... nem gondolom, hogy Szatir idonkenti kimagyarazasai oly nagyon elitelendoek. Aki mar tizszer publikalt, az megszokta az eszrevetelezest, de akinek ez az elso, attol ertheto, hogy vedi magat.
Ti is azt tennetek, en is azt tennem.

sen

sen

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 27 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.31, 09:09

Mármint a hozzászólásokat.

sen

sen

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 27 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.31, 09:08

Hej, ne sírj, ne sírj, Adrian Mole!

Hát ez tényleg frenetikus! Még, még, még! :)Igazán szórakoztató, ha kiadóm lenne, egyből megjelentetném!

Beka

Beka

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 283 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.29, 20:00

BePe:

Semmi gond. :) A #40990 teljesen © Beka, csak illusztráció. De tkp hálás is lehetek a felvetésedért, mert így legalább ezt a kérdést is tisztázhattam.

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4672 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.29, 10:59

Beka
ez esetben sorry..
a #40990-ben levo szoveg tunt idezetnek..
bocs meg egyszer.

Beka

Beka

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 283 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.29, 10:09

BePe:

A legnagyobb tisztelettel: nem idéztem. Egészen pontosan ezt írtam (40964):

Szatir:

Szerintem hanyagoljuk a témát. Nekem nem tetszik az írásod, neked nem tetszik a modorom, nem hiszem hogy ezt nagyon érdemes tovább erőltetni. Attól, hogy akár itt, akár u2-ben próbálod alátámasztani az álláspontodat, maga az írás nem lesz se jobb, se rosszabb, te viszont kezdő író helyett fejlett író-wannabe szerepbe csúszol át, akinek nem az a fontos, hogy milyen az alkotása, hanem az, hogy miként tudja azt megvédeni az esetleges kritikákkal szemben. Én amit akartam, elmondtam (és szerintem nem fogalmaztam túl ködösen), ha tudsz vele mit kezdeni, egészségedre, ha nem, hát akkor sem dől össze a világ. Részemről pont.


BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4672 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.29, 09:09

Beka
magan emailbol/u2ubol engedely nelkul idezni akkor sem etikus, ha.
kerlek ne tegyel tobbszor ilyet.
koszonom.

Beka

Beka

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 283 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.28, 23:47

Szatir:

Mi bajod van Berthával és Moldovával?
Semmi.

Ha nincs igazam, akkor is taplóság volt tőled a négyszemközti (u2u) vitát ide terelned. Erre nincs mentséged.

De van. Megijedtem, hogy ha nem jelzek, még három hétig kapom majd a kéretlen u2-kat. :)

(Javítsanak ki a nagyok, ha tévedek, de ha jól tudom, a u2u sem feltétlenül arra van, hogy kéretlen üzeneteket töröljek róla naphosszat -- és mondjuk viták esetén legalábbis egyeztetni szoktak az emberkék, hogy ha mindkettejüknek jó, akkor magánban folytatják, nem? Én legalábbis nem vinnék át magánba egy vitát anélkül, hogy előtte ne kérném a másik fél beleegyezését.)

Na mindegy, jó újjászületést!

_Szatir (NPC/NJK)

_Szatir (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.08.28, 23:16

OK.

1. Elmentek ti a jó francba mindannyian!

2. Beka!

- Mi bajod van Berthával és Moldovával?
- Ha nincs igazam, akkor is taplóság volt tőled a négyszemközti (u2u) vitát ide terelned. Erre nincs mentséged.

3. Uhh, akkorát égtem, hogy asszem új nicket választok.

_ralee1001 (NPC/NJK)

_ralee1001 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.08.27, 15:17

ja , még boszantásodért [ :-) ] ide kell irnom :

csak azért szoltam , h.irj még vmi frenetikusat és a többiek véleményezsessék . mert ez már , mit már mondotam , kezd jobb lenni az eredeti nov.dnál .

Hajrá , hajrá
Szatir a Sirájj

;-)

_ralee1001 (NPC/NJK)

_ralee1001 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.08.27, 15:13

KÖSZÖNÖM (föként)NEKED EZEKET A KELLEMES PILLANATOKAT , Oh , KEDVES SZATIR !!!

elolvasva az ujabb magyarázkodásodat és rá valo válaszokat , mosolyra huzom épp ajkaim . ez 1szerüen már kezd viccet képezni "piciny"agyamban !
sajna a legjobbat nem Te mondtad a témában , de kedveért kiemelném :

"...Amikor a reakciókra kiéhezett szerző kétnapi türelmetlen várakozás után -- nyilván félóránként fellépve az rpg-re, hátha valaki hozzászólt az írásához..."

vagy a :

"...az üzenteidben produkált hangnem konzisztens a "hisztis vagdalkozás" nevű jelenséggel. "

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 721 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.27, 08:11

> Kicsit megmagyarázza, nagyon megmagyarázza, kicsit jobban megmagyarázza, a kelleténél jobban megmagyarázza, az átlagosnál jobban megmagyarázza. Lárifári.

Jogot akarok a hozzászóláshoz! Ezt minden szerző nevében mondom.

Szerencsére a legtöbb szerző megérti azt, miért nem érdemes a nagyközönség előtt égetnie magát, és esze ágában nincs efféle jogokért toporzékolni. :)
A toporzékolás szót nem véletlenül írtam Szatir - az értetlenségeden túl a hangnemeddel is kezded túlzásba vinni a dolgot. Megér neked ennyit az egész?

> Nem fogadom el, hogy a bekák belém fojthassák a szót.

Egyrészt Béka, ha már netikettnél tartunk és nem vagyunk ősbunkók (ha meg elírás, akkor másodszor csinálod. Elsőre nem szóltam!). Másrészt Békákat sehol nem látok. Van Béka, Herbie és jómagam, akikben annyi közös akad, hogy nem hagyják szó nélkül a bejegyzéseidet. És történetesen hasonló állásponton vannak, amit ki-ki a maga módján jelez feléd.

Egyébként senki nem folytja beléd a szót. Tényleg sokkal jobb lenne, ha nem válaszolnál ilyeneket, és főleg nem ilyen hangnemben - dehát ebben senki nem akadályozhat meg. :D
A jószándékű észrevételek már elhangzottak, csak te valamiért nem akarod őket látni. Azt kellene megértened, hogy egy dolog az, amit meg akarsz fogalmazni a hozzászólásaidban - meg egy másik, ami sikerül, és mások számára átjön belőle. Itt senki nem vádolt meg azzal, hogy szándékosan csinálnál ilyet: ellenben szóltak, hogy szándékaid ellenére ez meg ez látszik. Életed végéig bizonygathatod az igazad, de senkit nem fogsz tudni meggyőzni vele, mert az egész ügy kiindulási alapja egy általad félreértelmezett bejegyzés utáni sértődöttség volt. És te magad is elismerted, azért rágtál be, mert úgy érezted, hogy...
Hát értelmezd újra, értelmezd máshogy, és akkor vége lehet ennek a meddó vitának. :-)

borúra derű,
Raon

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.26, 22:49

Szatir: Pedig igazán nem bonyolult, magyarul beszélek én is. Idézek magamtól: "Felhívnám a figyelmedet a "mindig" szóra, ami nyilvánvalóan arra utal, hogy nem ez az első eset, csak most tette szóvá."
Mi ezen olyan komplikált? És hogy miért a tiédnél. Azon kívül, hogy így hozta a véletlen, talán azért is, mert, idézek: "Igen, jobban ömlengsz róla, mint az átlag." illetve: "picit jobban "ömlengsz"a saját irásodrol mint más" (ralee1001; ID:40986)
Ennyire nem lehet rossz a memóriád...

Mielőtt kioktatnál netikettből, hadd áruljam el, hogy itt bárki kedve szerint kijelentheti azt, hogy "ne akard megmagyarázni a mondanivalódat", és ebben senki az ég világon nem gátolhatja meg.

"Kicsit megmagyarázza, nagyon megmagyarázza, kicsit jobban megmagyarázza, a kelleténél jobban megmagyarázza, az átlagosnál jobban megmagyarázza. Lárifári."
Bravó. A gyermeteg viselkedésen túl ezzel beszóltál minden kritikusodnak. Teátrális produkcióddal te magad riasztod el magadtól a potenciális kritikusokat.

Úgy érzem, súlyos problémáid vannak mások üzenetének felfogásával, és az üzeneted kommunikálásával. Ez utóbbit csak harmadszor írom le, és már előző két alkalommal is gondosan figyelmen kívül hagytad. Ezt is, meg a mondandóm többi részét. Elhiszem, hgoy kényelmes csak azokat a részleteket kiemelni, amikre van válaszod, de attól még a többi nem tűnik el, mindenki láthatja.

Egyébként újfent jószándékúlag tájékoztatlak, hogy az általad, az üzenteidben produkált hangnem konzisztens a "hisztis vagdalkozás" nevű jelenséggel.

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6615 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.26, 22:49

A Lorenz (Szalontai Tibor)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=3713

Beka

Beka

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 283 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.26, 22:47

Szatir
Mégsem kapott senki olyan durva reagálást, amiket fentebb kettőt idézek Bekától.

Durva? Ez a két megjegyzés durva? Nem vagy tisztában a szó jelentésével. Tudod, mi lett volna a durva? Ez:

Amikor a reakciókra kiéhezett szerző kétnapi türelmetlen várakozás után -- nyilván félóránként fellépve az rpg-re, hátha valaki hozzászólt az írásához --, megelégeli a csendet, és önként olyan háttérinfókat közöl a novellájáról, amikre a kutya nem kíváncsi, de én különösen nem, nos, ilyenkor óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen mi is ez: a kritika iránti türelmetlen vágy, vagy valamiféle mélyen nárcisztikus indíttatású szóömleny, ami ráadásul még a mű gyengéit is igyekszik elleplezni azáltal, hogy olyan kontextust próbál teremteni annak (Bertha és Moldova nevének előráncigálásával), ami igazából nem létezik. Az írópalánta tetézi még mindezt azzal, hogy a háttérinformációk közlését felhasználja a korábban elhangzott bírálatok semlegesítésére -- pl: "Benyojce nem érzi megalapozottnak Peti döntését, mármint hogy partizán akcióba kezd. Pedig szerintem logikus." ID: 40809) vagy a nóniusz fogalmának tisztázása után "nem gondolom, hogy egy ilyen okfejtésre szükség lett volna a novellában" ID:40810) --, magyarán szólva pusztán azt a célt igyekszik szolgálni kétségtelenül lírai önvallomásával, hogy izomból lepattintsa az egyébként jogos megjegyzéseket. Ez pedig arra utal, hogy saját művét nagyjából tökéletesnek tartja, és nem nyitott semmiféle kritikára."

(A folytatást most nem elemzem).

Na, szóval ez így egy kicsit talán durva lett volna -- de hol írtam én ilyet? :)

_Szatir (NPC/NJK)

_Szatir (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.08.26, 22:40

Herbie: azt a hatást keltette, mintha meg akarnád magyarázni az olvasóknak, hogy mit értsenek a novelládon

Egyrészt akkor ez egy nagy félrehallás.
Másrészt meg ezt kikérem magamnak. Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy egy szerző ne mondhassa el a véleményét anélkül, hogy ne kelljen félnie ilyesmi vádaktól.

Kicsit megmagyarázza, nagyon megmagyarázza, kicsit jobban megmagyarázza, a kelleténél jobban megmagyarázza, az átlagosnál jobban megmagyarázza. Lárifári.

Jogot akarok a hozzászóláshoz! Ezt minden szerző nevében mondom. Nem fogadom el, hogy a bekák belém fojthassák a szót.

Fogd fel Herbie, itt nem a kritika elviseléséről vagy el nem viseléséről van szó, elviselem, bármennyiszer is szajkózod, hogy szerinted demagóg a vége. De nem vetemedhetsz arra, és nem viselem el, egyetlen szerző sem vihelheti el, hogy azt mondd "ne akard megmagyarázni a mondanivalódat". Azt mondhatod, hogy neked nem jött át, szerinted téves a koncepció, blabla. De nem mondhatod, hogy "ne magyarázz!"

_Szatir (NPC/NJK)

_Szatir (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.08.26, 22:17

Herbie, nem modhatok mást, mint hogy én úgy éreztem, Beka azért dorongol le, mert elmondtam hogyan keletkezett a mű. Amit példátlannak tartok. Idézem:

Nem tudom, ki hogy van vele, nekem egy kicsit mindig... khm... "furcsa", amikor egy szerző ilyen mértékben szeret a nyilvánosság előtt beszélni az "alkotásáról"."

. Akkor, amikor -- amennyire látom, kéretlenül -- elkezd mesélni a szerző arról, hogy mi indította a mű megírására, etc., akkor már nem a szövegről van szó, hanem a szerző személyéről, ami engem speciel vagy érdekel, vagy nem. Általában nem

Soha sehol senki nem írta egy novella alá: kedves szerző, kérünk téged, ugyan meséld már el, honnan jött az ihlet? De mégis sokan megírták. Mégsem kapott senki olyan durva reagálást, amiket fentebb kettőt idézek Bekától.

Hát ezt nem veszi be a bögyöm, ezt tartom nagyon méltatlannak.

De Herbie tegyük fel a kérdést a többieknek.

Rajtam kívül ki érezte még ugyanúgy ahogy én? Vagyis hogy Beka beszólása nem az írást véleményezi, hanem az írót, elítéli, (amiért máshol soha), mert hozzászólt a saját novellájához? Rajtam kívül ki az, aki szerint ez Bekától nem volt szép?


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]